ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Μέτρα-εμπαιγμός με τη συγκατάθεση των τραπεζών

Συνάντηση υπουργού Οικονομίας με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Στο τραπέζι και το «φαινόμενο» έξαρσης των ακάλυπτων επιταγών

Με τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες σε καθημερινή βάση βγάζουν στο «κόκκινο» και το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών να φουντώνει μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει μέτρα «ελέγχου» και κατευνασμού, τα οποία όμως δεν είναι ούτε καν απλές ασπιρίνες. Σε αυτό το πλαίσιο και με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζιτών ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση στην οποία θα προβλέπεται αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες μόλις για το επόμενο τετράμηνο (μέχρι 31 Δεκέμβρη 2009) και για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ. Η εφαρμογή της ρύθμισης θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από τη Βουλή.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν μετά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, του οργάνου δηλαδή που έχουν συγκροτήσει οι τραπεζίτες για τη «διεκπεραίωση» των συμφερόντων και αξιώσεών τους. Είναι φανερό το γεγονός ότι το μέτρο είναι δώρο - άδωρο για τα υπερδανεισμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση όχι μόνον αφήνει αδιάφορους τους τραπεζίτες, αλλά επιπλέον τους διευκολύνει και στην εμφάνιση των ισολογισμών τους μέχρις ότου ξεπεράσουν το σκόπελο της καπιταλιστικής κρίσης. Και είναι απόλυτα φανερό ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι αμέσως μετά. Ανάλογη «παρέμβαση» είχε κάνει προ μηνών και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επίσης μετά από διαβούλευση και επίσης με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζιτών. Η ρύθμιση αφορά μόνον τα χρέη προς τις τράπεζες και όχι σε άλλους. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως εξετάζεται αντίστοιχη ρύθμιση και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους τραπεζίτες συζητήθηκε και η έξαρση του «φαινομένου» ραγδαίας αύξησης των ακάλυπτων επιταγών. Στόχος, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, είναι ο περιορισμός του «φαινομένου» και η «προστασία» των ληπτών. Για το συγκεκριμένο, όπως και για το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών, που επίσης μπήκε στο τραπέζι, δεν υπήρξε τίποτα το συγκεκριμένο. Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία του υπουργείου περιορίστηκε στο ότι «δεν μπορεί να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη»... Επί της ουσίας οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι μια ακόμη μορφή τραπεζικού δανεισμού για τους μικρούς ΕΒΕ. Οι τραπεζίτες μπροστά και στην καπιταλιστική κρίση έχουν αξιοποιήσει το «φαινόμενο» βγάζοντας και από τη μύγα ξίγκι. Σε αυτή τη φάση, με πρόσχημα τη στενότητα της αγοράς και τις αβεβαιότητες, «σπάνε» τις επιταγές με ακόμη επαχθέστερους όρους και αποσπώντας ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια από τους πελάτες -μικροεπαγγελματίες.

  • Στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2009 οι ακάλυπτες επιταγές έσπασαν κοντέρ και διαμορφώθηκαν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σε ολόκληρο το 12μηνο του 2008 είχαν διαμορφωθεί σε 1,29 δισ. ευρώ και για το 2007 σε 921,9 εκατ. ευρώ.
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ»
Πάρκα... κερδοφορίας για το κεφάλαιο

Ενα ακόμη νομοσχέδιο, ενίσχυσης του κεφαλαίου, μέσω της θεσμοθέτησης των «Επιχειρηματικών Πάρκων», ανήγγειλε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Μπουγάς. Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική που προωθείται με το νομοθέτημα εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Γκατζής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, το επερχόμενο νομοσχέδιο «αποσκοπεί στην περιφερειακή ανάπτυξη» καθώς και στην «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας». Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικά πάρκα «ειδικού τύπου σε επιχειρήσεις του ίδιου ή συναφούς κλάδου» όπως για παράδειγμα «πάρκα πράσινης επιχειρηματικότητας». Παράλληλα, στα επιχειρηματικά πάρκα θα μπορούν να γίνονται επενδύσεις συμπράξεων και κοινοπραξιών ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Τέλος «απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης» αφού «το σύνολο των διαδικασιών θα ολοκληρώνεται μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης».

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι «πώς θα στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα» σχολίασε ο Νίκος Γκατζής προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο στα νομοσχέδια που έρχονται το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που «και στο παρελθόν και σήμερα έδωσε πολλά προνόμια, κίνητρα και χρηματοδοτήσεις». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο νόμο 2545/97 «τον οποίο είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας ότι ούτε και σε αυτό το νομοσχέδιο «δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση για τους μικρούς βιοτέχνες, καμία επιμέλεια, κανένα χωροταξικό σχέδιο». Παράλληλα τόνισε πως αφού θα υπάρχουν «κριτήρια ιδιωτικής ανοικοδόμησης παύει ο κοινωνικός έλεγχος που προβλέπουν τα προεδρικά διατάγματα περί δημοσίων έργων, ασφάλεια εργαζομένων κλπ». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το νομοθέτημα «διευκολύνει την αλλαγή στη χρήση της γης» έτσι ώστε να «ξεφυτρώσουν σε χωράφια, βιομηχανικές περιοχές».

ΟΤΕ
Νέα μείωση του προσωπικού στα «σκαριά»

Το ομολόγησε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού

Οι χιλιάδες απολύσεις και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τώρα συνεχίζεται από την «Ντόιτσε Τέλεκομ»
Οι χιλιάδες απολύσεις και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τώρα συνεχίζεται από την «Ντόιτσε Τέλεκομ»
Την περαιτέρω δραστική μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σχεδιάζει η διοίκηση του ΟΤΕ, προσαρμόζοντας πλήρως τον Οργανισμό στις επιταγές των νέων αφεντικών της γερμανικής «Ντόιτσε Τέλοκομ» (ΝΤ) και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στα νέα σχέδια συρρίκνωσης του προσωπικού αναφέρθηκε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παν. Βουρλούμης, επισημαίνοντας ότι από τον Οργανισμό μπορούν να αποχωρήσουν 2.000 εργαζόμενοι, χωρίς να κλονιστεί η λειτουργία του. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για σχέδιο εθελούσιας εξόδου, αλλά για μια εξατομικευμένη προσέγγιση, με βάση την ποιοτική αξιολόγηση των εργαζομένων, κατά την οποία μελετάται σε ποια συγκεκριμένα άτομα μπορούν να δοθούν κίνητρα, «ώστε να αποφασίσουν να φύγουν οικειοθελώς».

Ο Π. Βουρλούμης ανέφερε ότι στους άμεσους στόχους του ΟΤΕ για τους επόμενους 12 μήνες είναι η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας και η προώθηση της καλωδιακής τηλεόρασης, προαναγγέλλοντας ότι μέσα στο 2009 ξεκινά το έργο για τις οπτικές ίνες, με προοπτική το 2010 να έχουν τοποθετηθεί σε 2.000 - 3.000 «καφάο», σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δύο δήμους. Η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών από τον ΟΤΕ, κατά τον πρόεδρο του Οργανισμού, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο «σκαλοπάτι» για την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για όσα καταγγέλλονται περί εμπλοκής στελεχών του ΟΤΕ στο σκάνδαλο της «Ζήμενς», ο Π. Βουρλούμης είπε ότι «ο ΟΤΕ δε βρίσκεται πια στο μάτι του κυκλώνα». Πρόσθεσε δε ότι ο Οργανισμός απευθύνθηκε σε δικηγορικό γραφείο του Μονάχου, ζητώντας από τη «Ζήμενς» στοιχεία για την καταγγελία της περί εμπλοκής στελεχών του στο σκάνδαλο, αλλά δεν του δόθηκαν, οπότε υπέβαλε αγωγή.

  • Από τον ΟΤΕ ανακοινώθηκε ότι από το τέλος Σεπτέμβρη θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις ταχύτητες Conn-x η ψηφιακή τηλεόραση Conn-x TV. Οι συνδρομητές θα βλέπουν 40 θεματικά τηλεοπτικά κανάλια με ψηφιακή εικόνα και υπηρεσίες Video on Demand, καθώς και ποδοσφαιρικούς αγώνες από Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, κ.ά. Το Conn-x TV θα διατίθεται μέχρι τέλος Σεπτέμβρη σε προσφορά 15 ευρώ το μήνα για ετήσιο συμβόλαιο, με δωρεάν αποκωδικοποιητή και ασύρματο modem/router.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ