ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστική παράκρουση

«Αναστήθηκε» ολόκληρο χωριό «θυμάτων του λιμού»

Η αντικομμουνιστική και αντισοβιετική εκστρατεία, που εκτυλίσσεται σε διάφορες χώρες και με ιδιαίτερη ένταση στις πρώην σοσιαλιστικές, δεν ντρέπεται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στην «πλύση των εγκεφάλων», καταγράφοντας ακόμη και κωμικοτραγικές στιγμές.

Ετσι πρόσφατα στην πόλη της Σεβαστούπολης οι αρχές Ασφαλείας της χώρας («Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας») διοργάνωσαν έκθεση φωτογραφιών, με θέμα την «Ουκρανική γενοκτονία» (του 1932 - 33), για την οποία οι σημερινές αντικομμουνιστικές αρχές της Ουκρανίας κατηγορούν τους μπολσεβίκους. Ως απόδειξη της ύπαρξης του λιμού παρουσιάστηκαν στην έκθεση και έξι φωτογραφίες, τέσσερις από αυτές είχαν τραβηχτεί στις ΗΠΑ (το 1936 στην Οκλαχόμα και το 1935 στο Αρκάνσας), ενώ οι άλλες δυο σε περιοχές της Ρωσίας (Ποβόλζιε) τη δεκαετία του '20.

Ομως η γελοιοποίηση δεν έχει τέλος για τις αντικομμουνιστικές αρχές της Ουκρανίας, οι οποίες προωθούν μια κυνική επιχείρηση με σκοπό να αλλάξουν τη συνείδηση των πολιτών της χώρας. Οπως αποδείχτηκε, οι αρχές της Ουκρανίας, θέλοντας να δείξουν το μέγεθος της τραγωδίας της «ουκρανικής γενοκτονίας», άρχισαν να καταγράφουν μεταξύ των «θυμάτων του κομμουνισμού» ακόμη και ονόματα ζωντανών! Το νέο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από ουκρανικά ΜΜΕ, όταν κάποιοι πρόσεξαν πως οι ζωντανοί κάτοικοι του χωριού Αντριγιάσεβκα της περιοχής Ρόμενσκι είχαν καταγραφεί στη λίστα, που δημοσιεύτηκε σε βιβλίο για τα «θύματα του λιμού». Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του βιβλίου, για να αυξήσουν τον αριθμό των «θυμάτων» χρησιμοποίησαν τον εκλογικό κατάλογο (!) των κατοίκων του χωριού Αντριγιάσεβκα. Ετσι οι ζωντανοί κάτοικοι του χωριού μπήκαν στον κατάλογο των «θυμάτων του λιμού»!

Η όλη επιχείρηση κατασκευής «θυμάτων» ήρθε μάλιστα στο φως, όταν το βιβλίο έφτασε στο συγκεκριμένο χωριό και μάλιστα με την υπόδειξη να τελεστεί ... μνημόσυνο στη μνήμη των «θυμάτων».

Η είδηση, για άλλη μια φορά, δείχνει τα μεγέθη του γκαιμπελισμού, που λαμβάνει η αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Ουκρανία και όχι μόνο.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Ζητούμενο η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων

«Ελέγχους» υπόσχεται ο Πούτιν με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της χώρας

Από το πολύνεκρο δυστύχημα στον υδροηλεκτρικό σταθμό
Από το πολύνεκρο δυστύχημα στον υδροηλεκτρικό σταθμό
ΜΟΣΧΑ.--

Τη διενέργεια «σοβαρών επιθεωρήσεων σε στρατηγικές και ζωτικές υποδομές της χώρας» ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη νότια Σιβηρία, όπου σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πολύνεκρο δυστύχημα στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της χώρας, Σαγιάνο Σουσένσκαγια.

«Αυτά που συμβαίνουν στους δρόμους μας και στις περίπλοκες τεχνολογικές υποδομές μοιάζουν με ειδήσεις από εμπόλεμες ζώνες», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στις σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις τεράστιες υλικές ζημιές. Σε επόμενο σημείο, ο Πούτιν υποσχέθηκε εντατικοποίηση των εργασιών συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών της Ρωσίας σε τομείς όπως η ενέργεια. Ως χτες τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει τα πτώματα 17 εργαζομένων ενώ πάνω από 50 άλλοι αγνοούνται.

Πάντως, εφημερίδες, όπως η «Ισβέστια», επέκριναν χτες την κυβέρνηση γιατί απέτυχε, όπως είπαν, στον εκσυγχρονισμό νευραλγικών υποδομών της χώρας, «με αποτέλεσμα τώρα να απειλείται ακόμη και η ασφάλεια της χώρας».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε αναφερθεί στα πρόσφατα επεισόδια έντασης στο βόρειο Καύκασο προτείνοντας γενικά και αόριστα «μέσα για τη βελτίωση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης και μέτρα εξουδετέρωσης των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών απειλών»...

  • Το πρώτο ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο πέμπτης γενιάς θα κάνει την παρθενική πτήση του ως το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας «Σουκόι», που πρόσθεσαν επίσης ότι το νέο ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο «Σούπερτζετ» «μπορεί να καταλάβει το 20% της παγκόσμιας αγοράς περιφερειακών αεριωθουμένων μέσα σε 5 - 10 χρόνια».
ΣΟΜΑΛΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πόντους στον πίνακα της ένοπλης αναμέτρησής τους σημείωσαν χτες σομαλικές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έναντι των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπαάμπ» αφού στη διάρκεια συγκρούσεών τους στο κεντρικό τμήμα της Σομαλίας ανακατέλαβαν την πόλη Μπουλομπάρντε (απέχει 200 χλμ βορείως της πρωτεύουσας Μογκαντίσου). Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, απ' τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άτομα, οι περισσότεροι ισλαμιστές.

Επιπλέον, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα κατοίκους της περιοχής, ανέφεραν την κινητικότητα αιθιοπικών στρατευμάτων στη μεθόριο της Αιθιοπίας με τη Σομαλία. Αντίθετα, ο Σομαλός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Μοχάμεντ Γκέντι διέψευσε τις πληροφορίες...

Παράλληλα, σφοδρότατες μάχες κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών σημειώθηκαν και στη νότια πόλη Μπούλα Μπάρντε της περιοχής Χιράν, με αποτέλεσμα το θάνατο 33 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 22 άλλων (ανάμεσά τους και άμαχοι).

Προχτές, κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις της Νοτιοδυτικής Σομαλίας, που είχαν πέσει εδώ και βδομάδες στα χέρια των ισλαμιστών, σχεδόν χωρίς αντίσταση...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Χάθηκε» στρατιωτικός οπλισμός 7,6 δισ. ευρώ!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Χάθηκε» στρατιωτικός εξοπλισμός όπως οχήματα, όπλα, ασύρματοι και άλλα αξίας 6,6, εξοπλισμό που στάθηκε αδύνατον να βρουν οι οικονομικοί ελεγκτές...

Τη αποκάλυψη έκανε η οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναφέροντας ότι η βρετανική κυβέρνηση μετά την ανακάλυψη «κενών» στα αρχεία που τηρούνται, διέταξε εξονυχιστικούς ελέγχους καθώς τα ευρήματα αυτά ήγειραν ερωτήματα για τον τρόπο που λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις όσον αφορά το Αφγανιστάν και τις βρετανικές δυνάμεις εκεί. Αποκαλύφθηκε ότι λείπουν, ή δεν μπορούν να βρεθούν, πολυβόλα, διόπτρες νυκτερινής κατόπτευσης, και διάφορα ανταλλακτικά.

Η κρατική υπηρεσία οικονομικού ελέγχου αρνήθηκε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας διότι δεν παρέθεσε «επαρκούς επιπέδου στοιχεία» ότι υπάρχουν πόροι αξίας 6,6 δισ. λιρών (7,6 δισ. ευρώ). Πάντως, το υπουργείο Αμυνας διαβεβαιώνει ότι ο εξοπλισμός αυτός «δεν χάθηκε πραγματικά ποτέ».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΙΝΑ
Ενίσχυση διμερούς «στρατηγικής συνεργασίας»

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι πρόεδροι Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και Κίνας Χου Ζιντάο συμφώνησαν χτες να καθιερώσουν «στρατηγική σχέση διμερούς συνεργασίας», εμβαθύνοντας έτσι στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Βελιγραδίου - Πεκίνου. Μάλιστα, υπέγραψαν και σχετική συμφωνία, σημειώνοντας ότι «θα προωθήσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα συνεργαστούν σε σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων».

Ειδικότερα, ο Σέρβος πρόεδρος απ' την πλευρά του επαναβεβαίωσε πως το Βελιγράδι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα στην τήρηση της πολιτικής «μίας Κίνας» (δηλαδή συνέχιση της μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν), ελπίζοντας παράλληλα στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας και στην προσέλκυση Κινέζων επενδυτών στη Σερβία. Ο Κινέζος ηγέτης παράλληλα επαναβεβαίωσε πως η Κίνα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας (υπαινισσόμενος αυτά που αφορούν και το Κοσσυφοπέδιο...).

Αργότερα, ακολούθησε η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών απ' τους υπουργούς Οικονομίας Σερβίας, Μλάνταν Ντίνκιτς και Κίνας, Τσεν Ντεμίνγκ.

Ο Σέρβος πρόεδρος ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κίνα στις 25 του μήνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΛΓΙΟΥ
«Εφυγε» η σ. Aν Λεναέρτς

«Εφυγε» από τη ζωή, μετά από 12χρονη μάχη με τον καρκίνο, η Aν Λεναέρτς, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, σε ηλικία μόλις 56 χρόνων. Η Aν Λεναέρτς εντάχθηκε στις γραμμές του κόμματος, ήδη, από τη δεκαετία του '70 και σχεδόν από τα πρώτα χρόνια, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του γυναικείου κινήματος. Τη δεκαετία του '80 υπήρξε πρωτεργάτης της ίδρυσης της γυναικείας οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, που έγινε γνωστή ως «Marianne» και σήμερα έχει καταφέρει να έχει δραστήρια παραρτήματα σε αρκετές βελγικές πόλεις. Εντονη ήταν η δραστηριοποίησή της, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής της, και σε διεθνές επίπεδο, πάντα στο πλαίσιο του κινήματος γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ