ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βήμα βήμα στήνουν σκηνικό «καμένης γης»

Τη σύσταση επιτροπής για τη διενέργεια δημοσιονομικής απογραφής, όπου το «πάνω χέρι» θα το έχουν φορείς του κεφαλαίου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Στα βήματα της κυβέρνησης της ΝΔ κινείται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία μεθοδικά στήνει σκηνικό «καμένης γης» και της «δημοσιονομικής εκτροπής». Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε χτες τη σύσταση επιτροπής, με συμμετοχή εκπροσώπων του κεφαλαίου και της ΓΣΕΕ, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια δημοσιονομικής απογραφής, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της, μέσω της παράδοσης σχετικού πορίσματος, ως το τέλος του έτους.

Με δεδομένο ότι η εικόνα που θα προκύψει και από τη νέα δημοσιονομική απογραφή θα είναι «μαύρη» - στην κατεύθυνση αυτή, από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών έχει ξεκινήσει ένας ολόκληρος βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με στόχο να προλειανθεί το έδαφος - ώστε να δικαιολογηθεί το νέο επιθετικό πρόγραμμα πολυετούς λιτότητας που επεξεργάζεται ήδη και προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόγραμμα που θα πλήξει και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Επί της ουσίας πρόκειται για επανάληψη του έργου που διαδραματίστηκε μετά τις εκλογές του 2004, μόνο που σήμερα έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τη ΝΔ στην αντιπολίτευση.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χτες με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο. Κίνηση καθόλου τυχαία, δεδομένου ότι, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, η Τράπεζα της Ελλάδας λειτουργεί ως θεματοφύλακας, εγγυητής και εισηγητής πολιτικών επιλογών που επιδιώκουν την κατοχύρωση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικής θέσης του «ελληνικού» κεφαλαίου.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ζητήθηκε η συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να γίνουν μία σειρά από κινήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στα δημόσια οικονομικά. Ανέφερε επίσης, ότι στα πλαίσια αυτά θα δημιουργηθεί μία «ανεξάρτητη επιτροπή» σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, με συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΟΒΕ (επιστημονικός φορέας του ΣΕΒ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το ΚΕΠΕ, ενώ θα ζητηθεί να υπάρξει εκπροσώπηση και από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Δηλαδή ο προσδιορισμός της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής θέσης της χώρας ανατίθεται στους εκπροσώπους του κεφαλαίου και στην - ανυπόληπτη στη συνείδηση των εργαζομένων - ΓΣΕΕ... Το δε πόρισμα που θα συντάξουν - στο οποίο θα υπάρχουν προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης - θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση σαν οδηγός για την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής...

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της στατιστικής υπηρεσίας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες.

ΣΧΕΔΙΟ ΟΣΕ
Στη «ρότα» που χάραξε η ΝΔ

Στις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για τον ΟΣΕ, κινείται και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας ως θέματα αιχμής την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του Οργανισμού και το «πλεονάζον» προσωπικό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΜΔ) είχε χτες πολύωρη συνάντηση με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και των θυγατρικών εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΔΙΣΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές της ηγεσίας του υπουργείου προς τις διοικήσεις των εταιρειών, είναι να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία και προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος και τον εξορθολογισμό των δαπανών και να προχωρήσουν σε καταγραφή του προσωπικού. Με την παραδοχή μάλιστα ότι υπάρχει «πλεονάζον» προσωπικό στον ΟΣΕ, η ηγεσία του υπουργείου ΥΜΔ, έχει ζητήσει και τη συνδρομή του υπουργείου Εργασίας για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση, το μόνο που έχει αποκλείσει στα λόγια από το σχέδιο που προωθούσε η ΝΔ, είναι το πρόγραμμα «μισθωτής εφεδρείας», που προέβλεπε την απόλυση 3.000 εργαζομένων στον ΟΣΕ, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Ακόμα και για το θέμα των «τσουχτερών» αυξήσεων στα σιδηροδρομικά εισιτήρια, που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, η ηγεσία του ΥΜΔ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ισχύσουν κανονικά, με στόχο σταδιακά τα κόμιστρα του ΟΣΕ να φτάσουν σε ποσοστό που να προσεγγίσει το 85% των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ στις ανταγωνιστικές γραμμές.

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου εννιά μήνες

ΡΕΠΠΑΣ - ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνάντηση με «κλειστά χαρτιά»

Κατ' ιδίαν συνάντηση, με άγνωστο περιεχόμενο, είχαν χτες η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο Α. Βγενόπουλος, πρόεδρος της «Marfin Investement Group» (MIG) και της «Olympic Air».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δύο ώρες, χωρίς να γίνουν δηλώσεις για το αντικείμενο που απασχόλησε τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση, ήταν και ο επικείμενος διαγωνισμός για την ανάθεση της υπηρεσίας της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών («χάντλινγκ») στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί, ήδη, συναντήσεις στο υπουργείο με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Ωστόσο, από την τελευταία συνάντηση, απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της MIG. Με δεδομένη την απουσία αυτή, προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της χτεσινής - κατ' ιδίαν - συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τον Α. Βγενόπουλο.

Σημειώνεται ότι μετά την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», τα επιχειρηματικά συμφέροντα ερίζουν και για τις επιδοτούμενες αεροπορικές γραμμές, οι οποίες εξασφαλίζουν ετησίως ζεστό κρατικό χρήμα 35 εκατ. ευρώ, αλλά και για την ανάληψη του «χάντλινγκ», που είναι ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα, με ετήσιο τζίρο άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Και για τα δύο αυτά θέματα, εκκρεμούν διαγωνισμοί, οι οποίοι υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλες ζημιές από πλημμύρες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις στα παρακάρλια χωριά Καστρί, Αμυγδαλή, Καλαμάκι, Αχίλλειο και άλλα, του Νομού Λάρισας, καταστρέφοντας τα εναπομείναντα βαμβάκια (2ο χέρι), τριφύλλια, πατάτες, τεύτλα, ενώ πολλά δέντρα κινδυνεύουν να σαπίσουν αν παραμείνουν για μέρες τα νερά. Αν δεν υπάρξουν, δε, άμεσες παρεμβάσεις, το νερό θα παραμείνει για καιρό, με αποτέλεσμα είτε να καθυστερήσει πολύ η σπορά των σιτηρών είτε να μην μπορεί να γίνει καθόλου.

Επίσης, 25 σπίτια, υπόγεια και αποθήκες πλημμύρισαν στην Αμυγδαλή και 5 στο Καλαμάκι, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο.

Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αντ. Σκυλλάκο, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος. Επίσης, σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Αντ. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος, επισημαίνεται ότι βασική αιτία των πλημμυρών είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα (βασικά και παράλληλα) για την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα, τα οποία καθυστερούν εδώ και χρόνια. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι στην καταστροφή συνέβαλε και ο μη καθαρισμός και η μη διευθέτηση χειμάρρων και μικρών ποταμών στην περιοχή.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι πρέπει:

1) Να βρεθεί άμεσα τρόπος για τη διέξοδο των υδάτων από την περιοχή που πλημμύρισε.

2) Να αποζημιωθούν πλήρως (100%) οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν, καθώς και για την πιθανή μείωση του εισοδήματός τους αν καθυστερήσει ή δεν πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών.

3) Να αποζημιωθούν πλήρως (100%) οι ζημιές σε σπίτια, υπόγεια και αποθήκες.

4) Να χρηματοδοτηθεί η Αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.

5) Να καθαριστούν τα δίκτυα, τα ρέματα, οι χείμαρροι και λοιπά και να διευθετηθούν για την προστασία των οικισμών από μελλοντικές πλημμύρες.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

Εάν θα ανταποκριθούν στις παραπάνω ανάγκες που αφορούν εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Εάν θα παρθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για αποζημιώσεις κλπ. καθώς οι ισχύοντες κανονισμοί και νομοθεσία (ΕΛΓΑ - Πολιτικής Προστασίας) δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Εάν θα προχωρήσουν, γρήγορα, στην ολοκλήρωση των έργων που αφορούν στην Κάρλα, με ποια χρηματοδότηση και ποιο χρονοδιάγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ