ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Βουτηγμένη στο αίμα των εργατών

Τα 10.000 έφτασαν τα θανατηφόρα «ατυχήματα» στην Ευρώπη το 2007. Τα 7 εκατομμύρια αγγίζουν συνολικά τα εργατικά «ατυχήματα»

Χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες «παράγει» η ανάπτυξη της ΕΕ
Χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες «παράγει» η ανάπτυξη της ΕΕ
Ποτισμένη στο αίμα των εργατών είναι η ανάπτυξη που υπηρετεί η ΕΕ και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Αυτό βεβαιώνουν τα στοιχεία που δίνουν για το 2007 τα ίδια τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλοι διεθνείς οργανισμοί του κεφαλαίου (Γιούροστατ, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κλπ.) σύμφωνα με τα οποία:

  • Οι νεκροί στους τόπους δουλειάς «άγγιξαν» τους 10.000.
  • Σχεδόν 7 εκατομμύρια εργάτες ήταν θύματα σε εργατικό «ατύχημα».
  • 20 εκατομμύρια παρουσίασαν προβλήματα υγείας που προήλθαν από αιτίες σχετικές με την εργασία τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας αφού είναι κοινώς παραδεκτό ότι δεν καταγράφεται το σύνολο των εργατικών «ατυχημάτων». Αναδεικνύουν ωστόσο πως στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου η ζωή και η υγεία του εργαζόμενου δεν αξίζει τίποτα. Αυτός είναι ο προσανατολισμός στον οποίο υποτάσσεται απόλυτα η οικονομική πολιτική που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου: πώς θα αυξηθούν τα πλούτη των πολυεθνικών και πώς (για να γίνει το πρώτο) θα πετσοκοπούν τα δικαιώματα, οι κατακτήσεις, οι ανάγκες της εργατικής τάξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντείνεται καθημερινά η αντεργατική επίθεση, με μέτρα όπως η επίθεση στα ΒΑΕ, που την ώρα που η υγεία όλο και περισσότερων εργατών επιβαρύνεται (συχνά ανεπανόρθωτα) από τις συνθήκες εργασίας, πετούν χιλιάδες εκτός λίστας.

Χιλιάδες οι μόνιμα σακατεμένοι

Μια εικόνα από την κατάσταση σε «πλούσιες χώρες»
Μια εικόνα από την κατάσταση σε «πλούσιες χώρες»
Μόνο σε 31 χώρες της Ευρώπης τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» έφτασαν το 2007 τα 9.504. Την ίδια στιγμή, μόνο σε οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες 82.127 εργάτες έμειναν ανίκανοι για οποιαδήποτε εργασία (βλ. πίνακα), δηλαδή μόνιμα ανάπηροι. Ακόμα, 3.920.798 εργάτες, δεν μπόρεσαν να εργαστούν για πάνω από τέσσερις μέρες μετά από εργατικό «ατύχημα», όπως αναφέρουν οι σχετικές έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο, ότι το κεφάλαιο «εκτιμά» την επιβάρυνση της υγείας του εργάτη σε συνάρτηση με τη διατάραξη της αλυσίδας της παραγωγής, με το πώς θα επηρεαστεί η παραγωγικότητα της εκάστοτε εταιρείας, τα κέρδη του κάθε εργοδότη. Αυτή η ανάλυση» κυριαρχεί σε όλες τις ημερίδες και τα συνέδρια που κάνουν τα υπουργεία και τα συμβούλια «μπλε» και «πράσινων» κυβερνήσεων και ΕΕ, από αυτή την πλευρά θεωρούν «πρόκληση» την αντιμετώπιση των εργατικών «ατυχημάτων».

Ειδικά για τις χώρες της ΕΕ (27):

  • Κάθε χρόνο σκοτώνονται 5.720 εργάτες από εργατικά «ατυχήματα» στην ΕΕ (27).
  • 159.000 εργάτες το χρόνο πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.
  • 6,9 εκατομμύρια εργάτες είχαν κάποιο «ατύχημα» στη δουλειά τους.
  • 800.000 εργάτες, είχαν πάνω από δύο εργατικά «ατυχήματα» μέσα στο χρόνο.
  • Περίπου 20 εκατομμύρια εργάτες αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των συνθηκών εργασίας.
  • 81 εκατομμύρια εργάτες (το 41% των εργατών της ΕΕ) είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσική τους υγεία και 56 εκατομμύρια εργάτες (28%) την πνευματική τους υγεία.
  • Το 22% των εργαζομένων που υπέστησαν κάποιο ατύχημα, αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους δραστηριότητα.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Εγκατάλειψη που πλήττει πολλαπλά τους ναυτεργάτες

Με ένα κτίριο χαρακτηρισμένο ετοιμόρροπο από πέρσι και ελλείψεις σε αίθουσες και καθηγητές, που αφήνουν εκτός δεκάδες μηχανικούς, ανοίγει σήμερα το Κέντρο

Με 65 μηχανικούς να μένουν «εκτός» εκπαιδευτικής περιόδου επειδή δεν υπάρχουν αίθουσες και καθηγητές, ανοίγει σήμερα το Κέντρο Επανεκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Οι 65 μηχανικοί είναι ανάμεσα σε αυτούς που καλούνται να «πληρώσουν τη νύφη» της δραματικής εικόνας που παρουσιάζει η ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση - αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που, με τις τεράστιες ελλείψεις και τη ραγδαία υποβάθμιση, σπρώχνει συνολικά την εκπαίδευση στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο αποκλεισμός των 65 μηχανικών από τον κύκλο σπουδών που αρχίζει σήμερα και αφορά την αναβάθμιση του διπλώματός τους, θα στοιχίσει τόσο στους ίδιους, σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά και άλλα δικαιώματά τους, όσο και στις οικογένειές τους, αφού θα υποχρεωθούν να περιμένουν την έναρξη του επόμενου κύκλου, διαδικασία που σημαίνει τουλάχιστον 7 μήνες χωρίς μισθό. Οσο για τους 1.000 και πλέον ναυτεργάτες που θα αρχίσουν να φοιτούν από σήμερα, χώρια το εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επικινδυνότητα του κτιρίου το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τη νομαρχία ετοιμόρροπο από το 2008! Και παρά τις δεσμεύσεις από πέρσι, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι θα αποκατασταθεί η ασφάλεια του κτιρίου, μέχρι και τώρα δεν έχει γίνει καμία εργασία.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού καταγγέλλει όλες αυτές τις αθλιότητες και τονίζει ότι οι συνθήκες που βιώνουν οι ναυτεργάτες στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση είναι συνέχεια αυτών που βιώνουν στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια και πηγάζουν από τη διαχρονική «αντιλαϊκή - αντιναυτεργατική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων». Καλεί τους μηχανικούς και όλους τους ναυτεργάτες «σε οργάνωση - συσπείρωση - αγώνα, κόντρα στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, σε κοινό μέτωπο σπουδαστών - εκπαιδευτικών - ναυτεργατών με τις ταξικές δυνάμεις», με το ΠΑΜΕ. Γιατί η μόρφωση, η δουλειά, η κοινωνική ασφάλιση - πρόνοια είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τους καλεί «να συγκρουστούν με τις πολιτικο -συνδικαλιστικές δυνάμεις του κεφαλαίου, να διεκδικήσουν αιτήματα με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Στο επίκεντρο οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών

Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα υποδομών, το «στοίβαγμα» των παιδιών σε ελάχιστα τετραγωνικά σε σχέση με τον αριθμό τους, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις («stage»), τα υψηλά τροφεία κλπ. διαπίστωσαν χτες τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν περιοδείες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε Γαλάτσι, Πετρούπολη και Ηλιούπολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν ακόμα ανοίξει λόγω της έλλειψης προσωπικού. Πολλά παιδιά έχουν απορριφθεί λόγω της έλλειψης σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ τα τροφεία είναι δυσβάσταχτα για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μίλησαν με εργαζόμενους και με γονείς, καλώντας τους να μαζικοποιήσουν τους αγώνες τους για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς με βάση τις ανάγκες των παιδιών τους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σκοτώθηκε 30χρονος μπογιατζής

Το θάνατο βρήκε προχτές, Τρίτη 1 Σεπτέμβρη, ένας 30χρονος την ώρα που δούλευε σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Μιχαήλ Ποσεντσεάνου, ρουμανικής καταγωγής, κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα όταν η αλουμινένια βούρτσα που χρησιμοποιούσε για τη βαφή του κτιρίου ακούμπησε στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Το «ατύχημα» σημειώθηκε στις 10 π.μ., σε διώροφη νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή των Δειλινών (Λατούς 8 και Κορώνη Μαγαρά) του Δήμου Ηρακλείου. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διαπιστώνοντας ότι ο μετανάστης ήταν ήδη νεκρός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ