ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ»
Στο στόχαστρο οι λαϊκοί αγώνες

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι δέκα μέρες μετά το δολοφονικό - προβοκατόρικο χτύπημα της αμερικανόπνευστης «17Ν» οι σχετικές έρευνες βρίσκονται «στο σκοτάδι». Παρά το γεγονός ότι οι διωκτικές αρχές έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικά «απόλυτη ελευθερία κινήσεων», παρά το γεγονός ότι στις έρευνες συνδράμει -και- η «Σκότλαντ Γιαρντ» και βέβαια τα «σαΐνια» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, παρά το ότι η επικήρυξη διπλασιάστηκε, τα αποτελέσματα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης είναι ανύπαρκτα. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πραγματικός στόχος δεν είναι η πάταξη της τρομοκρατίας και η εξάρθρωση της «17Ν». Καλύτερα αλλού στοχεύει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση και σε αυτή την κατεύθυνση τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ακόμα χειροπιαστά, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Οι ΗΠΑ, μετά την τελευταία δολοφονία της «17Ν», εμφανίζονται «δικαιωμένες» για τις αιτιάσεις τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτές καταγράφονταν στην έκθεση του Κογκρέσου, αλλά και τις δηλώσεις των αξιωματούχων, και άρα «εύλογα» αξιώνουν από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτές στο σύνολό τους τις υποδείξεις και προτάσεις τους για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις τόσο του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου όσο και του Ν. Μπερνς, αυτή τη φορά, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα συνεργαστεί απόλυτα μαζί τους. Και, βέβαια, αυτές οι προσδοκίες τους δεν είναι μετέωρες. Μπορεί ο ελληνικός λαός να μην έχει πληροφορηθεί ακόμα το «αντιτρομοκρατικό πακέτο», που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, αλλά φυσικά το γνωρίζουν πολύ καλά οι υπερατλαντικοί προστάτες, ακριβώς γιατί αυτοί το έχουν διαμορφώσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Ο στόχος είναι ένας και το διακήρυξε ευθαρσώς ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικλ Σέιν: «Χρειάζονται διώξεις, συλλήψεις, δίκες και φυλακίσεις»(!).

Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, η οποία όμως φροντίζει πρώτα να διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε τα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» να τύχουν της ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής. Αυτό ήταν το νόημα της δήλωσης του Κ. Σημίτη ότι πρέπει να δημιουργηθεί «ενιαίο μέτωπο, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, κατά της τρομοκρατίας». Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο. Πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει ομόθυμη καταδίκη του ελληνικού λαού των δολοφονιών της «17Ν»; Τότε ποιο μέτωπο και ποια συναίνεση επιδιώκει; Τη συναίνεση σε ό,τι οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν στον όρο τρομοκρατία. Τρομοκράτες, σύμφωνα με την made in USA ερμηνεία, είναι όσοι δε συμμορφώνονται και δεν πειθαρχούν πλήρως στα κελεύσματα της νέας τάξης. Επίσης, είναι γνωστό ότι ποτέ δεν ξέχασαν και δε συγχωρούν την περήφανη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στη Γιουγκοσλαβία. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του ελληνικού λαού βρίσκονται στην πραγματικότητα στο στόχαστρο του αμερικανόπνευστου αντιτρομοκρατικού πακέτου. Η υλοποίησή του είναι θέμα χρόνου. Η συμφωνία «αστυνομικής συνεργασίας» είναι έτοιμη και μένουν μόνο οι υπογραφές, διαβεβαίωσε και ο Ν. Μπερνς. Με τη συμφωνία λύνονται και με τη βούλα τα χέρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να ξεδιπλώνουν την αντιτρομοκρατική δράση τους και να καθοδηγούν «επίσημα» τις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες. Παράλληλα, είναι έτοιμες οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο (τρομονόμο), στις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι εκτός από την αλλαγή της σύνθεσης των δικαστηρίων (μόνο δικαστές), θα περιλαμβάνει και μέτρα που θα «διευκολύνουν» τις διωκτικές αρχές στο έργο τους (συλλήψεις και κράτηση επ' αόριστον «υπόπτων», καλλιέργεια κλίματος μαζικού χαφιεδισμού, κ.ά.).

Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι υπηρεσίες της ΕΕ, μετά από παράκληση της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας (Α. Τσοχατζόπουλος) έχουν φροντίσει να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους, υιοθετώντας τον ισχυρισμό των Αμερικανών ότι «η τρομοκρατία είναι διεθνές ζήτημα»(!), και γι' αυτό «χρειάζεται έξωθεν συνδρομή».

Είναι φανερό ότι με την υλοποίηση του «αντιτρομοκρατικού πακέτου» θα οικοδομηθεί ένα αυταρχικό, αστυνομοκρατούμενο, «σιδηρόφρακτο» και αμερικανοκίνητο κράτος, το οποίο «θα κάτσει στο σβέρκο» του ελληνικού λαού, αποσκοπώντας κυρίως στην αποτροπή και καταστολή των λαϊκών αγώνων. Ελάχιστοι αφελείς είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού και «το σκύψιμο του κεφαλιού» απέναντι στα αφεντικά της νέας τάξης. Από αυτή την άποψη δεν υπάρχει κανένα περιθώρια για αυταπάτες ή για αποδοχή και κοινωνική συναίνεση του «αντιτρομοκρατικού πακέτου» που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Αντίθετα, χρειάζεται να βρει απέναντί του τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συσπείρωση και αποφασισμένο Λαϊκό Μέτωπο.


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ