ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Αρχισαν να «πυρώνουν» τα λυόμενα

Μόλις χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση κλιματιστικών, αλλά είναι δώρο - άδωρο, αν ισχύσουν οι εξοντωτικές ταρίφες για το ρεύμα

Παιγνίδι πίσω απ' τα σύρματα
Παιγνίδι πίσω απ' τα σύρματα
Εννέα μήνες μετά το σεισμό της 7.9.1999 και στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών στο Μενίδι, είναι διάχυτη η αγωνία για τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς τις κρύες μέρες του χειμώνα θα διαδεχτούν οι μεγάλες θερμοκρασίες που θα μετατρέψουν τα λυόμενα σε καμίνια.

Ηδη, οι πρώτες μεγάλες ζέστες άρχισαν και μόλις οι υπουργοί Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ έδωσαν την υπόσχεση ότι θα δώσουν 4000 κλιματιστικά. Ωστόσο και αυτή η παροχή είναι χρήσιμη κατά το ήμισυ, καθώς, όπως έλεγαν οι σεισμόπληκτοι που ζουν στα λυόμενα, χρειάζονται μόνιμη, χαμηλή ανά κιλοβάτ χρέωση και χωρίς κλιμακούμενη αύξηση, αλλιώς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. «Διαφορετικά ή θα δουλεύουμε μόνο για τα κλιματιστικά ή θα ψηθούμε στα σιδερένια κουτιά, που δεν έχουν στοιχειώδη μόνωση», λένε οι σεισμόπληκτοι.

Τα προβλήματα δε σταματούν, όμως, εδώ. Οι γιατροί είναι ανύπαρκτοι στους καταυλισμούς και για ό,τι επείγον χρειάζεται να πληρώσουν ταξί (αν βρουν έγκαιρα) και τα λεωφορεία περνούν κάθε μισή ώρα. Ιδια είναι και η ταλαιπωρία για τους μικρούς μαθητές, που, όπως μας τόνισαν, οι περισσότερες απουσίες τους στο σχολείο προέρχονται από το πρωινό λεωφορείο που έχαναν το πρωί. Η έλλειψη αστυνόμευσης προκαλεί τρόμο μόλις φύγει το φως της ημέρας. Και νωρίτερα, όμως, η έλλειψη φροντίδας για τα μικρά παιδιά τα στοιβάζει σε υποτυπώδεις παιδικές χαρές δίπλα στα λυόμενα, κάνοντας ασφυκτική τη ζωή μικρών και μεγάλων. Χτες οι αρμόδιοι εξήγγειλαν πως θα στείλουν τα παιδιά σε κατασκηνώσεις. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαν τη στοιχειώδη ψυχολογική στήριξη, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, προκειμένου να ξεπεράσουν τα βιώματα του σεισμού. Η έλλειψη υποδομής, κυρίως στον καταυλισμό «Μεγάλα Σκήνα», κάνει τα λύματα να βγαίνουν στην επιφάνεια και οι αγωγοί που απαιτούνται παραμένουν ακόμη ένα από τα πολλά «θα» του δημάρχου, ο οποίος, όπως μας τόνισαν, «δε θυμάται σήμερα τι μας υποσχέθηκε χτες».

Τους έταξαν πολλά, αλλά βλέπουν ελάχιστα να γίνονται
Τους έταξαν πολλά, αλλά βλέπουν ελάχιστα να γίνονται
«Σαν το σκυλί στο αμπέλι μας βάλανε εδώ», μας τόνισε ο Γιώργος Κατωπόδης στον καταυλισμό «Πλάτωνα ». Με την κάρτα ανεργίας στο χέρι, η νεαρή Κατερίνα Καραντώνη, που έχει δύο ανάπηρους γονείς να συντηρήσει, μας θέτει εκείνη το ερώτημα «Πώς θα ζήσουμε;». Δίπλα, ο Κώστας Γκούλιας, άνεργος, αναγκάζεται, μας λέει, να πληρώνει ταξί για να μεταφέρει την κατάκοιτη γυναίκα του σε ιδιώτη γιατρό.

Προβλήματα υγιεινής

Ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί πως θα προσλάβει γιατρούς για τους ανασφάλιστους και αλλοδαπούς δημότες, αλλά έμεινε και αυτό στα λόγια, όπως και ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ, που εξαγγέλθηκε από το 1991, αλλά ποτέ δε λειτούργησε. Το ΙΚΑ, μάλιστα, δαπάνησε 12 εκατ. δραχμές.

Μόνο οι οικοδόμοι στην περιοχή αγγίζουν τις 3.000, ενώ χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ, που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών. «Δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν με τη ζωή των ασφαλισμένων, αλλά και κάθε ανθρώπου», μας δήλωσε ο Αβραάμ Μπαμπάλας, οργανωτικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα στον καταυλισμό «Πλάτωνα», προσθέτοντας πως «είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις και δε θα ανεχτούμε κανέναν άλλο εμπαιγμό σε βάρος μας».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του ΙΚΑ Μενιδίου, Ιωάννη Παπαδήμα, μας δήλωσε πως «από τους 15 γιατρούς που είχαν προσληφθεί για το Σταθμό οι μισοί σήμερα υπηρετούν στο ΙΚΑ Μενιδίου. Τρεις βρίσκονται στο ΙΚΑ Περιστερίου, ένας στους Αγίους Αναργύρους και ένας στην Καλλιθέα».

Σαν αιτία που δε λειτούργησε ο Σταθμός, μας ανέφερε την αδυναμία του ΙΚΑ να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Νεροποντή στη Λάρισα

Απότομη και ισχυρή ήταν η βροχόπτωση που σημειώθηκε χτες το απόγευμα στη Λάρισα, η οποία συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς, προκαλώντας βλάβη στον γενικό υποσταθμό της ΔΕΗ, που είναι εγκαταστημένος στο ύψος του Μόζα. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα για δυόμισι ώρες περίπου σε πολλές περιοχές της Λάρισας και στα χωριά Μακρυχώρι, Γόννοι, Καλλιπεύκη, Ιτέα, Πλατανιούλια, Αγιόκαμπο, Αγιά και Γλαύκη.

Αρκετές ήταν, επίσης, οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άντληση υδάτων από υπόγεια καταστήματα και τον απεγκλωβισμό περίπου 20 ατόμων που κλείστηκαν σε ασανσέρ. Εξαιτίας της χτεσινής βροχόπτωσης στην πόλη της Λάρισας έπεσαν πολλά δέντρα, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα σε γνωστό σούπερ μάρκετ, από το κτίριο του οποίου έπεσε μέρος της στέγης.

Καταγγελία για αλλοιωμένη μεθαδόνη στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ

Την καταγγελία ότι στα προγράμματα απεξάρτησης μεθαδόνης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) χρησιμοποιήθηκε αλλοιωμένη μεθαδόνη κάνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας - Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι η σοβαρή αυτή αναφορά περιλαμβάνεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπαλλήλου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) κάτω από τον τίτλο «Προβληματικές παρτίδες μεθαδόνης». «Σύμφωνα με τον ίδιο έγγραφο - συνεχίζει η ανακοίνωση - ενημερώθηκε η διοίκηση του ΕΟΦ από την εκπρόσωπο (Αρ. Εμπ. Πρωτ. 16/2-3-2000) και αποφασίστηκε η δειγματοληψία των ανωτέρω παρτίδων, από τις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ καθώς και η διερεύνηση των πιθανών αιτιών, τόσο στην έδρα του παραγωγού, όσο και στις αποθήκες του ΚΑΥ (Αρ. Εντολής 6155)».

Καταλήγοντας ο Ν. Κακλαμάνης ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα αυτής της έρευνας.

Μετέωρα τα αιτήματα της ΠΟΕ ΟΤΑ

Σε... διάλογο, παρέπεμψε, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ). Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, σε συνάντηση που είχε χτες με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλή, εισέπραξε απλώς «κατανόηση» και την πρόταση για συγκρότηση επιτροπής μεταξύ του υπουργείου και του κλάδου, που θα εξετάσει τα αιτήματά τους.

Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζητά να αποσυρθεί η διατάξη για το τζαμί

Να αποσυρθεί το άρθρο του νομοσχεδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που προβλέπει την ανέγερση τζαμιού στην Παιανία, ζητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του χτες το βράδυ, αναγνώρισε την αναγκαιότητα ύπαρξης λατρευτικών χώρων για τις άλλες θρησκείες στη χώρα μας, εξέφρασε ωστόσο τη διαμαρτυρία του γιατί δεν ενημερώθηκε από την κυβέρνηση για τις προθέσεις της. Παράλληλα επισημάνθηκε πως η περιοχή που επιλέχθηκε για την κατασκευή του τζαμιού ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ