ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κλιμακώνουν αύριο για τη σύμβαση

Στην τελική ευθεία για την επιτυχία της αυριανής 24ωρης παγκερκυραϊκής απεργίας του κλάδου στην Κέρκυρα και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαρόκο μπαίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Αιχμή της νέας, δεύτερης κατά σειρά, απεργιακής κινητοποίησης είναι η υπογραφή - για πρώτη φορά - τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Χτες το πρωί κλιμάκια του συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, συνεχίζοντας τις περιοδείες που γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα απεύθυναν το απεργιακό κάλεσμα στα ξενοδοχεία «ΚΟΝΤΟΚΑΛΙ», «ΚΟΡΚΥΡΑ», «ΡΕΖΕΝΣΙ» «ΜΙΡΑΜΑΡΕ». Στο ξενοδοχείο «ΓΟΥΒΙΑ» η εργοδοσία επιδίωξε ανεπιτυχώς να αποτρέψει την ενημέρωση των εργαζομένων από το σωματείο αποτυπώνοντας την ανησυχία των μεγαλοξενοδόχων για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων από την αρχή της σεζόν. Κινητοποιήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την απόσπαση κατακτήσεων σε συνθήκες σκληρής αντιπαράθεσης με την εργοδοσία (είναι χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων ότι μόλις 5 ξενοδοχεία δεν έχουν εξοφλήσει τον Ιούλη).

Σε αυτήν την προσπάθεια τρομοκράτησης που επιδιώκει να βάλει φρένο στην κλιμάκωση των αγώνων του κλάδου, οι εργαζόμενοι, με όπλο την πλούσια συσσωρευμένη αγωνιστική εμπειρία, τις νίκες που απέσπασαν σε μια σειρά ξενοδοχεία, απαντούν δυναμικά, με τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα, παλεύοντας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και βάζοντας τον πήχη εκεί που βρίσκονται οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «WIND»
Απεργούν ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

Σε αγώνα για ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων και διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, καλεί το ταξικό Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής

Να γίνει η ανάκληση των απολύσεων υπόθεση όλων των εργαζομένων καλεί το ΣΕΤΗΠ (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στη Β. Ελλάδα)
Να γίνει η ανάκληση των απολύσεων υπόθεση όλων των εργαζομένων καλεί το ΣΕΤΗΠ (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στη Β. Ελλάδα)
Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική «WIND», την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη, για την ανάκληση των τρομοκρατικών και παράνομων απολύσεων των δύο συναδέλφων τους, Κατερινάς Τζίμα και Ολγας Κολιούση, που είναι συνδικαλίστριες και στελέχη του ΠΑΜΕ. Στόχος των απολύσεων να εμποδίσουν τη δράση των ταξικών δυνάμεων, να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολυεθνική ενώ δεν εμποδίζει το επιχειρησιακό σωματείο να κάνει περιοδείες στους χώρους εργασίας κρατά την ακριβώς αντίθετη στάση απέναντι στο ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Χτες σε μια από τις περιοδείες του επιχειρησιακού σωματείου η πολυεθνική δεν επέτρεψε την είσοδο στην Ολγα Κολιούση, που συμμετείχε στην περιοδεία ως μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου.

Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στις συνδικαλιστικές διώξεις. Να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, όπως πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η απελευθέρωση του τομέα των τηλεπικοινωνιών - πολιτική που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - είναι άρρηκτα δεμένη με τη μεγάλη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο. Αυτό εκφράζει η ύπαρξη εργασιακών σχέσεων κάθε είδους στον κλάδο, που στόχο έχει την εξασφάλιση της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται «ενιαία ταξική αντεπίθεση στο σύνολο του κλάδου και συντονισμός σε όλους τους κλάδους, για την ανασύνταξη και ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, την πάλη για κάθε πρόβλημα, αλλά και την πάλη για βαθιές αλλαγές, για την ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι σήμερα η ώρα να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε».

«ΣΚΑΓΙΑΣ ΑΕ»
Ετοιμάζει 40 απολύσεις

Σε αγωνιστική δράση καλεί το συνδικάτο χαρτεργατών, για το σχεδιασμό της οποίας συνεδριάζουν αύριο διοίκηση και σωματειακή επιτροπή

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απολύσεις 40 εργαζομένων ανακοίνωσε η διεύθυνση της επιχείρησης ΣΚΑΓΙΑΣ ΑΕ στο ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιΐας - Χαρτονοποιΐας, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της καπιταλιστικής κρίσης και του εκσυγχρονισμού μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείου και σημειώνει ότι «αυτό το αντεργατικό σχέδιο πατά πάνω στη δυνατότητα που τους δίνει η πολιτική της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα». Πρόκειται, κυριολεκτικά, για «σφαγή» - όπως σημειώνει το Σωματείο - του εργατικού δυναμικού, αφού η εταιρεία έχει συνολικά 150 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 80 βρίσκονται στην παραγωγή.

Το ΔΣ του Σωματείου, «καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν αγωνιστικά γύρω από το σωματείο. Να αποκρούσουμε τον πανικό, την τρομοκρατία και τη διάσπαση που επιδιώκει η εργοδοσία. Σωματείο και εργαζόμενοι με οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να ακυρώσουμε το αντεργατικό σχέδιο. Γι' αυτό κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει την απόλυσή του». Παράλληλα, το ΔΣ του σωματείου θα προχωρήσει σε ανοιχτή συνεδρίαση με τη συμμετοχή της Σωματειακής Επιτροπής της εταιρείας ΣΚΑΓΙΑΣ, αύριο Τετάρτη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11, 6ος όροφος).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών έφτασε το 2008 τα 16,132 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη των δύο τελευταίων ετών ξεπερνούν το 1,6 εκατ. ευρώ. «Είναι ολοφάνερο», σημειώνει το ΔΣ του Σωματείου, «ότι η εργοδοσία θέλει να φορτώσει τα βάρη της δικής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, όμως, δε φέρουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση την οποία επικαλείται η διοίκηση του εργοστασίου».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΒΙΛΑΤΖ»
Αρνείται να εφαρμόσει τη σύμβαση

Καταγγελία του κλαδικού συνδικάτου και του ΕΚ της περιοχής

Την προκλητική στάση της εργοδοσίας «Γ. Κυπριώτη και Υιοί ΑΕ» η οποία αρνείται να εφαρμόσει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Κυπριώτης Βιλατζ» (στην Κω), καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κατάσταση αυτή αποκαλύφθηκε μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο (ο συγκεκριμένος εργοδότης διαθέτει και άλλα ξενοδοχεία) και ειδικότερα στο τμήμα ορόφων που δέχονται ειδικά φέτος αφόρητη πίεση αλλά και εκφοβισμό. «Παρά τις επανειλημμένες - σημειώνεται - συναντήσεις με τη διεύθυνση, παρά τις αρχικές δικές της δηλώσεις, η επιχείρηση απαξίωσε την υποχρέωση της όπως η ίδια είχε δεσμευτεί σε γραπτή απάντηση στην καταγγελία που κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ».

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι που φέτος έχουν φτάσει στα όριά τους, είναι αποφασισμένοι με μπροστάρη τα συνδικάτα τους να διεκδικήσουν μέχρι κεραίας τα δικαιώματά τους, οφείλουν όμως να συμπεράνουν τα αποτελέσματα της δικής τους στάσης στην καθημερινότητά τους αλλά και στη συμμετοχή τους στα πεπραγμένα της πολιτικής ζωής».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική απάντηση στην τρομοκρατική απόλυση

Aγωνιστική απάντηση στην τρομοκρατία της εργοδοσίας της «VODAFONE» που τις προηγούμενες μέρες προχώρησε προκλητικά στην απόλυση της συνδικαλίστριας Μαριάνθης Καλαϊτζή από κατάστημα της Ελευσίνας, έδωσε το Σάββατο το πρωί ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Με δίωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει 9 με 11 το πρωί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην περιοχή και συγκέντρωση έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα το νεοσύστατο σωματείο έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων του κλάδου.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου με συμπαραστάτες εκπροσώπους και άλλων ταξικών σωματείων της περιοχής αλλά και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), έκαναν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα. Κατήγγειλαν την εργοδοσία για την τρομοκρατική απόλυση της συνδικαλίστριας (μέλος της διοίκησης του σωματείου) και στη συνέχεια έκαναν πλατιά εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Μοίρασαν ανακοινώσεις και κάλεσαν τους εργαζόμενους να γραφτούν στο σωματείο ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις εργοδοτικές επιθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ