ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ
Ποιος θα ελέγχει ποιον...

Από την κατάρρευσητου στεγάστρου το 2005

Eurokinissi

Από την κατάρρευσητου στεγάστρου το 2005
Το «σκόπελο» της Πολεοδομίας Θήρας, που αρνούνταν να παραλάβει τη νέα μελέτη του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, «προσπέρασε» το υπουργείο Πολιτισμού, με την προχτεσινή έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ) η οποία «επέχει θέση οικοδομικής άδειας».

Η νέα μελέτη του στεγάστρου - μετά την κατάρρευσή του το Σεπτέμβρη του 2005 με ένα νεκρό - εγκρίθηκε από το ΚΑΣ τον Ιούλη του 2008. Ωστόσο, η πολεοδομία του νησιού αρνούνταν να εκδώσει άδεια επικαλούμενη τυπικούς λόγους, όπως για παράδειγμα ότι η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση του 2000 για την κατασκευή του στεγάστρου δεν καλύπτει τη νέα μελέτη κ.ά. Τον περασμένο Μάρτη ζήτησε νέα νομοθετική ρύθμιση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι η εν λόγω ΚΥΑ. Με την οποία ουσιαστικά η πολεοδομία «νίπτει τας χείρας της»...

Ισως η πολεοδομία να επικαλέστηκε τυπικούς λόγους, φοβούμενη ...τους ουσιαστικούς. Φαίνεται πως μετά την τραγωδία του 2005 ουδείς εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της νέας κατασκευής και κάθε φορέας μοιάζει να «πετάει» το «μπαλάκι» στον άλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη χτεσινή συζήτηση στο ΚΑΣ για το ποιος θα έχει τελικά την ευθύνη κατασκευής του νέου στεγάστρου, δεν έγινε κανείς «σοφότερος». Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι την ευθύνη εκτέλεσης του έργου την έχει η ανάδοχος κοινοπραξία. Τον εργολάβο θα ελέγχει ο κύριος του έργου που δεν είναι το ΥΠΠΟ, αλλά η Αρχαιολογική Εταιρεία. Η τελευταία είναι ΝΠΙΔ, γι' αυτό και το έργο θεωρείται από το ΥΠΠΟ ως «ιδιωτικό». Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ μέσω της Αρχαιολογικής Εταιρείας, με το Β' και Γ' ΚΠΣ και αφορά σε έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Τώρα το ΥΠΠΟ ...θα έχει το «δικαίωμα ελέγχου» για το αν η ανάδοχος κοινοπραξία εφαρμόζει τη μελέτη.

Θυμίζουμε ότι το έργο δόθηκε στην ίδια κοινοπραξία που έφτιαξε και εκείνο που κατέρρευσε («J&P», «ΑΒΑΞ - ΓΝΩΜΩΝ - IMPREGILO»), η οποία ανέθεσε τη νέα μελέτη στη βρετανική εταιρεία «OVE ARUP&PARTNERS», με ελεγκτή της μελέτης την, επίσης, βρετανική «ATKINS»! Επιπλέον, ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας, ανασκαφέας του Ακρωτηρίου και υπεύθυνος του έργου από μέρους της Αρχαιολογικής Εταιρείας, είχε δηλώσει στο ΚΑΣ το 2008 ότι η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν έχει τα μέσα να ελέγξει τη στατική επάρκεια του έργου και περιορίζεται αναγκαστικά στα πιστοποιητικά που της δίνει η κοινοπραξία, η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν είχε δώσει στην Αρχαιολογική Εταιρεία το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας, αν και της ζητήθηκε. Μάλιστα, οι Αγγλοι «σύμβουλοι» είχαν και το θράσος να μη συμφωνούν με όλες τις παρατηρήσεις του ΚΑΣ οι οποίες συνόδευαν την έγκριση της νέας μελέτης, αν και τελικά τις συμπεριέλαβαν! Επρόκειτο για πρόκληση καθώς από την αρχική εισήγηση στο ΚΑΣ το 2008 προέκυπτε, μεταξύ άλλων, πως η μελέτη δε λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των υποστυλωμάτων, δεν έχουν προσομοιωθεί εικονικά οι πάσσαλοι και δε συντάχθηκε βάσει του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού. Ουσιαστικά, όλες οι παρατηρήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ αφορούσαν στην ακόμη μεγαλύτερη στατική επάρκεια του στεγάστρου!

Πάντως χτες στο ΚΑΣ ειπώθηκε ότι «ήταν λάθος που δεν είχε εισαχθεί στο Συμβούλιο η τελική μελέτη» του στεγάστρου που κατέρρευσε...

Εκδηλώσεις και διεκδικήσεις

Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει και φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις, που παράλληλα με τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα αναδεικνύουν προβλήματα της περιοχής. Τα «Μικρασιάτικα 2009» θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 28-30 Αυγούστου (από 8μμ), στην πλατεία Ελευθερίας, στη συνοικία Προσφυγικά της Πάτρας. Η πρώτη ημέρα (28/8) είναι αφιερωμένη στα εργασιακά δικαιώματα και στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράσταση Καραγκιόζη, χορευτικά, εμφάνιση της Μπάντας απολυμένων μουσικών Δήμου Πάτρας (μετά από δώδεκα χρόνια ανασφάλιστης εργασίας απολύθηκαν από τη δημοτική αρχή) και λαϊκή συναυλία με το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα της 29/8 είναι αφιερωμένο στους μετανάστες - ανάμεσα στις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή (λόγοι και αιτίες) - ενώ η 30/8 παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα είναι ημέρα ανάδειξης και συζήτησης για τα προβλήματα της περιοχής. Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος διεκδικεί μεταξύ άλλων ανάπλαση της περιοχής με αντισεισμική προστασία, δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, σύγχρονες υποδομές στο γήπεδο των προσφυγικών και απόδοσή του στους νέους, ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, χρηματοδότηση από την πολιτεία και την ΤΑ για να είναι ο πολιτισμός δικαίωμα του λαού, υποδομές σύγχρονων σχολείων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος προχωρά στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης φωτογραφίας, ντοκουμέντων και κειμηλίων, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του προσφυγικού ελληνισμού.

Αυτοκαταστροφικό πάθος

Ενα σπουδαίο έργο του σύγχρονου παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Αρθουρ Μίλερ «Ψηλά απ' τη Γέφυρα» θα ανεβάσει τον ερχόμενο χειμώνα ο Γρηγόρης Βαλτινός, στο θέατρο «Βρετάνια» με τον Πέτρο Φυσσούν στο ρόλο του δικηγόρου Αλφιέρι. Η Μαρίνα Ψάλτη, ο Βασίλης Ρίσβας, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Νίκος Πουρσανίδης θα υποδυθούν τους βασικούς ρόλους του έργου, που θα ανέβει σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, η σύνθεση των ήχων και η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Ιατρόπουλου και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Τη σκηνοθεσία της παράστασης θα κάνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος θα υποδυθεί και τον κεντρικό ρόλο του έργου.

Κεντρικό θέμα του έργου, το ανομολόγητο ερωτικό πάθος του Εντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του, πάθος που πυροδοτεί την εσωτερική σύγκρουση που συγκλονίζει τον ήρωα και τελικά τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Το πάθος σαν υπέρβαση και σαν αδιέξοδο, σαν δημιουργική και καταστροφική δύναμη, σαν προδοσία και σαν θάνατος, ορίζει την ανθρώπινη μοίρα από την αρχαιότητα και τον Αισχύλο, μέχρι σήμερα. Στην εισαγωγή που κάνει στο έργο του, ο ίδιος ο Μίλερ γράφει: «Ο Εντι Καρμπόνε, δεν είναι ο άντρας που θα λυπηθούμε... Είναι περισσότερο ο άνθρωπος με τον οποίον θα συνδεθούμε μέσα από τις πράξεις μας κι έτσι θα καταλάβουμε τους εαυτούς μας λίγο καλύτερα, όχι μόνο σα μεμονωμένες υπάρξεις, αλλά μέσα στη συμπόρευσή μας με τους άλλους ανθρώπους και το κοινό συλλογικό παρελθόν μας».

Μαζί επί σκηνής

Μια μουσική συνεργασία, που μοσχοβολά από το «άρωμα» του καλού ελληνικού τραγουδιού, ξετυλίγουν το φετινό καλοκαίρι ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιάννης Χαρούλης. Φίλοι αγαπημένοι και ερμηνευτές σπάνιας εκφραστικότητας και οι δύο, για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής, παντρεύουν τις αναζητήσεις τους στη μουσική και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια τους αλλά και τραγούδια δημιουργών που αγαπούν (Παπάζογλου, Σαββόπουλου, Μικρούτσικου, Θαν. Παπακωνσταντίνου, Μούτση, Λοΐζου κ.ά.). Αγαπημένες μελωδίες, δυνατές ερμηνείες και ευαισθησία δίνουν το στίγμα της συνεργασίας τους, που με μεγάλη επιτυχία έχει ήδη παρουσιαστεί στη Λάρισα, στα Τέμπη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Αγ. Νικόλαο. Στις 31 Αυγούστου, οι δύο καλλιτέχνες θα δώσουν συναυλία στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στο Βύρωνα, ενώ στις 3 του Σεπτέμβρη (9.30 μ.μ.), συναντώνται στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη εισιτήρια προπωλούνται στο δισκοπωλείο «Πάτσης» και τη Μονή Λαζαριστών.

Βραδιά κλασικής μουσικής, σήμερα στη Νίκαια, όπου στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης), στις 9 μ.μ., θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου ο Κωνσταντίνος Βαλιανάτος. Το ρεσιτάλ εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009», που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Είσοδος ελεύθερη.

Από το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνεται ότι οι φετινές εισαγωγικές εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου θα αρχίσουν την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, έως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου (πλην Σαββάτου και Κυριακής) στη Γραμματεία της Σχολής: Πειραιώς 35, 10.00 - 16.00. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα δικαιολογητικά και την ύλη των εξετάσεων δίδονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου www.n-t.gr και στο τηλέφωνο 210.5225.634.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ