ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ
... στη φωνή του ακέριος ο λαός

25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του αγωνιστή κομμουνιστή καλλιτέχνη

Με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο
Με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο
«Σύντροφε Μάνο, κρητικόπουλο, Ερωτόκριτέ μας, άξιε γιε της Ρωμιοσύνης/ Ερωτας είσαι και ομορφιά και λεβεντιά και αγάπη/ στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη/ μες στη φωνή σου ακέριος ο λαός βρίσκει την πιο σωστή φωνή του/ μες στη φωνή σου πέντε αηδόνια, τρεις αητοί κι ένα λιοντάρι δένουν τη φιλία του κόσμου./ Σύντροφε Μάνο εσένανε σου πρέπουν αψηλόκορφοι ύμνοι σαν τον πάππο σου τον ψηλορείτη/ λόγια τρανά για την αντρειά σου και την τέχνη σου/ καθώς αυτά στις ραψωδίες του Ομήρου/ όμως εγώ φτωχές ακούω τις λέξεις μου μπροστά στην ελατόφυτη καρδιά σου/ κι έτσι μονάχα δέκα στίχους σου αφιέρωσα κι ένα μεγάλο "Γεια σου ορέ ΛεβεντοΜάνο"/ ένα μεγάλο "Γεια σου" που αναβλύζει απ' τις καρδιές και από το στόμα όλων των συντρόφων». (Γιάννης Ρίτσος 14 IV 81).

Κάθε χρόνο αυτή την μέρα, κι ας έχουν περάσει είκοσι πέντε χρόνια από την πικρή απώλεια του μεγάλου ηθοποιού, του αλησμόνητου και ακριβού συντρόφου μας, μας έρχεται στο νου το ποίημα αυτό του Γιάννη Ρίτσου που έγραψε για τον Μάνο Κατράκη.

Αλλωστε, η παρακαταθήκη του, πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική, δε χάνεται στο χρόνο, όταν έχει ευλογηθεί, από εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Μάνος Κατράκης δίδαξε και «εποίησε» ήθος πάνω στη θεατρική σκηνή, αλλά και στην καθημερινή «σκηνή» του αγώνα, στο Μακρονήσι, στον Αϊ - Στράτη, στην Ικαρία. Και το θέατρο είναι φτωχότερο χωρίς αυτόν, αλλά και η απουσία του μεγάλη από το δρόμο του αγώνα. Μας λείπει σήμερα η συμμετοχή του σ' αυτόν τον αγώνα που δεν έχει τέλος. Η παλικαριά του Μάνου Κατράκη, η αγάπη και ο μόχθος για τη ζωή, τον αγώνα, την τέχνη, η δύναμή του, η εργατικότητά του, η σεμνότητά του, η αταλάντευτη πολιτική του στάση, είναι μερικά από τα επίγεια χαρίσματά του, που θα κατοικούν πάντα στη μνήμη μας, διατηρώντας ανεξίτηλη την εικόνα που ούτε ο θάνατος μπορεί να αλλοιώσει.

Πέθανε ο Τάτσης Αποστολίδης

Ενας σπουδαίος μουσικός, ο βιολονίστας Τάτσης Αποστολίδης, πέθανε προχτές το απόγευμα, στα 81 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 4 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο. Πολύ σημαντική υπήρξε η μουσική του πορεία (εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπράξεις με μεγάλες ορχήστρες, επί δεκαετίες κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ.ά.), καθώς και η προσφορά του ως καθηγητής.

Γεννημένος το 1928 στα Καλουτά Ιωαννίνων, ο Τάτσης Αποστολίδης, από το 1948 - 1954 σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Γ. Λυκούδη (πήρε το δίπλωμά του με α΄ βραβείο). Με κρατική υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές του με τον παιδαγωγό Ζορζ και τον διάσημο βιολονίστα Χένρικ Σέρινγκ στο Παρίσι και στη Διεθνή Ακαδημία της Νίκαιας, όπου βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας (1960). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως εξάρχων στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Παράλληλα έκανε εμφανίσεις με το «Ελληνικό Κουαρτέτο», που ίδρυσε, και ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Περσία, Τουρκία, Αίγυπτο, Αγγλία). Το 1978 ανέλαβε την Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, την οποία μετέτρεψε από μικρό σύνολο εγχόρδων σε πλήρη συμφωνική ορχήστρα, ενώ παράλληλα ίδρυσε τη Μικρή Ορχήστρα Εγχόρδων. Στο ενεργητικό του, η διεύθυνση ορχηστρών όπως Ελληνική Καμεράτα, σύνολο «Μαρσίας», Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ και Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πολλές ηχογραφήσεις και οκτώ δίσκοι. Παρουσίασε σε A' εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα για βιολί (Becker, Milhaud, Καρυωτάκη, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Σισιλιάνου, Δραγατάκη, Σκαλκώτα κ.ά.). Mεταξύ άλλων, και τα «Κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα» των Δ. Δραγατάκη, Γ. Α. Παπαϊωάννου κ.ά. Δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών, από το 1955 μέχρι το 2003, με πολλούς μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους έκαναν λαμπρή καριέρα. Το 2006 του απονεμήθηκε το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής (έχει θεσπιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής - μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής της Ουνέσκο) για την προσφορά του στην ελληνική μουσική. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν τον περασμένο Νοέμβρη, στην τιμητική συναυλία της ΚΟΑ για τα 80χρονα του μεγάλου βιολονίστα.

Αυλαία περιοδείας

Η Μόνικα, η ταλαντούχα Ελληνίδα τραγουδοποιός με τον αγγλόφωνο στίχο, κλείνει την καλοκαιρινή περιοδεία της με τρεις συναυλίες. Σήμερα (2/9) τραγουδά στην Ελευσίνα (Παλιό Ελαιουργείο), ενώ ακολουθούν εμφανίσεις της στις 8/9 στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και στις 14/9, στο Κηποθέατρο Παπάγου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανέκδοτα τραγούδια της και κομμάτια από το ήδη πλατινένιο δισκογραφικό ντεμπούτο της με τίτλο «Avatar», καθώς και διασκευές από Leonard Cohen, Carly Simon, Ennio Morricone, Roy Orbinson, Brian Eno, Paul McCartney κ.ά. Την συνοδεύει εξαμελής μπάντα την οποία απαρτίζουν οι: Αρης Ζέρβας (τσέλο), Νίκος Αγλούπας (μπάσο), Κρίτωνας Μπελώνιας (τύμπανα), Σωτήρης Πέπελας (τρομπέτα), Μάνος Πατεράκης (ηλεκτρική κιθάρα) και Σταματέλα Σπίνουλα (βιολί).

Με σπάνια παραδοσιακά

Η Γιώτα Βέη, παράλληλα με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η Γυναίκα στο Χρόνο», δίνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα - όπως άλλωστε κάνει από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της. Το πρόγραμμα που παρουσιάζει περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφικής της δουλειάς καθώς επίσης και από το τελευταίο της CD «Σπήλαιο» με σπάνια παραδοσιακά τραγούδια. Εμφανίζεται στις 4/9 στην Πάτρα, στο Δήμο Μεσσάτιδος, διαμέρισμα Καλλιθέας, στις 5/9 στο Δίον, στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Γιορτή του Αγρότη» και στις 12/9 στη Ν. Ερυθραία, στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις «Αλλοτινές Πατρίδες» που διοργανώνει ο Δήμος της Ν. Ερυθραίας. Την Γιώτα Βέη συνοδεύει πενταμελής ορχήστρα με σολίστ τον Μάνο Κουτσαγγελίδη (κανονάκι, τραγούδι) και τον Μάριο Παπαδέα (σαντούρι, τραγούδι). Ωρα έναρξης: 9μμ.

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς και του 32ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας διοργανώνεται Διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Ματιές στην πόλη της Δράμας». Στο διαγωνισμό καλούνται να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες με φωτογραφίες από την πόλη της Δράμας. Σε κάθε συμμετοχή μπορούν να υποβληθούν μέχρι και 3 φωτογραφίες. Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι 15 Σεπτέμβρη και η ανακοίνωση των ονομάτων των τριών (3) νικητών θα γίνει στις 21 Σεπτέμβρη 2009 σε τελετή που θα γίνει ειδικά για αυτό το σκοπό. Οι φωτογραφίες που θα βραβευτούν, θα συμμετέχουν στην έκθεση «Ματιές στην πόλη» που θα πραγματοποιηθεί από 21-26 Σεπτέμβρη, στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία».

Οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinfest@dra.forthnet.gr, και στις Γραμματείες του Φεστιβάλ Δράμας, μαζί με τη φόρμα συμμετοχής, συμπληρώνοντας όλα τα υποχρεωτικά πεδία του εντύπου εγγραφής, δηλαδή: το επώνυμό τους, το όνομά τους, την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, τα στοιχεία επικοινωνίας τους (αριθμό σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου), τις φωτογραφίες τους. Πρέπει επίσης να αποδεχθούν τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού προτού επικυρώσουν τη συμμετοχή τους. (Πληροφορίες Σιμοπούλου Τάνια, Γραμματείες Φεστιβάλ Δράμας. Δράμα: Αγ.Βαρβάρας 9, 66100 Δράμα, τηλ: 25210.47575, 25210.46732. Αθήνα: Εμ. Μπενάκη 71, 10681 Αθήνα, τηλ./φαξ: 210.3300.309, 210.3302.818. kinfest@dra.forthnet.gr, www.dramafilmfestival.gr).

Μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων για καλλιτέχνες, «performers» και ομάδες της πόλης της Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινηματογραφική γιορτή που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που φέτος γιορτάζει την επέτειο μισού αιώνα ζωής. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν από ειδική κριτική επιτροπή που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό. Περισσότερες πληροφορίες, παραδείγματα προτεινόμενων δράσεων, φόρμα και όροι συμμετοχής στο www.filmfestival.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ