ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Κυβέρνηση - ιεραρχία: Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο

Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου που δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 16 Ιούνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου που δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 16 Ιούνη
Το συλλαλητήριο που οργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο, την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, έδωσε νέες διαστάσεις στην ψευδεπίγραφη σύγκρουση κυβέρνησης - ιεραρχίας για το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα νέα δελτία ταυτότητας. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκφώνησε μια ομιλία με σαφέστατη πρόθεση να μετατρέψει τη θρησκεία σε πολιτικό όπλο για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων που σχετίζονται με διεθνείς ή εσωτερικές αλλαγές, αλλά και για να μη χάσει τα όποια προνόμια της παρέχει η σύμπλεξή της με το κράτος.

Με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε η αλληλοτροφόδοτηση των δυο πλευρών στην άγονη αντιπαράθεσή τους. Ο πρωθυπουργός παίρνοντας την «πάσα» από τον αρχιεπίσκοπο, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο Ζάππειο στράφηκε εναντίον αυτών «που φοβούνται τον αφανισμό του εθνικού κράτους» για να διεκδικήσει για τον εαυτό του, το ρόλο του «σημαιοφόρου» των δυνάμεων της «προόδου». Καθίσταται προφανής η πρόθεση του κ. Σημίτη, μέσω αυτής της διαίρεσης του κοινωνικού σώματος, να νομιμοποιήσει το σύνολο της πολιτικής του για να χρεώνει κάθε αντίδραση στην πολιτική του στο «μαύρο μέτωπο», του οποίου θα ηγείται ο αρχιεπίσκοπος. Το επόμενο «επεισόδιο» θα παρακολουθήσουμε την ερχόμενη Τετάρτη στο Σύνταγμα.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του την περασμένη Πέμπτη τόνιζε μεταξύ των άλλων:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει τη θέση για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, που πρωτοδιατύπωσε το 1918 και ταυτόχρονα με την ίδρυσή του. Παράλληλα, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τις απόπειρες διαχωρισμού του λαού με βάση τη θρησκευτική συνείδηση. Η γραμμή συσπείρωσης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται στα μέτωπα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, της Σένγκεν, των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων, της αντιδραστικής αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζεται, της ΝΑΤΟικής παρουσίας, των αρνητικών σχεδιασμών που προωθούνται στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια. Σ' αυτή τη βάση το ΚΚΕ καλεί το λαό να συσπειρωθεί, να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί».

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Παγκοσμιοποίηση, σχέση μονοπωλιακής κερδοφορίας - ιμπεριαλιστικού πολέμου, και διεύρυνσης της άνισης ανάπτυξης ισχυρών και αδύνατων καπιταλιστικών χωρών, αλλά και του πλούτου και της φτώχειας σε κάθε χώρα (σελίδες 6-7).

Πρόσχημα η δολοφονία του Σόντερς για την ένταση των κατασταλτικών μεθόδων ενάντια στο λαό, με νέα νομικά πλαίσια, νέους μηχανισμούς, αλλά και ενίσχυση της διαπλοκής τους με ΗΠΑ και ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» (σελίδα 7).

Συνέχεια της αναταραχής στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας με μεγάλες διαστάσεις, αλλά και αρνητικές επιδράσεις, διχασμού, αποπροσανατολισμού του λαού από την αναγκαιότητα της ενωμένης πάλης του ενάντια στη νέα τάξη και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική (σελίδες 10-11).

«Αναμόρφωση» (βλέπε κατεδάφιση) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας με αρχή από τη μεταφορά του συνόλου των αποθεματικών των ταμείων στην ΑΕΔΑΚ, απ' όπου νομότυπα θα τα δίνουν στους μάνατζερ για να τα διαχειρίζονται εν λευκώ και να τα παίζουν στον τζόγο του Χρηματιστηρίου (σελίδα 12).

Ούτε λίγο ούτε πολύ τα περισσότερα ΜΜΕ, παρουσίασαν ως κοσμογονία τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», που η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ο πρωθυπουργός τα συζήτησαν πριν λίγες μέρες και από κοινού στη συνέχεια τα παρουσίασαν με πολλές φαμφάρες (σελίδα 13).

Ημερίδα διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με επίκεντρο τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά η ανεργία, τα αίτια που τη γεννούν, το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και τις προτάσεις διεξόδου από τη μάστιγα που «χτυπά» ανελέητα την εργατική τάξη της χώρας μας (σελίδα 14).

Πραγματοποιήθηκετο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών - Μαιευτών, στο οποίο έγιναν συγκλονιστικές καταγγελίες για τα οργανωμένα σχέδια συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της περιγεννητικής υγείας, με τεράστια κέρδη που συνεχώς γιγαντώνουν (σελίδα 20).

Τρέχουν σε ένα μαραθώνιο εξετάσεων οι μαθητές, συνοδευόμενοι από άγχος και πίεση και δίπλα, μαζί τους, οι γονείς να αναρωτιούνται: «άραγε θα αντέξουν;» (σελίδα 21).

Αρχισαν οι φιέστες για την ΟΝΕ

Αύριο στη Φέιρα της Πορτογαλίας η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εγκρίνει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη στην ΟΝΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση άρχισε εδώ και μέρες τις φιέστες για να γιορτάσει την επιτυχία του «εθνικού στόχου». Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να στήσει από τώρα το σκηνικό για να εξελιχθεί μετά τη Σύνοδο το πανηγύρι του αποπροσανατολισμού.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στο Ζάππειο την περασμένη Πέμπτη, αφού θριαμβολόγησε για τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, προσπάθησε να δυναμώσει την πολιτική διάσταση της ένταξης στην ΟΝΕ και τόνισε ότι η ένταξη θα φέρει την Ελλάδα στο «σκληρό πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επομένως στα κέντρα των αποφάσεων. «Ποτέ πια στη δεύτερη ταχύτητα», ήταν το σύνθημα του πρωθυπουργού για να υποδηλώσει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους εργαζόμενους. «Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική με γνώμονα την εξασφάλιση της σταθερότητας», είπε ο κ. Σημίτης, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Σφιχτή εισοδηματική πολιτική, κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, κατάργηση των θεμελιακών εργασιακών κατακτήσεων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, δραστική μείωση των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, είναι το αντίτιμο που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για την επιτυχία του «εθνικού στόχου» και τη νέα αύξηση των κερδών των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων.

Και η «αντι- τρομοκρατία» made in USA

Ολες τις αμερικανικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» δέχεται η κυβέρνηση. Μετά το προβοκατόρικο χτύπημα της «17 Νοέμβρη» με θύμα το Βρετανό ταξίαρχο Σόντερς, στήθηκε το γνωστό γαϊτανάκι των πιέσεων για τη λήψη άμεσων μέτρων. Ηδη η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει, μέσω του πρεσβευτή Μπερνς, στην Ουάσιγκτον ότι θα επισπεύσει την υπογραφή της συμφωνίας «αστυνομικής συνεργασίας» και θα προχωρήσει ταχύτατα στις αλλαγές της νομοθεσίας όπως απαιτούν οι Αμερικανοί.

Ομως και αυτή τη βδομάδα είχαμε δημοσιεύματα στις αμερικανικές εφημερίδες για κυρώσεις εις βάρος της Ελλάδας για το θέμα της «τρομοκρατίας», όπως στη «Λος Αντζελες Τάιμς». Ενδιαφέρουσα απ' αυτή την άποψη ήταν και η συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία επί της έκθεσης για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταξύ των άλλων ζήτησαν να δικάζονται στις ΗΠΑ οι τρομοκράτες που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα..!

Πάντως και στον αμερικανικό Τύπο και στη συζήτηση που έγινε στη Γερουσία αναδείχτηκε η απαίτηση των ΗΠΑ για έναν ενεργό ρόλο στο μάνατζμεντ της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ