ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΕ
Κανονισμός - «σκούπα» εργασιακών δικαιωμάτων!

Ετοιμο προς έγκριση το κείμενο που χτυπά το ωράριο εργασίας, την πλήρη απασχόληση, τις ειδικότητες, τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες

«Μαχαίρι» στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά βάζει ο νέος Κανονισμός Προσωπικού του οποίου το κείμενο έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να εγκριθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο τερατούργημα, το οποίο, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, εισάγει τη μερική απασχόληση, την πολυειδικότητα, ατομικές συμβάσεις εργασίας, συμβάσεις ακόμα και μιας μέρας και θέτει υπό αμφισβήτηση δικαιώματα που αφορούν τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων, προαγωγές, ακόμα και συνδικαλιστικά! Δεκαπέντε σελίδες αυτού του κειμένου είναι αφιερωμένες σε μέτρα πειθαρχίας, απαγορεύσεις, περιορισμούς και ποινές!

Συνολικά αυτός ο κανονισμός αποτελεί τον προάγγελο της «γκετοποίησης» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, ενώ από την τέταρτη σελίδα του γίνεται σαφές ότι συντάχθηκε με «στόχο την ανάπτυξη της εταιρίας με βάση τα κριτήρια της ιδιωτικής οικονομίας»! Με άλλα λόγια, για λογαριασμό των ιδιωτών που θα «ξεκοκαλίσουν» το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ο Κανονισμός αυτός, αποτελεί συρραφή μιας σειράς προτάσεων που είχε καταθέσει με σχετική μελέτη, ιδιωτική εταιρία και αφορά όλο το προσωπικό του ΟΛΠ, δηλαδή αυτό που εργαζόταν ως «μόνιμο» στον Οργανισμό μέχρι την 1η Μάη 1999 (οπότε ο ΟΛΠ μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία), το προσωπικό που μέχρι την 1 Μάη 1999 εργαζόταν στον ΟΛΠ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και αυτό που προσλήφθηκε μετά την 1η Μάη 1999. Επίσης αφορά τους έκτακτους και δόκιμους εργαζόμενους.

Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι: «Σε κάθε μισθωτό στον οποίο εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός χορηγείται σχετικό αντίγραφο , τούτος δε δηλώνει εγγράφωςότι γνωρίζει και αποδέχεται ανεπιφύλακτα το περιεχόμενό του, χωρίς να είναι δυνατόν στο μέλλον να επικαλεστεί άγνοιά του»...

Ειδικότερα στο δεύτερο κεφάλαιο άρθρο 4 προβλέπεται η πολυειδικότητα, καθώς αναφέρεται: «Το προσωπικό κάθε κατηγορίας υποχρεούται να απασχολείται κατά την κρίση της υπηρεσίας σε οποιαδήποτε θέση ή ειδικότητα αυτής, εφόσον έχει τα τυπικά προσόντα, χωρίς η αλλαγή θέσης ή ειδικότητας να θεωρείται ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας». Σημειώνεται ότι η διάρθρωση και η οργανική δομή των υπηρεσιών και η επάνδρωσή τους και άλλα θα ορίζονται με τον Οργανισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Εταιρίας (Οργανόγραμμα).

Στο άρθρο 5 του ίδιου κεφαλαίου εισάγεται... ο εργασιακός μεσαίωνας που προβλέπεται στη «Λευκή Βίβλο». Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό μπορεί να προσληφθεί με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης» και «προσωπικό που έχει προσληφθεί και παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη απασχόληση μπορεί να απασχοληθεί με μερική απασχόλησηεφόσον τούτο συμφωνηθεί μεταξύ εταιρίας και εργαζομένου»! Οσον αφορά στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, σημειώνεται: «Το έκτακτο προσωπικό μπορεί να προσληφθεί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρίας με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με μερική απασχόληση μπορεί να είναι σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία ή μεγαλύτερης χρονικής ενότητας βάση. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρίας μπορεί να έχει και χαρακτήρα διαλείπουσας απασχόλησης»!

Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται η τήρηση μητρώων των εργαζομένων από την εταιρία. Θα τηρείται μάλιστα και ατομικό μητρώο για τον κάθε εργαζόμενο στο οποίο θα καταχωρίζεται κάθε στοιχείο που αφορά ακόμα και την «προσωπική του κατάσταση»!

Το πέμπτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε «απαγορεύσεις - περιορισμούς» και πειθαρχικά μέτρα. Για να δώσουμε μια «γεύση» αναφέρουμε ότι δεν επιτρέπονται μέχρι και « σχόλια που γίνονται κατά τρόπο αντιυπηρεσιακό , σε δοθείσες εντολές, αποφάσεις ή ληφθέντα υπηρεσιακά μέτρα από προϊσταμένους»! Επίσης εργαζόμενος που δεν υπακούσει σε «οδηγίες και εγκυκλίους που εκδίδει κάθε φορά η διοίκηση και τα αρμόδια προς τούτο υπηρεσιακά όργανα της εταιρίας», θα διωχτεί πειθαρχικά και δεν αποκλείεται η απόλυσή του!

Στο όγδοο κεφάλαιο αναφέρονται οι... ηθικές και υλικές απολαβές. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβράβευση «των καλών παιδιών», αφού οι απολαβές αυτές δεν αφορούν μόνο την επίδοση στην εργασία, αλλά την... καλή συμπεριφορά. Μάλιστα από αυτή θα εξαρτάται και η προαγωγή και όχι από την πολυετία ή την ικανότητα! «Συνεπώς - συνεχίζει για το θέμα αυτό - η ανάθεση θέσης στην ιεραρχία ή η μισθολογική εξέλιξη εργαζόμενου νεότερου σε ηλικία ή αρχαιότητα δεν μπορεί αφ' εαυτής να θεωρηθεί ως άνιση μεταχείριση»!

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Νεκρός οικοδόμος

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες οικοδόμος, την ώρα που εργαζόταν σε εργοτάξιο της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ», που έχει αναλάβει τμήμα της υπό κατασκευή Εγνατίας Οδού, στα Γιάννενα. Πρόκειται για τον 52χρονο οικοδόμο Χ. Γεωργογιάννη, από την Παντάνασσα Αρτας.

Ο άτυχος εργάτης, πιστολαδόρος στην ειδικότητα, έφτιαχνε ένα μηχάνημα χθες το πρωί, όταν αιφνιδιαστικά έγινε κατολίσθηση. Αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων προστασίας ήταν να καταπλακωθεί από τόνους μπάζων και χώματος και να βρει ακαριαίο θάνατο. Μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για το συγκεκριμένο δυστύχημα υπήρξε ...απροθυμία δημοσιοποίησης, όπως και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε και για τις αιτίες. Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής απέφυγε επιμελώς να δώσει πληροφορίες, πέραν του ονόματος του νεκρού και της ηλικίας του.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΛΑΝΑΡΑ»
Προς νέες κινητοποιήσεις

Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν η διεύθυνση του ομίλου «Κλωστήρια Λαναρά» στη Νάουσα με εκπροσώπους των δυο σωματείων που δραστηριοποιούνται στα τέσσερα εργοστάσια, καθώς η διεύθυνση επιμένει στην αντεργατική της στάση.

Συγκεκριμένα η διεύθυνση του ομίλου αυθαίρετα σταμάτησε να δίνει την προσαύξηση που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στο χώρο, για την εργασία τα Σάββατα, με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος των μηνιαίων αποδοχών τους, ύψους 15.000 δρχ. έκαστος εργαζόμενος. Η προχτεσινή συνάντηση ζητήθηκε από τη διεύθυνση μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στις οποίες η συμμετοχή ήταν καθολική. Στη συνάντηση από την πλευρά του ομίλου προτάθηκε να δοθεί στους εργαζόμενους αντί της προσαύξησης ένα δραχμικό μηνιαίο επίδομα, ύψους 7.500 δραχμών.

Τα σωματεία απέρριψαν τα «ψίχουλα» της διεύθυνσης και απαιτούν ολόκληρη την προσαύξηση. Ηδη από χτες έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα συζητήσεων με τους εργαζόμενους, που τους ενημερώνουν για την απαράδεκτη στάση της εταιρίας. Τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις, με προτάσεις για νέες κινητοποιήσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαράδεκτη η πλειοψηφία

Την άρνηση για κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των καυσίμων καταγγέλλει ο Πανεργατικός Αγωνιστικός Συνδυασμός

Την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, που αρνήθηκε την πρόταση για διοργάνωση κινητοποίησης διαμαρτυρίας για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα καύσιμα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, ο Πανεργατικός Αγωνιστικός Συνδυασμός.

Οπως σημειώνει, το τελευταίο διάστημα έχουμε αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ενώ η κυβέρνηση, αποφεύγοντας να έρθει σε κόντρα με τα συμφέροντα των εταιριών πετρελαίου, δεν παίρνει κανένα μέτρο. «Αποτέλεσμα - συνεχίζει - είναι να πλήττεται όλο και περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, ιδιαίτερα στο νομό μας που οι τιμές των καυσίμων είναι οι ακριβότερες στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα πλήττουν πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, τους φτωχούς μεροκαματιάρηδες».

Ο Συνδυασμός πρότεινε στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΘ να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση κινητοποίησης με αίτημα τη μείωση των τιμών των καυσίμων. Οπως επισημαίνει η πλειοψηφία δε δέχτηκε καν να συζητήσει την πρόταση. «Ο δε πρόεδρος - συνεχίζει - Χ. Τσόγκας είπε επί λέξει ότι το αίτημα είναι ανεδαφικό και ότι δεν αφορά το Εργατικό Κέντρο».

Οπως επισημαίνει: αν δεν αφορούν το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο στην περιοχή τα προβλήματα των εργαζομένων, αν δεν έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με ζητήματα που πλήττουν άμεσα τα φτωχά λαϊκά εισοδήματα, τότε ποιος είναι ο ρόλος του;

«Καλούμε - καταλήγει - τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να δημιουργήσουν νέα σε κλάδους που δεν υπάρχουν. Μόνο με την αντίσταση, τον αγώνα θα καταφέρουμε οι εργαζόμενοι να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές».

Συνέλευση συνταξιούχων

Η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΙΚΑ - ΤΕΑΜ - Επισιτιστών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Τα θέματα της γενικής συνέλευσης είναι ο χρονιάτικος διοικητικός και ταμειακός απολογισμός της Διοίκησης, η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, η έγκριση του προϋπολογισμού του 2001, αλλά και οις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ