ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Παραμένει γιαπί

Η μακέτα του ΕΜΣΤ

ICON

Η μακέτα του ΕΜΣΤ
Σε ...«γεφύρι της Αρτας», με αποκλειστικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, εξελίσσεται η κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην εργοστάσιο «Φιξ» στη Συγγρού, μετά την απόφαση της διοίκησης του μουσείου, την περασμένη Δευτέρα, να κηρύξει «έκπτωτη» την εργολήπτρια εταιρεία «ΒΙΟΤΕΡ», η οποία καταγγέλλεται από το ΕΜΣΤ ως η «αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθυστέρηση του έργου, βάσει και της ρητής πρόβλεψης στη σύμβαση ανάθεσής του».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΜΣΤ Παύλος Ζαννής, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι εκ μέρους του μουσείου «παρεσχέθη κάθε δυνατή διευκόλυνση στον ανάδοχο του έργου προκειμένου, έστω και με καθυστέρηση, να ανταποκριθεί στο σύνολο των συμβατικών του υποχρεώσεων. Ομως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, όπως προκύπτει και από την πληθώρα των επιστολών μας, η ανάδοχος εταιρεία ουδέποτε ανταποκρίθηκε». Δηλώνει δε τη «βεβαιότητα» ότι «με τη νέα αυτή εξέλιξη, το έργο θα τεθεί σε νέο οριστικό χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί επιτέλους στους Ελληνες πολίτες».

Ανεξάρτητα από το ότι η πραγματικότητα μετά και από αυτήν την εξέλιξη είναι πως το έργο θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, ο πρόεδρος του ΕΜΣΤ προσπαθεί να βγάλει «λάδι» τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς έδωσε εντολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ για άμεσο ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης».

Ωστόσο, τον Γενάρη του 2008, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στο ΔΣ του ΕΜΣΤ, Μιχάλης Παπαδάκης, σε επιστολή του προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι πολιτική» και ότι ο ρόλος του ΔΣ του ΕΜΣΤ «έχει πλήρως απαξιωθεί». Πρόσθετε ότι από το 2003 (σ.σ. επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), το ΥΠΠΟ έχει εμπλέξει το εκάστοτε ΔΣ για να «"διαχειρίζεται" αυτό τα 40 εκατομμύρια ευρώ του έργου ανέγερσης του κτιρίου», αντί για τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Η σύμβαση με τη «ΒΙΟΤΕΡ» υπεγράφη τον Ιούνη του 2007, με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, να δηλώνει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν «άμεσα» και ...«θα» ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Το κτιριακό όμως είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, που συνιστά το ίδιο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΜΣΤ. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, γεγονός που, ως γνωστόν, αποτελεί επιλογή του δικομματισμού, στο πλαίσιο της περίφημης «ευελιξίας», η οποία νοείται ως χρηματοοικονομική. Αλλωστε, οι προθέσεις της κυβέρνησης για το Μουσείο έγιναν γνωστές από το 2004, όταν ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, ζήτησε από το ΔΣ «να δημιουργηθεί τμήμα δημόσιας προβολής, που θα αναλάβει και το θέμα των χορηγιών».

Περιοδεύουν τον Αύγουστο

«Χοηφόρες»
«Χοηφόρες»
Το Θεσσαλικό Θέατρο συνεχίζει τον Αύγουστο την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα, με την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόρες», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και με πρωταγωνιστές την Λυδία Κονιόρδου και τον Νίκο Ψαρρά. Παίζουν επίσης: Ελένη Ουζουνίδου, Θανάσης Χαλκιάς, Γιώργος Στάμος, Γιώργος Δελληγιάννης. Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης, Λύρα: Χρήστος Ψωμιάδης. Χορός: Ελένη Ουζουνίδου, Νικολέττα Βλαβιανού, Σοφία Αθανασοπούλου, Ευγενία Αποστόλου, Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Καρακάση κ.ά. Κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Χορογραφία: Κώστας Τσιάνος. Μουσική Διδασκαλία: Απόστολος Ψυχράμης. Σήμερα θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, την Κυριακή στο Ανοιχτό Θέατρο Θάσου, στις 25/8 στο Θέατρο Αλσους Μελίνα Μερκούρη, στη Βέροια, στις 27 και 28/8 στο Κηποθέατρο Λάρισας, στις 30 και 31/8 στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

  • Συνεχίζουν την περιοδεία τους και οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάζει το ΚΘΒΕ. Αύριο οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης (ώρα έναρξης: 21.00) και στις 28 και 29 Αυγούστου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας (ώρα έναρξης: 21.30). Θυμίζουμε ότι οι «Τρωάδες» ανεβαίνουν σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με την Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της πολύπαθης Εκάβης. Στους άλλους ρόλους: Μαρία Ναυπλιώτου, Λαμπρινή Αγγελίδου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Φαίδων Καστρής, Μελέτης Ηλίας, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Δερεμπέ κ.ά. Σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Καλλιόπης Τσουπάκη, χορογραφία Καλλιόπης Σφήκα, σύνθεση ήχων - μουσικό περιβάλλον Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμοί Στέλιου Τζολόπουλου.
  • Σε περιοδεία και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες, που ανεβαίνει σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη (Κιχώτης) και Δημήτρη Πιατά (Σάντσο). Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκι. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος. Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν επίσης: Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Παπαγιαννάκη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς. Στις 27/8, ο «Δον Κιχώτης» θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, στις 29/8 στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, στις 30/8 στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω και στις 31/8 στο Βεάκειο.
«Τρωάδες»
«Τρωάδες»
Μαθητές γράφουν για την ειρήνη

Ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου βραβεύει τις εκθέσεις των μαθητών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό έκθεσης, με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του στην ανθρωπότητα, που διοργάνωσε ο σύλλογος, αύριο, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Απεράθου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελίες των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» και του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος», ομιλία του στρατηγού ε.α. και αντιστασιακού Μιχάλη Βαρδάνη και τραγούδια από την παιδική χορωδία του συλλόγου.

Αυλαία για την Επίδαυρο

Με το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Σαίξπηρ ολοκληρώνεται (σήμερα και το Σάββατο) το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του θεάτρου The Old Vic του Λονδίνου με τη Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (Brooklyn Academy of Music - ΒΑΜ) της Νέας Υόρκης και την εταιρεία παραγωγής Neal Street Productions, που με γενικό τίτλο «The Bridge Project» ανεβάζει στην ίδια θεατρική σκηνή ταλέντα της Ν. Υόρκης και του Λονδίνου. Ο βραβευμένος με Οσκαρ Σαμ Μέντες σκηνοθετεί ένα μεικτό αγγλο-αμερικανικό θίασο, στον οποίο συμμετέχουν σπουδαίοι ηθοποιοί του αγγλικού θεάτρου, όπως οι Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Σινέντ Κιούζακ και η ανερχόμενη Ρεμπέκα Χολ, μαζί με αστέρες του αμερικανικού θεάτρου και κινηματογράφου (Ρίτσαρντ Ιστον, Τζος Χάμιλτον, Ιθαν Χοκ).

«Μαντατοφόρες» διαμαρτυρίας

Η θεατρική ομάδα «Θέατρο του Βορρά» επέλεξε το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Μαντατοφόρες», για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Στις «Μαντατοφόρες» η κραυγή διαμαρτυρίας του ποιητή ενάντια στην καταπίεση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, μετουσιώνεται σε έργο δραματικό. Ζωντανεύουν τα βιώματα μιας γενιάς που γνώρισε τον πόλεμο και την καταστροφή, την οποία όμως ακολουθεί η δημιουργία. Πάνω στα χαλάσματα της ανθρώπινης ύπαρξης, προβάλλει η ελπίδα, η γνώση, η ζωή.

Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο Αλέξης Μίγκας, σκηνικά η Μ. Μπιντεβίνου, φωτισμούς ο Γ. Ταρκάσης, μουσική επιμέλεια οι Σ. Καρασταμάτης - Α. Μίγκας, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Αγγέλα Φουντούκη, Ροδή Τσολερίδου, Μαρία Ανθίδου, Σωτηρία Ζάνταλη, Αναστασία Τουσίδου, Κώστας Αβραμίδης, Δήμος Τσόπελας, Μαρία - Ευθυμία Δανιηλίδου.

Η παράσταση πρωτοανέβηκε στον Λυκαβηττό το 1983 παρουσία του ίδιου του ποιητή από τον Αλέξη Μίγκα. Στη Θεσσαλονίκη, θα δοθούν οι πρώτες παραστάσεις, στο Θέατρο Κήπου στις 28 και 29 Αυγούστου στις 9 μ.μ. και με τα έσοδα αυτών των παραστάσεων θα ενισχυθούν το Δίκτυο Κοινωνικής φροντίδας του Δήμου Χορτιάτη και η ΑΜΚΕ «Σωκράτης» που δραστηριοποιείται στην ανέγερση σχολείων για τα παιδιά στην Κένυα.

Για τις ανάγκες των παραστάσεων που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Ιορδανίδης τον επόμενο χειμώνα στην Αθήνα, καλούνται άντρες ηθοποιοί ηλικίας 18-30 ετών, να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφίες στο παρακάτω email: harisg10@gmail.com. Θα ακολουθήσει ακρόαση, για τους ηθοποιούς που θα επιλεχθούν από τα βιογραφικά τους σημειώματα, σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Θα ζητηθεί μονόλογος κι αυτοσχεδιασμός. Την ακρόαση θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Ιορδανίδης, στις αρχές του Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ