ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ - ΠΤ
Σε αναζήτηση ισορροπιών

Συνεχίστηκε και χτες η βάρβαρη καταστολή διαδηλωτών

Σύλληψη διαδηλώτριας από μυστικούς αστυνομικούς
Σύλληψη διαδηλώτριας από μυστικούς αστυνομικούς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Αυλαία τέλους για την ετήσια Σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας, που επικύρωσε τη διαβλεπόμενη τάση για αναβάθμιση του ΔΝΤ ως «κύριου δανειστή σε έκτακτες περιστάσεις» ουσιαστικά με τη συναίνεση των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με μοναδική πλέον παραφωνία τη Γερμανία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από 186 χώρες, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου τους, διαβουλεύτηκαν ένα «οδικό χάρτη» για μία σταθερή ανάπτυξη και μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια οικονομική συνεργασία που θα στηριχθεί στις προσπάθειες του G20 και που θα επεκτείνεται πέραν της G20 περιλαμβάνοντας και τις φτωχές χώρες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, αφού διακήρυξε ότι η «παλιά οικονομική τάξη τελείωσε», κάλεσε τις χώρες μέλη να προχωρήσουν πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υποστηριχθεί για να δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες τουλάχιστον το 47% των δικαιωμάτων ψήφου στο διεθνή οργανισμό, αυξάνοντας το ποσοστό στο 50% ενώ τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ζήτησε από το ΔΝΤ ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου ικανό να εντοπίσει τυχόν νέες επενδυτικές «φούσκες».

Παράλληλα, μερικά μέτρα μακριά από την «κόκκινη ζώνη», δηλαδή την απαγορευμένη ζώνη όπου και διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και δεύτερη μέρα χρήση κανονιών νερού, σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων, ακόμη και πυροβόλων όπλων ενάντια στους διαδηλωτές που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία από τη συνοικία Πανγκάλτι προς το συνεδριακό κέντρο φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω το ΔΝΤ». Μετά τις 200 συλλήψεις της Τρίτης οι αρχές συνέλαβαν χτες ακόμη 100 διαδηλωτές. Τις κινητοποιήσεις διοργάνωναν συνδικαλιστικές, λαϊκές και φοιτητικές οργανώσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Το «τσουνάμι» των απολύσεων συνεχίζεται

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα «θαύματα» περί οικονομικής ανάκαμψης και εξασφάλισης των θέσεων εργασίας που υποσχέθηκαν η ιρλανδική κυβέρνηση και οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ στον ιρλανδικό λαό προκειμένου να υπερψηφίσει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη κράτησαν, όπως όλα τα «θαύματα», μόλις 3 ημέρες.

Χθες, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία «Aer Lingus», ο πρώην κρατικός αερομεταφορέας που ιδιωτικοποιήθηκε με το ζόρι, ανακοίνωσε την περικοπή περίπου 800 θέσεων εργασίας, σε «μια προσπάθεια να μειώσει τα κόστη της» κατά 97 εκατ. ευρώ έως το 2011.

Οι περικοπές θα προέλθουν από τη μείωση των πτήσεων, των νέων μεθόδων εργασίας και των νέων συστημάτων πληροφορικής, ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι θα μειωθούν οι απολαβές των υψηλόμισθων υπαλλήλων της, αλλά τα επιδόματα θα μειωθούν για όλους τους υπαλλήλους.

Η είδηση για την απόλυση των εργαζομένων στην «Aer Lingus» έρχεται μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας «British Airways» για περικοπή 1.700 θέσεων εργασίας συνοδεία παγώματος απολαβών. Ηδη, χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην ΒΑ κάλεσαν για την πραγματοποίηση έκτακτων συσκέψεων για να αποφασίσουν για άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς το ράπισμα είναι τεράστιο, αφού μόλις μερικούς μήνες πριν οι εργαζόμενοι σε διάφορα τμήματα της ΒΑ, προκειμένου να «στηρίξουν» την εταιρεία, είχαν δεχθεί σειρά περικοπών των απολαβών, αλλά και των κεκτημένων τους, με αντάλλαγμα η εταιρεία να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

Τέλος, μαζικές απολύσεις προγραμματίζει και η γερμανική εταιρεία «Siemens», σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, που αναφέρουν ότι «η εταιρεία παρουσίασε μάλιστα ένα "μοντέλο" αποχωρήσεων με κάποια ελάχιστη πριμοδότηση των νόμιμων αποζημιώσεων, προκειμένου να φανεί το "κοινωνικό πρόσωπο" της εταιρείας, ξεχνώντας, όμως, ότι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ανεργία σε πολλούς εργαζομένους της σε μια πολύ άσχημη οικονομική και κοινωνική συγκυρία». Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν στη έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου της εταιρείας, κατά την οποία «απορρίφθηκε ομόφωνα το "μοντέλο" των ομαδικών απολύσεων της εταιρείας ως ανεπαρκές και απαράδεκτο». Επίσης από την πλειοψηφία των μελών κρίθηκε ότι δεν έχει νόημα να συμμετάσχουν «στις κατ' επίφαση διαβουλεύσεις», που έχει καλέσει η Διοίκηση της εταιρείας, δεδομένου ότι είναι προαποφασισμένος ο αριθμός των προς απόλυση εργαζομένων, ο χρόνος και ο τρόπος αποχώρησης.

«Κρίθηκε ότι η παρουσία μας θα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα και το μόνο που θα εξυπηρετούσε θα ήταν η νομιμοποίηση των αλλεπάλληλων παραβιάσεων από τη Διοίκηση της σχετικής νομοθεσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση και καλεί τους εργαζομένους να στηρίξουν τις αποφάσεις του συνδικάτου και «σύσσωμοι να αντιταχθούν με ενέργειες που θα συναποφασίσουν, προκειμένου να αποτρέψουμε το πογκρόμ των απολύσεων που έρχεται ως "τσουνάμι"».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Σχέδιο Μάρσαλ» απεργάστηκε η προεδρία Ομπάμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δημόσια αντιπαράθεση προκάλεσε στο Πακιστάν η χτεσινή ανοιχτή επιστολή της ηγεσίας του στρατού, στην οποία εκφράζεται ο «έντονος προβληματισμός» των επικεφαλής του στρατεύματος όσον αφορά στην αποδοχή ή όχι της βοήθειας 1,5 δισεκατομμυρίων ετησίως επί πέντε χρόνια που προσφέρει προς τη χώρα η Ουάσιγκτον. Με βάση ό,τι έχει γίνει γνωστό, η προεδρία Ομπάμα δηλώνει έτοιμη να χορηγήσει το τεράστιο αυτό ποσό υπό τη μορφή βοήθειας για την προώθηση προγραμμάτων «δημοκρατικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», αλλά και για ενίσχυση του στρατού «στον πόλεμό του κατά της τρομοκρατίας, της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν». Βέβαια, «προκειμένου να διανεμηθεί» η βοήθεια, προβλέπεται η αύξηση κατά δεκάδες των «υπαλλήλων» της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ.

Αν και η πακιστανική ηγεσία δεν έχει επισήμως απαντήσει, ο Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι φέρεται να διάκειται θετικά απέναντι στην προοπτική ν' αποδεχτεί την αμερικανική «χείρα βοηθείας». Ο στρατός, όμως, όπως και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, εκφράζει έντονη ανησυχία, εκτιμώντας ότι το μέγεθος και ο τρόπος διανομής της βοήθειας λαμβάνει, σχεδόν απροκάλυπτα, «διαστάσεις άμεσης ανάμειξης στο εσωτερικό της χώρας». Αρκετοί αναλυτές επισήμαιναν, χτες, στον πακιστανικό Τύπο ότι η «αμερικανική χείρα βοηθείας ουσιαστικά θέτει το Πακιστάν υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ, σαν να ήταν μια ακόμη πολιτεία και μάλιστα με ιδιαίτερα εξευτελιστικό τρόπο».

Η δημοσιοποίηση των ενστάσεων που υπάρχουν στους κόλπους της στρατιωτικής ηγεσίας έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά». Ο δημόσιος, τελικά, διάλογος που άρχισε, χτες, για το ζήτημα δε φαίνεται να τελειώνει σύντομα.

Στο στόχαστρο των Ταλιμπάν

Οι «Σουφ Καφίρ» ή αλλιώς οι «Κόκκινοι Απιστοι» είναι ο προσφιλής στόχος των Ταλιμπάν, τους τελευταίους μήνες, στην επαρχία Βορειοδυτικών Συνόρων του Πακιστάν. Πρόκειται για μέλη αριστερών οργανώσεων και κυρίως του ΚΚ Πακιστάν, οι οποίοι εννοείται ότι δρουν σε καθεστώς βαθιάς παρανομίας, καθώς εκτός από τα αυταρχικά καθεστώτα της χώρας τους και τη δικτατορία Μουσάραφ, θεωρούνται νούμερο ένα «εχθρός» και για τους Ταλιμπάν.

Οι τελευταίοι ως βασική αιτία της στοχοποίησης των κομμουνιστών θέτουν το γεγονός ότι είναι «άπιστοι». Οι ίδιοι απαντούν ότι η θρησκεία είναι προσωπική υπόθεση και ότι φυσικά εναντιώνονται σε θρησκευτικά και σε κάθε είδους αυταρχικά καθεστώτα. Τον τελευταίο χρόνο, στη συγκεκριμένη επαρχία, έχουν απαχθεί ή δολοφονηθεί 200 μέλη ή συμπαθούντες του ΚΚ, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα σφαγιάστηκε κυριολεκτικά ένα στέλεχός του στην πόλη Μπουνίρ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΚΚ Πακιστάν βρίσκεται, από τον περασμένο Μάη, στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας.

ΣΥΡΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Σημαντική επίσκεψη Αμπντουλλάχ στη Δαμασκό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Επικεφαλής πολυμελούς και υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας έφθασε, χτες το απόγευμα, στη συριακή πρωτεύουσα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, για μια διήμερη επίσκεψη που χαρακτηρίζεται από αναλυτές και ΜΜΕ ως «εξαιρετικά σημαντική και συμβολική». Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Σαουδάραβα μονάρχη στη χώρα, τα τελευταία χρόνια, και έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο «ψύχρανσης» των σχέσεων Συρίας - Σ. Αραβίας με αφορμή τη δολοφονία του, εκλεκτού του Ριάντ, Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι, στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, για την οποία κατηγορήθηκε εμμέσως πλην σαφώς η Συρία.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ θα συζητήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ κυρίως περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι το Παλαιστινιακό και η διασφάλιση της σταθερότητας και της ηρεμίας στο Ιράκ κατά την σταδιακή μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο το γεγονός ότι η «προσέγγιση» Ριάντ - Δαμασκού λαμβάνει χώρα «παράλληλα» με μια αντίστοιχη, πλην πιο αργή, διαδικασία μεταξύ Δαμασκού - Ουάσινγκτον. Και συμπλήρωναν ότι πίσω από την «αναθέρμανση» βρίσκεται η «νέα τακτική Ομπάμα» που προωθεί «διάλογο» όλων των μερών με απώτερο στόχο τον «ηγεμονικό έλεγχο» των εξελίξεων από την αμερικανική διπλωματία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ