ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στα λαϊκά κινήματα της Λ. Αμερικής

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στην Κολομβία

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Κολομβία

Associated Press

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Κολομβία
Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σήμερα κατά των αμερικανικών βάσεων στη Λατινική Αμερική, εκφράζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με χτεσινό δελτίο Τύπου. Συγκεκριμένα, το μήνυμα του Κόμματος έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις διαδηλώσεις εναντίον της εγκατάστασης αμερικάνικων βάσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Σεπτέμβρη, μετά από κάλεσμα λατινοαμερικανικών κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στα λαϊκά κινήματα της περιοχής που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την κυριαρχία των μονοπωλίων».

Οι νεολαιίστικες οργανώσεις και τα λαϊκά κινήματα πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε 7 στρατιωτικές βάσεις της Κολομβίας, όπως συμφώνησε η αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι την πρωτοβουλία αυτή για συντονισμένη δράση πήραν στα τέλη Αυγούστου οι νεολαιίστικες οργανώσεις: ΚΝ Βενεζουέλας, ΚΝ Κολομβίας, Νεολαία του Μετώπου Φαραμπούτο Μαρτί του Σαλβαδόρ, ΚΝ Βραζιλίας, Νέοι για τον Σοσιαλισμό του Μεξικού, ΚΝ Εκουαδόρ και η Νεολαία του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας. Την πρωτοβουλία στηρίζουν το ΚΚ Βενεζουέλας, το Κολομβιάνικο ΚΚ και άλλα ΚΚ και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλη την Λατινική Αμερική.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, η αμερικανική πρέσβεία, αντίστοιχη διαμαρτυρία θα γίνει στη Βενεζουέλα στην πρεσβεία της Κολομβίας, ενώ και σε άλλες πόλεις αναμένεται να διατρανωθεί η αντίδραση των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που στόχο έχουν το σταμάτημα των φιλολαϊκών αλλαγών που έχουν επιτευχθεί στη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, όπως και ο φυσικός πλούτος, υδρογονάνθρακες, αλλά και η περιοχή του Αμαζονίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Χαιρετίζει την πρώτη επιτυχία της ΚΕΝ Τσεχίας

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με πρόσφατη ανακοίνωσή της, σημειώνει ως σημαντική εξέλιξη και ιστορική στιγμή την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τσεχίας να κάνει δεκτή την έφεση που είχε υποβάλει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας (ΚΕΝ) ενάντια σε προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πράγας, που ενέκρινε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να θέσει εκτός νόμου την Οργάνωση τον Οκτώβρη του 2006, γιατί «με βάση το Καταστατικό της αγωνίζεται για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής».

Η ΠΟΔΝ σημειώνει ότι, όπως και στο παρελθόν, δεν αποτελεί διοικητικό ή νομικό ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα και τονίζει πως «η απόφαση είναι το αποτέλεσμα των αγώνων τόσο της ΚΕΝ και της νεολαίας της Τσεχίας, όσο και της εντεινόμενης και παγκόσμιας αλληλεγγύης που εκφράστηκε από τις Νεολαίες απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η ΠΟΔΝ, τα μέλη και οι φιλικά προσκείμενες σ' αυτήν Οργανώσεις έχουν, από την πρώτη στιγμή, πραγματοποιήσει αμέτρητες διαμαρτυρίες, έχουν προχωρήσει στη συγκέντρωση υπογραφών και άλλες μορφές αλληλεγγύης, πράξεις που σίγουρα αποτέλεσαν σημαντική στήριξη προς την τσεχική νεολαία».

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει πως «η ΠΟΔΝ θεωρεί αυτή τη στιγμή της νίκης, παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις επιθέσεις, ότι ο αγώνας είναι ο δρόμος για τη νίκη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και καλεί τα μέλη και τις φιλικά προσκείμενες Οργανώσεις να μεταδώσουν τη συγκεκριμένη είδηση που θα μεταφέρει χαρά σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και θα τις παρακινήσει για παραπέρα αγώνες για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και όλες τις μορφές του».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει μια δυνατότητα, χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένη η άρση της απαγόρευσης της ΚΕΝ Τσεχίας, γι' αυτό και ο αγώνας για αμετάκλητη άρση της αντιδημοκρατικής απαγόρευσης και ενάντια στα αντικομμουνιστικά μέτρα θα συνεχιστεί.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Καταγγέλλει την παρεμπόδιση ιατρικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κατά καιρούς κυβερνήσεις των ΗΠΑ να εμποδίσουν και να σαμποτάρουν την πολιτική που ακολουθεί η Κούβα για τη διεθνιστική αλληλεγγύη, και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, αναφέρεται ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, σε χτεσινό άρθρο του στους «Στοχασμούς».

Ο Κουβανός ηγέτης αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κούβα μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και την πρόθεση του κουβανικού λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται. Υπογραμμίζει τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της Βενεζουέλας και της Κούβας και στα εκπαιδευτικά και υγειονομικά προγράμματα. Ωστόσο, ο Φιντέλ Κάστρο καταγγέλλει τα εμπόδια που έχει θέσει η πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ στη διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων, αναφέροντας ουσιαστικά την ολλανδική πολυεθνική «Philips» που ειδικεύεται στην παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού. Οπως σημειώνει, παρά την υπογραφή συμφωνίας τόσο με τη γερμανική «Siemens» όσο και με την «Philips», η τελευταία, επικαλούμενη τις δυσκολίες που τίθενται στους περιορισμούς της πολιτικής των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, δηλαδή το βάρβαρο αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Νησί της Επανάστασης - μετά την αποστολή των προϊόντων της στις αρχές του 2006 - και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, δεν είχε μέχρι και τα μέσα του Ιούνη αποστείλει τα συμφωνημένα ούτε επικοινωνήσει με την Κούβα.

«Τον Ιούνιο του 2009, αφού πλήρωσε 100.000 ευρώ πρόστιμο στην κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα - όχι και τόσο διαφορετική πρακτική από τον επιφανή προκάτοχό του - η "Philips" επικοινώνησε λέγοντας πως ήταν έτοιμη να προμηθεύσει τον εξοπλισμό στην Κούβα». Ο Κουβανός ηγέτης σημειώνει πως κανένας δεν έχει αποζημιώσει ούτε τον κουβανικό λαό ούτε το λαό της Βενεζουέλας για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ωστόσο τονίζει πως η Κούβα συνεργάστηκε με την Βενεζουέλα για να προμηθευτεί από άλλες εταιρείες - ευρωπαϊκές και ιαπωνικές - απαραίτητο εξοπλισμό με σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα υγείας και στις δύο χώρες.

Καταστροφικές πλημμύρες

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΑΚΑΡ.--

Καταστροφικές ανεμοθύελλες και ισχυρότατες βροχοπτώσεις σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα σε Λατινική Αμερική, Δυτική και Κεντρική Αφρική, αλλά και βορειοδυτική Τουρκία, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς.

Ειδικότερα, απ' το Σαββατοκύριακο ως χτες, ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και πλημμύρες σε χιλιάδες σπίτια σε περιοχές της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Χιλής, της Βραζιλίας και της Πόλης του Μεξικού.

Οσον αφορά στην κεντρική και δυτική Αφρική, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέβασε χτες σε αρκετές δεκάδες τον αριθμό των ανθρώπων που πνίγηκαν. Υπολόγισε ακόμη ότι ξεπερνά τις 550.000 ο συνολικός αριθμός των πλημμυροπαθών που έμειναν άστεγοι σε Μαυριτανία, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα. Οι μισοί απ' τους πλημμυροπαθείς κατοικούν στη Σενεγάλη...

Φονικές αποδείχθηκαν χτες και οι καταρρακτώδεις βροχές στην βορειοανατολική Τουρκία, όπου πνίγηκαν τουλάχιστον έξι άτομα, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών ατόμων. Επιπλέον, δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο και γέφυρες υπέστησαν αρκετά σοβαρές υλικές ζημιές.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πιθανό το κλείσιμο αντιδραστικού σταθμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στην επιβολή κυρώσεων ή ακόμη και στο κλείσιμο του αντιδραστικού τηλεοπτικού σταθμού της αντιπολίτευσης, «Globovision», προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της Βενεζουέλας. Τελευταία αφορμή στάθηκε η μετάδοση του μηνύματος ενός «τηλεθεατή» που προέτρεπε τον κόσμο να προχωρήσει στη βίαιη ανατροπή του Προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες. Πάντως, νομικοί σύμβουλοι του καναλιού ισχυρίστηκαν ότι το Globovision τάσσεται, κατά τα άλλα, «κατά οποιουδήποτε μηνύματος θα μπορούσε να υποκινήσει πραξικόπημα»...

Πρόσφατα, εξάλλου, στις 4 Σεπτέμβρη επιχειρήθηκε με τη στήριξη και του συγκεκριμένου καναλιού και μέσω διαδικτυακών μέσων να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υποτίθεται σε όλο τον κόσμο, με το σύνθημα «Οχι άλλο Τσάβες», με σαφή προσανατολισμό ενάντια στις αλλαγές που γίνονται στη χώρα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που όμως οι περισσότερες είχαν μικρή συμμετοχή κόσμου. Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ήταν τιμώμενο πρόσωπο στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ για τον ίδιο, που σκηνοθετεί ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, που θέλησε με αυτό τον τρόπο να προβάλλει το πραγματικό πρόσωπο αυτού του ηγέτη, που η αντίδραση στις ΗΠΑ συκοφαντεί για χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ