ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Κοροϊδεύουν το λαό στα αποκαΐδια της πολιτικής τους

Προκλητικοί διαξιφισμοί για το ποιος έκαψε περισσότερα επί των κυβερνήσεών του

Με φόντο τα αποκαΐδια της πολιτικής τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν το λαό

Eurokinissi

Με φόντο τα αποκαΐδια της πολιτικής τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν το λαό
Σε μια προσβλητική για τη νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων και των πληγέντων από τις πυρκαγιές, δικομματική «μονομαχία» πάνω στα αποκαΐδια, επιδόθηκαν χτες κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσοντας φραστικές αντεγκλήσεις και προχωρώντας σε μια προκλητική καταμέτρηση καμένων στρεμμάτων δάσους επί των κυβερνητικών τους ημερών.

Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αποσείσει από τις πλάτες της τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες της για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται σαν φορέας «προστασίας» του δασικού πλούτου, στήθηκε ένα νέο δικομματικό θέατρο, με στόχο αυτή τη φορά να συγκαλύψει την υλοποίηση από τις «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις της δασοκτόνας πολιτικής που εμπορευματοποιεί τη γη και οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό στρατόπεδο συντηρείται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, με βουλευτές και υπουργούς να εμφανίζονται «δυσαρεστημένοι» από τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγ. Αντώναρου. Είναι προφανής η διάθεση της κυβέρνησης να επωμιστούν τις ευθύνες πρόσωπα, ώστε να μείνει αφ' ενός στο απυρόβλητο η αντιδασική πολιτική της και αφ' ετέρου να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα μέτρα εμπαιγμού που εξήγγειλε για τους πυρόπληκτους.

Εξάλλου, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φανερώνοντας ακριβώς τη διάθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την ...ενίσχυση των πυροπλήκτων ανέφερε: «Η Πολιτεία κάνει αυτό που επιβάλλεται, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα»... Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος: «Εκτελώ τα καθήκοντά που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οσον αφορά στη σύνθεση της κυβέρνησης αποφασίζει ο πρωθυπουργός».

Εντείνεται ο καυγάς

Ο Ευάγ. Αντώναρος έσυρε και το «χορό» της αποπροσανατολιστικής «κοκορομαχίας», εγκαλώντας το ΠΑΣΟΚ «για αμετροέπεια και λαϊκισμό», προσθέτοντας ότι η «θεατρινίστικη αυτοσυγκράτησή του διήρκεσε μόλις 48 ώρες». Ανέβαζοντας τους φραστικούς τόνους, ο ίδιος ανέφερε ότι «ο πραγματικός τους εαυτός, τους προδίδει συνέχεια. Δεν μπορούν να τιθασεύσουν ούτε την αμετροέπεια, ούτε την κινδυνολογία, ούτε το λαϊκισμό. Είναι φαίνεται στο DNA τους», και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «άκριτη κινδυνολογία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των «παραγωγικών φορέων», ενόψει ΔΕΘ μίλησε για «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης», ενώ τις «βολές» στον Ευάγ. Αντώναρο έσπευσε να επιστρέψει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι «στο DNA της ΝΔ βρίσκεται η ανικανότητα, η φαυλότητα και η αναλγησία».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, ο οποίος μαζί με τον πολιτικό εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Σπ. Κουβέλη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, προχώρησαν σε μια προκλητική καταμέτρηση των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επί ΝΔ καταστράφηκαν περισσότερα στρέμματα δάσους!

ΠΑΣΟΚ
Να μπουν οι επιχειρηματίες στα δάση

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του κόμματός του ο αρμόδιος τομεάρχης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Στη μετατροπή των δασών και των προστατευόμενων περιοχών σε πεδία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν την κερκόπορτα για να πατήσουν το πόδι τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσα στους περιαστικούς ορεινούς όγκους, στοχεύει το ΠΑΣΟΚ μέσω του προγράμματος της «πράσινης ανάπτυξης».

Αποκαλυπτικός για τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ ήταν - κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου - ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπ. Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε:«Το να υπάρξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ήπιας αναψυχής και άθλησης και λοιπά (σ.σ. ευλόγως δε διευκρινίζει), οι οποίες φέρνουν τον κόσμο στο δάσος και αυτό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας, είναι προφανώς μια πολιτική που εντάσσεται μέσα στην πολιτική μας για την Πράσινη Ανάπτυξη»...Για να πάνε τα λαϊκά στρώματα στα δάση, χρειάζεται λοιπόν ένα «κίνητρο», που θα το προσφέρει «ήπια» ο εκάστοτε επιχειρηματίας!

Ο Σπ. Κουβέλης δεν πρόσθεσε τίποτα περισσότερο από αυτό που αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» (σελίδα 24) στο οποίο τονίζεται: «Η ενεργός διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και δασώναναμένεται να προσελκύσει πόρους και εισοδήματα, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από ερευνητικά προγράμματα,από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που θα συνδέονται με το πάρκο ή το τοπικό παραγωγικό σύστημα»!! Το δάσος, στη φρασεολογία του ΠΑΣΟΚ, με συνοπτικές διαδικασίες «μεταφράζεται» σε πάρκο που προσελκύει τους «πόρους» των επιχειρηματιών...

Ειδικότερα για το Νομό Αττικής, αυτή η επιχείρηση θα συνδυαστεί, όπως έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, με την «αξιοποίηση» των τεσσάρων «περιαστικών όγκων». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σπ. Κουβέλης, μεταφέροντας τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου, θα επιδιώξουμε τη «δημιουργία της πράσινης ραχοκοκαλιάς της Αθήνας, συνδυάζοντας τους περιαστικούς όγκους του Υμηττού, της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Ποικίλου Ορους μαζί με το Αιγάλεω», οι οποίοι «θα συνδεθούν με τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας και το παράκτιο μέτωπο»... Οπως οι παραλίες κατέληξαν στους ιδιώτες για να είναι «καθαρές» και «προστατευμένες», τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και τα δάση, χωρίς να αλλάξει η χρήση της γης, μαζί με τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, για να γιγαντωθούν οι «μπίζνες»!

Οι τοποθετήσεις του Σπ. Κουβέλη κινητοποίησαν πάντως τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει τους «πράσινους» σχεδιασμούς, απαντώντας σε ερώτηση αν στις προτάσεις για ανάπτυξη περιλαμβάνεται και η επιχειρηματικότητα στα δάση, ισχυρίστηκε: «Οχι επιχειρηματικότητα στα δάση, το δάσος είναι δάσος και πρέπει έτσι να μείνει»... Το ΠΑΣΟΚικό ρητό «άλλα λέμε, άλλα εννοούμε και άλλα κάνουμε», αλλά πάντα σε βάρος του λαϊκών στρωμάτων, σε πλήρη ανάδειξη...

Στον ίδιο ντορό

Είναι σύνηθες το φαινόμενο αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απαρτίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα να ανοιγοκλείνουν το στόμα τους για να καταθέσουν διαπιστώσεις, προτάσεις και μέτρα σε σχέση με τις πυρκαγιές. Με τις περιγραφές του καθενός δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Ολοι είδαν την έλλειψη συντονισμού και μέσων, όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της δασοπροστασίας και των μηχανισμών πυρόσβεσης. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η πρόταση για ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας αποκτά ολοένα και περισσότερη αίγλη στα λόγια των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, με τον καθένα βέβαια να δίνει το περιεχόμενο που τον βολεύει, σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση που εδώ και χρόνια έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Αυτή είναι η μια πλευρά. Οι διαπιστώσεις περισσεύουν και το σύνολο των προτάσεων καταλήγει στο αίτημα «να παραιτηθεί ο τάδε ή ο δείνα υπουργός», «να φύγει η κυβέρνηση». Αυτό λέει το ΠΑΣΟΚ, που χύνει κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τη μαύρη γη που κάηκε ξανά επί των ημερών του. Το ίδιο λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίζει τις ευθύνες σε μια «κυβέρνηση του τσιμέντου», που «δεν μπορεί να ανταποκριθεί μετά τα 6 μποφόρ». Το ίδιο λένε και οι «Οικολόγοι Πράσινοι», οι οποίοι χτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να ζητήσουν την παραίτηση συγκεκριμένων υπουργών, κάνοντας παράλληλα αναλύσεις και ανέξοδες προτάσεις που ούτε στο ελάχιστο δεν αγγίζουν το θεμελιώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και χρήσης γης. Από κοντά και ο ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος δήλωσε χτες ότι θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί όλοι από την κυβέρνηση.

Εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης το ποιoς έχει κάθε φορά προσωποποιημένα την πολιτική ευθύνη. Και αυτονόητο το αίτημα να αποδοθεί τιμωρία ή και αυτοτιμωρία για την καταστροφή. Ως δια μαγείας όμως, για τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος, η συζήτηση σταματάει εκεί. Αντε να πάει και ένα βήμα παρακάτω, στη διατύπωση διαχειριστικών προτάσεων, οι οποίες, ξεκομμένες από το συνολικότερο πολιτικό πλαίσιο και τα κόμματα που το υπηρετούν, ελάχιστη αξία έχουν, αφού και ανεφάρμοστες είναι χωρίς την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και αφήνουν στο απυρόβλητο τις βασικές πολιτικές αιτίες. Εδώ είναι η διαφορά όλων με το ΚΚΕ, που δεν έχει κανένα λόγο να κρύψει τον πραγματικό ένοχο, ακριβώς επειδή δεν έχει καμιά συγγένεια με την πολιτική που οπλίζει τους εμπρηστές. Το αντίθετο μάλιστα. Τη στοχοποιεί και την πολεμάει. Σε αντιδιαστολή με τα κόμματα του κεφαλαίου και τις παραφυάδες του, που προσπαθούν να τη θωρακίσουν ή στην καλύτερη περίπτωση να την εξωραΐσουν, περιορίζοντας το πρόβλημα στην ανικανότητα της κάθε κυβέρνησης και στην ανάγκη αυτή να παραιτηθεί, για να αναλάβει ο επόμενος διαχειριστής της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ