ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ 1 - 0
Σημαντική νίκη

Σημαντικό βήμα πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ έκανε χτες ο Παναθηναϊκός. Επικράτησε, στο ΟΑΚΑ, της Στουρμ Γκρατς με 1 - 0 χάρη σ' εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σαλπιγγίδη (60').

Οι γηπεδούχοι δεν ικανοποίησαν με την απόδοσή τους και - σε αρκετά σημεία του αγώνα - «έπαιξαν με τη φωτιά». Μπήκαν δυναμικά και πήραν τον έλεγχο της αναμέτρησης αλλά στη συνέχεια η απόδοσή τους είχε σκαμπανεβάσματα. Εδωσαν λοιπόν το δικαίωμα στους φιλοξενούμενους να πιστέψουν ότι μπορούν και ν' αντεπιτεθούν. Από κακές τελικές επιλογές, ατυχία αλλά και την παρουσία του Τζόρβα δεν πέτυχαν γκολ και δε διεκδίκησαν κάτι περισσότερο. Βέβαια και οι «πράσινοι» από την πλευρά τους είχαν ευκαιρίες, τις οποίες δεν αξιοποίησαν.

Ο σκόρερ, Δ. Σαλπιγγίδης, παραδέχτηκε πως η Στουρμ Γκρατς «είναι αρκετά καλή ομάδα. Οργανωμένη αμυντικά που προσπάθησε να κάνει κάτι στις αντεπιθέσεις. Ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Και εμείς προσπαθήσαμε, είχαμε ευκαιρίες και δίκαια πήραμε τη νίκη. Αλλες φορές έρχεται το θέαμα άλλες όχι. Ουσία όμως είναι να έρχεται η νίκη». Για δύσκολη νίκη έκανε λόγο και ο Νίνης, που πρόσθεσε ότι «κρατάμε τους τρεις βαθμούς».

Στο άλλο παιχνίδι του 6ου ομίλου η Γαλατάσαραϊ κέρδισε την Ντιναμό Βουκουρεστίου με 4-1. Στη βαθμολογία προηγείται η Γαλατασαράι με 7 πόντους, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 6, η Ντιναμό με 3 και η Στουρμ με 1. Την επόμενη αγωνιστική θα παίξουν Ντιναμό Β. - Γαλατάσαραϊ, Στουρμ Γκρατς - Παναθηναϊκός.

Eurokinissi

ΜΠΑΤΕ ΜΠΟΡΙΣΟΦ - ΑΕΚ 2-1
Από το ζενίθ στο ναδίρ

Από το ζενίθ στο ναδίρ και από το κακό στο χειρότερο, πήγε η ΑΕΚ στη Λευκορωσία. Το δεύτερο 45λεπτο ήταν «καταστροφικό» για τους φιλοξενούμενους. Εχασαν το παιχνίδι με 2-1 (51' Παβλόφ, 85' Αλουμόνα - 31' Μπλάνκο πεν.), το κεντρικό αμυντικό τους δίδυμο (53' Μαϊστόροβιτς, 90+ Αρτσε) και τον Μπάγεβιτς με αποβολή. Την επόμενη αγωνιστική λοιπόν, σ' ένα πολύ καθοριστικό αγώνα για τη συνέχεια, θα υποδεχθούν τους Λευκορώσους με λύσεις ανάγκης στο κέντρο της άμυνας...

Η ΜΠΑΤΕ μπήκε δυναμικά στην αναμέτρηση, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που ήταν κακή. Για περίπου 30 λεπτά οι γηπεδούχοι, χωρίς πάντως να δείξουν κάτι το ιδιαίτερο, ήταν κυρίαρχοι. Γιατί οι φιλοξενούμενοι είχαν μεγάλα κενά, ειδικά στη μεσαία γραμμή. Οι περισσότερες προσπάθειες επίθεσης στηρίζονταν σε «γιόμες» από την άμυνα στην επίθεση...

Παρ' όλα αυτά προηγήθηκαν. Ομως στην επανάληψη λάθη, αδυναμίες και γκίνια, τους τελείωσαν. Ισοφαρίστηκαν, τραυματίστηκε ο Χουανφράν, αποβλήθηκαν Μαϊστόροβιτς - Αρτσε και τελικά έχασαν τον αγώνα. Με τον Ούγγρο διαιτητή, τα έχουν (μέχρι ένα σημείο δικαίως) στην ΑΕΚ.

Ο Μπάγεβιτς - που ευχαρίστησε τους ποδοσφαιριστές του γιατί πάλεψαν - τον χαρακτήρισε «εριστικό. Με πείραξε ο προκλητικός τρόπος που αντιμετώπισε τους παίκτες μου». Θεωρεί, μεταξύ άλλων, υπερβολική την αποβολή του και του Μαϊστόροβιτς (που έκρινε τον αγώνα) και ελάχιστα τα λεπτά καθυστέρησης.

Στο έτερο παιχνίδι του 9ου ομίλου η Μπενφίκα συνέτριψε την Εβερτον με 5-0. Πλέον οι δύο τους έχουν από 6 βαθμούς, ΜΠΑΤΕ και ΑΕΚ από 3. Την επόμενη αγωνιστική παίζουν ΑΕΚ - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Εβερτον - Μπενφίκα.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Νικηφόρα αρχή

Νικηφόρα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο Παναθηναϊκός, στην Ευρωλίγκα. Επικράτησε, έστω και δύσκολα, της Αρμάνι Μιλάνο με 75-67, κυρίως χάρη στην άμυνά του. Οι «τριφυλλοφόροι» αγωνίστηκαν με σημαντικές απουσίες, αφού δεν υπολογίζονταν οι Μπατίστ, Τσαρτσαρής και Γιασικεβίτσιους. Ξεκίνησαν δυναμικά και προηγήθηκαν, αλλά οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και δεν επέτρεψαν στους πρωταθλητές να «καθαρίσουν» τον αγώνα νωρίς.

Η μαχητικότητα της Αρμάνι Μιλάνο, σε συνδυασμό με την όχι καλή απόδοση του Παναθηναϊκού έκαναν για περίπου 35' λεπτά τον αγώνα ντέρμπι. Τελικά, η εμπειρία των «πρασίνων», η ψυχραιμία και το «καθαρό» μυαλό την κρίσιμη στιγμή, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενουμένων. Κορυφαίοι των νικητών οι Σπανούλης, Πέκοβιτς και παίκτης - κλειδί ο Διαμαντίδης.

ΒΟΛΕΪ

Με τον αγώνα Ολυμπιακού - ΑΟ Κηφισιάς στο κλειστό του Ρέντη (19.00 ΝΟΒΑ) ανοίγει σήμερα η αυλαία της 3ης αγωνιστικής της Α1 το κυρίως πιάτο της οποίας θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Ο αγώνας είναι σημαντικός και για τις δυο ομάδες αφού τόσο οι «ερυθρόλευκοι» όσο και οι Κηφισιώτες παραμένου μέχρις στιγμής χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα. Ιδιαίτερα μάλιστα οι γηπεδούχοι μετά τις δυο ήττες από Ηρακλή (εντός) και Αρη (εκτός) περιθώρια παραπέρα απωλειών δεν έχουν αφού θα μείνουν νωρίς νωρίς πίσω στην βαθμολογία.

ΠΟΛΟ
Σε διεθνή ύδατα

Μια θέση στους ομίλους της Ευρωλίγκας στο πόλο θα διεκδικήσουν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή ο Πανιώνιος και η Βουλιαγμένη, που συμμετέχουν στη Β' προκριματική φάση της διοργάνωσης.

Η Βουλιαγμένη, σε ρόλο οικοδέσποινας του Δ' ομίλου, αφού οι αγώνες θα γίνουν στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, θα αντιμετωπίσει σήμερα (18.15) την ουγγρική Χόνβεντ (που θεωρείται το φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου), τη ρωσική Σπαρτάκ Βόλγκογκραντ (αύριο, 18.15) και τη σερβική Βοϊβοντίνα (Κυριακή, 11.15). Στην Ουγγαρία και στο πλαίσιο του Α' ομίλου ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει διαδοχικά την ιταλική Μπρέσια (σήμερα, 20.00), την κροατική Σίμπενικ (αύριο, 20.00) και την οικοδέσποινα Εγκερ (Κυριακή, 12.00). Ας σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός, ως πρωταθλητής Ελλάδας, έχει προκριθεί απευθείας στους «16», όπως και οι Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία), Μπαρτσελονέτα (Ισπανία), Βάσας (Ουγγαρία), Προ Ρέκο (Ιταλία), Γιάντραν Χέρτσεγκ Νόβι (Μαυροβούνιο), Στουρμ Τσέχοφ (Ρωσία) και Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία).

ΜΠΑΣΚΕΤ-Α1
Στο ... σκοτάδι η ΑΕΚ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ΑΕΚ στο παρά ένα πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών της για το πρωτάθλημα της Α1 που αρχίζει το επόμενο διήμερο. Και αυτό γιατί το ...φως στο τούνελ που είχε φανεί στο ζήτημα με την ΦΙΜΠΑ και την απαγόρευση που έχει επιβάλει στις μεταγραφές των ξενών παικτών (λόγω παλαιότερων χρεών στο Σλοβένο παίκτη Πάβιτς) έσβησε απότομα. Αιτία η άρνηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να δεχθεί και παρά την εγγύηση που πρόσφεραν ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ την προσωπική επιταγή του προέδρου της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μπάμπη Καρμανλή, ύψους 200.000 ευρώ με εγγυητή την ΟΠΑΠ ΑΕ, και έτσι το πρόβλημα με την έκδοση των δελτίων των ξένων παικτών της ομάδας παραμένει. Στην ομάδα συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να πει το «οκ» η FIBA, προκειμένου να αποκτήσουν οι έξι ξένοι της (Φράνσις, Γκριν, ΜακΓκραθ, Μακ, Στεφάνοφ, Μελς) δικαίωμα συμμετοχής στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στα Τρίκαλα, το Σάββατο στο Ελληνικό.

ΟΥΕΦΑ
Στημένα ματς...

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ΟΥΕΦΑ, για νέα υπόθεση στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ρωσίας υπάρχουν υπόνοιες για σικέ αναμετρήσεις των δύο πρώτων κατηγοριών στη χώρα. Μάλιστα, η εφημερίδα «Vremya Novostei» κάνει λόγο για εμπιστευτική επιστολή που εστάλη στη Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFS) από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Και στην οποία εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τα αποτελέσματα σε τουλάχιστον έξι αγώνες της Α' και της Β' κατηγορίας και υποστηρίζει πως «έχουμε λόγους να υποπτευόμαστε αυτούς τους αγώνες, εξαιτίας της πιθανής σύνδεσής τους με παράνομο στοίχημα». Οι εν λόγω αναμετρήσεις διεξήχθησαν το διάστημα 13 Ιουνίου - 17 Αυγούστου 2009 και η RFS ανακοίνωσε χτες ότι άρχισε έρευνα για το θέμα, ύστερα από απαίτηση της ΟΥΕΦΑ.

Κέρδισε το ... χρήμα

Το χρήμα κέρδισε. Η πρώτη αναμέτρηση με την Ουκρανία για το εισιτήριο που οδηγεί στα τελικά του Μουντιάλ 2010 θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Παρά το αίτημα της πλειοψηφίας των παιχτών να γίνει σε γήπεδο της περιφέρειας («Παγκρήτιο») η ΕΠΟ - προσβλέποντας σε περισσότερα εισιτήρια, άρα και έσοδα - αποφάσισε το παιχνίδι να γίνει στην Αθήνα (14/11). Επιπλέον, σε συνεννόηση με το τηλεοπτικό δίκτυο (Mega) που θα μεταδώσει τον αγώνα, συναποφασίστηκε η ώρα έναρξης αντί για 21.30 να οριστεί στις 20.00, για να διευκολυνθούν οικογένειες και κυρίως τα παιδιά να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Από την πλευρά της η ουκρανική ομοσπονδία δεν έχει - έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - ακόμα καταλήξει πού θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ