ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΛΕΓΙΑ
Περισσεύει η υποκρισία γύρω από τις αδειοδοτήσεις

Παρά τις παραιτήσεις, τα πυροτεχνήματα και το κλίμα που δημιουργείται, οι αδειοδοτήσεις των κολεγίων συνεχίζονται

Σπουδές και δουλειά με δικαιώματα απαιτούν φοιτητές και σπουδαστές, που με τις κινητοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια αντιδρούν στο μεγάλο παζάρι των κολεγίων και της «ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας Παιδείας
Σπουδές και δουλειά με δικαιώματα απαιτούν φοιτητές και σπουδαστές, που με τις κινητοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια αντιδρούν στο μεγάλο παζάρι των κολεγίων και της «ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας Παιδείας
Δεν έχει όρια η υποκρισία των φορέων που συμμετέχουν στην υπόθεση της αδειοδότησης των κολεγίων. Πρώτα όρισαν εκπροσώπους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων, νομιμοποιώντας τη διαδικασία, και τώρα οι εκπρόσωποι αυτοί παραιτούνται για ...διαχειριστικούς λόγους. Παρά το «χάος» που υποτίθεται ότι πάει να δημιουργηθεί, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της ΓΓ του, Νίκης Γκοτσοπούλου, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στις αδειοδοτήσεις των κολεγίων, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει - με κάθε τρόπο - τους εμπόρους που πουλούν τη γνώση.

Μάλιστα, σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη «νέα γρίπη» και στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ζητήθηκε να οριστούν νέοι εκπρόσωποι στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων. Οι πρυτάνεις απάντησαν ότι θα αποφασίσουν εάν θα ορίσουν εκπρόσωπο στην Επιτροπή, στην επόμενη σύνοδό τους, τον Οκτώβρη.

Για την ιστορία των παραιτήσεων θυμίζουμε ότι προηγήθηκε η παραίτηση ενός πανεπιστημιακού και ακολούθησε η παραίτηση του εκπροσώπου των ΤΕΙ. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) αξιοποιεί τις παραιτήσεις για να ζητήσει - με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας - «να οριστεί καινούρια επιτροπή». Στην ίδια επιστολή λέει ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστικός έλεγχος στα κολέγια», ενώ για την «τιμή των όπλων» ζητάει απ' την κυβέρνηση να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα «ώστε να ισχύσει το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Την ίδια υποκριτική στάση γύρω από το θέμα των κολεγίων κρατά η Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ. Από τη μια τάχα διαμαρτύρεται μιλώντας για εξομοίωση των πτυχίων των ΤΕΙ «με τους τίτλους σπουδών που παρέχουν ανθούσες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που παράγουν γνώση κατά παραγγελία», αλλά από την άλλη αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης των κολεγίων, σημειώνοντας ότι «μέσα σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς τα κολέγια αποτελούν ελεύθερη επιλογή όσων τα αποδέχονται και μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά». Στη συνέχεια οι πρόεδροι υποστηρίζουν ότι είναι «ηθικά απαράδεκτο η ίδια η Πολιτεία απροκάλυπτα να κατευθύνει τη νεολαία της χώρας προς αυτά (σ.σ. κολέγια), αποφεύγοντας έντεχνα να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων μας».

Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της δηλώνει ότι θα αντιδράσει μέσω της δικαστικής οδού, με παρεμβάσεις στο ΣτΕ και τα όργανα της ΕΕ, ενώ δε λείπουν και οι δημόσιες τοποθετήσεις πανεπιστημιακών που δηλώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπέρ της αναγνώρισης των κολεγίων ως ιδιωτικών πανεπιστημίων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απαιτεί λύση το έντονο κτιριακό πρόβλημα

Σε σχετική σύσκεψη που έγινε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, κατέθεσε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κόμματος γύρω από το θέμα

Με αίτημα τη χρήση του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου 424 για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χτες η διοίκηση του ιδρύματος ενώ, προχτές, πραγματοποίησε με το ίδιο αίτημα σύσκεψη των τοπικών βουλευτών, όπου συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας και κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το ίδρυμα και τους υπό συζήτηση χώρους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του προσωπικού και των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ οφείλει να είναι η οριστική λύση του προβλήματος. Με τα σημερινά δεδομένα, οριστική λύση θα μπορούσε να δοθεί με την άμεση έναρξη των εργασιών οικοδόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Περαία, όπου υπάρχει έκταση. Ως άμεση και προσωρινή λύση ο βουλευτής υποστήριξε το αίτημα του ΠΑΜΑΚ για χρήση χώρων του 424, αλλά με την προοπτική οι χώροι του 424, του Γ? Σώματος Στρατού και της ΔΕΘ να μετατραπούν μελλοντικά σε ενιαίο χώρο πρασίνου, αναψυχής και διατηρητέων κτιρίων, και, φυσικά, να έχει μεταφερθεί και το ΠΑΜΑΚ στην Περαία. «Προϋπόθεση για να γίνει αυτό - σημείωσε - είναι να απομακρυνθεί το Γ? Σώμα Στρατού, που σημαίνει ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, αποθήκη βιολογικών, χημικών, πυρηνικών όπλων. Πρόταση του ΓΕΣ είναι το 424 να γίνει ξενοδοχειακός χώρος διερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού (φοιτητών Θεσσαλονίκης, προσωπικού ειρηνευτικών αποστολών/ βλ. δημοσίευμα «Ρ» 12/06/2008, σελ. 19). Εδώ πρέπει να ορθωθεί το φιλειρηνικό κίνημα, σύλλογοι που πρέπει να απαιτήσουν από την κεντρική εξουσία, να μετατραπεί όλος αυτός ο χώρος σε ένα ενιαίο χώρο πρασίνου».

Από τη μεριά της η διοίκηση του ΠΑΜΑΚ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επέκτασης του ΠΑΜΑΚ στο χώρο του παλιού 424, έχοντας προτείνει στην αρμόδια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ανακαινίσει το ίδιο το πανεπιστήμιο το κτίριο του 424 και να κάνει μερική χρήση του κτιρίου. Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Ηλ. Κουσκουβέλης, έκφρασε την αγανάκτηση της διοίκησης του ΠΑΜΑΚ για τις αλλεπάλληλες «ανέξοδες» υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας προς τη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά και για τις αντιρρήσεις στρατιωτικών στελεχών να παραχωρηθεί το 424 στο πανεπιστήμιο. Για τη μετεγκατάστασή του στην Περαία, σημείωσε ότι παραχωρήθηκαν 100 στρέμματα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μίκρας, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι κωλυσιεργεί γραφειοκρατικά η διαδικασία των Δημοσίων Επενδύσεων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε σχολεία

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί το επόμενο δεκαήμερο, ως την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, πανεξόρμηση στους εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιοχής με επικεφαλής τις βουλευτίνες Α' και Β' Πειραιά, Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικαλαΐδου, τα μέλη του Γραφείου και της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ καθώς και άλλα στελέχη. Το πρόγραμμα των περιοδειών αυτών τις επόμενες μέρες έχει ως εξή:

Αύριο Πέμπτη

Η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη Νίκαια στο 6Ο Γυμνάσιο και 27ο Δημοτικό Σχολείο.

Επίσης περιοδείες θα γίνουν:

Στο Δήμο Πειραιά: 3ο - 9ο Λύκεια, Δημοτικά Καστέλας, 1ο ΕΠΑΛ (ΣΚΥΠ), Ναυτικό ΕΠΑΛ, 13ο Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο, Απογευματινό Βώκου.

Στη Νίκαια: 1ο και 3ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο.

Στο Κερατσίνι: 4ο - 7ο -10ο - 11ο - 20ο Δημοτικά Σχολεία, 6ο Γυμνάσιο.

Στον Κορυδαλλό: 4ο - 5ο- 6ο - 7ο - 13ο Δημοτικά Σχολεία, 15ο-16ο Νηπιαγωγεία, 1ο Γυμνάσιο.

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Α' Πειραιά του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο Ε' Διαμέρισμα στο 7ο και 8ο Γυμνάσιο, στο 7ο και 8ο Λύκειο.

Η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Κερατσίνι στο 12ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο, στο 4ο Γυμνάσιο και στο 1ο Ενιαίο Λύκειο.

Επίσης, περιοδείες θα γίνουν:

Στο Δήμο Πειραιά: Γυμνάσιο - Λύκειο Καμινίων, Δημοτικά Καμινίων, 7ο ΕΣΠ ΕΠΑΛ, 1ο Γυμνάσιο Βρυώνη, Απογευματινό Γυμνάσιο.

Στη Νίκαια: 4ο - 10ο - 14ο - 15ο - 22ο Δημοτικά Σχολεία, 2ο - 4ο - 8ο Γυμνάσια.

Στον Κορυδαλλό: ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, 4ο - 5ο Γυμνάσια, 5ο Δημοτικό, 3ο Νηπιαγωγείο.

Αγωνιστική δράση για τα δικαιώματα των αναπήρων

Σύσκεψη φορέων διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα

Αγωνιστική παρέμβαση με το άνοιγμα των ειδικών σχολείων, για να βρουν σχολείο όλοι οι ανάπηροι μαθητές, συνολικά για τα προβλήματα των αναπήρων απ' τις λαϊκές οικογένειες, προβάλλοντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, ετοιμάζουν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν σε πλατιά σύσκεψη φορέων, συνδικαλιστών, αναπήρων, γονιών - κηδεμόνων και εργαζομένων στην ειδική αγωγή, για την εκτίμηση της κατάστασης, το σχεδιασμό της δράσης τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Για να είναι στη θέση του όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και τα ανάλογα ασφαλή μέσα μεταφοράς για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων. Για να μην προχωρήσουν οι αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, για το χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων, με πρόσχημα τους ανάπηρους - μαϊμού, την κάρτα αναπηρίας για παραπέρα περικοπές στο όνομα της λειτουργικότητας και για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία - Πρόνοια. Για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ΑμΕΑ και ιδιαίτερα των χρονίων πασχόντων, από τη νέα γρίπη, με βασικό προσανατολισμό στους μαθητές και τους εργαζόμενους των ειδικών σχολείων, τους νοσηλευόμενους και εργαζόμενους στα ιδρύματα Πρόνοιας.

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Για την ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών, τις τεράστιες ελλείψεις και απαράδεκτες καθυστερήσεις στην κάλυψη των κενών που εμφανίζονται έντονα κάθε σχολική χρονιά στα ειδικά σχολεία, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους περίπου 40 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής. Υπογραμμίζουν την ανάγκη «μιας ομαλής σχολικής χρονιάς, με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει από την πρώτη κιόλας μέρα για να προσαρμοστούν τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο». Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών με τους απαιτούμενους διορισμούς έχει ως αποτέλεσμα «να μη γνωρίζουμε αν και πού θα δουλέψουμε φέτος, έτσι ώστε να κάνουμε ένα στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής και των οικογενειακών μας υποχρεώσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ