ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανέρχονται οι καταγγελίες για αγοραπωλησίες οργάνων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Να παραδώσει ο ισραηλινός στρατός τις σορούς 275 Παλαιστινίων που κρατά εδώ και καιρό ζήτησε ο Παλαιστίνιος υπουργός φυλακισμένων Ισα Καράκε, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες που ανέφερε, πριν από τρεις βδομάδες, σε δημοσίευμά της η σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet» περί αφαίρεσης και εμπορίας οργάνων από τις σορούς Παλαιστινίων που σκοτώνονται σε συγκρούσεις. Την εκδοχή αυτή υιοθέτησε και ο Ισραηλινός Αραβας βουλευτής, Μουχάμαντ Μπαράκεχ, προκαλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να τη διαψεύσει παραδίδοντας τις σορούς.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Σουηδίας, με το πρώτο να ζητά δημόσια καταδίκη του δημοσιεύματος και συγγνώμη. Κάτι που η Στοκχόλμη αρνήθηκε να πράξει υποστηρίζοντας ότι τα επίμαχα στοιχεία μπορεί να είναι ή να μην είναι αληθή.

Διαψεύδει το στρατό ισραηλινή οργάνωση

Κατά της «εγκυρότητας» των στοιχείων που παρουσιάζει ο ισραηλινός στρατός ως προς τις παλαιστινιακές απώλειες κατά την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, στις αρχές του χρόνου, βάλλει η ανθρωπιστική ισραηλινή οργάνωση B'tselem. Με βάση δική της επιτόπια έρευνα, τις περίπου τρεις εβδομάδες της εισβολής, σκοτώθηκαν 1.382 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 773 είναι άμαχοι. Συγκεκριμένα, οι 252 είναι παιδιά, οι 111 γυναίκες, οι 68 μεταξύ 16 - 18 ετών, και 248 αστυνομικοί που σκοτώθηκαν από αέρος. Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν τον ισραηλινό στρατό, που παρεμπιπτόντως διεξάγει δεύτερη έρευνα για το ζήτημα, που επιμένει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απωλειών ήταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

«Περίεργη» επίσκεψη Νετανιάχου στη Μοσάντ

Περισσότερες από δέκα ώρες, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τον στρατιωτικό του ακόλουθο Μέιρ Καλίφι και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ούζι Αραντ, επισκέφτηκε τη Δευτέρα το αρχηγείο της Μοσάντ, των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με διαρροές, η επίσκεψη σχετίζεται με επικείμενο ταξίδι του στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Ντάγκαν, του οποίου η θητεία παρατάθηκε για ένα έτος, είναι υπεύθυνος για το φάκελο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση στο αεροδρόμιο

Από τη χτεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Από τη χτεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σερ επίθεση αυτοκτονίας χτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ - του οποίου τη διοίκηση το 2005 είχαν και οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής με την έγκριση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και τραυματίστηκαν επτά. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από το αρχηγείο της Συμμαχίας επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά δε διευκρίνισε αν υπάρχουν τραυματίες στις τάξεις των κατοχικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν εντείνεται η αντιπαράθεση για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου, καθώς ο Χαμίντ Καρζάι εμφανίζεται να προηγείται με 54,1%, σύμφωνα και με την «Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή» και καταμετρημένο το 91,6% των ψήφων. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί τον Χ. Καρζάι για νοθεία των αποτελεσμάτων, καθώς και η επιτροπή που απαρτίζεται από αξιωματούχους του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για νοθεία. Να σημειωθεί πως οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σφράγισαν τις κάλπες σε πάνω από 600 εκλογικά τμήματα για ατασθαλίες στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας...

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι προσπάθειες δικαιολόγησης του εγκλήματος της περασμένης Παρασκευής στην αφγανική επαρχία Κουντούζ, όπου από επίθεση γερμανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκάδες άμαχοι και μικρά παιδιά.

Από την πλευρά της Γερμανίας η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κίνηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής να προχωρήσουν στην επίθεση, ζητώντας ωστόσο να μη σπεύδουν κάποιοι να βγάζουν «πρώιμες» καταδικαστικές αποφάσεις. Φυσικά η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, να εκφράσει τη «βαθιά λύπη της για τα θύματα των αθώων αμάχων»...

ΙΡΑΝ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε νέα φάση εισέρχεται η αντιπαράθεση στους κόλπους του ισλαμικού καθεστώτος μετά τις χτεσινές επιδρομές σε γραφεία του «μεταρρυθμιστή» προεδρικού υποψηφίου Μεχντί Καρουμπί, ενός από τα τρία ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευτικού μετώπου που σχηματίστηκε από τους Καρουμπί, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και τον πρώην Πρόεδρο Χαταμί, μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Οι επιδρομές έγιναν από άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην έδρα του κόμματος «Εθνικής Εμπιστοσύνης» του Καρουμπί, στο προσωπικό γραφείο του Καρουμπί και στο κοινό γραφείο που διατηρεί μαζί με τον Μουσαβί για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τις καταγγελίες για βασανισμούς και βιασμούς συλληφθέντων στις μετεκλογικές αναταραχές από τους δεσμοφύλακές τους.

Κατά τις επιδρομές, συνελήφθησαν τουλάχιστον τέσσερις υψηλόβαθμοι βοηθοί του Καρουμπί, ενώ ένας πέμπτος, πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, συνελήφθη στο σπίτι του. Τα γραφεία σφραγίστηκαν ενώ κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αρχεία που σχετίζονται με τις προαναφερόμενες καταγγελίες. Οι επιδρομές έγιναν λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της τοποθέτησης αρκετών βουλευτών μελών της επιτροπής που διερευνά τις καταγγελίες, που υποστηρίζουν ότι αρκετές καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν και ότι αρκετοί συλληφθέντες πρέπει ν' απελευθερωθούν.

Αναλυτές εκτιμούσαν, ενώ αναμένεται η αντίδραση της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, ότι οι χτεσινές εξελίξεις σχετίζονται με την πίεση που ασκεί μερίδα των «σκληροπυρηνικών» ζητώντας τη σύλληψη των Μουσαβί, Καρουμπί και Χαταμί, με αφορμή τις συγκεκριμένες καταγγελίες, κατηγορώντας τους ότι «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας».

ΙΡΑΚ
Τέσσερις Αμερικανοί νεκροί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις, καθιστώντας την χτεσινή ημέρα την αιματηρότερη για τις κατοχικές δυνάμεις, τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ένας σκοτώθηκε σε περιπολία στη νότια Βαγδάτη ενώ οι άλλοι τρεις στο βόρειο Ιράκ, χωρίς να διευκρινίζεται ο τόπος.

Επίσης, στο βορρά, στην πόλη Αρμίλι, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες τουρκμενικής καταγωγής, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε ο τοπικός επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και οι τέσσερις σωματοφύλακές του. Συνολικά, τη Δευτέρα, σε διάφορες επιθέσεις στη χώρα σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και χτες περισσότεροι από 10.

Οι ιρακινές αρχές, από την άλλη, ανακοίνωσαν, χτες, ότι στη δικαιοσύνη παραπέμπονται 29 αστυνομικοί και στρατιώτες κατηγορούμενοι για αμέλεια σχετικά με τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών στις 19 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν η αφορμή για την ένταση στις ιρακινο-συριακές σχέσεις με τη Βαγδάτη να κατηγορεί τη Δαμασκό για υπόθαλψη των εγκεφάλων τέτοιων επιθέσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήριξη από ΕΕ ενόψει «αξιολόγησης»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Υμνο στην Τουρκία και τους χειρισμούς της στο Κουρδικό αποτελεί η έκθεση της επονομαζόμενης και ως «Επιτροπής Σοφών», της οποίας προεδρεύει ο πρώην Φινλανδός Πρόεδρος, Μάαρτι Αχτισάαρι και δημοσιεύθηκε χτες στον τουρκικό Τύπο, ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης της πορείας της Αγκυρας, το Δεκέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Η Τουρκία στην Ευρώπη: Σπάζοντας το φαύλο κύκλο», επαινεί την Τουρκία για «τα βήματα» που έχει κάνει στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος δεν μπορεί να είναι συνομιλητής το ΡΚΚ και ο ηγέτης του.

Στο κείμενο επιβεβαιώνεται η «αποφασιστικότητα» της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει τις απαιτούμενες από την ΕΕ ενταξιακές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας.

Εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκμέν Μπαγίς, χαιρέτισε την έκθεση, αναφέροντας ότι «υπάρχουν κύκλοι με κοινή λογική στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν της μισαλλοδοξίας».

Η επιτροπή αποτελείται από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, υπουργούς Εξωτερικών και επιτρόπους της ΕΕ, καθώς και άλλους Ευρωπαίους που κατείχαν στο παρελθόν σημαντικές δημόσιες θέσεις.

Την ίδια στιγμή χτες ο όμιλος ΜΜΕ της Τουρκίας «Ντογάν Γιαγίν» ανακοίνωσε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων για φοροδιαφυγή, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, την πολιτική της οποίας επικρίνει. Το πρόστιμο χαρακτηρίζεται σαν αντίποινα για την κριτική του ομίλου στην κυβέρνηση και εντείνει την ανησυχία για την καθιέρωση αντιποίνων σε όσους τολμούν να αντιπαρατίθενται στην κυβέρνηση...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμερικανικές επιδρομές

ΜΙΡΑΝΣΑΧ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες αμερικανικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες στις περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν, σκορπίζοντας το θάνατο. Σύμφωνα με τις αμφισβητούμενες για την αξιοπιστία τους επίσημες πληροφορίες η αμερικανική επίθεση στο χωριό Νταργκαμάντι του βόρειου Ουαζιριστάν είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 10 ανθρώπων φερόμενων ως «ισλαμιστών μαχητών», χωρίς να γίνεται δυνατή η διασταύρωση της ταυτότητάς τους από άλλες πηγές.

Διάχυτη εξαιτίας των επιθέσεων αυτών είναι η τρομοκρατία στις γραμμές των κατοίκων των περιοχών των συνόρων με το Αφγανιστάν, που ήδη επιλέγουν την εγκατάλειψη των εστιών τους, δημιουργώντας νέο κύμα προσφύγων, καθώς πληθαίνουν τόσο οι αμερικανικές επιθέσεις, όσο και του πακιστανικού κυβερνητικού στρατού.

Επίθεση πραγματοποίησαν χτες και δυνάμεις των «Ταλιμπάν», με στόχο ένα σχολείο στα βορειοδυτικά της χώρας, με αποτέλεσμα τέσσερα αγόρια να χάσουν τη ζωή τους και τρία ακόμα να τραυματιστούν, αυξάνοντας το φόβο των γονιών, που σε πολλές περιπτώσεις λόγω των επιθέσεων αυτού του είδους επιλέγουν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Παράλληλα χτες δυνάμεις των Ταλιμπάν επιτέθηκαν και κατέκαψαν στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στην Κουέτα, οκτώ βυτιοφόρα, που προορίζονταν για τον ανεφοδιασμό των κατοχικών αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ