ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Βήμα για το γαλλικό κεφάλαιο

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της φαίνεται ότι εξασφάλισε στη γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία Dassault ο Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί κατά τη συνάντησή του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λούλα ντα Σίλβα, στη διάρκεια της 24ωρης επίσκεψης στη Βραζιλία.Ο Σαρκοζί, για λογαριασμό του γαλλικού κεφαλαίου, πέτυχε να αποδεχτεί η βραζιλιάνικη πλευρά την εντατική συνέχιση των σχετικών διμερών διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο την, καταρχάς, πώληση στη Βραζιλία 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale με αντάλλαγμα, στη συνέχεια, την απόκτηση της τεχνογνωσίας από τη Βραζιλία προκειμένου, με τη σειρά της, να κατασκευάζει και να πουλά τα μαχητικά σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, λειτουργώντας ως μεσάζοντας.

Αν και η βραζιλιάνικη κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές της με τους δύο ανταγωνιστές της Dassault, την αμερικανική Boeing για το μαχητικό F/A-18 Hornet και τη σουηδική Saab για το μαχητικό Gripen, ο Πρόεδρος Λούλα δήλωνε ότι, προς το παρόν, η γαλλική προσφορά, όπως παρουσιάστηκε από τον Σαρκοζί, «είναι η πλέον ευέλικτη και προσφέρει τα περισσότερα στη Βραζιλία, από πλευράς τεχνογνωσίας». Εάν, τελικά, υπογραφεί η συμφωνία, όπως ανέφεραν γαλλικά ΜΜΕ, το ελάχιστο αντίτιμο που θα κερδίσει η γαλλική εταιρεία Dassault είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Γαλλία ανοίγεται μέσω της Βραζιλίας στην τεράστια Λατινοαμερικάνικη αγορά. Ο Σαρκοζί επισκέφτηκε και το εργοτάξιο της γαλλικής εταιρείας Alstom που έχει αναλάβει να κατασκευάσει τις γραμμές και τα βαγόνια του τραμ στην Μπραζίλια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο ετοιμάζεται να οικοδομήσει στην Κίνα η πολυεθνική εταιρεία First Solar Inc. η οποία και έλαβε αρχικά έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση, για ένα 10ετές σχέδιο στην περιοχή του Μεγάλου Τείχους.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εντονα αντέδρασε, χτες, ο ηγέτης της «Χεζμπολλάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, εκπροσωπώντας συνολικά την αντιπολίτευση, στην παρουσίαση, εκ μέρους του εντολοδόχου πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι, της προτεινόμενης σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την αντιπολίτευση, έτσι ώστε να μπορεί η μελλοντική κυβέρνηση να είναι «εθνικής ενότητας». Στην πρόταση, 10 από τους 30 υπουργούς είναι της αντιπολίτευσης αλλά δε βρίσκονται στα υπουργεία που διεκδικούσε η «Χεζμπολάχ».

ΜΙΝΣΚ.-- Στη Λευκορωσία έφθασε χτες για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγγο Τσάβες και αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί για διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε χτες τα ξημερώματα τη Γεωργία, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων με επίκεντρο περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Κουτάισι.

ΡΟΣΤΟΦ ΟΝ ΝΤΟΝ.-- Δύο φερόμενοι ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν και δύο πολίτες τραυματίστηκαν χτες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας της Ινγκουσετίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

ΓΕΝΟΒΑ.-- Επίγειες δυνάμεις και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα συνεχίζουν να δίνουν την μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής στα δάση της Λιγουρίας στη βόρεια Ιταλία. Χτες, η πυρκαγιά εκτεινόταν σε μια ζώνη 8.000 στρεμμάτων ωστόσο η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο..

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μόνιμα χαμένοι οι εργαζόμενοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Βελτίωση» (για το κεφάλαιο) των οικονομικών δεδομένων σε δεκάδες χώρες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είδε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, καλώντας εντούτοις τους ομολόγους του απ' την ομάδα των 20 ανεπτυγμένων χωρών (που θα συναντηθούν στο Πίτσμπουργκ στις 24 και 25 του μήνα) να χαράξουν δρόμο «βιώσιμης ανάπτυξης αποφεύγοντας τις ανισορροπίες του παρελθόντος».

Το ίδιο 24ωρο, η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι ξεπέρασε τα 70 δολάρια. Ωστόσο, στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη δεν αναμένονται αυξομειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής αφού σύμφωνα με το Σαουδάραβα υπουργό Πετρελαίων, η τιμή του μαύρου χρυσού διεθνώς έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα «που ικανοποιούν και τους παραγωγούς και τις χώρες εισαγωγής»...

Στη Φιλανδία, διαπιστώθηκε πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 9,4% στο διάστημα Απρίλης-Ιούνης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ακόμη, παρατηρήθηκε μείωση των εξαγωγών σε πάνω από 40% και των εισαγωγών κατά 28% απ' την αρχή του χρόνου. Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 3,4% και οι επενδύσεις έπεσαν κατά 12%.

Στη Ρουμανία, αντίθετα, έπειτα από αλλεπάλληλες ειδήσεις για το κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, προκάλεσε ανακούφιση η απόφαση της «Φορντ» να ξεκινήσει την παραγωγή του φορτηγού τύπου «Transit Connect» σε εργοστάσιό της στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στην Ισπανία καταγράφηκε ότι τον Ιούλη μειώθηκε η παραγωγή σε εργοστάσια, διυλιστήρια και ορυχεία κατά 17,4% για 15ο συνεχή μήνα (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα).

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στους νέους έως 23 ετών έφθασε πλέον στο 25,5%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο απ' το 1948.

ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο βορρά

Ανησυχία γενικής αποσταθεροποίησης εξαιτίας των αλληλοκατηγοριών για ανάμειξη ξένων δυνάμεων

ΣΑΝΑ'Α.--

Με αμείωτη σκληρότητα συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των σιιτών ενόπλων στο βορρά της χώρας, που μαίνονται εδώ και αρκετές βδομάδας, αναζωπυρώνοντας μια ένταση που σοβεί εδώ και χρόνια. Οι εχθροπραξίες δε σταμάτησαν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών, μετά από τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού, που προειδοποιούν για «ανθρωπιστική καταστροφή» καθώς υπολογίζουν σε δεκάδες χιλιάδες τους εγκλωβισμένους αμάχους και όσους έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, η Ουάσιγκτον προσφέρθηκε να βοηθήσει την κυβέρνηση της Υεμένης «στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ενότητας της χώρας». Επ' αυτού, δε δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.

Η αιματηρή αντιπαράθεση, πάντως, έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς όχι μόνο στην Υεμένη, όπου σε κλιμάκωση βρίσκεται και ένα αυτονομιστικό κίνημα στο νότο ενώ συνεχίζεται και η δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών της «αλ Κάιντα», αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους σιίτες ενόπλους για σχέσεις με το Ιράν, οι οποίοι ανταποδίδουν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι ο κυβερνητικός στρατός εξοπλίζεται από τη γείτονα (σουνιτική και μάλιστα στην αυστηρότερη εκδοχή του, τον γουαχαμπιτισμό) Σαουδική Αραβία. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης στην εξαιρετικά ευαίσθητη, γεωστρατηγικά, περιοχή.

ΚΙΝΑ
Δεκάδες νεκροί σε παράνομο ανθρακωρυχείο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο πολύνεκρο ατύχημα σημειώθηκε χτες μετά από έκρηξη σε ένα από τα πολλά παράνομα ανθρακορυχεία της κεντρικής Κίνας, που τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα, με αποτέλεσμα 35 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 44 να παγιδευτούν στα συντρίμμια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι κινεζικές αρχές διέταξαν έρευνες για το παράνομο ανθρακωρυχείο στην πόλη Πινγκντινγκσάν, στην επαρχία Χενάν, συλλαμβάνοντας αρχικά τους ιδιοκτήτες του και παγώνοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο ορυχείο δεν είχε ελεγχθεί, ενώ με αφορμή την έκρηξη, για την οποία δε δόθηκαν ακριβή αίτια, οι αρχές διέταξαν να κλείσουν και τα 157 ορυχεία της πόλης για ελέγχους ασφαλείας.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς συγχώνευση μεγαθηρίων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Deutsche Telekom και ο γαλλικός αντίστοιχος κολοσσός France Telekom, με στόχο τη συγχώνευση των υπηρεσιών τους στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι δύο εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συγχωνεύσουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Τ - Mobile και Orange που διατηρούν στη Βρετανία. Αν κάτι τέτοιο καταληχθεί, θα δώσει σάρκα και οστά σε μια νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στη Βρετανία, αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα κατέχει το 37% της αγοράς τηλεπικοινωνιών σε μία από τις πλέον προσοδοφόρες αγορές του κόσμου, αυτήν της Βρετανίας, ξεκινώντας με βάση τα 28,4 εκατομμύρια πελάτες. Εννοείται ότι ο νεογέννητος κολοσσός θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία και θα αποτελεί μία από τις εντυπωσιακότερες αποδείξεις του πώς η ελεύθερη αγορά και η λογική του ανταγωνισμού οδηγούν στην ενίσχυση των μονοπωλίων.

ΡΩΣΙΑ
Διαψεύσεις για το «Arctic Sea»

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε χτες τους ισχυρισμούς ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι το πλοίο «Arctic Sea», στο οποίο φέρεται να εκδηλώθηκε πειρατεία τον Ιούλη, μετέφερε μυστικά στο Ιράν πυραύλους S-300. «Απολύτως αναληθείς» χαρακτήρισε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα τις πληροφορίες αυτές σημειώνοντας ότι θα διενεργηθεί «διάφανη» έρευνα, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Μάλτας - υπό τη σημαία της οποίας είναι το πλοίο. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Νατάλια Τιμακόβα, εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Λίγο αργότερα, η ρωσική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές που επιθεώρησαν το φορτηγό πλοίο «Arctic Sea» δεν βρήκαν να μεταφέρει παρά μόνο ξυλεία, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι πολλά μέσα ενημέρωσης - ανάμεσά τους η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» και η αυστριακή «Σαλτσμπούργκερ Ναχρίχτεν» - έχουν γράψει πως η Μόσχα αποφάσισε να αναχαιτίσει το φορτηγό πλοίο αφού ενημερώθηκε ότι είχαν φορτωθεί σ' αυτό S-300 για το Ιράν. Ωστόσο κυκλοφόρησαν και φήμες ότι το πλοίο μπορεί να αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή Μοσάντ για να μην φτάσει το φορτίο στον προορισμό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ