ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απέχουν αύριο από τη διόρθωση γραπτών

Σε αποχή από τη διόρθωση των γραπτών, αύριο Παρασκευή 9 Ιούνη, καλεί τους βαθμολογητές το ΔΣ της ΟΛΜΕ, διεκδικώντας αύξηση των αποζημιώσεων προς τους καθηγητές, που εμπλέκονται στις εξετάσεις και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, ζητά να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β` και Γ` Λυκείου και να αποσυνδεθεί το Λύκειο από το σύστημα εισαγωγής στη Γ/βάθμια εκπαίδευση.

Περιγράφοντας την κατάσταση, που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στον εξεταστικό μαραθώνιο, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι η διαδρομή του εκπαιδευτικού είναι «πρωί - επιτήρηση ή Λυκειακή Επιτροπή, μεσημέρι - διόρθωση γραπτών στο Βαθμολογικό Κέντρο των Δεσμών, απόγευμα - διόρθωση στο βαθμολογικό της Γ` τάξης και νύχτα - θέματα εξετάσεων ή διόρθωση γραπτών της Α` τάξης Λυκείου και Γυμνασίου.

Η ΟΛΜΕ ζητά από το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει τη δέσμευσή του προς το ΔΣ της Ομοσπονδίας και να αποστείλει την εγκύκλιο που θα καθορίζει νέο ύψος αποζημιώσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ όπου λήφθηκε η παραπάνω απόφαση, επισήμανε για μια ακόμα φορά ότι η Ομοσπονδία δεν πρέπει να περιορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο στα υπαρκτά μεν εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών, αλλά να ανοίξει μέτωπο πάλης συνολικά με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ευθύνεται για τον εξεταστικό μαραθώνιο.

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, η ΟΛΜΕ καλεί σε σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Συγκέντρωση αδιορίστων

Αύριο Παρασκευή, κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι. Βασικό αίτημά τους είναι οι μαζικοί διορισμοί μέσα από την επετηρίδα και κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών ζητά επίσης κάλυψη των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, όχι στην ανεργία των εκπαιδευτικών και την εργασιακή ανασφάλεια των αναπληρωτών. Προχτές, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο, μόνο, όμως, για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας που έγινε τη Δευτέρα 29 Μάη, σε συνάντηση αντιπροσωπείας των αδιορίστων με τον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας, οι τελευταίοι εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματά τους και τη δήλωση ότι η κυβέρνηση στηρίζει το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Χαρακτηριστική, άλλωστε, της εμμονής της κυβέρνησης στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβρη, είναι η επιλογή να μην προχωρήσει φέτος σε διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, για τις οποίες δεν υπάρχουν επιτυχόντες από τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά να καλύψει τις θέσεις με αναπληρωτές.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥΧΟΙ
Ερευνα σκοπιμότητας και πίεσης

Ερευνα για το ποσοστό των μαθητών που στρέφονται στα φροντιστήρια, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), που έγινε το διάστημα Γενάρη - Φλεβάρη 2000. Η έρευνα αυτή σκοπιμότητας, που, όπως ενημερώνουν οι φροντιστές, αφορά γύρω στους 7.000 μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα, έχει άμεσο στόχο να αποδείξει την προσφορά αυτού του τομέα παραπαιδείας και να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη ενίσχυσή της. Εμμεσα αλλά σαφώς, συνδέεται με τη διεκδίκηση από την πλευρά των φροντιστών κομματιού από την πίτα της «ενισχυτικής διδασκαλίας».

Η ΟΕΦΕ παρέχει στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών που φοιτούν σε φροντιστήρια, παρουσιάζοντας ότι το 63% πετυχαίνουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μόνο το 10% χάνουν τη χρονιά τους και ότι οι μαθητές είναι ευχαριστημένοι από τα φροντιστήρια. Ετσι, με μοχλό και αυτή την έρευνα, επιδιώκουν, εν μέσω εξετάσεων, να ασκήσουν πίεση για να αξιοποιήσουν τα χάλια της «μεταρρύθμισης», που είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη φροντιστηριοποίηση του λυκείου.

Από τα στοιχεία που παραθέτουν, προκύπτει ότι τα ποσοστά των μαθητών της Β` και Γ` Λυκείου - τις τάξεις, δηλαδή, στις οποίες εφαρμόζεται ακόμα πιο σκληρά η ταξική διαλογή της «μεταρρύθμισης» - είναι σαφώς υψηλότερα, σε σχέση με την Α` Λυκείου και το Γυμνάσιο. Παρά τη διαπίστωση της ΟΕΦΕ πως «η έρευνα διαψεύδει ότι η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση ωθεί τους μαθητές από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου στα Φροντιστήρια», αυτό δε σημαίνει ότι η «μεταρρύθμιση» δεν ωθεί τους μαθητές νωρίς στα φροντιστήρια και είναι κάτι το οποίο βιώνουν μαθητές και γονείς. Με τα ίδια στοιχεία, τα ποσοστά φοίτησης στα φροντιστήρια εκτινάσσονται από 18% στην Α` Λυκείου, 28% στη Β` Λυκείου και 32% στη Γ` Λυκείου, (τα πραγματικά στοιχεία ίσως αφορούν και υψηλότερα ποσοστά).

15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ
Να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα

Την άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, που αντιμετωπίζουν μετά από τον καταστροφικό σεισμό, ζητούν οι γονείς του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, το οποίο συστεγάζεται τώρα με το 1ο Δημοτικό. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων του 15ου, μετά το σεισμό βρέθηκαν στην ανάγκη συστέγασης με το 1ο, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες που ήταν η αποχώρηση αρκετών μαθητών και από τα δύο σχολεία λόγω της διπλής βάρδιας και αναστολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Παρά τις σχετικές ενέργειες που έκαναν όλο αυτό το διάστημα προς τους αρμόδιους φορείς του ΟΣΚ και το Δήμο Ιλίου για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος και τις ρητές διαβεβαιώσεις που έλαβαν για την άμεση λύση του, η κατάσταση για το σχολείο παρέμεινε η ίδια. Συγκεκριμένα, πριν τα Χριστούγεννα η Ενωση Γονέων Ιλίου έκανε παρέμβαση σε Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπήρξε ομόφωνη απόφασή του για να τοποθετηθούν λυόμενα σε όλα, η οποία δεν εφαρμόστηκε. Τελευταία παρέμβαση έγινε πάλι από την Ενωση Γονέων πριν ένα μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου τέθηκε το θέμα για κινητοποιήσεις και συνεχή πίεση προς τον ΟΣΚ, προτάσεις όμως που βρήκαν την άρνηση του δημάρχου.

Οι γονείς του 15ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση και αποδυνάμωση της λειτουργίας του σχολείου. Ζητούν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της συστέγασης με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου και την αποκατάσταση της πρωινής λειτουργίας του σχολείου, «ώστε να υλοποιηθούν και οι προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού προς τους μαθητές του 15ου κατά την επίσκεψή τους το Δεκέμβρη του 1999 στο Μέγαρο Μαξίμου», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

Ανάλογα στεγαστικά προβλήματα, με συστεγάσεις και διπλοβάρδιες, αντιμετωπίζουν το 9ο, 12ο, 23ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Ιλίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια

«Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια, δυνάμωσε τη φωνή σου, οργανώσου στο Σύλλογο», είναι η προτροπή του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ), ο οποίος θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Ενα από τα πρώτα θέματα που πρόκειται να συζητηθεί είναι η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση των διδάκτρων κατά 2,5%. «Η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για την αύξηση, ενώ οι σχολάρχες αξίωναν νόμιμη αύξηση της τάξης του 4-5%, αύξηση την οποία έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιήσουν, αφού όπως είναι γνωστό δεν ελέγχονται από πουθενά. Στην αντίπερα όχθη βρισκόμαστε εμείς, οι χιλιάδες σπουδαστές των Ιδιωτικών Σχολών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ο ΣΥΣΠΙΣ καλεί όλους τους σπουδαστές να συμμετάσχουν στο Σύλλογο και να παλέψουν για όσα τους ανήκουν, για: δωρεάν, δημόσια παιδεία, πάγωμα των διδάκτρων, δωρεάν φωτοτυπίες και βιβλία και για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Γιορτή στο ΕΜΠ

Την αποκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του κτιρίου της ιστορικής Πρυτανείας και την παράδοση του ιστορικού ραδιοφωνικού πομπού - σύμβολο της εξέγερσης του Νοεμβρίου του 1973 - από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης στη Σύγκλητο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο γιορτάζει, αύριο Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στο συγκρότημα Πατησίων, το ΕΜΠ. Στον εορτασμό θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανάμεσα στα εκθέματα της γιορτής, θα είναι, επίσης, ο πολύγραφος και το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες της εξέγερσης. Η πρυτανεία του Ιδρύματος καλεί να τιμήσουν τη γιορτή με την παρουσία τους όσους συμμετείχαν ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα της εποχής και ειδικότερα τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών κατάληψης του Πολυτεχνείου και των άλλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των διασχολικών και διαπανεπιστημιακών οργάνων, των φοιτητικών επιτροπών αγώνα και των άλλων αιρετών οργάνων φοιτητικών συλλόγων ή συνελεύσεων, καθώς και όσους συλλήφθηκαν ή καταδικάστηκαν ή φυλακίστηκαν ή στρατεύτηκαν για τη γενικότερη δράση τους ή γιατί προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον των διορισμένων ΔΣ, καθώς και όσους τους υποστήριξαν ενώπιον των δικαστηρίων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Συνεχίζονται σήμερα

Με Θρησκευτικά για τη Β` Λυκείου και Ελληνική Γραμματεία - Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τη Γ` Λυκείου, συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις του «ενιαίου» λυκείου.

Οι μαθητές έχοντας, ήδη, διανύσει 11 μέρες του εξεταστικού μαραθωνίου με εξετάσεις μέρα παρά μέρα, καλούνται με επιμονή και υπομονή να αντεπεξέλθουν στις εξετάσεις για την προαγωγή, απόλυση και εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που καθιέρωσε η «μεταρρύθμιση» και που ολοκληρώνονται το Σάββατο 24 Ιούνη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι εξετάσεις για τους μαθητές της Β` και της Γ` τάξης των εσπερινών «ενιαίων» λυκείων, οι οποίες ολοκληρώνονται την Πέμπτη 22 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ