ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρύβουν τη συμφωνία ξεπουλήματος της Εμπορικής

Με χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αρνήθηκε τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας - και άρα των κυβερνητικών δεσμεύσεων στη γαλλική τράπεζα - με  το επιχείρημα ότι είναι ... εμπιστευτική

Σοβαρά ερωτηματικά για τις δεσμεύσεις και τους όρους, με τους οποίους πουλήθηκε το 6,7% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στη γαλλική Credit Agricole, δημιουργούνται μετά τη δημόσια άρνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου να αποκαλύψει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τίμημα πώλησης- θεωρώντας το ικανοποιητικό- αποφεύγει να αναφερθεί στους άλλους όρους που είχε θέσει η γαλλική πλευρά, όπως το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Με τη στάση της αυτή, ενισχύει την άποψη όσων χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων σαν ξεπούλημα ή και τις σχετικές αναφορές για μεγάλα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε τους όρκους πίστης προς τις «δυνάμεις της αγοράς». Απολογούμενος, ουσιαστικά, για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα από μερίδα του Τύπου ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καθυστερεί, ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στο χρονικό ορίζοντα των 12 επόμενων μηνών θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα 18 ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα μεγάλα «φιλέτα» του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΑΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των αμυντικών βιομηχανιών κλπ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην προσπάθειά του να απολογηθεί για τις επιθέσεις που δέχεται αυτός προσωπικά, αλλά και η κυβέρνησή του για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Εδωσε μικρό μόνο δείγμα γραφής για το σκοτεινό παρασκήνιο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της κυβέρνησης διαχειριστή και των ιδιωτικών συμφερόντων, με επίκεντρο και έπαθλο την αρπαγή του δημόσιου πλούτου. Ετσι, ενώ εξέφρασε την πικρία του, επειδή μερίδα του Τύπου μεταφέρει άκριτα απόψεις παραγόντων της αγοράς (βεβαιώνοντας έτσι τα διάφορα παιχνίδια που παίζουν ορισμένοι εκδότες), στη συνέχεια προσπάθησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στα πλαίσια αυτά, πρόβαλε το κλασικό επιχείρημα πως «ζούμε σε μια ανοιχτή οικονομία που καλώς ή κακώς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού κρύβονται συμφέροντα» και πρόσθεσε με νόημα: «Οι πιέσεις του τύπου κλείστε αμέσως όσο - όσο, διώξτε αυτούς, φέρτε τους άλλους κλπ., όλα αυτά θέλει να τα βλέπουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε σε κάθε περίπτωση το συμφέρον του δημοσίου...»!

Αν και αρκετές φορές ο υπουργός έκανε αναφορά σε πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν αποκάλυψε ποιοι και με ποιο τρόπο ασκούν αυτές τις πιέσεις, λέγοντας: «Διαβάζω και ακούω διάφορα πράγματα αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω τις πηγές τους»! Ούτε, φυσικά, θέλησε να αποκαλύψει γιατί μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου (βλέπε συγκρότημα Λαμπράκη) επιτίθεται στην κυβέρνηση για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Εγώ δεν έχω διαβλέψει αλλαγή ουσιαστικής τάσης του Τύπου που πρόσκειται φιλικά προς την κυβέρνηση του Κ.Σημίτη» δήλωσε, καθόλου πειστικά σε σχετική ερώτηση.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για την πώληση ενός πρώτου πακέτου μετοχών της Εμπορικής στη Γαλλική τράπεζα Credit Agricole, ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας, ισχυριζόμενος ότι «το κείμενο αυτό έχει μια εμπιστευτικότητα διότι είναι μια εμπορική συμφωνία...»! Απλά ανακοινώθηκε ότι η γαλλική τράπεζα, θα καταβάλει για την εξαγορά του 6,7% των μετοχών της Εμπορικής 94,1 δισ. δραχμές. Η άρνηση της κυβέρνησης να αναφερθεί στο σύνολο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το ότι η κυβέρνηση θα έχει αποδεχτεί το αίτημα της γαλλικής πλευράς, να μην έχει καμιά ευθύνη στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων του Ομίλου της Εμπορικής.

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Περίεργες εμπλοκές με τα δίκτυα πόλης

Σοβαρά και εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν από τη μέχρι τώρα εξέλιξή του - κατά τα άλλα επιτυχούς - διαγωνισμού για τη σύσταση των δύο Εταιριών Παροχής Αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Η εμπλοκή με την τελική υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιταλικής «Italgas», στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός και την οποία - εμμέσως πλην σαφώς - επιβεβαιώνει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΠΑ, φανερώνει ότι η τελική συμφωνία με τους Ιταλούς δε θεωρείται στο εξής μια εύκολη υπόθεση. Αυτό σηματοδοτεί και το γεγονός ότι από τώρα άρχισε να «σκοντάφτει» η συμφωνία στις κλιμακούμενες εκβιαστικές απαιτήσεις των Ιταλών και τις αντίστοιχες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, με πιθανά τα σενάρια, είτε της μείωσης του τιμήματος είτε και τα δίκτυα πόλης Αττικής.

Η καθυστέρηση της τελικής υπογραφής για τη σύσταση των ΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, θα μπορούσε βέβαια να οφείλεται αποκλειστικά στη μη ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (άδεια εμπορίας και διανομής φυσικού αερίου και το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών) στις ΕΔΑ. Ωστόσο, όμως, τα ερωτηματικά δεν επιλύονται με τις καθησυχαστικού περιεχομένου ανακοινώσεις της ΔΕΠΑ, που αναφέρει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται με μεγάλο ενδιαφέρον». Αντίθετα, τα ερωτηματικά οξύνονται, αφού στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δε θα είναι η «Italgas» αυτή που θα υπογράψει τα έγγραφα για τη σύσταση των Εταιριών Παροχής Αερίου, αλλά κάποια κατά 100% θυγατρική της «Italgas», η «Italgas Hellas».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή ότι η υπογραφή θα γίνει από θυγατρική της «Italgas», ουδέποτε είχε αναφερθεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να περιπλέκει ακόμα περισσότερο την ήδη συγκεχυμένη υπόθεση. Με δεδομένο ότι η τελική υπογραφή, που σημειωτέον θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στις 8 του Ιούνη, μεταφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες για το τέλος του Ιούλη, αλλά και η εμφάνιση τής... θυγατρικής της «Italgas», δημιουργεί την αίσθηση του στημένου παιχνιδιού για την παράδοση και των δικτύων πόλης της Αττικής στους Ιταλούς.

Φορολογικές τηλε-πληροφορίες

Μια νέα υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών παρέχει - τηλεφωνικά ή μέσω Internet- πληροφορίες για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Από χτες Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2000 ξεκίνησε η παραγωγική λειτουργία της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι πολίτες θα μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των φορολογικών τους δηλώσεων, που υποβλήθηκαν πρόσφατα και αφορούν τα εισοδήματος που αποκτήθηκαν το 1999 από διάφορες πηγές.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχει στους φορολογούμενους στοιχεία και πληροφορίες για τα αποτελέσματα εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τους εξής τρόπους: 1. Μέσω Internet, από τον δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ., http://www.gsis.gov.gr, κατηγορία TaxisNet, επιλογή e-εκκαθάριση.

2. Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της υπηρεσίας, καλώντας τον αριθμό 9472020, που έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 200 ταυτόχρονων κλήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καλούν τον παραπάνω αριθμό από ψηφιακή τηλεφωνική συσκευή και μόλις απαντήσει ο αυτόματος τηλεφωνητής, θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον εννιαψήφιο αριθμό φορολογικού τους μητρώου (ΑΦΜ). Το κέντρο εξυπηρέτησης τηλεφωνικών κλήσεων θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίες οι φορολογούμενοι πολίτες, θα μπορούν να πληροφορηθούν, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν πρόσφατα και δήλωσαν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1999 από διάφορες πηγές:

  • αν θα πάρουν επιστροφή φόρου
  • αν θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.
  • αν η διαφορά είναι μηδενική, δηλαδή ούτε θα πάρουν επιστροφή φόρου ούτε θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ