ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αρχισε η Συνάντηση Κορυφής των δύο Προέδρων

Απο την υποδοχή στο αεδρόμιο

Associated Press

Απο την υποδοχή στο αεδρόμιο
ΣΕΟΥΛ.-

Στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, έφθασε χτες το πρωί η νοτιοκορεατική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας, Κιμ Ντάε - γιουνγκ. Η τριήμερη ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών της Κορεατικής Χερσονήσου άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, θερμές εκδηλώσεις, ενώ πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων Βορειοκορεατών παραβρέθηκε στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ για να επικροτήσει και να επιδοκιμάσει τη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Ολος ο κόσμος παρακολουθεί στενά τη συνάντησή μας. Γιατί ο Πρόεδρος Κιμ ήρθε στη ΛΔ Κορέας και το γιατί εγώ αποδέχτηκα, είναι για τον κόσμο ένα ερωτηματικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σ' αυτό το ερώτημα μέσα στις δύο νύχτες και τις τρεις μέρες αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Β`, λίγα λεπτά αφού υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Ντάε - γιουνγκ στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας δήλωσε στη συνέχεια πως είναι «έτοιμος για συζητήσεις δίχως επιφυλάξεις».

Στο επίσημο δείπνο που δόθηκε χτες στην Πιονγκγιάνγκ προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας εξέφρασε την πεποίθηση πως «προτεραιότητα είναι η συνεύρεση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και στις δύο πλευρές της Κορεατικής Χερσονήσου, που χωρίστηκαν από τον πόλεμο». Και ο Κιμ Ντάε γιουνγκ πρότεινε στη συνέχεια της ομιλίας του: «Θα πρέπει να ανοίξει ο δίαυλος που έκλεισε για μισόν αιώνα. Ας ενωθούμε και ας επανασυνδέσουμε τις σιδηροδρομικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη και τις τηλεπικοινωνίες». Νωρίτερα και λίγο προτού αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεούλ, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος είχε εκφράσει την ελπίδα πως η συνάντησή του με τον ομόλογό του, της ΛΔ Κορέας, «θα είναι σημείο καμπής στις προσπάθειες απομάκρυνσης των απειλών για πόλεμο και τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά τα 70 εκατομμύρια του κορεατικού λαού στο Νότο και στο Βορρά».

Τώρα, όσον αφορά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών, επισήμως δεν είναι γνωστά παρά ελάχιστα πράγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που διέρρευσαν πρώτα σε νοτιοκορεατικά ΜΜΕ και έπειτα σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένεται να μπουν τα πρώτα θεμέλια για την πραγματοποίηση μίας δεύτερης Διάσκεψης Κορυφής, αυτή τη φορά, στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, Σεούλ. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συνομιλήσουν και για μία σειρά ζεόντων ζητημάτων, με βασικότερα το θέμα της πολύχρονης παρουσίας των αμερικανικών βάσεων στη Νότια Κορέα, και το ενδεχόμενο ζήτημα μελλοντικής επανένωσης των δύο χωρών.

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έμαθε...

ΧΑΓΗ.-

Την έκθεση «ειδικών», πάνω στην οποία στηρίχτηκε και η ίδια, σε σχέση με την πολύκροτη απόφασή της να μην ξεκινήσει ποινική δίωξη κατά του ΝΑΤΟ για τις περσινές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, έδωσε χτες η ειδική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.

Στην 44σέλιδη αυτή έκθεση, η επιτροπή ειδικών φαίνεται πως «εξέτασε» αναλυτικά περίπου ...10 (!) περιστατικά, «κατά τα οποία οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ οδήγησαν στο θάνατο 10 ή περισσότερων αμάχων». Στηριζόμενοι, λοιπόν, οι ειδικοί σύμβουλοι της Ντελ Πόντε, σε δημόσια έγγραφα, μεταξύ των οποίων οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και της Γιουγκοσλαβίας, όπως και έγγραφα του ΝΑΤΟ, αποφάνθηκαν πως ...το ΝΑΤΟ έπληξε «μόνον στρατιωτικούς στόχους, με μόνη εξαίρεση την επίθεση κατά της πρεσβείας της Κίνας». Ομως, ακόμη και γι' αυτήν την περίπτωση «εξαίρεσης», η έκθεση των ειδικών συμβούλων του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης αναφέρει πως «αν και το κτίριο της κινεζικής πρεσβείας ήταν στόχος αμάχων, εντούτοις ...ο βομβαρδισμός του ήταν αποτέλεσμα σφάλματος». Οσο για τους ανελέητους φονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά αστικών κέντρων, πολυκατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων, βρεφοκομείων, ακόμη και ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η επιτροπή «ειδικών» ούτε είδε τίποτε, ούτε άκουσε τίποτε!

Οπως είναι γνωστό, στις δύο του τρέχοντος μήνα, η Κάρλα Ντελ Πόντε, στηριζόμενη στην 44σέλιδη έκθεση της παραπάνω επιτροπής, είχε ανακοινώσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει «βάσιμος λόγος» για να ασκηθεί δίωξη κατά του ΝΑΤΟ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τα ρέστα... ζητάει τώρα αλβανόφωνη εφημερίδα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δυναμικά έκανε χτες την επανέκδοσή της η αλβανόφωνη εφημερίδα «ΝΤΙΤΑ» της οποίας η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί προ ημερών, με απόφαση του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μλπερίμ Σαβιλέτσι, αρχισυντάκτης της «ΝΤΙΤΑ», που θεωρείται ένας από τους στενούς συμβούλους του πρώην ηγέτη του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, υπέβαλε μήνυση στη διοίκηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας χρηματική αποζημίωση για την οκταήμερη αναστολή έκδοσης της εφημερίδας, ύψους 489.000 δολαρίων. Μάλιστα, σε χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο, ο εκδότης της εφημερίδας, Μπελούλ Μπεκάζ, δήλωσε ότι η εφημερίδα δε θα υπακούσει στις προτροπές του Μπερνάρ Κουσνέρ για τη μη δημοσίευση άρθρων και ρεπορτάζ που προτρέπουν σε πράξεις εθνικιστικής βίας και μίσους, λέγοντας:«Θα συνεχίσουμε τη δημοσίευση όλων εκείνων που φαίνεται πως αναμειγνύονται στη διάπραξη εγκλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα ονόματα όσων αξιωματούχων των διεθνών αποστολών στο Κόσσοβο βρίσκονται πίσω από υποθέσεις πορνείας ή ακόμη και κλοπής της ανθρωπιστικής βοήθειας»... Η απόφαση του Μπερνάρ Κουσνέρ για αναστολή της έκδοσης της «ΝΤΙΤΑ» προκλήθηκε από τη συχνή δημοσίευση «μαύρης λίστας» με ονόματα Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, που υποτίθεται πως διέπραξαν βιαιοπραγίες πριν την έναρξη των ΝΑΤΟικών επιδρομών στην επαρχία. Αυτή η τακτική επέφερε προ μηνών τη δολοφονία ενός Κοσσοβάρου Σέρβου που εργαζόταν για λογαριασμό διεθνούς οργανισμού.

Χτες, πάντως, η εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σούζαν Μάνουελ αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την είδηση επανέκδοσης της εφημερίδας «ΝΤΙΤΑ», δηλώνοντας ωστόσο άγνοια για το ζήτημα της μηνυτήριας αγωγής σε βάρος του Μπερνάρ Κουσνέρ...

ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Νέα εξαγορά στις τηλεπικοινωνίες

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΟΣΛΟ.-

Συνεχίζοντας την επιθετική και, καθώς φαίνεται αποδοτική, πολιτική και στρατηγική της για επέκταση όσο το δυνατόν περισσότερο εκτός των νορβηγικών συνόρων, μετά την αποτυχία της για συγχώνευση με την ετέρα σκανδιναβική «Telia», η νορβηγική «Telenor» απέκτησε τον έλεγχο χτες του 53,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Sonofon», αντί του ποσού των 14,7 δισ. δανέζικων κορονών (1,77 δισ. ΕΥΡΩ), και κατ' επέκταση μέρος του ελέγχου του δανέζικου ομίλου τηλεπικοινωνιών «GN Store Nord».

Η «Sonofon» είναι ο δεύτερος παροχέας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Δανία με 89.000 συνδρομητές, ενώ το υπόλοιπο 46,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ελέγχεται από την «American Bellsouth».

Αυτή η εξαγορά έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την εξαγορά της ρωσικής «Combellga», τρίτο μεγαλύτερο παροχέα υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό, σε κοινοπραξία με την ελληνική «Cosmote» εξαγόρασαν την αλβανική «Albanian Mobile». H Telenor ελέγχει ακόμη το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της «Vipelcom», μιας εκ των δύο σημαντικότερων εταιριών κινητής τηλεφωνίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της «North-West GSM» στην Αγία Πετρούπολη, ενώ απέκτησε και τον έλεγχο του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της «Total Access Communications» (TAC), δεύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Ταϊλάνδη.

Παρά όμως αυτή την επεκτατική και κερδοφόρα στρατηγική, το Μάη, η νορβηγική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 49% της «Telenor»!

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μακελειό σε λεωφορείο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Αιματηρό ήταν το τέλος της περιπέτειας των επιβατών λεωφορείου, μετά την επέμβαση των αστυνομικών ειδικών δυνάμεων που προσπάθησαν να τους απελευθερώσουν. Τελικά, από τα πυρά των αστυνομικών, έπεσαν νεκροί, τόσο ο κακοποιός, όσο και ένας εκ των πέντε επιβατών του λεωφορείου, τους οποίους κρατούσε για αρκετές ώρες ομήρους.

Ο κακοποιός, ο οποίος καταδιωκόταν από την αστυνομία για ληστεία, κατέλαβε το λεωφορείο και πέντε ομήρους που είχαν παραμείνει και ήταν όλοι τους γυναίκες. Από τη στιγμή της κατάληψης, δύο άλλοι επιβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ένας τρίτος κατόρθωσε να ξεφύγει, πηδώντας από το παράθυρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ