ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Διήμερες πολιτικές - πολιτιστικές γιορτές

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις κορύφωσης του Φεστιβάλ σε Πάτρα, Βόλο και Αρτα

Το μήνυμα «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», το μήνυμα του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ταξιδεύει μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε δεκάδες πόλεις αυτήν την περίοδο.

Αυτή τη βδομάδα, ξεχωρίζουν τα διήμερα εκδηλώσεων που οργανώνονται σε Πάτρα, Βόλο και Αρτα, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη. Και στις τρεις παραπάνω πόλεις θα μιλήσουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συγκεκριμένα: Στην Πάτρα η Ελένη Μπέλλου, στο Βόλο ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και στην Αρτα η Λουίζα Ράζου.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα προγράμματα των τριών αυτών διήμερων Φεστιβάλ.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στην Πάτρα, οι εκδηλώσεις γίνονται στο Κάστρο και ξεκινούν κάθε μέρα στις 8 το βράδυ. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με τρεις σκηνές κι ακόμα: Μαθητικό στέκι, στέκι νέων εργαζομένων, χώρο πανεπιστημίων και ΤΕΙ, παιδότοπο, βιβλιοπωλείο, έκθεση αρχειακού υλικού. Κατά τη διάρκεια του διημέρου στους χώρους του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί τουρνουά σκάκι, ενώ προγραμματίζονται και διάφορες βιντεοπροβολές. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 4/9

Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο ροκ της αμφισβήτησης. Αφιέρωμα στα τραγούδια των αγώνων από τους αγωνιστές μουσικούς του Δήμου Πατρέων. Συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου. Χαιρετισμός του Γιώργου Ελταχήρ, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα.


Νεανική Σκηνή: Συναυλίες με τα ερασιτεχνικά και μαθητικά συγκροτήματα «Folks Wagon», «White escape», «Σημαδεμένοι Ασσοι», «Innovator», «Sun Pillars», «Αρχή Διαλόγου», «Ιχνηλάτες». Παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με Λάκωνες μουσικούς.

Σκηνή Χορού: Συζήτηση με θέμα «η πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα». Παραδοσιακοί χοροί πολιτιστικών συλλόγων.

  • Σάββατο 5/9

Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο τραγούδι για τους μετανάστες και τη μετανάστευση από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία του Χρήστου Θηβαίου. Συναυλία του Μανώλη Μητσιά.

Νεανική Σκηνή: Συναυλίες με τα ερασιτεχνικά και μαθητικά συγκροτήματα «In the Shadows», «Lost Faith», «Deja Vu», «Stage Blood», «Blue Horizon», «Snached», «Ισσοβίτες». Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τους «Εαρινή Ζυγιά».

Σκηνή χορού: Συζήτηση με θέμα «η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Παραδοσιακοί χοροί πολιτιστικών συλλόγων.

ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Διήμερες είναι και οι εκδηλώσεις κορύφωσης του Φεστιβάλ στο νομό Μαγνησίας, που θα γίνουν στο Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 4/9

Κεντρική Σκηνή: Συναυλίες «Ηχόραμα», «Red Wine Band», «Αλικο Γράμμα». Ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία των Π. Κατσιμίχα και Μ. Ξυδού.

Εξωτερική σκηνή: Συναυλία «Stop Rewind Play». Παρουσίαση για την προσφορά του Σοσιαλισμού στον Πολιτισμό. Συναυλία των «Without Cans». Σκετς από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ για τον αντικομμουνισμό και παρουσίαση του βιβλίου «Αντικομμουνισμός χτες και σήμερα». Λαϊκό γλέντι.

Χώρος Πολιτισμού: Γκράφιτι από τους Marga και Fozer, με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Συζήτηση για τα ναρκωτικά.

Χώρος Εργασίας: Συζήτηση για τα νέα ζευγάρια.

  • Σάββατο 5/9

Κεντρική σκηνή: Συναυλίες των «Blue Gins», «Blue Jazz Fictiom», «Enpalco», «Slither», «Nibiru Orbits». Χαιρετισμός από στέλεχος της ΚΝΕ. Συναυλία του Απ. Μόσιου και των «Bizzy Tone».

Εξωτερική σκηνή: Συναυλία των «Βουβή όπερα». Συζήτηση με θέμα «Λαϊκή Οικονομία, η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική κρίση». Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Λαϊκό γλέντι.

Χώρος Σοσιαλισμού: Προβολή αφιερώματος στη μεγάλη προσφορά του Σοβιετικού λαού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χώρος εργασίας: Συζήτηση για τους μετανάστες.

Χώρος Πολιτισμού: Εκθεση - Σεμινάρια Φωτογραφίας.

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Το διήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αρτα γίνεται στην πλατεία Σκουφά. Και τις δυο μέρες, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ.

Την Παρασκευή 4/9 το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μαθητικό συγκρότημα, αφιέρωμα στον Ρίτσο με το συγκρότημα του Θωμά Φώτη, ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και λαϊκό γλέντι.

Το Σάββατο 5/9 το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μαθητικό συγκρότημα, έντεχο τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ, συζήτηση για το σοσιαλισμό, συναυλία κουβανέζικης και λατινοαμερικάνικης μουσικής από τους «Ηasta banana» και ρεμπέτικο γλέντι.


Αλλες εκδηλώσεις

Το 35ο Φεστιβάλ κορυφώνεται με το τριήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα στις 17, 18 και 19 του Σεπτέμβρη στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, στα Ιλίσια.

Τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται εκδηλώσεις:

Παρασκευή, 4 Σεπτέμβρη
  • Στην Πτολεμαΐδα, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ.. Ομιλητής ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, προβολή για τις εργασιακές σχέσεις και λαϊκό γλέντι με την «Αργίτικη Κομπανία».
  • Στα Γρεβενά, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, προβολή για το ενιαίο 12χρονο σχολείο και αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Ρίτσο από τοπικό συγκρότημα.
Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη
  • Στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ηρώων, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αφιέρωμα στο πολιτικό και έντεχνο τραγούδι.
  • Στο Κορωπί, στον πεζόδρομο, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, συναυλίες ερασιτεχνικών συγκροτημάτων και σατιρικό σκετς ενάντια στον αντικομμουνισμό.
  • Στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό Κήπο, στις 9 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, προβολή DVD για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση, συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τον Γιάννη Κασσωτάκη και κρητικό παραδοσιακό γλέντι.
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη
  • Στη Φλώρινα, στο Νέο Πάρκο, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Ρίτσο από συγκρότημα της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι με την «Αργίτικη Κομπανία».
  • Στην Κέρκυρα, στην πάνω πλατεία, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Εαρ», διασκευή του θεατρικού έργου «Απεργία» και λαϊκό γλέντι.
  • Στα Τρίκαλα, στο Μήλο Ματσόπουλου, στις 9.30 μ.μ. Ομιλητής ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αφιέρωμα στο Γ. Ρίτσο από το συγκρότημα της ΚΝΕ και συναυλία από τους «Magic De Spell».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα γίνουν από τις 16 Σεπτέμβρη μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη. Οι εισαχθέντες στο δεύτερο εξάμηνο των ΤΕΙ έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη του 2010 (εκτός αν ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν το Σεπτέμβρη). Για την εγγραφή χρειάζεται να κατατεθούν στη γραμματεία της σχολής τα παρακάτω δικαιολογητικά: Αίτηση για εγγραφή, απολυτήριο, υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή στην Ελλάδα, έξι φωτογραφίες αστυνομικής ταυτότητας. Οσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο (90% και 10%) και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β' υποβάλλουν και αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης. Κατά την προσέλευση για εγγραφή οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα.

*** Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θα διεξαχθούν στις 7 και 8 Νοέμβρη. Πρόκειται για την πιστοποίηση στις παρακάτω γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλονται, στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ