ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Δεν πρόκειται να αποζημιωθούν οι αγρότες!

Με βάση τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και την ...άδεια της ΕΕ οι όποιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Eurokinissi

Στους αντιαγροτικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις γνωστές κυβερνητικές μεθοδεύσεις της παραπλάνησης των αγροτών, παρέπεμψε ουσιαστικά τους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του Σ. Χατζηγάκη, η κυβέρνηση:

  • Θα προχωρήσει στην καταβολή των όποιων αποζημιώσεων, μόνο όταν δοθεί η σχετική «έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
  • Δε βιάζεται καθόλου, αφού δε σκοπεύει καν να υποβάλει το σχετικό αίτημα άμεσα, αλλά θα περιμένει «τη λήξη της περιόδου υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών».
  • Υπολογίζει ότι «γύρω στην 1ηΟκτωβρίου θα καταθέσουμε το σχετικό αίτημα», πράγμα που σημαίνει ότι πριν το χειμώνα δεν πρόκειται να δοθεί καμιά αποζημίωση.
  • ...«θα κοιτάξει να ικανοποιήσει το αίτημα» για τη χορήγηση ζωοτροφών στις περιοχές όπου θα απαγορευτεί η ελεύθερη βοσκή των ζώων.

Το σοβαρότερο όμως όλων είναι ότι οι όποιες αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση τον εντελώς αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν παίρνει υπόψη του το δίκαιο αίτημα των αγροτών για άμεση και πλήρη αποζημίωση των ζημιών από παρόμοιες καταστροφές, αλλά τους υποχρεώνει να δέχονται ως αποζημίωση ποσά που δεν αντιστοιχούν ούτε στο 25% της ζημιάς που υπέστησαν.

Αναφερόμενος στις καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καθώς επίσης στις αγροτικές υποδομές, ο υπουργός παρουσίασε χτες στοιχεία από εφτά νομούς. Ετσι, μαζί με την Αττική, έδωσε στοιχεία για τις ζημιές σε Εύβοια, Χίο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αχαΐα και Βοιωτία. Σε όλες αυτές τις περιοχές το σύνολο των ζημιών είναι:

  • 800 αιγοπρόβατα
  • 750 μελισσοσμήνη
  • 40 βοοειδή
  • 10 χοίροι
  • 130.000 ελαιόδεντρα
  • 700 στρέμματα αμπέλια
  • 132 αποθήκες - ποιμνιοστάσια
  • 110 σταυλο-υπόστεγα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσό των αποζημιώσεων που θα δοθούν για το σύνολο των καταστροφών «δε θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ». Τέλος, από τον υπουργό ανακοινώθηκε ότι με επιστολή του προς τους περιφερειάρχες των επτά νομών ζήτησε «να βγουν οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις που θα απαγορεύσουν το κυνήγι και τη βόσκηση στις καμένες εκτάσεις», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «θα κοιτάξει να ικανοποιήσει το αίτημα» των αγροτών για ενίσχυσή τους με ζωοτροφές.


ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Μετά από 3 μέρες η φωτιά έφτασε στη θάλασσα!

Επί τρεις μέρες η φωτιά έκαιγε και τελικά έφτασε μέχρι τη θάλασσα
Επί τρεις μέρες η φωτιά έκαιγε και τελικά έφτασε μέχρι τη θάλασσα
(Του απεσταλμένου μας Γιώργου ΜΙΧΑΗΛΑΡΗ).--

Σε καμένη γη μετατράπηκε κυριολεκτικά ολόκληρη η Νοτιοανατολική Εύβοια από τη φωτιά που έκαιγε επί 3 μέρες ανενόχλητη, καίγοντας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 100.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης, αποθήκες, υπόστεγα, ακόμα και ζώα.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί από το χωριό Πλατανιστός στα ανατολικά της Εύβοιας, διέσχισε μια τεράστια απόσταση προς τα νότια και έφτασε να απειλεί τα πρώτα σπίτια της Καρύστου και κατέληξε μέχρι τη θάλασσα!

Μια φωτιά που οι κάτοικοι κατήγγειλαν εξοργισμένοι χτες στο «Ρ» ότι δε θα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, αν υπήρχε έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Την ίδια στιγμή όμως είναι ενδεικτικό ότι το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής διαθέτει μόλις 25 πυροσβέστες (17 μόνιμους και 8 συμβασιούχους) και πέντε οχήματα για να καλύψει όλη τη Νοτιοανατολική Εύβοια, δηλαδή τις πόλεις και τα βουνά στο Μαρμάρι, στην Κάρυστο, τα Στύρα και την Κοινότητα Καφιρέων.

Στο χωριό Πλατανιστό, το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα καταπληκτικό φαράγγι με πλατάνια, όπου άρχισε η φωτιά - σύμφωνα με καταγγελίες ξεκίνησε από κάποια κατοικία - σήμανε το Σάββατο το πρωί συναγερμός για τους κατοίκους. Το ένα πυροσβεστικό όμως που πήγε στην περιοχή μετά από μία ώρα (λόγω απόστασης) δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα, καθώς οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατεύθυναν τη φωτιά ανεξέλεγκτα στα ανατολικά και νότια του νομού. Οι κάτοικοι επί δύο ημέρες προσπαθούσαν μάταια μόνο με επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές να εμποδίσουν την πυρκαγιά, που προχωρούσε ανενόχλητη πάνω στα βουνά. Αποτέλεσμα τη Δευτέρα, και αφού κάλυψε μια τεράστια απόσταση, έφτασε στα χωριά Αετός και Μετόχι λίγο πριν την Κάρυστο και κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα στην περιοχή Μπούρος.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και σε γεωργικές εκτάσεις
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και σε γεωργικές εκτάσεις
Μόλις τότε, αλλά μετά και από παρέμβαση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε κυβερνητικά κλιμάκια και υπηρεσίες, απαιτώντας την αποστολή έγκαιρα ενισχύσεων, τα εναέρια μέσα έφτασαν και κατάφεραν τελικά να ελέγξουν τη φωτιά και να την κατασβέσουν οριστικά την επόμενη ημέρα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά είναι στα χωριά Πλατανιστός και Αετός, που σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες αφορά: Περίπου 400 αιγοπρόβατα, 400 μελίσσια, 25.000 ελαιόδεντρα και μέχρι χτες έγιναν περίπου 60 αιτήσεις για καταστροφές σε μαντριά, στάνες και υπόστεγα.


«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές

Την ξεκάθαρη θέση ότι η αποφυγή καταστροφών σαν αυτές που συνέβησαν εκ νέου, αυτή τη φορά στην Αττική, προϋποθέτει πολιτική βούληση που θα βάζει πάνω απ' όλα το συλλογικό συμφέρον, κατέθεσε, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος, χτες, στη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Η θέση αυτή απαντά καθαρά και σε στοιχειώδη ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση τόσο με την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όσο και στις διεκδικήσεις των αιρετών και των συλλογικών οργάνων που δεν υπήρξαν ώστε να θωρακιστούν οι πόλεις τους, ακριβώς γιατί δεν αποτελούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ θυμήθηκαν χτες ότι τα κονδύλια, που δίνονται για πολιτική προστασία και αντιμετώπιση καταστάσεων όπως πυρκαγιές, δεν επαρκούν. Οτι ακόμα κι αυτά που δίνονται, σε πολλές περιπτώσεις, μοιράζονται με αδιαφανείς διαδικασίες. Οτι αποφάσεις συνεδρίων της Ενωσης με προτάσεις για τις όποιες παραλείψεις και κενά μπορούν να διορθωθούν, δεν έχουν υλοποιηθεί, δηλαδή το ίδιο το συλλογικό όργανο δεν έκανε κάτι για να υλοποιηθούν.

Κάτω από αυτό το πλαίσιο, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, απέφυγαν να κάνουν λόγο για ευθύνες της ΤΑ. «Δεν είναι σωστό να ψάχνουμε να τα φορτώσουμε όλα στους δημάρχους», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι «αποδίδουν στην Αυτοδιοίκηση περισσότερες ευθύνες πέραν εκείνων που της ανήκουν». Ο επικεφαλής δε της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, θυμήθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την κατανομή των ποσών για την πολιτική προστασία. Ενώ ο Θ. Γκοτσόπουλος, της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΝ, έκανε λόγο για άδικη επίθεση στην Αυτοδιοίκηση. Οι ευθύνες για τη μη διεκδίκηση από την κυβέρνηση άλλης πολιτικής θωράκισης των δήμων δεν αποδόθηκαν, προφανώς γιατί συμβαδίζουν με τη μη βούληση της ίδιας της Αυτοδιοίκησης να εντάξει τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας στις μείζονες δράσεις της. Κάτι που δεν είναι άσχετο και με την πολιτική την οποία υπερασπίζονται. Ενδεικτική είναι, πάντως, η ομολογία του Ν. Κακλαμάνη ότι «ευτυχώς που είχα την εργολαβία» για τον καθαρισμό των λόφων της πρωτεύουσας, καθώς η έγκριση των αναγκαίων προσλήψεων «ήρθε» τον Ιούλιο.

Είναι χαρακτηριστική, δε, η «απορία» του Χρ. Τέγου αν «διαμαρτυρηθήκαμε ποτέ» σαν ΚΕΔΚΕ στο γεγονός ότι μόλις το 0,38% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την προστασία των δασών, ενώ την ίδια ώρα κάθε χρόνο δίνονται 300 εκατομμύρια ευρώ για αποστολές των ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οτι τα χρήματα που δίνονται για πολιτική προστασία διατίθενται για αλλότριες δράσεις ώστε να κάνει πολιτική κάθε βουλευτής ή υπουργός. Οτι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αποχαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις.

Tέλος, το ΔΣ ενέκρινε την απόδοση του ποσού των 500.000 ευρώ στους πυρόπληκτους δήμους και κοινότητες της Αττικής. Αντίστοιχο ποσό ανακοίνωσε ο Π. Παυλόπουλος ότι θα διατεθεί στους δήμους μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ