ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
Ο λαός να αισθανθεί αυτοδύναμος

Στη συνοικία της Αγ. Μαρίνας στην Ηλιούπολη περιόδευσε το Σάββατο το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη συγκέντρωση στην Ηλιούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Ηλιούπολη
Στην εργατογειτονιά της Αγ. Μαρίνας στην Ηλιούπολη περιόδευσε το πρωί του περασμένου Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συζήτησε με ιδιοκτήτες μικρομάγαζων και εργαζόμενους και μίλησε σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Β' ΚΑΠΗ Ηλιούπολης.

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε το έναυσμα για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα σηματοδοτούσε η φημολογούμενη εώς τότε υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στο βασικό τομέα της οικονομίας έχει ακριβώς την ίδια πολιτική με τη ΝΔ. Και η πολιτική και των δύο είναι: Στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών μεγαθηρίων, των μονοπωλίων, στήριξη γενικότερα των κεφαλαιοκρατών. Αυτή είναι η πολιτική τους και είτε είναι ο Παπαδήμας υπουργός, είτε η Λούκα Κατσέλη, δε θα αλλάξει. Δεν περιμένουμε να επικρίνουμε το ΠΑΣΟΚ μόνο κοιτώντας τους υποψήφιους και να παίζουμε με τα πρόσωπα. Αν ο κύριος Παπανδρέου προβληματίστηκε να βάλει υποψήφιο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, απλώς αυτό είναι μια μαρτυρία ότι θέλει να δώσει και εξετάσεις στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, ότι εν πάση περιπτώσει, έχετέ μου εμπιστοσύνη, μην έχετε τόση εμπιστοσύνη στον Καραμανλή, εγώ θα υπηρετήσω τα συμφέροντά σας καλύτερα».

Σε άλλο σημείο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε: «Σήμερα, έχουν φτιάξει ένα κάδρο και λένε στο λαό: Η μάχη δίνεται ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν είναι αυτή η πραγματική μάχη. Η πραγματική μάχη, στην οποία ο λαός πρέπει να πάρει ενεργό μέρος, να αισθανθεί αυτοδύναμος και να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του - το δίκιο του το ξέρει, αλλά δεν ξέρει τη δύναμή του ακόμα - δίνεται ανάμεσα στην κυρίαρχη πολιτική με τα δυο κόμματα από τη μια και στο λαό από την άλλη. Αυτή είναι η μάχη. Εμείς αυτό θα μετρήσουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχει κυβέρνηση, ξέρουμε ότι θα υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Αντε, σε λίγα χρόνια να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας».

Αλλαγή στην εξουσία όχι στη διακυβέρνηση

Σε άλλο σημείο, αναλύοντας το ζήτημα των συμμαχιών, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Εμείς βλέπουμε τη συμμαχία ως εξής. Ενα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο απηχεί με συγκεκριμένο τρόπο τα κοινά συμφέροντα της σύγχρονης εργατικής τάξης - γιατί έχει υποστεί και διαφοροποιήσεις η εργατική τάξη στο εσωτερικό της δεν είναι ίδια με τη δεκαετία του '30 - των μικρών επιχειρηματιών και των μικροϊδιοκτητών - μικροπαραγωγών αγροτών. Μέσα εκεί βεβαίως εξειδικεύεις, γυναίκες, νεολαία, τρίτη ηλικία, άτομα με ειδικές ανάγκες, μιλάμε για τις κοινωνικές δυνάμεις.

Αυτή, λοιπόν, η κατεύθυνση πρέπει να είναι: Αντίθεση συνολική με την κυρίαρχη πολιτική - όχι σε επιμέρους ζητήματα - και επίσης η αντίθεσή σου πρέπει να κατευθύνεται και στο θέμα της εξουσίας. Δεν μπορεί να λες είμαι αντίθετος στο ένα, είμαι αντίθετος στο άλλο, παλεύω εναντίον. Ο κόσμος θέλει και μια προοπτική. Και η πρόταση που έχουμε για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία έχει πάρει υπόψη το εξής: Οτι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε να συμφωνήσουν, όχι οι πολιτικές, αλλά και οι κοινωνικές δυνάμεις, σε όλα στο θέμα του σοσιαλισμού, και στην εκτίμηση γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός και τι εννοούμε οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε στο εξής: Οταν μιλάμε για αλλαγή δεν εννοούμε να έρθει μια κυβέρνηση στη θέση μιας άλλης. Μιλάμε για αλλαγή στην εξουσία, άρα ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Μιλάμε πάνω σε μερικές βασικές αρχές: Οτι ο πλούτος που παράγεται σε αυτόν τον τόπο και οι υπηρεσίες πρέπει να ανήκουν στο λαό, να είναι λαϊκή περιουσία. Διότι σήμερα τα μονοπώλια κυριαρχούν σε όλους τους τομείς, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, έχει μονοπωληθεί η οικονομία και δεν μπορείς να έχεις φιλολαϊκή πολιτική όταν τα μονοπώλια είναι παντού. Αρα πρέπει όχι απλώς να χτυπήσεις τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να χτυπήσεις τη μονοπωλιακή ιδιοκτησία.

Είναι άλλο πράγμα στην πορεία του κινήματος να έχεις μερικές νίκες, επιμέρους νίκες και κατακτήσεις - δεν τις σνομπάρουμε αυτές - και άλλο να θεωρείς ότι μέσα από επιμέρους λύσεις των προβλημάτων θα λύσεις και το συνολικό. Αλλο πράγμα είναι τα αποτελέσματα του αγώνα να μην είναι όσο μπροστά θέλεις και άλλο πράγμα να θεωρείς ότι με μικροαλλαγές θα έρθει η αλλαγή. Αυτές οι μικροκατακτήσεις που θέλουμε ο λαός να έχει, πέρα από το ότι είναι καλό να ανακουφίζεται ο λαός, πρέπει να γίνουν εφαλτήριο για επίθεση ως την ανατροπή της εξουσίας. Αυτά δεν τα κρύβουμε. Αλλά τώρα στις εκλογές δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνεί κανείς σε όλα μαζί μας. Μήπως την άλλη μέρα από τις εκλογές θα λυθεί το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής; Μακάρι, αλλά δε θα λυθεί. Αλλά αν πάμε ένα βήμα πίσω, οι συνέπειες θα είναι πιο αρνητικές απ' ό,τι ήταν πριν από 7 - 10 χρόνια».

Σημειολογικές μόνο οι διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Περιοδεία στα Καραγιαννέικα στο Γαλάτσι το πρωί της περασμένης Κυριακής

Πλατύ κάλεσμα στο λαό να στηρίξει το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, να διεκδικήσει τα ρεαλιστικά αιτήματα που προβάλλει το ΚΚΕ μέσα από την ψήφο και την πάλη του, απηύθυνε το πρωί της περασμένης Κυριακής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τα Καραγιαννέικα στο Γαλάτσι. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και ετεροδημοτών της Λέσβου στο καφενείο «Λέσβιος», το οποίο πλημμύρισε μέσα και έξω από εργαζόμενους, νέους και απόμαχους της δουλειάς που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία και συζήτησαν με την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στις ομιλίες των Καραμανλή και Παπανδρέου στο πλαίσιο της ΔΕΘ και σημείωσε: «Ακούσαμε τον κ. Καραμανλή στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο και χτες (σ.σ. το Σάββατο) τον κ. Παπανδρέου. Μήπως είπε τίποτα διαφορετικό ο κ. Παπανδρέου; Τα ίδια πράγματα είπε. Πού υποτίθεται ότι έχουν διαφορές; Οι διαφορές μεταξύ τους είναι καθαρά σημειολογικές, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν και όταν ο ένας είναι κυβέρνηση και ο άλλος είναι αξιωματική αντιπολίτευση, πολύ περισσότερο παραμονές των εκλογών: Εγώ θα δώσω κάτι παραπάνω. Οχι γενικά στο λαό, αλλά σε ορισμένες κατηγορίες. Θυμάστε και το 2004 τσακώνονταν για τις αγροτικές συντάξεις, το 2007 τσακώνονταν για τους συμβασιούχους. Εβγαινε ο ένας, πρόσθετε και λίγο ο άλλος. Πρόσθετε μετά ο πρώτος, έβαζε κι ο άλλος και λίγο παραπάνω.

Λέει ο Καραμανλής: Θα παγώσουν οι μισθοί για δύο χρόνια. Λέει ψέματα ότι θα είναι για δύο χρόνια. Η σχετική και η απόλυτη χειροτέρευση του εισοδήματος είναι διαρκείας όσο αυτοί κάνουν κουμάντο και πάνω απ' όλα όσο κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια συνολικά στην οικονομία και σε όλη την κοινωνία.

Τι είπε ο Παπανδρέου; Δεν είπε πάγωμα μισθών, αλλά ότι θα αυξήσει τους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό! Δηλαδή; Αυτός που παίρνει ας πούμε 700 ευρώ το μήνα, άντε να πάρει 710 ευρώ, δηλαδή αύξηση 50 λεπτά τη μέρα στο μισθό του. Αυτό θα πει πάνω από τον πληθωρισμό. Γιατί δεν έλεγε θα δώσω, παραδείγματος χάριν, 1.200 ευρώ το μήνα κατώτατο μισθό; Ας μην πει 1.400 που λέμε εμείς. Και το 1.200 είναι μεικτά, και το 1.400 που λέμε εμείς, μη φανταστείτε, μεικτά είναι.

Αλλά όταν υπάρχουν μισθοί των 700 ευρώ, και όταν παίρνουν 350 και 400 ευρώ αυτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση, προσπαθούμε και εμείς, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες που ζούμε - να μη μείνουμε πίσω από τις ανθρώπινες ανάγκες και το δίκιο των εργαζομένων - αλλά και από την άλλη μεριά να μη λένε ότι μιλάμε υπερφίαλα και υπερβολικά. Είπε αυτό το πράγμα; Οχι. Σε τι δεσμεύτηκε; Σε μισό λεπτό του ευρώ πάνω.

Μίλησε για τις φοροαπαλλαγές. Το "φοροαπαλλαγές" δε λέει τίποτα. Και "προοδευτικό φορολογικό σύστημα" δε λέει απολύτως τίποτα. Συγκεκριμένα πράγματα. Επί ΝΔ παλιότερα οι φόροι, ας πούμε στο κεφάλαιο, να το πω έτσι, ήταν 45% επί των κερδών. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε 35%. Δεν είναι φοροαπαλλαγή αυτή; Ερχεται η ΝΔ το κάνει 25%. Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του, αυτό του 2004 ακόμα, έλεγε 25%. Τώρα μάλιστα συζητούν το εξής: Αν, λέει, χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή μπορούμε να απαλλάξουμε τους επιχειρηματίες. Και μάλιστα λένε για τους υγιείς επιχειρηματίες. Δε μας εξηγούν ποιοι είναι οι "υγιείς" και ποιοι είναι οι "άρρωστοι" επιχειρηματίες;

Να πληρώσουν τα μονοπώλια

Δεν είναι καθόλου πρωτότυπα αυτά τα πράγματα που λένε και οι δύο. Ο ΣΕΒ, απηχώντας προβληματισμούς που υπάρχουν στην ΕΕ εδώ και χρόνια, λέει το εξής: Εμάς δε μας απασχολεί καθόλου να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι, και οι δικοί τους βέβαια και του λαού. Γιατί όταν το λαϊκό εισόδημα συμπιέζεται τόσο κάτω, εδώ που τα λέμε, το κράτος από την άμεση φορολογία τι να πάρει; Ληστεύει. Πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην άμεση φορολογία τα περισσότερα, αλλά όσο και να πληρώσουν, από τη στιγμή που οι μισθοί πέφτουν και οι συντάξεις είναι πείνας, η άμεση φορολογία δεν μπορεί να δώσει πολλά πράγματα. Πού είναι το κουμπί, λοιπόν, αν θέλετε να μιλήσουμε με όρους του σήμερα; Γιατί εμείς παλεύουμε και με όρους του σήμερα και κοιτώντας το αύριο, τη λαϊκή εξουσία. Παλεύουμε, όμως, και μέσα στους κανόνες που έχουν βάλει οι άλλοι σήμερα. Εμείς τους λέμε: Να μειώσετε και να καταργήσετε τους έμμεσους φόρους, το ΦΠΑ που πληρώνουμε στα καύσιμα, στα σχολικά είδη, στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Καταργήστε αυτά.

Παραπάνω από 70% είναι οι έμμεσοι φόροι. Μάλιστα χτες ο "Ριζοσπάστης" είχε ένα άρθρο με στοιχεία που έλεγε τα εξής: Επί ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι 43,9% και επί ΝΔ αυξήθηκαν 44,10%. Δηλαδή, κάθε χρόνο προστίθεται κάτι. Η διαφορά τους δηλαδή ούτε μισό τοις εκατό δεν είναι».

Στη συγκέντρωση, το λόγο πήρε και ο Μάνος Δούκας, εκπαιδευτικός και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο Νομό Λέσβου, ο οποίος κάλεσε να «δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ρεύμα ετεροδημοτών που θα έρθουν να ψηφίσουν το ΚΚΕ στο "κόκκινο" νησί», σημειώνοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να μπουν στη μάχη της ψήφου και τονίζοντας ότι ακόμα και ένα τηλέφωνο στο χωριό παίζει ρόλο για το αποτέλεσμα.

Διεθνοποιημένος αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο

Από τη συζήτηση με κατοίκους του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή, το απόγευμα του Σαββάτου, για το ζήτημα της μετανάστευσης

Αποψη της συγκέντρωσης στον Αγιο Ανδρέα
Αποψη της συγκέντρωσης στον Αγιο Ανδρέα
Το απόγευμα του Σαββάτου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδευσε στον Αγιο Ανδρέα στη Λαμπρινή και μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της στάθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή σχετική ερώτηση για προτάσεις που ακούγονται να καθιερωθεί «ποσόστωση» στη νομιμοποίηση μεταναστών στη χώρα μας. Πάνω σ' αυτό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Προτείνουν ποσόστωση; Γιατί; Για να μη μεγαλώσει, λένε, η ανεργία στην Ελλάδα. Ας πούμε ότι αυτή η πρόταση, στο βαθμό που δεν εκφράζει ένα πνεύμα εθνικιστικό και ρατσιστικό, ξεκινά από μια λογική βάση. Πόσα εργατικά χέρια χρειάζονται στην Ελλάδα; Θα υπολογίσουμε τα εργατικά χέρια με βάση τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων; Τότε πρέπει να σας πω ότι περισσεύουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Είτε υπάρχουν μετανάστες είτε δεν υπάρχουν, ούτε οι Ελληνες μπορούν να έχουν δουλειά. Διότι η τάση είναι κι εκεί που γίνονται επενδύσεις, να γίνονται με λιγότερα εργατικά χέρια. Υπάρχει περίσσευμα εργατικών χεριών, που δεν είναι πραγματικό, είναι πλασματικό το περίσσευμα.

Αρα λοιπόν τι θα κάνουμε; Θα στείλουμε και Ελληνες στο εξωτερικό; Η ανεργία δεν καταργείται. Προγραμματισμό, πόσες θέσεις εργασίας χρειάζονται, μπορεί να τον κάνει μια λαϊκή οικονομία, λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός, που θα αναπτύξει όλους τους κλάδους και τους τομείς που χρειαζόμαστε, και όχι 11 κλάδοι της μεταποίησης να είναι σε φθίνουσα πορεία. Που θα αξιοποιήσει, θα δώσει ώθηση στην αγροτική παραγωγή και όχι ποσοστώσεις. Που θα δώσει ώθηση σε ό,τι μπορεί να παραχθεί και όχι να έχεις εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Για να προγραμματίσεις πρέπει να προγραμματίσεις με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δεν μπορεί λοιπόν ούτε τεχνοκρατικά να λυθεί το ζήτημα... Μα ζητάμε να προγραμματίσουν οι καπιταλιστές, όταν οι ίδιοι προκαλούν με την πολιτική τους, με τον πόλεμο, τον εμφύλιο, την κατοχή, την κρίση, τη φτώχεια, το μεταναστευτικό ρεύμα; Δηλαδή, να συμφωνήσει το ΚΚΕ, τα κεφάλαια να διακινούνται ελεύθερα, οι επιχειρήσεις ελεύθερα, η φτωχολογιά να μην μπορεί και με κίνδυνο της ζωής της να αναζητήσει κάποια διέξοδο όπου μπορεί να φάει ένα κομμάτι ψωμί. Δηλαδή, τι να κάνουμε εμείς οι κομμουνιστές; Να συμφωνήσουμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να είναι διασπασμένη και στην Ελλάδα και παγκόσμια; Μα, αντίθετα, εμείς θεωρούμε τους μετανάστες σαν δύναμη σήμερα ανάκαμψης του εργατικού κινήματος. Δε θα δυναμώσει το εργατικό κίνημα αν δε στρατευτούν σ' αυτό και οι μετανάστες. Αν δεν το κάνουν θα βρεθούν και σε χειρότερη θέση.

Εχουν και οι μετανάστες ευθύνη, να βλέπουν τον εαυτό τους συναγωνιστικά με τους Ελληνες εργάτες. Αν τους αφήσουμε στο έλεος της "μηδενικής ανοχής" του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της ΝΔ και του καρατζαφερισμού ή της βίαης ενσωμάτωσης των μεταναστών στο όνομα του κοσμοπολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχουμε και τον εθνικισμό και την αντίδραση και δε θα μπορούν και οι μετανάστες να κατανοούν τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Είναι όπλο για το λαό οι θέσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες, γιατί παρεμποδίζουν τη διαίρεση και ενώνουν δυνάμεις από διαφορετικές χώρες, γιατί ο αγώνας πρέπει να είναι και διεθνοποιημένος ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Να χάσει ο δικομματισμός από λαϊκά στρώματα

Περιοδεία στο Παγκράτι το βράδυ της Κυριακής

Γεμάτος μέσα και έξω (φωτ.) ο χώρος της συγκέντρωσης στο Παγκράτι
Γεμάτος μέσα και έξω (φωτ.) ο χώρος της συγκέντρωσης στο Παγκράτι
Σε κατοίκους του Παγκρατίου, στην πλατεία Μεσολογγίου μίλησε το βράδυ της Κυριακής η Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσα σε άλλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αν θέλουμε η χασούρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να είναι επένδυση για το κίνημα, η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να μεταφράσει τη χασούρα τους σε ριζοσπαστισμό, σε προοδευτισμό είναι το ΚΚΕ. Αν χάσουν, με σκορπισμένους από εδώ και από εκεί ψήφους, τα πράγματα θα είναι σχετικά βολικά γι' αυτούς. Θα είναι θυμωμένοι που έχασαν, αλλά δε θα μπορούν να πουν ότι πήρε κεφάλι η λαϊκή συνείδηση, που θέλει να αντιπαλέψει, να αντεπιτεθεί, που θέλει να βελτιωθεί η θέση της σε βάρος των μονοπωλίων και όχι να βελτιωθεί με μέτρα που θα χάσει γρήγορα από δέκα μεριές».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ