ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με επιθέσεις ολοκληρώθηκαν οι «εκλογές»

KΑΜΠΟΥΛ.--

Υπό τις απειλές για επιθέσεις των Ταλιμπάν και υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας από τις κατοχικές δυνάμεις, διεξήχθησαν, χτες, οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Οι αφγανικές αρχές και ο απερχόμενος πρόεδρος και επικρατέστερος υποψήφιος Χαμίντ Καρζάι δήλωναν «ικανοποιημένοι» από τη διαδικασία, αλλά και από τη «συμμετοχή των Αφγανών που αψήφησαν τις απειλές». Σύμφωνα με εκπροσώπους της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία παρέτεινε για μία ώρα την ψηφοφορία χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη αιτιολόγηση, η συμμετοχή «φαίνεται να κυμαίνεται στο 50% των περίπου 17 εκατομμυρίων ψηφοφόρων».

Το ποσοστό αυτό αμφισβητείται έντονα από τους περίπου 2.000 ξένους παρατηρητές που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ των συνολικά 27.000 παρατηρητών. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες σε Ευρωπαίους παρατηρητές υποστήριζαν ότι πιθανότατα η συμμετοχή δε θα ξεπεράσει σημαντικά το 10%, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, η οποία, ήδη, πλήττεται από την έντονη φημολογία περί εκτεταμένης νοθείας. Ενδεικτικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το Σάββατο.

Κατά τα άλλα, οι αφγανικές αρχές εμφανίζονταν «ικανοποιημένες» και από τις «λίγες», όπως υποστήριζαν, επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, σε αντίθεση με τις απειλές που είχαν εκτοξεύσει οι Ταλιμπάν. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, σημειώθηκαν 73 επιθέσεις σε 15 επαρχίες, που στοίχισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους. Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην Καμπούλ, με δύο νεκρούς Ταλιμπάν, ενώ ρουκέτες έπληξαν στόχους σε Καμπούλ, Κανταχάρ, Κοντούζ και Γκάζνι, ενώ ένοπλοι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίθεση και στο Μπαγλάν. Με βάση πάντα τις επίσημες πληροφορίες, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επιθέσεις μόλις σε τρία εκλογικά τμήματα από το σύνολο των 6.500.

«Επιτυχείς από την άποψη του επιπέδου ασφαλείας υπό τις υπάρχουσες συνθήκες» χαρακτήρισε τις εκλογές με γραπτή δήλωσή του και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Προσπάθεια να χαμηλώσει το επίπεδο προσδοκιών συνολικά, πάντως, έγινε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος εκτίμησε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν τέλειες εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον στο Αφγανιστάν».

Πεπεισμένοι, πάντως, ότι οι προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να αναδείξουν «δημοκρατική ικανή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν» εμφανίζονται οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Washington Post» και του ABC, το 61% αμφισβητεί τη λειτουργικότητα των αφγανικών προεδρικών εκλογών, το 51% εκτιμά ότι δεν έπρεπε να εξαπολυθεί επίθεση στο Αφγανιστάν και μόλις το 25% στηρίζει την απόφαση ενίσχυσης των εκεί αμερικανικών δυνάμεων.

ΙΡΑΚ
Επανεξέταση της «ασφάλειας» μετά το μακελειό

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε συνολική επανεξέταση όλων των μέτρων και μεθόδων ασφαλείας που είχαν ληφθεί μέχρι χτες από τον ιρακινό στρατό και την αστυνομία προχωρά η κυβέρνηση της Βαγδάτης, μετά τις ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν την πρωτεύουσα την Τετάρτη. Οπως διέρρευσε μετά από την ολοκλήρωση έκτακτης συνεδρίασης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι με αξιωματούχους και αξιωματικούς ασφαλείας, θα επανελεγχτούν τα σχέδια για άρση των αποκλεισμών δρόμων καθώς και οι απαγορεύσεις για συγκεκριμένους τύπους οχημάτων.

Προς το παρόν, χτες 11 Ιρακινοί αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας, της Τροχαίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, στων οποίων τη δικαιοδοσία βρίσκονταν οι περιοχές που επλήγησαν από τις επιθέσεις, κρατούνταν και ανακρίνονταν κατηγορούμενοι, επισήμως τουλάχιστον, για αμέλεια. Οπως υποστήριζαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι ιρακινές αρχές ζήτησαν από τον αμερικανικό στρατό να συνδράμει τις έρευνες για συλλογή στοιχείων σχετικά με τις επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, ουρές δεκάδων μέτρων σχημάτιζαν τα φέρετρα έξω από τα νεκροτομεία της Βαγδάτης προκειμένου οι συγγενείς των νεκρών να παραλάβουν τις σορούς και να προχωρήσουν στις κηδείες. Ο απολογισμός των θυμάτων από τις επιθέσεις της Τετάρτης είχε φθάσει, χθες το απόγευμα, τους 101 νεκρούς ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι τραυματίες άγγιζαν τους 1.000.

Χτες, μια νέα επίθεση, σαφώς μικρότερης εμβέλειας, σημειώθηκε, και πάλι, στη Βαγδάτη. Παγιδευμένο μοτοποδήλατο εξερράγη έξω από εστιατόριο σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 18. Νοτιότερα, στη Χίλα, βόμβα έπληξε λεωφορείο σκοτώνοντας άλλους δύο πολίτες και τραυματίζοντας οκτώ.

ΗΠΑ
Η «Μπλακγουότερ» στο μυστικό πρόγραμμα δολοφονιών

Μισθοφόροι της Μπλακγουότερ σε δράση στο Ιράκ

Associated Press

Μισθοφόροι της Μπλακγουότερ σε δράση στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τις προσπάθειες της διαβόητης εταιρείας πληρωμένων δολοφόνων «Μπλακγουότερ» (Βlackwater) να σβήσει το στίγμα των αιματηρών επιχειρήσεών της σε Ιράκ και Αφγανιστάν και να εξακολουθήσει να κλείνει «χρυσοφόρες δουλειές» αλλάζοντας το όνομά της σε «Xe Services», οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς.

Αρχικά ήταν οι καταθέσεις σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια δύο πρώην συμβασιούχων της «Μπλακγουότερ», όσον αφορά στη δολοφονία 17 αμάχων στο Ιράκ το 2007, ότι ο ιδρυτής και πρόεδρός της, Ερικ Πρινς, είχε ανάμειξη στη δολοφονία ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα που είχε διατάξει η αμερικανική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις της εταιρείας. Τώρα, ακόμη περισσότερο σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι η CIA είχε προσλάβει το 2004 συμβασιούχους της «Μπλακγουότερ», στο πλαίσιο του μυστικού προγράμματος εντοπισμού ή και δολοφονιών ανώτατων στελεχών της «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η «Μπλακγουότερ» συνέβαλε στο σχεδιασμό, στην εκπαίδευση και την παρακολούθηση, στο πλαίσιο του προγράμματος, για το οποίο η αμερικανικη κεντρική υπηρεσία πληροφοριών ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συλλάβει ή να σκοτώσει κανένα στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Επιπλέον, η χρήση της «Μπλακγουότερ» από τη CIA στο πλαίσιο του μυστικού προγράμματος ώθησε τον νυν διευθυντή της υπηρεσίας, Λίον Πανέτα, να πληροφορήσει το Κογκρέσο τον Ιούνη ότι είχαν παραμείνει μυστικές λεπτομέρειες του προγράμματος επί επτά χρόνια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η Τουρκία άρχισε να αποκαθιστά τα τοπωνύμια κουρδικών χωριών και μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει τα θρησκευτικά κηρύγματα στην κουρδική γλώσσα, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον κατευνασμό της κουρδικής μειονότητας και στην προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Haberturk».

ΧΑΓΗ.-- Τις επόμενες βδομάδες προέβλεψε χτες ο Ι. Μπόνομι, δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι θα αρχίσει η δίκη έναντι του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Αλ Αντάχι, από την Υεμένη, που κρατείται επτάμισι χρόνια στο Γκουαντάναμο και για τον οποίο το Πεντάγωνο ισχυρίζεται πως ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε από τις αρχές της Σκοτίας και ήδη έχει αναχωρήσει ο Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι, ο καταδικασθείς σε ισόβια για την πολύνεκρη επίθεση του Λόκερμπι το 1988. Η απόφαση ελήφθη για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού ο 57χρονος Λίβυος πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, του αμερικανικού περιοδικού «Forbes». Η Μέρκελ απέσπασε την «πρωτιά» για τις ενέργειές της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και φορολόγησης, καθώς και για την αυστηρή γραμμή που ακολούθησε στη συγκράτηση των διογκούμενων προϋπολογισμών της ΕΕ.

ΟΤΑΒΑ.-- Αρνητικό πληθωρισμό στα επίπεδα του -0,9%, ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τα τελευταία 56 χρόνια εμφανίζει ο Kαναδάς.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Να ρίξουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων στο Σηκουάνα απειλούν οι 50 εργαζόμενοι της εταιρείας μεταφορών «Serta» που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, αν δεν καταβληθεί αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ στον καθένα τους. Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ένα σημείο της όχθης του Σηκουάνα στην πόλη Ρουέν στη Βορειοδυτική Γαλλία, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας.

ΑΝΟΪ.-- Περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην εξαγωγική εταιρεία «Αν Θινχ», στο Βιετνάμ, που παράγει υποδήματα, απεργούν εδώ και 48 ώρες ζητώντας αύξηση 10% στο μέσο μηνιαίο μισθό που δίνει η επιχείρηση. Το 2008, στο Βιετνάμ σημειώθηκαν 762 απεργίες - ο υψηλότερος αριθμός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας - πολλές εξ αυτών στους τομείς της υφαντουργίας και της υποδηματοποιίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Αεροδιαστημική Υπηρεσία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το ρωσικό ομόλογο ίδρυμα «Ροσκόσμος» για δύο σχέδια εξερεύνησης του πλανήτη Αρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ