ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ βρέθηκε πάντα στη μεριά της δράσης και της αντεπίθεσης

Αναφορά στην επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Κυριακή στο Βόλο

Το κάλεσμα για αντίσταση, πάλη και αντεπίθεση είναι επίκαιρο και αναγκαίο στο σήμερα. Αυτό το δρόμο ακολουθεί το ΚΚΕ, αντιπαλεύοντας εκείνους που θέλουν να σύρουν το λαό στο συμβιβασμό, στην υποταγή, στη συναίνεση
Το κάλεσμα για αντίσταση, πάλη και αντεπίθεση είναι επίκαιρο και αναγκαίο στο σήμερα. Αυτό το δρόμο ακολουθεί το ΚΚΕ, αντιπαλεύοντας εκείνους που θέλουν να σύρουν το λαό στο συμβιβασμό, στην υποταγή, στη συναίνεση
Στην εισηγητική της τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βόλο την Κυριακή, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα (σ.σ. 27 Σεπτέμβρη) υπάρχει μια πολύ σημαντική επέτειος. Σαν σήμερα ιδρύθηκε το ΕΑΜ. Δε θα κάνω αναδρομή, βέβαια, για το μεγάλο και πρωταγωνιστικό ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ στον αγώνα για την απελευθέρωση από τη γερμανική και την ιταλική κατοχή. Αυτά όλα είναι γνωστά, όπως είναι γνωστό ότι καθοδηγητής και αιμοδότης αυτού του αγώνα ήταν το ΚΚΕ, χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε το γεγονός ότι στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ μπήκε ο απλός λαός και μια σειρά άνθρωποι, οι οποίοι δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να δώσουν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα και συμπεράσματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχαστούν. Υστερα, μάλιστα, από τα πολύ μεγάλα λόγια που ακούμε στις σύγχρονες συνθήκες. Τι έγινε τότε, μετά τη γερμανική και την ιταλική κατοχή; Ενα μέρος του πολιτικού κόσμου, του αστικού, όπως λέμε, πολιτικού κόσμου, συμμάχησε με τους Γερμανούς και Ιταλούς, διαμόρφωσε ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της κατοχής και παρέδωσε μάλιστα, κομμουνιστές στους Γερμανούς. Οι κομμουνιστές έφτασαν μέχρι το Νταχάου, χιλιάδες εκτελέστηκαν.

Τι έκανε ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, οι γνωστοί παράγοντες και της συντηρητικής παράταξης και του, τότε, κέντρου; Ορισμένους απ' αυτούς μάλιστα, τους γνωρίσαμε και ως πρωθυπουργούς σε κατοπινές περιόδους. Το έσκασαν, άλλοι στο Κάιρο, άλλοι στην Αλεξάνδρεια, άλλοι στο Λονδίνο.

Καθόντουσαν απ' έξω, παρακολουθούσαν γεγονότα, παρενέβαιναν, βεβαίως, πολιτικά π.χ. ν' αλλάξει η κυβέρνηση Λογοθετόπουλου με την κυβέρνηση του Ράλλη, για να προλάβουν τον "κομμουνιστικό κίνδυνο" - σε συνθήκες κατοχής βλέπαν τον "κομμουνιστικό κίνδυνο". Ολοι αυτοί λοιπόν έκατσαν απ' έξω και ο ελληνικός λαός έχυνε το αίμα του και μετά ήρθαν στο τέλος, αφού είχε κριθεί ο αγώνας, για να κάτσουν στο σβέρκο μας, χωρίς να λέω ότι εμείς είμαστε ανεύθυνοι εντελώς...

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί γίνεται μεγάλη καπηλεία της Εθνικής Αντίστασης και των παραδόσεων του λαού μας. Για μας η Εθνική Αντίσταση δεν είναι ένα εικόνισμα που το προσκυνάμε. Είναι και μνήμες, και συναίσθημα, και συγκίνηση, και υπερηφάνεια, αλλά υπάρχουν και πολιτικά συμπεράσματα. Σε κάθε κρίσιμη στιγμή, σε κάθε καμπή της Ιστορίας, υπήρχαν δύο καλέσματα. Ενα κάλεσμα συμβιβασμού, υποταγής και συναίνεσης κι ένα κάλεσμα αντίστασης, πάλης, αντεπίθεσης με τα συνθήματα, βεβαίως, της κάθε φάσης. Εμείς βρεθήκαμε πάντα με τη μεριά του ενός καλέσματος: Δράση, αντεπίθεση.

Και, βεβαίως, πάντα αυτό το σύνθημα δεν το δέχονταν μόνο οι κομμουνιστές, δημιούργησε όρους έμπνευσης και δράσης και σ' άλλες λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις. Ποτέ δε μιλήσαμε για το μονοπώλιο του αγώνα, αλλά οπωσδήποτε το ΚΚΕ στις δύσκολες ώρες, είτε ήταν κατοχή, είτε δικτατορία ή ήταν ακόμα στιγμές που έπρεπε να παρθούν μεγάλες αποφάσεις για το ΝΑΤΟ, για την ΕΟΚ κλπ., σήκωνε το δικό του ανάστημα, κρατούσε τη δική του αυτοτέλεια με μία και μόνο εξάρτηση, γιατί δεν το κρύβουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι. Η εξάρτηση που έχουμε είναι να προσπαθούμε, με όσο γίνεται λιγότερες αδυναμίες, να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, να εκφράζουμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών».

68η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ
Τιμή στην Αντίσταση με κόκκινη ψήφο

Στο Σύνταγμα έγινε την Κυριακή, ανήμερα της επετείου, η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Σύνταγμα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Σύνταγμα
Με συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στον «Αγνωστο Στρατιώτη» στο Σύνταγμα, κρατώντας τις σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης και φωνάζοντας συνθήματα, πλήθος αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ΕΑΜίτες - ΕΛΑΣίτες - ΕΠΟΝίτες και νεότεροι φίλοι, απόγονοι και συναγωνιστές, τίμησαν, την Κυριακή 27 του Σεπτέμβρη, την 68η επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), μίλησε για την επέτειο και τα σύγχρονα μηνύματα από τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ο πρόεδρος της Ενωσης, Χρήστος Τσιντζιλώνης. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι το ΕΑΜ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που αποτέλεσε τον οργανωτή, καθοδηγητή και αιμοδότη της Αντίστασης, συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το ΕΑΜ είναι ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει ο λαός αν πιστέψει στη δύναμή του.

Σήμερα, σημείωσε ο ομιλητής, η επέτειος του ΕΑΜ μας θυμίζει το μοναδικό ρόλο του ΚΚΕ στο μεγάλο έπος της Αντίστασης. Οπως είπε, μπροστά στις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη, καλούμαστε όχι μόνο οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι φίλοι και απόγονοι, αλλά όλες οι λαϊκές δυνάμεις, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Πρέπει να βγουν βαριά πληγωμένα τα δύο κόμματα του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και τα στηρίγματα του μονόδρομου της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. «Ρίχνοντας στην κάλπη το κόκκινο ψηφοδέλτιο, τιμάμε με τον καλύτερο τρόπο τα 68χρονα του ΕΑΜ, τα 60χρονα της εποποιίας του ΔΣΕ και της πολιτικής προσφυγιάς. Τιμάμε όλους τους νεκρούς των λαϊκών αγώνων μας», υπογράμμισε, καλώντας τους συγκεντρωμένους να δραστηριοποιηθούν για να μη χαθεί καμία ψήφος για το ΚΚΕ.

Στο μνημείο του «Αγνωστου Στρατιώτη» στεφάνι κατέθεσαν, εκτός από την ΠΕΑΕ - ΔΣΕ, εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, ο Β. Δημόπουλος, μέλος της ΕΠ και από την ΚΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με αντάρτικα τραγούδια.

Σήμερα στα Χανιά

Σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στα Χανιά, στο χώρο της παλιάς πλάστιγγας, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ομιλίες μελών της ΚΕ του ΚΚΕ

Μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσουν σήμερα Τρίτη στις παρακάτω κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις:

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Αργος, στην πλατεία Αγ. Πέτρου, θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης.

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Αγ. Μάρκου, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Αμφισσα, στην πλατεία Λαού, θα μιλήσει ο Γιάννης Παναγής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Σάμο, στην πλατεία Πυθαγόρα, θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 1 του Οκτώβρη

-- Θα παραχωρήσει τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 12.30 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή 2 του Οκτώβρη

-- Θα πραγματοποιήσει περιοδεία και θα μιλήσει στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς (Συγγρού 87), στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ