ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απεργούν επ' αόριστο

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία
Ενωτικά και αποφασιστικά απάντησαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι των Ναυπηγείων Χαλκίδας στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας διαρκείας που ξεκίνησαν, απαιτώντας να υλοποιήσει τις συμβατικές δεσμεύσεις για πρόσληψη όλων των πρώην εργαζομένων, ο νέος ιδιοκτήτης εφοπλιστής Στ. Ηλίας.

Οι εργαζόμενοι στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα, προς την κυβέρνηση και τη διορισμένη διοίκηση της ΕΤΒΑ, ζητώντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους αφού με τις δικές τους πλάτες ο Στ. Ηλίας καταπατά κάθε νόμο. Εργαζόμενοι τόνιζαν χτες στο «Ρ» (οι περισσότεροι με 15 και 20 χρόνια προϋπηρεσία): «Αν θέλει η κυβέρνηση και η τράπεζα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Φαίνεται όμως ότι άλλα σχεδιάζουν, αλλά θα μας βρουν μπροστά τους».

Να σημειωθεί ότι τα ναυπηγεία δόθηκαν πριν από εννιά μήνες στον εφοπλιστή Στ. Ηλία με τη δέσμευση ότι θα επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους και θα διατηρήσει μισθούς και εργασιακές σχέσεις που προϋπήρχαν. Αντίθετα αρνείται να τα υλοποιήσει παραβιάζοντας δύο φορές όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες (μέχρι 31 Μάη η τελευταία) που του δόθηκαν. Επιπλέον απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης και αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του Κόμματος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι αν ο εργοδότης είναι αφερέγγυος. Εξάλλου "μαύρος λύκος - άσπρος λύκος" ο ίδιος λύκος είναι. Η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης, παραδίδει τον πλούτο της χώρας και τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που έχει σκοπό μόνο την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την κερδοσκοπία».

«Μονόδρομος για σας είναι ο αγώνας, υπογράμμισε. Πιστεύουμε ότι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη ναυπηγική βιομηχανία, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο». Παράλληλα επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Καταλήγοντας ο Γ. Πατάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ στηρίζονται από το κεφάλαιο γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει ενωτικά και συντονίζοντας τη δράση τους να δημιουργήσουν το δικό τους κοινωνικό λαϊκό μέτωπο που θα έρθει σε ρήξη και θα ανατρέψει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της».

ΙΚΑ
Προς περικοπές στα φάρμακα

Διαγωνισμός για τη μηχανογράφηση της συνταγογραφίας, με στόχο τη μείωση του κόστους κατά 30%

Η δραστική μείωση της φαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχεται από το ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, είναι ο πραγματικός στόχος του προγράμματος «διαχείρισης συνταγών φαρμακείων», που προωθεί η κυβέρνηση στο Ιδρυμα. Πρόκειται για πρόγραμμα μηχανογράφησης της συνταγογραφίας, που θα αναλάβει ιδιωτική εταιρία μετά από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, έναντι αμοιβής 1,5 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Ιδρύματος η προώθηση αυτού του προγράμματος και η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού θα τεθεί, για να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος που θα γίνει την Πέμπτη 15 Ιούνη. Συγκεκριμένα θα μηχανογραφηθούν 25 εκατ. συνταγές ετησίως που προωθούνται από 8.500 γιατρούς του ΙΚΑ σε 9.000 φαρμακεία της χώρας.

Στην εισήγηση του γενικού διευθυντή οικονομικών Α. Παπαδάτου, που θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρεται αποκαλυπτικά πως «ο προτεινόμενος σχεδιασμός θα συμβάλει στη δραστική μείωση της συνταγογραφίας και συνεπώς της φαρμακευτικής δαπάνης» και προσδιορίζοντας το πόσο δραστική θα είναι η μείωση, επισημαίνεται ότι ανάλογα μέτρα σε άλλα κράτη οδήγησαν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30%!!!

Επιπλέον, σημειώνεται πως μετά την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρχει δυνατότητα κατάρτισης προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης και «ταυτόχρονα θα καθορίσει στόχους μείωσής της». Επίσης, ότι θα οδηγήσει σε διαφορετική συμπεριφορά «ιδιαίτερα τους ιατρούς - συνταγογράφους (οι οποίοι θα γνωρίζουν πλέον ότι ελέγχονται άμεσα), με αποτέλεσμα την καλύτερη τεκμηρίωση της συνταγογραφίας και την πλήρη συμμόρφωση με τις εκάστοτε οδηγίες».

Η ποιότητα της παρεχόμενης προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΙΚΑ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι σε μια συνεχή πτωτική πορεία και αντί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά και να βελτιωθεί η ποιότητα της περίθαλψης, κυβέρνηση και διορισμένη διοίκηση του Ιδρύματος εξαντλούν τις... προσπάθειές τους σε μέτρα περικοπής παροχών και βαφτίζοντάς τα μάλιστα και μέτρα για την «εξυπηρέτηση του πολίτη».

Το νέο μέτρο γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί στο όνομα της βελτίωσης τάχα της ζωής των ασφαλισμένων. «Θα περιορίσει - αναφέρεται χαρακτηριστικά - την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, διασφαλίζοντας τους ασθενείς από τις αρνητικές επιπτώσεις αλληλεπιδρόντων φαρμάκων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους»...

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Στο ζενίθ τα 4ωρα

Ευρεία καταπάτηση του 8ωρου και άρνηση του ΕΚΘ να παρέμβει καταγγέλλει ο Πανεργατικός Αγωνιστικός Συνδυασμός

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει προσλάβει στην περιοχή της Θεσπρωτίας, το φαινόμενο της καταπάτησης του 8ωρου και της ασφάλισης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο Πανεργατικός Αγωνιστικός Συνδυασμός.

«Οι εργοδότες - τονίζει - πότε καλυπτόμενοι πίσω από τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, πότε ενεργώντας εντελώς αυθαίρετα και εκβιαστικά τείνουν να μετατρέψουν σε καθεστώς την τετράωρη απασχόληση, όπως βέβαια και τη 12ωρη, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, υποχρεώνοντας παλιούς και νέους εργαζόμενους να υπογράφουν σχετικές συμβάσεις, πάντα βέβαια ορισμένου χρόνου (τετράμηνες, οχτάμηνες)». Οπως σημειώνει, οι εργοδότες ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους χωρίς να έχουν καμιά υποχρέωση απέναντί τους, ενώ αποτέλεσμα είναι να στραπατσάρεται η οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους, να χάνουν κάθε δικαίωμα που γνώριζαν και ειδικά αυτοί με την τετράωρη απασχόληση κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη.

Ο ΠΑΣ καταγγέλλει «την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, που αντί να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και στο συντονισμό δράσης, για να μπει φραγμός σε αυτές τις εργασιακές σχέσεις, ζητά προσωπικές καταγγελίες, προκειμένου να παρέμβει, κάνοντας πλάτες σε εργοδοσία και κυβέρνηση».

Καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν για «να μη μας πάρουν πίσω ό,τι με αγώνα και αίμα έχουμε κατακτήσει. Οργανωθείτε στα σωματεία, δημιουργήστε καινούρια όπου δεν υπάρχουν. Στο μονόδρομο της υποταγής, κυβέρνησης - εργοδοσίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαντάμε με το δικό μας μονόδρομο του ανειρήνευτου ταξικού αγώνα».

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αναπροσαρμογή εισφορών

Αναπροσαρμόστηκαν οι μηνιαίες εισφορές, που θα καταβάλουν το 2000 στο Ταμείο Συντάξεως και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), οι υγειονομικοί που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα και οι υγειονομικοί με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου. Επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου και του δεύτερου εξαμήνου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 5% τον πρώτο μήνα καθυστέρησης και 2% για κάθε επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι μηνιαίες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται ως εξής: Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/92 θα καταβάλλουν για τον κλάδο περίθαλψης 11.000 δρχ., για τη στέγη 300 δρχ. και για τον κλάδο πρόνοιας 1.000 δρχ.. Οσοι έχουν προϋπηρεσία άνω της πενταετίας, θα καταβάλλουν για τον κλάδο σύνταξης 38.400 δρχ. και όσοι έχουν κάτω της πενταετίας θα καταβάλλουν 23.000 δρχ.

Οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/93 θα καταβάλλουν για τον κλάδο περίθαλψης 11.000 δρχ., για τη στέγη 300 δρχ. και για τον κλάδο πρόνοιας 6.800 δρχ. Οσοι είναι με προϋπηρεσία άνω της πενταετίας, θα καταβάλλουν για τον κλάδο σύνταξης 34.000 δρχ. και όσοι κάτω της πενταετίας 20.400 δρχ.

Οι μηνιαίες εισφορές για τους υγειονομικούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας, διαμορφώνονται ως εξής: Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/92 θα καταβάλλουν για τον κλάδο πρόνοιας 1.000 δρχ. μηνιαίως, για τη στέγη 300 δρχ. και για τον κλάδο ασθένειας 5% επί των ακαθάριστων αποδοχών ή 2,15% εφόσον απαγορεύεται από το νόμο η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Για τον κλάδο σύνταξης, όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω της πενταετίας θα καταβάλλουν 38.400 δρχ. και όσοι έχουν κάτω της πενταετίας 23.000 δρχ.

Οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/93 θα καταβάλλουν ποσοστό 2,55% επί των αποδοχών για τον κλάδο ασθένειας, 4% για τον κλάδο πρόνοιας και 300 δρχ. για τη στέγη. Για τον κλάδο σύνταξης όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω της πενταετίας ποσοστό 6,67%, και κάτω της πενταετίας 4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ