ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διακήρυξε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα»

Τον «αποτροπιασμό» του για τη δολοφονία του Αγγλου στρατιωτικού ακολούθου εξέφρασε με χτεσινή του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης στη σχετική δήλωσή του κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» που είναι «αντίθετη με το στοιχειώδη κανόνα κοινωνικής συμβίωσης και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής», ενώ ισχυρίζεται ότι η ενέργεια αυτή εκδηλώθηκε σε μια στιγμή «επιτυχούς πορείας της Ελλάδας σε όλους τους τομείς»...

Στην ίδια δήλωση δε λείπουν υπονοούμενα για λήψη μέτρων, ο χαρακτήρας των οποίων, βεβαίως, δεν προσδιορίζεται. Οπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση «θα κάνει το καθήκον της και θα προασπίσει με όλα τα μέσα την ομαλή πορεία του τόπου» και καταλήγει ως εξής: «Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να ανατρέψει την ομαλότητα και την πρόοδο που επιτελείται ή να αμαυρώσει την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης, ειρηνικής και δημοκρατικής».

Ας σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε ο «Ρ» εμφανίστηκαν εξαιρετικά φειδωλές όσον αφορά τη διευκρίνιση των δηλώσεων του πρωθυπουργού και ειδικά της φράσης «με όλα τα μέσα»...

Σε εφαρμογή η δικαστική συμφωνία με τις ΗΠΑ...

Αργότερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Δ. Ρέππας κατήγγειλε ως «αδιανόητες» «πέραν πάσης λογικής» και «ανάξιες» διάψευσης τις αιτιάσεις που διατυπώνει εναντίον της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στο «Ποντίκι», ο πρώην αρχηγός της CIA, Τζ. Γούλσεϊ.

Με αφορμή, πάντως, τις δηλώσεις Γούλσεϊ, φαίνεται ότι τίθεται σε εφαρμογή ένα πολύ επικίνδυνο σχέδιο. Συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις ΗΠΑ, στα πλαίσια της συμφωνίας «δικαστικής συνδρομής» που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών, να οδηγηθεί ο πρώην αρχηγός της CIA στην Αθήνα και να προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές της χώρας τα όποια στοιχεία έχει υπόψη του. «Ζητάμε τη δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ρέππας.

Η Ελλάδα, δηλαδή, παρουσιάζεται να είναι εκείνη που με δική της πρωτοβουλία ζητά να αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο μέρος του συνολικού «αντιτρομοκρατικού» κατασκευάσματος που μεθοδεύουν οι ΗΠΑ. Επεται, δε και συνέχεια, αφού όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει και το λεγόμενο «μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, στο όνομα της... καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Κατά τα υπόλοιπα, ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» στις θέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία που ισχύει στη χώρα...

Θα προβούμε στις «απαραίτητες συνεργασίες»...

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στην Κηφισίας, ο Δ. Ρέππας ενημέρωσε ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Τ. Μπλερ με τον Κ. Σημίτη, ενώ μετέφερε και τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που συνδέουν την επίθεση με τη «17 Ν».

Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να κινηθεί στη γραμμή που διατείνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα ενδώσει σε πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν, με αφορμή την όλη υπόθεση, δεν παρέλειψε να προβεί σε ορισμένες... εύγλωττες «ομολογίες».

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού «μετά από τόσες δολοφονίες δεν έχουμε συλλήψεις», ενώ σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα, αν και θύμισε τι έγινε στην Ατλάντα, και αφού χαρακτήρισε «ανεπιτυχή» τη διασύνδεση του θέματος από τον Κ. Μητσοτάκη με την τρομοκρατική επίθεση, συμπλήρωσε με νόημα ότι στην Ελλάδα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά θα προβούν και στις «απαραίτητες συνεργασίες»... Οσο για ενδεχόμενες ταξιδιωτικές οδηγίες που δεν αποκλείεται να εκδοθούν κατά της χώρας, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι οι αρμόδιοι παράγοντες θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τέτοια ενδεχόμενα.

Με έντονο ύφος, θα πρέπει να σημειωθεί, ο Δ. Ρέππας αντέκρουσε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι αρχές έχουν υπόψη τους στοιχεία που να συνδέουν τρομοκρατικές ενέργειες με υπηκόους άλλων χωρών. «Δεν έχουμε στοιχεία για ξένα κέντρα που απεργάζονται σχέδια κατά της χώρας», είπε ο Δ. Ρέππας και κάλεσε όσους νομίζουν ότι έχουν τεκμήρια, μεταξύ αυτών και τους δημοσιογράφους, να προσέλθουν κι αυτοί να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές.

Πληροφορίες για αλλαγές στη νομοθεσία

Η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την τρομοκρατική επίθεση έγινε στις 8.30 π.μ. από τον υπουργό Δημόσιας τάξης. Η αντίδραση του Κ. Σημίτη, όπως έλεγαν συνεργάτες του, αποτυπώνεται στη φράση «του έπεσε το τηλέφωνο από το αυτί»...

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Δ. Ρέππα και την υπουργό Εσωτερικών Β. Παπανδρέου. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση του λεγόμενου «πρωινού καφέ» στο Μαξίμου, όπου και το θέμα κυριάρχησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση αυτή φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός προς τους συνεργάτες του ότι είναι «ανεπίτρεπτο να μην έχουν γίνει συλλήψεις τόσα χρόνια»...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αλλαγές που, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σε πρώτη φάση θα σχετίζονται με τη σύνθεση και την παρουσία ή όχι των ενόρκων, σε δίκες που αφορούν τρομοκρατικές υποθέσεις. Στον «πρωινό καφέ» επίσης λήφθηκε η απόφαση για εφαρμογή της συμφωνίας «δικαστικής συνδρομής» με τις ΗΠΑ, που πρακτικά σημαίνει ότι Ελληνας εισαγγελέας θα μεταβεί στις ΗΠΑ με το αίτημα να πάρει κατάθεση από τον πρώην αρχηγό της CIA. Η κίνηση αυτή - κατά την κυβέρνηση - θα αποδείξει το αβάσιμο των καταγγελιών διαφόρων Αμερικανών αξιωματούχων και θα φέρει... σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ!

Τέλος, στον «πρωινό καφέ» απασχόλησαν ιδιαίτερα οι δηλώσεις Μητσοτάκη, οι οποίες εκτιμήθηκε ότι κινούνταν «εκτός των αναμενόμενων» και γι' αυτό επιλέχτηκε να απαντήσει αργότερα ο Δ. Ρέππας στο πρες - ρουμ.

Ποιος ήταν ο Σόντερς

Ο ταξίαρχος Στέφεν Σόντερς, στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Αθήνα, που δολοφονήθηκε χτες, υπήρξε αξιωματικός καριέρας, που υπηρέτησε στην Ασία, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Σόντερς, 52 ετών, εισήλθε στο στρατό το 1965 και ήταν μέλος του Βασιλικού Συντάγματος του Δούκα του Εδιμβούργου. Με τον τάγμα του, ο Σόντερς υπηρέτησε στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Γερμανία και την Κύπρο. Υπηρέτησε επίσης για δύο χρόνια στο Χονγκ Κονγκ και εργάστηκε ως μέλος βρετανικής στρατιωτικής εκπαιδευτικής ομάδας στη Ζιμπάμπουε. Από το 1993 μέχρι το 1996, ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στην Υπηρεσία Αμυντικού Συνδέσμου στην Αυστραλία και σύμβουλος σε θέματα άμυνας στην Παπούα Νέα Γουινέα. Στη συνέχεια, παρέμεινε για ένα χρόνο στο Κουβέιτ ως στρατιωτικός βοηθός του διοικητή της αποστολής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών, ταξιδεύοντας σε πολλές περιοχές του Ιράκ και συναντώμενος με αξιωματούχους στη Βαγδάτη. Προήχθη σε ταξίαρχο πέρυσι και τοποθετήθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ηταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες, 15 και 14 ετών.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Τα γεγονότα είναι made in USA»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Ισως θα μπορούσε να δώσει, αλλά δεν πρόκειται να δώσει, απάντηση ο κ. Μπερνς γι' αυτό το θέμα, αν ξέρει, αυτός ή οι προϊστάμενοί του.

Εμείς θεωρούμε ότι τα γεγονότα είναι made in USA. Και το λέμε αυτό με κάθε ευθύνη. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι πριν δυο τρεις μέρες είχαμε απανωτές αμερικανικές επιθέσεις για το ότι στην Ελλάδα υπάρχει τρομοκρατία. Και μάλιστα μιλούσαν καθαρά για την τρομοκρατία που έχει σχέση με τις λαϊκές αντιδράσεις.

Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του σημερινού εγκλήματος που έγινε - και βεβαίως εμείς το καταδικάζουμε - δε βρίσκονται μέσα στον ελληνικό λαό. Αρα κανένας νόμος "κατά της τρομοκρατίας" δεν πρόκειται να βοηθήσει να χτυπηθεί η αιτία του κακού. Αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός με τη δημοκρατική αντίστασή του, σε ό,τι σήμερα λέγεται "τρομοκρατία", μπορεί να διαμορφώνει το καλύτερο πλαίσιο για να μην αναπτύσσονται τέτοιες ενέργειες. Και κυρίως για να μη γίνονται αφορμή και πρόσχημα για να δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα».

Επιχειρεί σύνδεση με την Ολυμπιάδα του 2004 το CNN

Στον επίσημο κόμβο του, στο Ιντερνετ, το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN, αναφερόμενο στη δολοφονική επίθεση της «17 Νοέμβρη», επιχειρεί να συνδέσει απευθείας το χτύπημα με τους Ολυμπιακούς του 2004, αφού προηγουμένως φροντίζει να υπογραμμίσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένος την Ελλάδα για αναποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι εμφανείς πιέσεις των ΗΠΑ για να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ενόψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής: «Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει την Ελλάδα για αναποτελεσματικά αντι-τρομοκρατικά μέτρα ενάντια σε περιστατικά που αφορούν από απλά χτυπήματα έως και δολοφονίες, για τις οποίες έχει κατηγορηθεί η "17 Νοέμβρη". Επίσης, η δολοφονία επικέντρωσε την προσοχή στις ελληνικές ενέργειες για την ανάπτυξη ενός αντιτρομοκρατικού σχεδίου που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο πυροβολισμός του Sαunders, που ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά, έγινε κοντά στο κύριο αθλητικό στάδιο (εννοεί το ΟΑΚΑ) των αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ