ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το ΝΑΤΟ, απειλή για τη σταθερότητα του κόσμου

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Λι Πενγκ, προέδρου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας , στη Γιουγκοσλαβία

Ο Λι Πενγκ την ώρα που εισέρχεται στο γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο

Associated Press

Ο Λι Πενγκ την ώρα που εισέρχεται στο γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την ηρωική αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού έναντι των περσινών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εξήρε ο πρόεδρος της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και υπ' αριθμόν δύο στέλεχος του ΚΚΚ, Λι Πενγκ, ο οποίος πραγματοποιεί από την Κυριακή τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

«Οι Γιουγκοσλάβοι έκαναν ηρωική αντίσταση σ' αυτές τις βάρβαρες επιδρομές και αντιστάθηκαν στις πιέσεις ισχυρών χωρών... Την αυγή του 21ου αιώνα, η Ατλαντική Συμμαχία, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας παραβιάζοντας το Χάρτη του ΟΗΕ και τους διεθνείς κανόνες που είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σοβαρή απειλή εναντίον της σταθερότητας της Ευρώπης και όλου του κόσμου», επισήμανε ο Λι Πενγκ, που έφθασε την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα παρουσία τιμητικής γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής φρουράς.

H κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την ομιλία του Λι Πενγκ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ παρουσίασε λεπτομερή ρεπορτάζ από τις περισσότερες επαφές του Κινέζου αξιωματούχου με στελέχη της ομοσπονδιακής και σερβικής κυβέρνησης. Μάλιστα, σε σημείο χτεσινών δηλώσεών του, ο Λι Πενγκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας: «Αν και τα όπλα έχουν τώρα σιγήσει, τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν λυθεί, οι εθνικές συρράξεις δεν έχουν εκτονωθεί και το ζήτημα των προσφύγων παραμένει οξύ. Η περιοχή των Βαλκανίων απέχει πολύ ακόμη από την ειρήνη και τη σταθερότητα»...

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να χορηγήσει στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας νέο δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ γνωστοποιήθηκε η σύναψη διμερούς συμφωνίας για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πεκίνο. Οπως, μάλιστα, έγινε γνωστό, ο ίδιος ο Λι Πενγκ προσκάλεσε Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Κίνα για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Χωρίς απόλυτο «καθαρό» νικητή

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ως ο καλύτερος τρόπος καταγραφής των δυνάμεων που συνιστούν τον πολιτικό χάρτη του Μαυροβουνίου, χαρακτηρίστηκαν οι τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στο έτερο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, οι κάλπες δύσκολα μπόρεσαν να βγάλουν έναν «καθαρό και απόλυτο νικητή». Οπως φαίνεται από τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ο εκλογικός συνασπισμός του φιλοδυτικού Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, επικράτησε στο δήμο της πρωτεύουσας, Ποντγκόριτσα, ενώ οι δυνάμεις του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, επικράτησαν με άνεση στο δήμο της δεύτερης πόλης - «κλειδί», Χέρτσεγκ Νόβι.

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο συνασπισμός «Καλύτερη Ζωή» του φιλοδυτικού Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, επικράτησε στο Δήμο της Ποντγκόριτσα, καταλαμβάνοντας τις 28 από τις 54 έδρες του δημοτικού συμβουλίου της πόλης (αύξηση μία έδρα).

Την ίδια στιγμή, το εκλογικό μπλοκ του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Μομίρ Μπουλάτοβιτς, με την επωνυμία «Γιουγκοσλαβία», ανακοίνωσε πως πέτυχε «απόλυτη νίκη» στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου δημοτικού συμβουλίου της παραλιακής πόλης Χέρτσεγκ Νόβι. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του Μπουλάτοβιτς φαίνεται πως εξασφαλίζουν τις 22 από τις 35 έδρες του δημοτικού συμβουλίου στο Χέρτσεγκ Νόβι.

Οσον αφορά την εκλογική διαδικασία, αυτές διεξήχθησαν ως επί το πλείστον ομαλά και δίχως προβλήματα. Ορισμένες παρατυπίες παρατηρήθηκαν μόνον σε ένα εκλογικό τμήμα της Ποντγκόριτσα, όπου ενδέχεται να ακολουθήσει επαναληπτικός εκλογικός γύρος. Επιπλέον, υψηλή ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, η οποία κατά μέσο όρο κυμάνθηκε σε ποσοστό άνω του 70%.

Παρόντες στη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της Κυριακής στο Μαυροβούνιο ήταν και 80 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι επρόκειτο να δώσουν στη δημοσιότητα αργά χτες το βράδυ έκθεση, αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για την εκλογική διαδικασία.

Στην Ποντγκόριτσα και το Χέρτσεγκ Νόβι κατοικεί το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Μαυροβουνίου, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε 650.000.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΚΦΟΡ και ΟΗΕ: «Ναι μεν... αλλά θα μείνουμε εδώ για χρόνια!»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ανώτατοι αξιωματούχοι τουΝΑΤΟ και του ΟΗΕ εξήραν χτες στην Πρίστινα την «πρόοδο» που υποτίθεται πως έχει επιτευχθεί, αναφορικά με την ανοικοδόμηση της περιοχής ένα χρόνο μετά τη λήξη των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών. Εντούτοις, παραδέχτηκαν την επικράτηση της βίας και ανομίας στην περιοχή για να επαναλάβουν πως οι αποστολές ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα...

Ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ υποστήριξε σε ομιλία του για την πρώτη επέτειο λήξης των ΝΑΤΟικών επιδρομών πως «για τα Ηνωμένα Εθνη η αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο είναι επιτυχής». Αμέσως μετά όμως προχώρησε σε αντίφαση, λέγοντας πως η «διεθνής κοινότητα χρειάζεται ένα αξιόλογο αριθμό χρόνων και πολύ υπομονή, προκειμένου η κοσσοβάρικη κοινωνία να βασίζεται στη συνύπαρξη και την ανοχή»... Ο ίδιος, αναφερόμενος στην αναζωπύρωση της τυφλής εθνικιστικής βίας κατά της σερβικής μειονότητας, μίλησε υποκριτικά για «έλλειμμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια».

Ο διοικητής της ΚΦΟΡ, Χουάν Ορτούνο, πάλι, καταδίκασε εκείνους «που επιδιώκουν τη συνέχιση ενός κλίματος μίσους και βίας», προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο «για όσο καιρό χρειαστεί».

Χτες, ένα πλήθος περίπου 30.000 Κοσσοβάρων Αλβανών συμμετείχε σε επετειακές εκδηλώσεις για το τέλος των επιδρομών. Στο πλαίσιο τέτοιων εκδηλώσεων εκφράστηκαν συνθήματα υπέρ του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ, ενώ ο Αγκίμ Τσέκου διοικητής των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» κάλεσε σε ομιλία του να προσπαθήσουν όλοι για τον τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο 24ωρο, πάνω από 200 Σέρβοι μπλόκαραν κεντρική οδική αρτηρία στην άτυπα διαιρεμένη πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα απαιτώντας από τις πολυεθνικές δυνάμεις να αυξήσουν την παροχή προστασίας στη σερβική μειονότητα.

ΤΑΪΒΑΝ
Νέος φονικός σεισμός

ΤΑΪΠΕΪ.-

Ο νέος σεισμός, που, κατά τους σεισμολόγους, άγγιξε τους 6,7 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και έπληξε την κεντρική Ταϊβάν νωρίς το πρωί της Κυριακής, κόστισε τουλάχιστο δύο νεκρούς και 35 τραυματίες.

Η δόνηση, που σημειώθηκε στις 02:23 (τοπική ώρα), διήρκεσε περίπου ένα λεπτό, ταρακούνησε κτίρια και έστειλε έξω από τα σπίτια τους πολλούς πανικόβλητους κατοίκους. Το επίκεντρό του βρισκόταν 10,2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αμέσως μετά ακολούθησαν οκτώ μετασεισμικές δονήσεις.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι οι σημερινές δονήσεις ήταν μετασεισμοί του μεγάλου σεισμού του περασμένου Σεπτέμβρη, που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστο 2.400 άνθρωποι, περίπου 10.000 να τραυματιστούν και χιλιάδες να μείνουν άστεγοι. Μετά το σεισμό της 21ης Σεπτέμβρη 1999, έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 μετασεισμοί.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σύλληψη επίδοξου παξικοπηματία

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Την Κυριακή συνελήφθη στην πόλη Φοζ δο Ιγκουασού της Βραζιλίας, μόλις 570 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Παραγουάης, ο πρώην στρατηγός κι επίδοξος πραξικοπηματίας Λίνο Σέσαρ Οβιέδο, όπως ανακοινώθηκε από τον Βραζιλιάνο υπουργό Εξωτερικών, Νέλσον Αγκράπα, σε ραδιοφωνικό του μήνυμα.

Η σύλληψη του Οβιέδο, που κατηγορείται πως ήταν ο εγκέφαλος και κύριος υποκινητής του πραξικοπήματος της 19ης Μαΐου, με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Λουίς Γκονσάλες Μάκτσι, είχε αρχικά μεταδοθεί από το βραζιλιαικό πρακτορείο ειδήσεων «Εστάδο», το οποίο είχε επισημάνει πως ο πρώην στρατηγός έχει μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, και κρατείται στα ομοσπονδιακό κέντρο της Αστυνομίας, αναμένοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, για την απέλαση και έκδοσή του μετά το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης της Παραγουάης - προ δύο βδομάδων - ώστε να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του πρώην αντιπροέδρου Λουίς Αργκάνα.

ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από το λαό της Κολομβίας!

Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας που υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και καταγγελίας ενάντια στους κρατικούς, παρακρατικούς, στρατιωτικούς, παραστρατιωτικούς δολοφονικούς μηχανισμούς του κολομβιανού κράτους.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Το ΠΑΜΕ αφού έλαβε γνώση και από το διεθνή Τύπο, αλλά κύρια από τις καταγγελίες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κολομβίας, για το κύμα βίας και τρομοκρατίας και για τις δολοφονίες και κακοποιήσεις χιλιάδων στελεχών και μελών προοδευτικών κομμάτων, της Πατριωτικής Ενωσης, συνδικαλιστών, φοιτητών κλπ, συμπαραστέκεται εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο λαό της Κολομβίας».

Παράλληλα το ΠΑΜΕ «απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της ελεύθερης και απρόσκοπτης έκφρασης των πεποιθήσεων και δράσης των συνδικαλιστών και των μελών του λαϊκού μαζικού κινήματος, σύμφωνα και με τη διακήρυξη της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπόσχεται κατάργηση της θανατικής ποινής

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε νέα «χειρονομία» για την ικανοποίηση των Ευρωπαίων ηγετών προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δηλώνοντας πως η χώρα του πρέπει να καταργήσει την επιβολή της θανατικής ποινής «το συντομότερο δυνατόν».

Η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε αυτό το βήμα, αν θέλει να υπάρξει πρόοδος στην προσπάθειά της να γίνει ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), του οποίου ηγείται. Πρόσθεσε ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής θα επέτρεπε επίσης την έκδοση στην Τουρκία κρατουμένων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θα ήταν πάρα πολύ καλό να καταργηθεί η θανατική ποινή. Πάντοτε τασσόμουν εναντίον της», δήλωσε ο Ετσεβίτ, υπενθυμίζοντας τη θέση αρχής που έλαβε για την αναβολή της διαδικασίας που θα οδηγούσε στην εκτέλεση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο, έως ότου αποφανθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ο Ετσεβίτ διαβεβαίωσε επίσης τον πληθυσμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο οποίος είναι στην πλειοψηφία του κουρδικός, ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη» να προωθήσει «την ανάπτυξη και την πρόοδο» στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ