ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΓΟΣ - ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Αύριο η δίκη για την επίθεση σε βάρος στελέχους του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια καλεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ

Ο Κοσμάς Αλεξίου, αμέσως μετά την επίθεση κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μεταναστών εργατών γης στην πλατεία της Ν. Μανωλάδας. Το προηγούμενο βράδυ είχε προηγηθεί, στο ίδιο σημείο, η δολοφονική επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του Κόμματος.
Ο Κοσμάς Αλεξίου, αμέσως μετά την επίθεση κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μεταναστών εργατών γης στην πλατεία της Ν. Μανωλάδας. Το προηγούμενο βράδυ είχε προηγηθεί, στο ίδιο σημείο, η δολοφονική επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του Κόμματος.
Μια πτυχή από τα άγρια γεγονότα, σε βάρος των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα που για πρώτη φορά κατέβηκαν σε απεργία, ζητώντας αύξηση στο μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με τη συμπαράσταση μελών και στελεχών του ΚΚΕ που δέχτηκαν δολοφονικές επιθέσεις το βράδυ του Σαββάτου, τα ξημερώματα και το πρωί της Κυριακής (19 Απρίλη - 20 Απρίλη 2008), αναμένεται να αναβιώσει στη δίκη που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή 9 Οκτώβρη, στα δικαστήρια του Πύργου. Σε συγκέντρωση συμπαράστασης μπροστά από τα δικαστήρια, στις 9 το πρωί, καλεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, θα εκδικαστεί η μήνυση που κατέθεσε ο Κοσμάς Αλεξίου, μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και ιατροδικαστής στον Πύργο σε βάρος του Αντρέα Σπατιώτη, κατοίκου της Ν. Μανωλάδας, ο οποίος το πρωί της Κυριακής (20 Απρίλη) στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, κατά τη διάρκεια νέας συγκέντρωσης των μεταναστών και του ΠΑΜΕ, επιτέθηκε σε βάρος του με ύβρεις, απειλές και χτυπήματα, σε μια προσπάθεια να τον «συνετίσει» με στόχο να εγκαταλείψει - μαζί με τους συγκεντρωμένους - την περιοχή και τον αγώνα που έδιναν μαζί με τους μετανάστες εργάτες γης.

Είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση από ομάδα 50 και πλέον τραμπούκων που ξυλοκόπησαν άγρια το βράδυ του Σαββάτου, 19 Απρίλη 2008, τον ίδιο τον Κ. Αλεξίου καθώς και τους Χρήστο Γιάνναρο, Γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και Σωτήρη Αναστασόπουλο, μέλος της ΝΕ του ΚΚΕ. Η δολοφονική επίθεση σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ εξαπολύθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής συγκέντρωσης των μεταναστών στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, όπου παραβρέθηκαν για να τους συμπαρασταθούν. Ηταν τέτοια η σφοδρότητα της επίθεσης που ο Σ. Αναστασόπουλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κατάγματα στα πλευρά, ενώ οι υπόλοιποι γλίτωσαν από τα χέρια τους με μώλωπες και εκδορές σε όλο τους το σώμα, χάρη στην επέμβαση των μεταναστών που βρίσκονταν στο χώρο.

Στη συνέχεια, τα μεσάνυχτα, ομάδες τραμπούκων στην υπηρεσία μεγαλοαγροτών, εξαπέλυσαν πογκρόμ σε βάρος μεταναστών εργατών γης, ακόμα και με πυροβολισμούς στον αέρα, καθώς εισέβαλαν σε παράγκες, αναποδογύρισαν τα υπάρχοντά τους και τους ξυλοφόρτωσαν απειλώντας τους πως αν δεν σπάσουν την απεργία και δεν πάνε την επόμενη μέρα για δουλειά θα γυρίσουν και θα τους σκοτώσουν.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Λανσάρουν την καρκινογόνα καύση

Στα τέλη Οκτώβρη η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων διοργανώνει συνέδριο όπου θα παρουσιαστούν ως εναλλακτικές, μέθοδοι που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Oι προοπτικές και οι σχεδιασμοί παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων απευθείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα αναμένεται να συζητηθούν σε συνέδριο με θέμα «Στοχεύοντας σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων», που διοργανώνει στις 30 και 31 Οκτώβρη η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ).

Οι «πράσινες» προτάσεις που αναμένεται να απασχολήσουν το συνέδριο περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία «λύσεις», όπως αυτή της καρκινογόνας καύσης που λανσάρουν επίμονα τα τελευταία χρόνια διάφορες εταιρείες. Οπως περιέχουν και τη σαφή πολιτική επιλογή, στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων να εισβάλουν δυναμικότερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, προσβλέποντας προφανώς σε ακόμα μεγαλύτερο κέρδος από το χρυσοφόρο αυτόν τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή, το μήνυμα των προτάσεων, που αναμένεται να συζητηθούν στο συνέδριο, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς το κεφάλαιο, ώστε να «αξιοποιήσει» το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι υποχρεωμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επενδύσει η Ελλάδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, στο συνέδριο θα μετέχουν μελετητές, κατασκευαστές, εκπρόσωποι της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, καθώς και της επιστημονικής κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικός ο βασικός στόχος του συνεδρίου: «Να αποτελέσει βήμα συζήτησης και διαβούλευσης ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς της κεντρικής και τοπικής διοίκησης για την προώθηση λύσεων βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των αποβλήτων».

Παράλληλα, ενδεικτικός του στόχου είναι ο κατάλογος των χορηγών και των υποστηρικτών του συνεδρίου. Πρόκειται για εταιρείες που με τον έναν ή άλλον τρόπο δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα: «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» (ενδιαφέρεται να κατασκευάσει εργοστάσιο καύσης στη Βοιωτία). «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ» (έγινε γνωστή πέρσι στο πανελλήνιο, από τα έργα που κατασκευάζει η θυγατρική της «Ιθάκη» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, όταν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ που έσπευσαν προκειμένου να προστατεύσουν τα μηχανήματά της). «ΕΠΤΑ» (εταιρεία συμβούλων και μελετητών που παρέχει τεχνική υποστήριξη σε δήμους σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, στερεών αποβλήτων κλπ.). «ARVIS» (ασχολείται με τους τομείς ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων). «ΤΙΤΑΝ» (τσιμεντοβιομηχανία). «ΕΠΕΜ» (σύμβουλος στο πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έγινε με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στη Δυτική Μακεδονία). Δύσκολο να πιστέψει κανείς το σλόγκαν της εταιρείας στο διαφημιστικό της για το συνέδριο φυλλάδιο, ότι δηλαδή ...«χωρίς εξαρτήσεις και συμφέροντα, η ΕΕΔΣΑ φιλοδοξεί να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ασκούμενη πολιτική διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που προοιωνίζεται έτσι και τη στάση του συλλογικού οργάνου στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θυμίζουμε μελέτη της ΚΕΔΚΕ για τις μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων, με την οποία προκρινόταν ως η πιο ενδεδειγμένη «λύση» αυτή της καύσης.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΕ FACEBOOK: Με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων, οδηγήθηκε χτες στον ανακριτή ένας 28χρονος καθώς, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε δημοσιεύσει στο ίντερνετ γυμνές φωτογραφίες της πρώην αρραβωνιαστικιάς του, ηλικίας 29 ετών. Με αυτήν ήταν σε διάσταση και είχε ένα βρέφος πέντε μηνών. Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε δημιουργήσει στη σελίδα «Facebook» έναν ψεύτικο λογαριασμό της πρώην αρραβωνιαστικιάς του, στον οποίο είχε αναρτήσει τις φωτογραφίες και το κινητό τηλέφωνό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη σύλληψη, για το ίδιο αδίκημα στη χώρα μας και μάλιστα στην ίδια ιστοσελίδα.

ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Στα νοσοκομεία «Παίδων Αγία Σοφία» και «Γενικό Κρατικό Αθηνών» νοσηλεύονται δύο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 12 και 15 αντίστοιχα. Οι ανήλικες, είναι σε σοβαρή κατάσταση καθώς χθες το πρωί παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στη διασταύρωση της Λ. Κηφισίας με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στο Π. Ψυχικό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Τροχαίας, oι δύο μαθήτριες προσπάθησαν να διασχίσουν κάθετα τη Λ. Κηφισίας χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη διάβαση για τους πεζούς που βρισκόταν λίγες δεκάδες μέτρα μακριά. Ο οδηγός κάλεσε ασθενοφόρα για να μεταφερθούν οι μαθήτριες στο νοσοκομείο ενώ παρέμεινε στο σημείο του ατυχήματος.

Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας

-- Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη στο Σύνταγμα θα τιμήσει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944. Η εκδήλωση διοργανώνεται ανήμερα της επετείου, τη Δευτέρα 12.10.2009 ώρα 10.30 το πρωί, οπότε θα γίνει συγκέντρωση των Αντιστασιακών, απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με τη συμμετοχή όλων των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Αττική με τις σημαίες και τα λάβαρά τους.

-- Επίσης, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κερατσινίου διοργανώνει, την Κυριακή 11 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στο Μνημείο, έξω από την Ηλεκτρική, εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες αγωνιστές του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Η Περιοχή Επιτροπής της ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον σ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής, για το θάνατο του πατέρα του Νίκου Παπαδόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ