ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32

Καραμανλής σουφλέ

Περί εκλογών

Δεν ξέρουμε αν ο Καραμανλής θα προκηρύξει εκλογές. Αλλά ξέρουμε ότι όλα όσα πλασάρονταν μέχρι τώρα σαν «θεσμική σοβαρότητα», «πολιτική υπευθυνότητα» και «εθνικό συμφέρον», πάνε περίπατο. Οι ίδιοι που ως σήμερα μας έλεγαν ότι όλοι οι παράγοντες απαγορεύουν την «αναμπουμπούλα» των εκλογών,

από το «σεβασμό στο Σύνταγμα» μέχρι την οικονομική κρίση και από τη στενά κομματική λογική που λέει ότι δεν πας σε εκλογές για να τις χάσεις μέχρι την επίκληση της ...γρίπης,

είναι οι ίδιοι που, τώρα, σπρώχνουν σε πρόωρες εκλογές.

Είτε αυτές τελικά προκηρυχτούν, είτε όχι, το κλίμα έχει διαμορφωθεί. Και είναι τούτο το γεγονός μια ασφαλής απάντηση στο διαρκές - και τάχα μου αναπάντητο - ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Τον κυβερνούν αυτοί που τον κυβερνούσαν πάντα. Εκείνοι, δηλαδή, που ουδόλως ιδρώνει το αυτί τους όταν ενίοτε οι διαχειριστές των υποθέσεών τους «λεονταρίζουν» και που μπορεί πότε πότε να πετούν και καμιά ατάκα περί «νταβατζήδων» ή, όπως οι προηγούμενοι, περί «κέντρων».

Επομένως, είτε με εκλογές τον Οκτώβρη, είτε προς το Μάρτη, ένα είναι βέβαιο. Θα καλέσουν το λαό και πάλι για να τον χρησιμοποιήσουν σαν χειροκροτητή της διατήρησης ή της εναλλαγής των ρόλων (ή ακόμα και του μοιράσματος του ρόλου από κοινού σε δυο «πρωταγωνιστές») στο πλαίσιο, όμως, του ίδιου «έργου». Αλλά το θέμα είναι να αλλάξει το «έργο»...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στάχτη...

«Φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Αυτή η δήλωση είχε γίνει στις 13 Μάρτη 2007. Από τα πλέον αρμόδια χείλη. Του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Το τι ακολούθησε μερικούς μήνες αργότερα είναι γνωστό. Εκείνη ακριβώς τη χρονιά - που «νωρίτερα από κάθε άλλη» η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι ήταν πανέτοιμη για την «πρόληψη και την αντιμετώπιση» των πυρκαγιών - κάηκαν ζωντανοί περίπου 80 άνθρωποι και έγινε στάχτη η μισή Ελλάδα...

Εφταιγαν ο «στρατηγός άνεμος» και οι «ασύμμετρες απειλές»...

*

«Επισκέφθηκα σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (...). Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθήκον του και αυτό το καλοκαίρι. Τόσο από πλευράς στελεχιακού δυναμικού, όσο και από πλευράς μέσων, υλικοτεχνικής υποδομής. Η σημασία της αποστολής αυτής είναι αυτονόητη: Είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού μας πλούτου (...)».

Η δήλωση αυτή είναι φετινή. Εγινε την 1η Ιούνη 2009. Και έγινε από τον ίδιο άνθρωπο. Τον Κ. Καραμανλή. Το τι ακολούθησε είναι κι αυτό γνωστό. Δυο μήνες μετά την «δέσμευση» Καραμανλή για την «προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού μας πλούτου», στην Βόρεια και Ανατολική Αττική δεν έμεινε όχι δέντρο, αλλά ούτε πράσινο φύλλο...

Εφταιγαν τα «πεύκα» με την μονότονη ιδιοτροπία τους να έχουν κουκουνάρια...

*

«Διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη θερινή περίοδο (...). Με κατάλληλο συντονισμό (...) θα επαναλάβουμε την επιτυχία του προηγούμενου έτους, όπου, όσον αφορά τα θέματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν, πράγματι, απολύτως αποτελεσματική».

Η τρίτη αυτή δήλωση είναι κάπως παλιότερη. Εγινε στις 19 Μάη 2000. Και έχει ισχύ δηλώσεως πρωθυπουργού. Του τότε πρωθυπουργού Σημίτη. Πρόκειται για δήλωση στην οποία προέβη ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, μετά μάλιστα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι όπως και οι επόμενοι (ΝΔ) έτσι και οι προηγούμενοι (ΠΑΣΟΚ), υπόσχονταν - και μάλιστα σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου - ότι η «επιτυχία» τους σε θέματα πυρκαγιών ήταν δεδομένη και ο συντονισμός τους «αποτελεσματικός»...

Τι ακολούθησε; Ακολούθησε η τραγωδία του καλοκαιριού του 2000, με τους 12 νεκρούς και τα 1,5 εκατομμύρια καμένα στρέμματα δασικής γης! Τι έφταιξε; Σύμφωνα με το διάγγελμα Σημίτη, για την... «επιτυχία» τους έφταιξαν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» ενώ σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της τότε υπουργού κυρίας Βάσως Παπανδρέου, οι καμένοι και οι χαροκαμένοι κακώς διαμαρτύρονταν διότι φωτιές - όπως έλεγε - πιάνουν και στην Αμερική...

*

Μόνο μέσα σε μια δεκαετία, λοιπόν, (τα ίδια συνέβαιναν και τη δεκαετία του '90, του '80 και πιο πίσω), κατά τη διάρκεια αυτής της «γιορτής» διαρκείας για εμπρηστές, μεγαλοκαταπατητές, οικοπεδοφάγους και εμπόρους γης, έχουμε ακούσει (πριν τις φωτιές) όλες τις δυνατές διατυπώσεις και διαβεβαιώσεις από τους γαλαζοπράσινους «δασοπυροσβέστες» για την οικολογική τους ευαισθησία. Και αμέσως μετά (μετά τις φωτιές δηλαδή) έχουμε υποστεί με τη μορφή της «στάχτης στα μάτια» όλες τις δυνατές προσβολές εναντίον της νοημοσύνης μας. Από τους ίδιους.

Eurokinissi

«Χαίρεται», «τι κάνετε», «καλά», «ευχαριστώ»...

31 π.Χ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιστορικών και την αναγωγή στο σύγχρονο ημερολόγιο, σαν σήμερα, το 31 π.Χ. στη ναυμαχία του Ακτιου, έξω από την Πρέβεζα, ο ρωμαϊκός στόλος υπό τον Οκταβιανό Αύγουστο καταστρέφει τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η έκβαση της ναυμαχίας σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

1192 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, επικεφαλής των σταυροφόρων, και ο αρχηγός των Αράβων, Σαλαδίν, υπογράφουν ειρήνη στην Παλαιστίνη.

1666 Ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα φούρνο του Πάντιγκ Λέιν. Μαινόταν επί τέσσερις μέρες και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη.

1866 Ξεσπάει επανάσταση στην Κρήτη κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1870 Οι πρωσικές δυνάμεις αιχμαλωτίζουν τον Ναπολέοντα 3ο στη μάχη του Σεντάν. Ανοίγει ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.

1943 Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1944 Σχηματισμός κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας».

1945 Ανακηρύσσεται η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ, με πρώτο Πρόεδρο τον Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Με την υπογραφή της πράξης για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε.

Οπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, τις τελευταίες μέρες της έντονης... εκλογοδιάρροιας και ενόψει της άφιξης του πρωθυπουργού στην πόλη, δε χάνει ευκαιρία να ενώνει τη φωνή του με όσους ζητούν να υπάρξει συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται ασφαλώς για δηλώσεις υψίστης σημασίας καθότι, πέραν του ...ειδικού βάρους που διαθέτει στο δημόσιο βίο ο κύριος νομάρχης, ο εν λόγω - υπενθυμίζουμε - είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι «είναι ερωτευμένος με τον Κ. Καραμανλή».

Απ' ό,τι φαίνεται, πάντως, μια σχετική ...συμπάθεια έχει αρχίσει να τη νιώθει και για τον κ. Παπανδρέου. Μην πάει, όμως, το μυαλό σας ότι πρόκειται για (πολιτικοσυναισθηματική) αστάθεια που σχετίζεται με τις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Μάλλον πρόκειται για εξέλιξη που θα πρέπει να αποδοθεί - αποκλειστικά και μόνο - στο γεγονός ότι ο κ. νομάρχης είναι «μεγάλη καρδιά»...

Μέσα στο τόσο έρεβος, την καταχνιά και τη μαυρίλα, να και μια πρωτοβουλία πιο... «πράσινη» κι από «πράσινη»: Κατά δήλωση του κ. Δένδια, του υπουργού Δικαιοσύνης, ο τόπος μας

(που μπορεί να μην έχει κρουνούς που λειτουργούν ή δεν διαθέτει τους πυροσβέστες που απαιτούνται καθώς τα οργανικά κενά στο Σώμα φτάνουν τις 4.000, αλλά)

θα αποκτήσει... Εισαγγελέα Περιβάλλοντος!

Την βρήκε, δηλαδή, η ΝΔ την απάντηση στο ερώτημα «γιατί καίγονται τα δάση». Προφανώς επειδή - μέχρι τώρα - δεν υπήρχε εισαγγελέας Περιβάλλοντος.

Μπράβο και πάλι μπράβο, λοιπόν, στην κυβέρνηση. Μπράβο - παρεμπιπτόντως - και σε εκείνον τον στιχοπλόκο, το «ποίημα» του οποίου θα μας επιτραπεί να το παραφράσουμε: «Γεια σου κυρ εισαγγελέα, με τη... στάχτη την ωραία»!

«Λάβρος» κατά της «ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος» εμφανίστηκε ο Θ. Πάγκαλος με άρθρο του στην «Καθημερινή». Και ξέρετε τι θυμηθήκαμε; Οτι πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες απ' όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως αν δεν υπάρξουν στοιχεία για τη σχέση του ΚΚΕ με την εταιρεία «Γερμανός», όπως ισχυριζόταν, τότε θα παραιτηθεί από βουλευτής.

Φυσικά, τέτοια σχέση του ΚΚΕ με τη «Γερμανός» δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει. Ως εκ τούτου, στοιχεία που να στηρίζουν την συκοφαντία Πάγκαλου δεν προέκυψαν, ούτε θα προκύψουν. Παρ' όλα αυτά ο Πάγκαλος (που υποτίθεται ότι αν αποκαλυπτόταν η συκοφαντία του θα παραιτούνταν...) παραμένει βουλευτής. Κι όχι μόνο παραμένει, αλλά κάνει και κηρύγματα κατά της πολιτικής ανυποληψίας. Αλήθεια, είναι «ευυπόληπτα» πράγματα όλα αυτά;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ