ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κέρδη 5,5 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο!

Αλώβητη από την κρίση η οικονομική ολιγαρχία. Παρά τη σφοδρότητα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να λυμαίνεται τεράστια ποσά του κοινωνικού πλούτου

Αλώβητοι από την καπιταλιστική κρίση βγαίνουν οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι και μέσα στο α' εξάμηνο του 2009 συνέχισαν να αποσπούν και συσσωρεύουν τεράστια ποσά από τον πλούτο που με τον καθημερινό μόχθο τους παράγουν οι εργαζόμενοι. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία των ισολογισμών για 280 εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ εμφανίζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 5,5 δισ. ευρώ με τη μάζα των καθαρών κερδών τους - μετά και από τους φόρους - να διαμορφώνεται στο αστρονομικό ύψος των 3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ακόμη πως το φετινό πρώτο εξάμηνο δεν είναι από τα καλύτερα για τις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας. Η διαφαινόμενη και αναμενόμενη ήδη από τις απαρχές της καπιταλιστικής κρίσης πτωτική τάση της κερδοφορίας τους κινητοποίησε την ΕΕ και την κυβέρνηση που προχώρησαν σε μια σειρά από πρόσθετες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μαγαλοεπιχειρηματιών. Για το σκοπό αυτό, διέθεσαν μπόλικο ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα στην κατεύθυνση που διεκδικεί για λογαριασμό τους και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τόσο τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας όσο και οι ενισχύσεις τους με κρατικό χρήμα αποδείχνουν το γεγονός ότι οι οικονομικές δυσκολίες που επικαλείται η κυβέρνηση είναι το πρόσχημα και το σαθρό άλλοθι της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Κόντρα στην καπιταλιστική κρίση, οι 47 εισηγμένες επιχειρήσεις, σε σύνολο 280, δηλαδή πάνω από το 16% των εισηγμένων επιχειρήσεων γνώρισε παραπέρα άνθηση, αύξηση της κερδοφορίας τους μέχρι και με 3ψήφια ποσοστά ανόδου ! Ακόμη 32 από τις εισηγμένες ΑΕ που πέρσι - για τον ένα ή τον άλλο λόγο - εμφανίζονταν «ζημιογόνες» στο πρώτο εξάμηνο φέτος έχουν επιστρέψει σε κατάσταση κερδοφορίας. Τα παραπάνω προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών τους (πηγή : Πήγασος ΑΕΠΕΥ), στα οποία καταγράφεται και ο πολύ μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης κερδών κερδών με την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ να μαζεύουν το 33% του συνόλου των κερδών. Ταυτόχρονα, μια σειρά από επιμέρους κλάδους συνεχίζουν να εμφανίζουν ιδιαίτερα προκλητικά κέρδη. Σε πρώτο πλάνο, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκεται το τραπεζικό κεφάλαιο, χωρίς βέβαια να «υστερούν» οι άλλες μερίδες (πετρελαιάδες, μεγαλοκατασκευστές, φαρμακοβιομήχανοι, μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου κ.ά.)

Σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς του πρώτου εξαμήνου:

  • Λειτουργικά κέρδη: Διαμορφώνονται σε 5,48 δισ. ευρώ εμφανίζοντας υποχώρηση σε ποσοστό 10,6%. Είναι φανερό ότι αυτά τα αστρονομικά ποσά τους φαίνονται ...λίγα και οι κυβερνώντες σπεύδουν να τους στηρίξουν και με νέα μέτρα. Να σημειωθεί ότι από τη συνολική πίτα έχει αφαιρεθεί το ύψος των ζημιών που εμφανίζουν οι 111 «ζημιογόνες».
  • Καθαρά κέρδη: Φτάνουν σε 3 δισ. ευρώ (-39,2%). Να σημειωθεί πως οι τραπεζίτες εμφανίζουν αυξημένα λογιστικά κονδύλια για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους, γεγονός που εμφανίζει ιδιαίτερα συμπιεσμένα φετινά κέρδη.
  • Κύκλος εργασιών: Ο τζίρος τους εμφανίζεται σε 37,6 δισ. ευρώ (-13,7%) Το στοιχείο αυτό δεν αφορά τον τραπεζικό κλάδο. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες απέσπασαν καθαρά έσοδα από τόκους ύψους πάνω και από τα 6 δισ. ευρώ με οριακή υποχώρηση μόλις 2,1%.
  • Επιχειρηματικοί κλάδοι: Οι τράπεζες μάζεψαν καθαρά κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή το 40% από τη συνολική πίτα με τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας να αποσπά ακόμη 708 εκατ. ευρώ ή πάνω από το 23% από τα φετινά κέρδη. Επίσης: Διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Μότορ Οϊλ): 245,7 εκατ. ευρώ, Τηλεπικοινωνίες: 230,4 εκατ. ευρώ, Ηλεκτρική Ενέργεια (κυρίως η ΔΕΗ): 421,2 εκατ. ευρώ, Κατασκευές: 133,7 εκατ. ευρώ, Πληροφορική: 42,8 εκατ. ευρώ, Τυχερά παιχνίδια (λόγω ΟΠΑΠ): 374,7 εκατ. ευρώ, Φάρμακα - καλυντικά: 93,1 εκατ. ευρώ, Υγεία: 30 εκατ. ευρώ, Λιανεμπόριο: 23,2 εκατ. ευρώ, , Ποτοποιία: 190,3 εκατ. ευρώ, μεταλλικά προϊόντα: 18 εκατ. ευρώ, Τρόφιμα: 3,7 εκατ. ευρώ.
  • Από το σύνολο των 280 εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, ζημιές εμφάνισαν 111 επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, μια και αφορούν στοιχεία μιας περιόδου που ξέσπασε η σφοδρότατη, όπως την χαρακτηρίζουν, οικονομική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι ο αριθμός των «ζημιογόνων» επιχειρήσεων ήταν 114, πρόπερσι που υποτίθεται πως ήμασταν σε περίοδο μεγάλης οικονομικής ανόδου 79, ενώ το 2006 ήταν 82.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Βουτιά -14,5% τον Ιούνη

Συνέχισαν και τον Ιούνη να κατρακυλάνε οι λιανικές πωλήσεις (τζίρος καταστημάτων) καθώς σε ετήσια βάση και σε πραγματικές τιμές (μέτρηση όγκου) υποχώρησαν κατά 14,5%, έναντι αύξησης 0,7% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η παρατεταμένη κάμψη των λιανικών πωλήσεων καταδεικνύει το βάθος και την έκταση της οικονομικής κρίσης και οφείλεται στην οικονομική καχεξία των λαϊκών στρωμάτων, στην όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση της ψαλίδας τιμών - μισθών, με αποτέλεσμα οι μισθοί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν τον όλο και αυξανόμενο όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων. Από την άλλη, η απόφαση των τραπεζών να περιορίσουν τις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων, τα οποία στο παρελθόν ενίσχυαν την καταναλωτική δαπάνη, επιδείνωσε την όλη κατάσταση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν παρθεί κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όνομα αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, εφαρμόζει πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων και των τραπεζών, παρέχοντάς τους γενναία χρηματοδοτικά πακέτα μέσω της ενεργοποίησης κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων. Από την άλλη, ακολουθεί επιθετική πολιτική σε βάρος των μισθών και του λαϊκού εισοδήματος, με το επιχείρημα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2009 «πάγωσε» τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ με την επιβολή νέων αντιλαϊκών φόρων περιορίζει ακόμη περισσότερο την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο όγκος (πραγματικές τιμές) των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνη του 2009, σε σχέση με τον Ιούνη του 2008, σημείωσε κάμψη 14,5%. Σε τρέχουσες τιμές (κύκλος εργασιών) η πτώση των πωλήσεων ανήλθε στο 11,7%, έναντι αύξησης 4,6% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ενδεικτικό είναι ότι κάμψη στις πωλήσεις σημείωσαν και τα καταστήματα τροφίμων, τα οποία παρουσίαζαν και τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στο καθοδικό κύμα.

Στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων η υποχώρηση του τζίρου ήταν η ακόλουθη:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων -9,4%
  • Πολυκαταστήματα -8,2%
  • Καύσιμα - λιπαντικά -12,6%
  • Τρόφιμα - ποτά -6,9%
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά -0,4%
  • Ενδυση - υπόδηση -1%
  • Επιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός -24,2%
  • Βιβλία - χαρτικά - είδη δώρων -34,2%
ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ
Διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες

Νέες χαριστικές διευκολύνσεις, που αφορούν στη χρονική επιμηκύνηση απόδοσης του ΦΠΑ στη Εφορία, εκχωρεί η κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Πρόσχημα είναι και πάλι οι «δυσκολίες» των επιχειρηματιών στο όνομα, υποτίθεται, στήριξης των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και της «απασχόλησης». Μεγάλοι ευνοημένοι είναι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι εξαιτίας του ύψους των τζίρων τους έχουν τη μεγάλη μάζα των δοσοληψιών με την Εφορία και απόδοσης του ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία. Στην πραγματικότητα οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στο εξής το δικαίωμα να διακρατήσουν για περισσότερο χρόνο και να τζιράρουν με τα ποσά ΦΠΑ που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση και τα οποία εισπράττουν άμεσα ταυτόχρονα με τη διενέργεια της συναλλαγής. Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο, όπου εξαιτίας και της «απροθυμίας» των μεγαλοεπειχειρηματιών, οι αποδιδόμενοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ, έχουν σαφή πτωτική τάση.

Η σχετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή προβλέπει την τμηματική απόδοση του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις (το 30% με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ και το υπόλοιπο σε 2 μηνιαίες δόσεις). Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα η εξόφληση - απόδοση του ΦΠΑ γίνεται ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αποδίδει τη «διευκόλυνση» και στη διακίνηση «πολλών μεταχρονολογημένων ή ακάλυπτων επιταγών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ