ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Ε-Ρίπειο σε κεφάλι ασθενή
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ατυχήματος στο θάλαμο ενός παμπάλαιου κτιρίου, που έχει και το όνομα Ρίπειο!

Αποψη του «Ρίπειου» και θάλαμος νοσηλείας
Αποψη του «Ρίπειου» και θάλαμος νοσηλείας
«Οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών στα παμπάλαια κτίρια "Αικατερίνης", "Λοβέρδειο", "Ρίπειο", "Παρασκευοπούλειο" δε μας τιμά σαν νοσοκομείο. Οι λύσεις, κ. υπουργέ, που πρέπει να αναζητηθούν πρέπει να έχουν ορατό ορίζοντα και να ανταποκρίνονται στα χρήματα που επενδύονται».

Η παραπάνω δραματική προειδοποίηση υπάρχει στο υπόμνημα της νοσοκομειακής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του Ασκληπιείου Βούλας σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, στις 18.5.2000.

Επιβεβαιώθηκε προχτές το βράδυ με εξίσου δραματικό τρόπο: Τα μεσάνυχτα στον πρώτο θάλαμο του «Ρίπειου» κτιρίου, που χτίστηκε πριν το 1930 και στο οποίο στεγάζεται η ουρολογική κλινική, αποκολλήθηκε μέρος της οροφής, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από σοβάδες και τούβλα ο ασθενής Βασίλης Ρεντίνας, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση προστάτη. Από θαύμα σώθηκε ένας δεύτερος ασθενής - στο κρεβάτι του οποίου έπεσε το μεγαλύτερο κομμάτι του ταβανιού που αποκολλήθηκε - καθώς την ώρα εκείνη βρισκόταν εκτός του θαλάμου.

«Κοιμόμουνα στο κρεβάτι μου, γιατί ήμουνα εξαντλημένος επειδή την προηγούμενη μέρα είχα κάνει εγχείρηση, όταν άκουσα ένα θόρυβο. Μετά δε θυμάμαι τίποτα. Μόνο τη γυναίκα μου και τις νοσοκόμες που έτρεξαν να με βοηθήσουν. Από θαύμα σώθηκα γιατί κοιμόμουνα με την πλάτη γυρισμένη προς το ταβάνι», μας είπε ο 70χρονος Β. Ρεντίνας, που έπαθε ελαφρά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

Το γεγονός αναστάτωσε τους εργαζόμενους και τους νοσηλευόμενους της ουρολογικής κλινικής, οι οποίοι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας εκτός των θαλάμων τους, ενώ η πλειοψηφία αυτών βρίσκονταν στο ύπαιθρο, μπροστά από το «Ρίπειο», ακόμα και χτες το πρωί. «Καθόμαστε έξω από φόβο. Θα πέσουν τα τούβλα να μας πλακώσουν. Τι χάλι είναι αυτό; Χτες (προχτές) έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι ενός αρρώστου», έλεγε αγανακτισμένος ο Μιχάλης Μίχας, συγγενής ασθενή που νοσηλεύεται στην ουρολογική κλινική.

Υπουργείο και διοίκηση είχαν προειδοποιηθεί

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου επισήμαιναν ότι για την επικινδυνότητα του παμπάλαιου κτιρίου είχαν ειδοποιηθεί η διοίκηση και η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, αλλά και το υπουργείο Υγείας.

Αντίστοιχη προειδοποίηση, με αυτή της ΕΙΝΑΠ προς τον υπουργό για την επικινδυνότητα του κτιρίου, είχε κάνει και ο διευθυντής της ουρολογικής κλινικής Κ. Γεωργούντζος. Σε χτεσινή αναφορά του προς τη διοίκηση, με αφορμή το προχτεσινό συμβάν, επισημαίνει ότι η αποκόλληση τμήματος του ταβανιού πρέπει να ήταν αποτέλεσμα διαρροής νερών από την ταράτσα, καθώς όταν έβρεχε έτρεχαν νερά από το ταβάνι των θαλάμων 2 και 3 της κλινικής και τονίζει ότι «για το θέμα αυτό έχουν γίνει πολλές αναφορές προς την τεχνική υπηρεσία».

Οι τελευταίες αναφορές που έγιναν για το θέμα αυτό στις 4.12.1999 και 13.12.1999 προς την τεχνική υπηρεσία από την προϊσταμένη του τμήματος αναφέρουν, ότι είναι άμεση ανάγκη να επισκευαστεί η ταράτσα του τμήματος, γιατί όταν βρέχει πλημμυρίζει το τμήμα. «Ο δεύτερος και τρίτος θάλαμος ειδικά γεμίζουν από νερά καθώς και ο χώρος ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο. Ο τέταρτος και πέμπτος θάλαμος έχουν ανάγκη από βάψιμο. Οι τουαλέτες χρειάζονται επισκευές, ενώ σ' όλους τους θαλάμους το νυχτερινό φως είναι ανεπαρκές. Επίσης, μπαίνουν νερά απ' όλα τα παράθυρα του τμήματος», προειδοποιούσε η προϊσταμένη.

Μετά το συμβάν, ο διευθυντής του ουρολογικού τμήματος ζητάει στην επιστολή του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου «την άμεση μεταφορά των ασθενών (εντός της μέρας) σε άλλα τμήματα και την επείγουσα επισκευή του κτιρίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθούν οι σοβάδες και των άλλων θαλάμων και να τραυματιστούν σοβαρότερα και άλλοι ασθενείς και προσωπικό».

Περιμένει την έκθεση ο υπουργός

Δραματική η μείωση των πιστώσεων που εξαγγέλονται για επενδύσεις στον τομέα της υγείας-πρόνοιας

Στη χτεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα απαντήσει όταν θα έχει την έκθεση των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι επισκέφτηκαν χτες το «Ασκληπιείο».

Ο υπουργός έδειξε ενοχλημένος όταν έγινε υπενθύμιση του υπομνήματος της ΕΙΝΑΠ.

Δυστυχώς έτσι πάντα συνέβαινε με την υπενθύμιση «οικείων κακών»...

Τα οποία «οικεία κακά» - πέραν των άλλων - αποτυπώνονται ανάγλυφα στον πίνακα που δημοσιεύουμε και αφορούν τις δαπάνες επενδύσεων στο χώρο της υγείας-πρόνοιας. Φαίνεται δηλαδή καθαρά η «αξιοπιστία» των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, που υποστηρίζουν ότι θα διαθέσουν σημαντικές πιστώσεις και τελικά αυτές που διατίθενται είναι πολύ μικρότερες από αυτές που προϋπολογίστηκαν.

Να σημειωθεί ότι για το 2000 προϋπολογίστηκαν 117,513 δισ. δραχμές για επενδύσεις στην υγεία και πρόνοια, εκ των οποίων τα 17 δισ. είναι από εθνικούς πόρους και τα 100,513 δισ. από κοινοτικούς πόρους. Το 1999 είχαν προϋπολογιστεί 97,822 δισ. (εκ των οποίων τα 11,155 δισ. ήταν από εθνικούς πόρους και τα 86,667 δισ. από κοινοτικούς πόρους).

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα

Χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας.

Το κείμενο, όπως είπε ο υπουργός, που συνέταξαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι θετικό και αναγνωρίζει τις προτεραιότητες για την περίοδο 2002-2006 στους τομείς υγείας και πρόνοιας. Κατά τον υπουργό υποστηρίζονται οι δράσεις που αφορούν στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στη χρηματοδότηση των δικτύων πρωτοβάθμιας φροντίδας, στον εκσυγχρονισμό της νοσοκομειακής υποδομής για τα αστικά κέντρα Αθήνας-Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤ
Εγκατάσταση σε εύλογο χρονικό διάστημα

Ο πρόεδρος του ΚΑΤ επιβεβαιώνει χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» παρότι επιχειρεί να το διαψεύσει

Η εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου στο ΚΑΤ θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, αναφέρει σε επιστολή του προς το «Ρ» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, Τ. Βίγλας, σε απάντηση των χτεσινών δημοσιευμάτων της εφημερίδας μας με το υπόμνημα της νοσοκομειακής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του ΚΑΤ, που ανέφερε ότι ο αξονικός τομογράφος βρίσκεται αποθηκευμένος εδώ και τρεις μήνες.

Μ' άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΚΑΤ επιβεβαιώνει - διά της διαψεύσεως - ότι είναι άγνωστος ο χρόνος λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου, καθώς δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό. Η εγκατάσταση είναι το εύκολο πράγμα, ενώ το δύσκολο είναι η λειτουργία, επί του οποίου ο πρόεδρος δεν αναφέρει τίποτε καθώς και ο ίδιος, όπως φαίνεται, δεν έχει κάποια δεδομένα απ' το υπουργείο Υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά στο απαραίτητο προσωπικό. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Λαϊκού Νοσοκομείου - που συνεφημερεύει με το ΚΑΤ - όπου εγκαταστάθηκε ο αξονικός τομογράφος αλλά δε λειτουργεί πλήρως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Τ. Βίγλας «πιάνεται» από μια παραδρομή όσον αφορά τον αγγειογράφο του νοσοκομείου, για να υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε ποτέ «ψηφιακός αγγειογράφος στο νοσοκομείο». Το θέμα είναι ότι ο συμβατικός αγγειογράφος χάλασε - το παραδέχεται άλλωστε - και η επιτροπή της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου στο νοσοκομείο.

Τέλος, όσον αφορά τις μεταφορές της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας και των κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απ' τους «Αγίους Αναργύρους», εκείνο που επιβεβαιώνει η επιστολή είναι τα εξής: Η ημερομηνία λειτουργίας της οξυγονοθεραπείας δεν είναι γνωστή, ενώ όσον αφορά τα κρεβάτια της ΜΕΘ το σίγουρο είναι ότι με τη μεταφορά υπάρχει απώλεια 10-15 πολύτιμων κρεβατιών για το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η επιστολή

Ολόκληρη η επιστολή του Τ. Βίγλα έχει ως εξής: «Διαβάσαμε με έκπληξη στην έγκριτο εφημερίδα σας το δημοσίευμα σχετικά με τον αξονικό του ΚΑΤ. Η ανακοίνωση της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ είναι ανακριβής και αρκετά αυθαίρετη και αυτό επιβεβαιώνεται με το ότι δε συνοδεύεται από ανάλογες θέσεις των θεσμικών οργάνων των γιατρών του νοσοκομείου μας (π.χ. Δ/νση Ιατρικής Υπηρεσίας, Επιστημονική Επιτροπή). Επί της ουσίας και προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο νέος αξονικός τομογράφος παρεδόθη στο νοσοκομείο μας τον Μάρτη του 2000 από την εταιρία "PROTON" και βρίσκεται σε ανενεργό χώρο ακτινολογικών εξετάσεων στο ισόγειο (δίπλα στο ακτινολογικό των τακτικών εξωτερικών ιατρείων). Ηδη είμαστε έτοιμοι - μετά από απόφαση του ΔΣ και σύμφωνη γνώμη της Ιατρικής Υπηρεσίας - για τη διαμόρφωση του επιλεγέντος χώρου και την εγκατάσταση σε εύλογο χρονικό από σήμερα διάστημα του νέας τεχνολογίας αξονικού. Ηδη για τα ως άνω, υπάρχει πρόβλεψη- υποδομή στους κεντρικούς ηλεκτρικούς πίνακες του νοσοκομείου για την κάλυψη-τροφοδότηση με ρεύμα της όλης εγκατάστασης (λειτουργία αξονικού και της απαραίτητης κλιματιστικής μονάδος). Σε ό,τι αφορά για το θέμα του συμβατικού - και όχι ψηφιακού αγγειογράφου, που ουδέποτε υπήρξε στο νοσοκομείο μας - έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση ενός νέου ψηφιακού αγγειογράφου. Ο υπάρχων συμβατικός αγγειογράφος έχει υποστεί μη επισκευάσιμη βλάβη, η οποία έχει αναιρέσει μέρος των δραστηριοτήτων του, έτσι ώστε δεν μπορεί να εκτελέσει όλο το φάσμα των αγγειογραφικών εξετάσεων. Για όλα αυτά η 5μελής της ΕΙΝΑΠ θα μπορούσε να ενημερωθεί από τη διοίκηση (όπως γίνεται με τους υπόλοιπους φορείς του νοσοκομείου) εφόσον ζητούσε μια συνάντηση μαζί της».

Στη συνέχεια η επιστολή αναφέρεται σε σχόλιο της εφημερίδας με τίτλο «Πολλά τα "δανεικά"», που αφορούσε το γεγονός ότι το ΚΑΤ επανδρώνεται με υποδομές από άλλες μονάδες υγείας:

1. Ο θάλαμος της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» είναι έτοιμος να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο χώρο μετά τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Π. Πανούση, και του υπεύθυνου καθηγητή κ. Γ. Μπαλτόπουλου.

2. Τα πολύτιμα κρεβάτια της νέας ΜΕΘ - πέντε τον αριθμό - λειτουργούν ήδη από 31-12-1999.

3. Ο νέος αξονικός είναι του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας - ΕΣΥ.

Ερχονται απανωτές ρυθμίσεις

Στην προώθηση τεσσάρων νομοθετικών ρυθμίσεων - πέραν της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ - αναφέρθηκε ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Οι ρυθμίσεις, όπως είπε ο υπουργός, είναι οι εξής:

  • Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, που έχει σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Ρύθμιση για τους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου.
  • Ρυθμίσεις για θέματα δημόσιας υγείας γιατί, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει πλήρης έλλειψη θεσμικού πλαισίου και ανεξέλεγκτη δράση όσον αφορά τις λεγόμενες παραϊτρικές εξετάσεις. Εδώ ο υπουργός περιέργως συμπεριέλαβε μικροεπεμβάσεις που αφορούν την εμφύτευση μαλλιών στο σοβαρό θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Η τέταρτη ρύθμιση αφορά την εκπαίδευση και σχετικό σχέδιο παραδόθηκε στο υπουργείο απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι έτοιμες μέχρι το Σεπτέμβρη.

Ακόμα ο υπουργός μίλησε για τα εξής θέματα:

- Στα νοσοκομεία θα απασχοληθούν 2.500 άτομα με εντεκάμηνη σύμβαση ώστε έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό να μετακινηθεί προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης θα χρησιμοποιηθούν 300 άτομα για εποχιακό προσωπικό στις τουριστικές περιοχές και άλλα 500 άτομα για τις άδειες μητρότητας στα νοσοκομεία.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος τα χαρακτήρισε μέτρα ανακούφισης, ωστόσο όμως πρόκειται για επικίνδυνες επιλογές σε λίαν ευαίσθητους τομείς.

- Αναγνώρισε ότι υπάρχει αδιέξοδο στα ψυχιατρεία με τις εφημερίες και είπε ότι υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία για εξεύρεση λύσης.

- Ανακοίνωσε τον εξορθολογισμό στη χωροταξική κατανομή των κλινικών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

- Ζήτησε την παραίτηση των διοικήσεων σε δυο νοσοκομεία - ένα στη Βόρεια Ελλάδα και ένα στην Αττική - για σοβαρές παραβάσεις.

Ο υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των νοσοκομείων υποστηρίζοντας ότι πλήρη στοιχεία θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες. Η περίπτωση, κατά τον υπουργό, της Β. Ελλάδας αφορά στην «εισαγωγή ασθενών απ' την Αλβανία» καθώς και τη χρησιμοποίηση Αλβανίδας «εν εφημερία» που δήλωνε γιατρός. Για το παραπάνω νοσοκομείο διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Οσον αφορά στο νοσοκομείο στην Αττική ο υπουργός είπε ότι ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης διότι δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του - αρνούμενος να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

- Σε πρόσφατη συνάντηση με τους προέδρους των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου συζητήθηκε η δημιουργία Κέντρων υποδοχής των ασθενών και αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης, κατά τον υπουργό, συζητήθηκε ο ταμειακός προγραμματισμός των οφειλών των νοσοκομείων, ενώ όταν ερωτήθηκε για την αντιμετώπιση των χρεών των νοσοκομείων ο υπουργός είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών.

- Διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το «μπάχαλο» που επικρατεί στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας στον Ταύρο, στην οποία έχουν να καταστραφούν υλικά απ' το... 1960!

- Απ' τους ελέγχους του υπουργείου βρέθηκε ότι δύο εργοστάσια εμφιάλωσης νερών δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ