ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Σχεδιάζεται να λειτουργήσουν με συμβασιούχους και μετατάξεις

Κανονικά ανοίγουν στις 11 Σεπτέμβρη τα σχολεία

Με συμβασιούχους θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εμβολιασμού για τη «νέα γρίπη»

Eurokinissi

Με συμβασιούχους θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εμβολιασμού για τη «νέα γρίπη»
Κυρίως με συμβασιούχους και μετατάξεις και με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντών, σχεδιάζει να λειτουργήσει η κυβέρνηση τα Κέντρα Εμβολιασμών Γρίπης (ΚΕΓ), που θα δημιουργηθούν στη χώρα, αναδεικνύοντας - πέραν των άλλων - και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης». Εκεί ο υπουργός επανέλαβε ότι «το Εθνικό Σχέδιο αναπτύσσεται» κυρίως απ' τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που - όπως είπε - πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένη. Στην πραγματικότητα, οι δήμοι και νομαρχίες καλούνται να λειτουργήσουν τα Κέντρα Εμβολιασμού χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. Ετσι - όπως είπε ο Γ. Σγουρός - το προσωπικό που απαιτείται για τη στελέχωση 315 ΚΕΓ έχει ζητηθεί απ' το υπουργείο Εσωτερικών «είτε με συμβασιούχους, είτε με μετατάξεις, είτε ακόμα και μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ». Η Νομαρχία έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή των Ιατρικών Συλλόγων, του Ερυθρού Σταυρού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ετσι, η «νέα γρίπη» χρησιμοποιείται για την εκχώρηση κρίσιμων κομματιών της υγείας στους ιδιώτες και τις ΜΚΟ, αλλά και για την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και της μερικής απασχόλησης.

Κανονικά, στις 11 Σεπτέμβρη, θα ανοίξουν τα σχολεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα σε ένα σχολείο είναι πιθανόν να κλείσει το σχολείο για ένα μικρό διάστημα, αλλά ενδεχομένως και άλλα σχολεία στην ίδια περιοχή. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι «να καθυστερήσουμε όσο είναι δυνατόν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας», γιατί δεν είναι γνωστό πότε θα δώσει την άδεια «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια». Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, η πρώτη παρτίδα εμβολίων θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Σεπτέμβρη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Συνεδρίασε χτες η Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Υγείας και Απασχόλησης

Δραματικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα του ελέγχου και περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, την ίδια ώρα που μοιράζει απλόχερα αυξήσεις στη φαρμακοβιομηχανία, εξασφαλίζοντας τα τεράστια κέρδη της, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτά συνεδρίασε χτες η Διυπουργική Επιτροπή για τις προμήθειες που αφορούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα κλπ.) με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης, Υγείας και Απασχόλησης. Οπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός συστήματος μηχανοργάνωσης για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων και τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Στην πραγματικότητα, πίσω απ' τις κορόνες περί «ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης», «καταπολέμησης της σπατάλης» κλπ. κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τη φαρμακευτική δαπάνη έως και 30%. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η μηχανοργάνωση θα εξοικονομήσει στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα μέτρα αυτά, που διαχρονικά παίρνονται απ' τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, στοχεύουν και οδηγούν στον περιορισμό των δαπανών που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού συνοδεύονται απ' την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα, με φάρμακα που βγαίνουν εκτός λίστας ή που δεν εγκρίνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, με περικοπή αναγκαίων εξετάσεων κ.ά. και με αυξήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία που εκτινάζουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται για πολιτικές που στο κέντρο της προσοχής τους έχουν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μ' αυτό τον προσανατολισμό αντιμετωπίζεται το φάρμακο ως εμπόρευμα με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος και όχι ως κοινωνικό αγαθό, στο οποίο μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση ο λαός.

Χτες, ανακοινώθηκε ακόμα ότι η τιμή διάθεσης των φαρμάκων θα καθορίζεται από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που καταγράφονται στα 26 κράτη της ΕΕ. Επίσης, θα επικαιροποιηθεί η αγορανομική διάταξη για τις τιμές φαρμάκου με ανακοστολογήσεις.

Στηρίζουν την αυθαιρεσία

Προκλητική στήριξη στην αυθαιρεσία της διοίκησης του «Χαμόγελου του Παιδιού», που τον περασμένο Ιούνη απέλυσε την εργαζόμενη Κατερίνα Βεζύρη από σπίτι φιλοξενίας στα Μελίσσια, γιατί αντιστάθηκε στην τοποθέτηση καμερών στους χώρους εστίασης, μελέτης και ψυχαγωγίας των κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών, προσφέρουν τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης.

Αντί απάντησης σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, το υπουργείο Υγείας παραπέμπει σε έγγραφο - απάντηση της διοίκησης του «Χαμόγελου του Παιδιού» και το υπουργείο Απασχόλησης σε έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας. Το υπουργείο Υγείας νίπτει τας χείρας του για την απόλυση και την αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική παρακολούθηση των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τις υποχρεώσεις του για τους τομείς της υιοθεσίας, αναδοχής και φροντίδας των κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών στους ιδιώτες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στην επιστολή του «Χαμόγελου του Παιδιού» η διοίκησή του, ουσιαστικά χωρίς επιχειρήματα, για μια ακόμα φορά χαρακτηρίζει την τρομοκρατική απόλυση «μη ανανέωση της σύμβασης», «για λόγους επαναπροσδιορισμού των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού στα Μελίσσια».

Η διοίκηση του «Χαμόγελου του Παιδιού» φάσκει και αντιφάσκει και στο ζήτημα της τοποθέτησης των καμερών. Στο έγγραφο που επισυνάπτει το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «οι κάμερες τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού για την ασφάλεια των παιδιών και μόνο, λειτούργησαν δοκιμαστικά, ενώ λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τηρούμε τις εκ του νόμου προϋποθέσεις». Οπως προκύπτει όμως από το ανάλογο έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν έχει πάρει άδεια για τις κάμερες από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μάλιστα, η Επιθεώρηση ενημερώθηκε για «υπό εγκατάσταση» κάμερες, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Παρέμβαση με αφορμή τη «νέα γρίπη»

Παρέμβαση για το ζήτημα της «νέας γρίπης» έκανε η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, με συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στην οποία μετείχαν οι Τ. Τσιόγκας, Πάρις Λιόλιος, Γ. Σκόκας και Β. Τσερβούλης. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ σημείωσαν ότι «είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία ώστε να μην καταλάβει η εργατική τάξη ότι και το θέμα αντιμετώπισης της "νέας γρίπης", είναι αντικείμενο ταξικής πάλης και αναμέτρησης με την άρχουσα τάξη που μας θεωρεί και θέλει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν φτηνό αναλώσιμο και προσοδοφόρο υλικό». Και υπογράμμισαν: «Αντί για οποιαδήποτε μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, το σοβαρό πρόβλημα της εξάπλωσης του ιού έγινε χρυσή ευκαιρία για να υλοποιήσει η κυβέρνηση προαποφασισμένα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχέδια για την εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ιδιώτες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμους και νομαρχίες) και στις ΜΚΟ».

«Το ΠΑΜΕ - επισήμαναν - δεν καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους. Τα προβλήματα της υγείας δεν είναι θέμα πανικού ή όχι, δε θα λυθούν με τον εθελοντισμό που σκόπιμα και πονηρά προσπαθεί να προωθήσει ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνησή του. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πάλευε και παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό, για να υπάρχουν σχέδια και ειδικευμένα μέτρα ικανά να αντιμετωπίσουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για να παρέχονται συστηματικά δωρεάν όλες οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο κάποιοι εμβολιασμοί σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Αγωνίζεται για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία και να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προφύλαξης και αντιμετώπισης της "νέας γρίπης" χωρίς να γονατίσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα».

Κι αφού παρουσίασαν τις συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ γι' αυτό το ζήτημα, τόνισαν ότι το «ταξικό εργατικό κίνημα στην πράξη θα εμποδίσει και δε θα επιτρέψει η "νέα γρίπη" να γίνει αφορμή για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ