ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαϊκός αγώνας συνεχίζεται

Συνεχείς οι διαδηλώσεις στην Ονδούρα
Συνεχείς οι διαδηλώσεις στην Ονδούρα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από την εκδήλωση του πραξικοπήματος και την ανείπωτη καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών και των στρατιωτικών δυνάμεων, ο λαός της Ονδούρας δεν πρόκειται να ξεπουληθεί ούτε να εγκαταλείψει τον αγώνα, τόνισε ο γενικός συντονιστής του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα Χουάν Μπαραχόνα, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα.

Ο Μπαραχόνα τόνισε ότι ο αγώνας περνά σε άλλο επίπεδο και θα διευρυνθεί και στα 18 διοικητικά διαμερίσματα της χώρας, ενώ κατέληξε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε με την επιστροφή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, καθώς στόχος πλέον του κινήματος δεν είναι απλώς η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, αλλά η επίτευξη του στόχου της σύστασης της συντακτικής συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος και συνεπώς και της χώρας. Τέλος, ο Μπαραχόνα ανέφερε ότι το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS μετά την αποτυχημένη αποστολή για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του προέδρου Σελάγια. Στη Σύνοδο παρευρίσκεται και ο πρόεδρος Σελάγια, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Πάντως, την παρουσία του Σελάγια στην αμερικανική πρωτεύουσα «γνωρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες συναντήσεις, όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά εάν τελικά οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν επισήμως το πραξικόπημα, στρατιωτικό πραξικόπημα, ώστε να διακοπεί οποιαδήποτε βοήθεια, οικονομική, πολιτική ή στρατιωτική ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αποφάσεις μέχρι τώρα»...

Πάντως, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία διεθνούς Ανάπτυξης) όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ καθώς μέσω αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν «μη κυβερνητικές οργανώσεις» έχει ήδη προγραμματίσει την αποστολή «βοήθειας» 47 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2009, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιθέσεις και διεισδύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΤΤΑΒΑ.--

Ο γαλλογερμανικός άξονας εν δράσει ενόψει της «αναμέτρησης» στη επικείμενη Σύνοδο της G-20, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, καθώς με κοινή τους επιστολή προς τη σουηδική προεδρία ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζητούν την πραγματοποίηση συνόδου των ευρωπαϊκών κρατών στις 17 Σεπτέμβρη, για την εναρμόνιση των θέσεων της ΕΕ για τη ρύθμιση των χρηματαγορών πριν από τη σύνοδο των G20 στις 24 Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια προώθησης των θέσεων των δύο χωρών για τη θέσπιση σε παγκόσμιο επίπεδο ενός αυστηρότερου πλαισίου λειτουργίας των χρηματαγορών, με στόχο τον περιορισμό των «ριψοκίνδυνων» συμπεριφορών, θέση που ουκ ολίγες φορές τους φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θέτουν ως στόχο τους να εξαλείψουν τα υπέρογκα bonus σε στελέχη. Επίσης, προωθούν μέτρα που θα προβλέπουν την απαίτηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας για οργανισμούς που παίρνουν υψηλά ρίσκα, τον περιορισμό των φορολογικών «οάσεων» και την καθιέρωση ενός συστήματος «malus», σύμφωνα με το οποίο οι ζημίες στα επιχειρηματικά κέρδη των ομίλων θα συνεπάγονται και ανάλογες περικοπές στους μισθούς των στελεχών.

Σε άλλη μια εξέλιξη, σε συμφωνία κατέληξε η κινεζική «PetroChina Co.» με την καναδική εταιρεία «Athabasca Oil Sands Corp.». Για την απόκτηση του 60% των προγραμμάτων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης πετρελαιωιδών άμμων στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά έναντι 1,7 δισ. δολαρίων. Η προβλεπόμενη παραγωγή από τα εν λόγω προγράμματα τοποθετείται στα 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, ημερησίως.

Οι πετρελαιώδεις άμμοι στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας της Αλμπέρτα έχουν τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα, παγκοσμίως, αργού πετρελαίου μετά από τη Μέση Ανατολή αν και η εκμετάλλευσή τους θεωρείται πιο δύσκολη από τα συμβατικά πεδία. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, η «PetroChina» έχει προχωρήσει στην απόκτηση πεδίων άντλησης φυσικού αερίου στο Καζακαστάν και ενός διυλιστηρίου στη Σιγκαπούρη και οι συμφωνίες αυτές καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κίνας να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Συμφώνησαν για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Σε συμφωνία να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις κατέληξαν Αρμενία και Τουρκία, μετά τις εντατικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες έξι βδομάδες. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Τουρκία, στην Αρμενία και στην Ελβετία, σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών, υπογραμμίζεται ότι στόχος είναι «μέχρι το τέλος του χρόνου να ανοίξουν και τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δεδομένων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αγκυρα στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και την οδηγούν σε τέτοιου είδους κινήσεις «καλής θέλησης», σημείωσε ότι «το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο», κάτι που προβλέπεται και στα δύο πρωτόκολλα που μονογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι δύο μήνες μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων θα ανοίξουν και τα σύνορα.

Ο Α. Νταβούτογλου αναφερόμενος στο Αζερμπαϊτζάν η διαμάχη του οποίου με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 1993, έδωσε στην Αγκυρα την αφορμή να κλείσει τα σύνορά της με την Αρμενία, ανάφερε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Αρμενίας δεν πρόκειται να βλάψει «τα εθνικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά θα επιταχύνει την επίλυση του ζητήματος».

Την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας δήλωσε και η ΕΕ, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των σχέσεων μετά από εχθρότητα δεκαετιών, μπορεί να προαγάγει την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο», τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποδίδει μεγάλη σημασία σε μία ταχεία και σταθερή εφαρμογή των πρωτοκόλλων για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων». Τη συμφωνία χαιρέτισαν επίσης η Γαλλία και η Ρωσία.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία φουντώνει η συζήτηση για το κουρδικό, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι περί «συναίνεσης» στο πλαίσιο της τουρκικής κοινωνίας όσον αφορά το σχέδιο «δημοκρατικού ανοίγματος» προς τους Κούρδους, με στόχο τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, ώστε να «δοθεί τέλος στην τρομοκρατία».

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, υποστήριξε ότι «μπορεί να συζητηθεί ακόμα και θέμα απόσχισης αν τελματώσει η διαδικασία», σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών δεν προτείνουν μέτρα που λύνουν το πρόβλημα. Η Α. Τογλούκ επεσήμανε ακόμα ότι «το ΡΚΚ και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης» δεδομένου ότι «το ΡΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ένοπλη δύναμη».

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

ΡΩΜΗ.--

Εντονες αντιδράσεις και σειρά κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην εκπαίδευση έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Παιδείας Μαρίας Στέλας Τζελμίνι να περικοπούν 43.000 θέσεις έκτακτων καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα. Εν αναμονή της πανιταλικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στη Ρώμη, ήδη έχουν διοργανωθεί κατά τόπους συγκεντρώσεις και πρωτότυπες διαμαρτυρίες.

Συγκεκριμένα, στη Ρώμη δεκάδες καθηγητές εμφανίστηκαν γυμνοί στην είσοδο λυκείων και γυμνασίων, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συμβολίσουν την ανέχεια στην οποία τους «βυθίζει» η κυβερνητική απόφαση, ενώ στο Παλέρμο της Σικελίας έξι καθηγητές ξεκίνησαν απεργία πείνας για να τραβήξουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και να υπογραμμίσουν πως με αυτά τα νέα μέτρα θα χάσουν την δουλειά τους πάνω από 5.000 καθηγητές στο νησί. Στη Νάπολη, περίπου 50 διδάσκοντες, που δεν πρόκειται να υπογράψουν νέα σύμβαση εργασίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν «λαϊκό σχολείο», στις πιο προβληματικές περιοχές της πόλης, για να μπορέσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα και τις απογευματινές ώρες, και να μην πέσουν, έτσι, στα δίχτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται πως η απόφαση αυτή είναι αναγκαία καθώς βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, η Ιταλία ξοδεύει τα υψηλότερα κονδύλια στην Ευρώπη ανά μαθητή για τη δημόσια Παιδεία, και επομένως, επιβάλλεται μια ...καλύτερη κατανομή των πόρων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδιώκουν «κλίμα» συνομιλιών

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Μπέιτ Ελ, βορείως της Ραμάλα, φέρνοντας στην επιφάνεια την καθημερινότητα των Παλαιστινίων, που ουδεμία σχέση έχει με τα διάφορα ευχολόγια περί «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Ο 14χρονος Μουχάμαντ Ριάντ Νάιφ δέχτηκε τρεις σφαίρες στο στήθος ενώ στεκόταν στην είσοδο του παρακείμενου, στον εποικισμό, προσφυγικού καταυλισμού Τζαζαζούν, κοντά στο σχολείο του ΟΗΕ. Ο ισραηλινός στρατός επέμεινε ότι έβαλε κατά ενόπλων που εκτόξευαν εμπρηστικές βόμβες. Ομως, η παλαιστινιακή πλευρά τόνισε ότι πέτρες και μολότοφ εκτοξεύτηκαν μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 14χρονου, και τον τραυματισμό άλλων τριών εφήβων και του οδηγού του ασθενοφόρου που έσπευσε.

Το βράδυ, η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή δύο μέλη της στα βόρεια σύνορα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε, τις πρώτες ώρες τουλάχιστον, την πληροφορία.

  • Να διαμορφώσουν «κλίμα» διαπραγματεύσεων επιδιώκουν ΗΠΑ και ΕΕ, υποβαθμίζοντας την ξεκάθαρη προϋπόθεση που θέτει η παλαιστινιακή πλευρά για την επανέναρξή τους: «οριστικό και ολικό πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ». Χτες, και ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι δεν προγραμματίζεται καμία επαφή όσο δεν «παγώνουν» οι εποικισμοί, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Χαβιέ Σολάνα, επέμενε ότι «είναι κοντά η επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν θα υλοποιηθεί η παλαιστινιακή προϋπόθεση. Για «πιθανή συνάντηση Αμπάς - Νετανιάχου» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτέμβρη, υπό την προεδρία Ομπάμα, έκανε λόγο και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Πέρες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ