ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Θέατρο και μουσική

Ο Διονύσης Τσακνής συνεχίζει τις εμφανίσεις του, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, «Δίπλα στο ποτάμι». Καλεσμένοι του και για σήμερα, οι Γιώργος Μεράντζας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ευσταθία.
Ο Διονύσης Τσακνής συνεχίζει τις εμφανίσεις του, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, «Δίπλα στο ποτάμι». Καλεσμένοι του και για σήμερα, οι Γιώργος Μεράντζας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ευσταθία.
Το θέατρο «Αλμα» παρουσιάζει το έργο του Αλεξέι Αρμπούζοφ «Φθινοπωρινή ιστορία», σε απόδοση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα και μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου, Ροντιόν και Λίντια, ερμηνεύουν δύο σημαντικοί ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Κατερίνα Μαραγκού. Πρόκειται για την τρυφερή ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων, που συναντιούνται σε ένα παραλιακό θεραπευτήριο στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου της ζωής τους. Μοναχικός και ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του ο Ροντιόν, εξωστρεφής και τρυφερή προς όλους η Λίντια. Από τις πρώτες συναντήσεις τους δημιουργείται μια περίεργη χημεία ανάμεσα σε αυτό το αντιφατικό δίδυμο.

  • Επίσης, στη Β' Σκηνή του θεάτρου «Αλμα», κάθε Δευτέρα και Τρίτη (από 2/11) παρουσιάζεται η παράσταση «M/S FLORA» (...Γλυκό μου κοριτσάκι λατρεμένο...), βασισμένη σε μία ιδέα της Αλίνας Κοτσοβούλου. Στις αρχές του 1960, μία γυναίκα σαλπάρει με το «FLORA» για να βρει και να ζήσει το μεγάλο έρωτα, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη αγάπη. Μέσα από μία γλαφυρή αλληλουχία γραμμάτων και τραγουδιών, το «FLORA» μας ταξιδεύει σε λιμάνια και μελωδίες μιας άλλης εποχής. Πρόκειται για μία μουσική παράσταση, γεμάτη από μουσικές Cole Porter, Richard Rogers, Gershwin μέχρι και του Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς και άλλων μεγάλων δημιουργών. Το μουσικό ταξίδι της Αλίνας Κοτσοβούλου θα διαρκεί 1 και 15΄, ενώ το πλοίο διαθέτει και ζωντανή ορχήστρα. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης. Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου - Φιλιππίδη. Ερμηνεύουν η Αλίνα Κοτσοβούλου και ο Αγγελος Μπούρας.
  • Ενας σημαντικός κιθαρίστας της αμερικανικής jαzz-fusion σκηνής, ο Mike Miller είναι προσκεκλημένος του «Yiorgos Fakanas Group». Σήμερα (10.30 μ.μ.), για δεύτερη συνεχή βραδιά παρουσιάζουν στο «Αθηνά Live» (Λ. Ποσειδώνος 3 - Παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου, 210 4813605), συνθέσεις του γκρουπ, αλλά και δικές του που χαρακτηρίζονται από την κιθαριστική του δεινότητα.
  • Ο τραγουδοποιός Θωμάς Φώτης (κιθάρα, φωνή), με rock διάθεση, παρουσιάζει υλικό από τους προσωπικούς του δίσκους και κομμάτια αγαπημένων του Ελλήνων καλλιτεχνών σ' ένα ακουστικό πρόγραμμα με κιθάρες και κρουστά, στις 4/11, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Μαζί του, οι Αποστόλης Κατσάνος (κιθάρες, κρουστά, φωνητικά) και Γιάννης Καστανάς (κιθάρα, φωνή).
Εικαστικές διαδρομές

Εργο του Χρίστου Καρά
Εργο του Χρίστου Καρά
Στη γενέτειρά του, τα Τρίκαλα, «επιστρέφει» ο ζωγράφος Χρίστος Καράς, με τη νέα του έκθεση, «Χρίστος Καράς: ζωγραφική 1960-1980», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή (έως 23/4). Οπως γράφει στον κατάλογο της παρουσίασης ο Γιάννης Μπόλης, «η έκθεση προσπαθεί να καταδείξει τις πρώτες ενότητες δουλειάς του, με χαρακτηριστικά έργα της περιόδου 1960-1980. Ο ίδιος προτείνει τα ταξινομικά πλαίσια, επιτρέποντας να παρακολουθήσουμε γραμμικά το ανάπτυγμα της τέχνης του. Μέσα από συνέχειες και ασυνέχειες, αλλά και διάθεση αλλαγής και πειραματισμού, μας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε την ποιότητα και τη σημασία των προτάσεών του, την πορεία μιας αξιόλογης εικαστικής έρευνας, την ενότητα και το συμπαγές των μορφοπλαστικών και των πνευματικών του αναζητήσεων».

  • Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4) θα παρουσιαστεί (3-28/11) έκθεση της Ηώς Αγγελήμε τίτλο «Future Perfect» («Τετελεσμένος μέλλων»). Στη δουλειά της δημιουργού μορφές γυναικών, στην άκρη της πόλης, συνομιλούν σιωπηλά με την ιστορία τους.
  • Από 3-28/11 η γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), θα παρουσιάσει έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη. Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία, που περιλαμβάνει επιτοίχιες συνθέσεις μεταβλητών διαστάσεων (λάδι, κεντημένες χρωματιστές κλωστές σε καμβά).
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

«Η Κομμουνιστική Διεθνής» (συλλογικό, πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα)

«Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ» (συλλογικό έργο)

«18ο Συνέδριο ΚΚΕ» (Ντοκουμέντα)

Β.Ι. Λένιν: «Τι είναι οι φίλοι του λαού και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • Το λεύκωμα «Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο» με κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη και φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, παρουσιάζει (3/11,6.30μ.μ.) ο «Iανός» (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν η βουλευτής του ΚΚΕ - δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Κώστας Σερέζης, ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης και ο Δημήτρης Ταλιάνης. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Οπυ Ζούνη, μια Αιγυπτιώτισσα ζωγράφος», είναι το θέμα της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Γιάννης Κοσσένα.
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Με «Το κτήνος στο φεγγάρι», γιορτάζει τα δεκάχρονά του, το θέατρο «Πορεία». Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ηθοποιού Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος είχε το ρόλο του αφηγητή στην πρώτη παράσταση του 1999 (στο ρόλο του ο Γιώργος Μπινιάρης). «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Ρίτσαρντ Καλινόσκι, εναρκτήριο έργο του «Δόλιχου», ήταν μια παράσταση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Φέτος, οι ίδιοι συνεργάτες ανταμώνουν ξανά, δέκα χρόνια μετά, προσεγγίζοντας με νέα ματιά το σημαντικό αυτό έργο. Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου. Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός. Σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Haig Yazdjian. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Γιώργος Μπινιάρης, Δημήτρης Τάρλοου, Ταμίλα Κουλίεβα, Φίλιππος Μοσχάτος, Ρωμανός Μπολώτας.

  • «Ο κυνηγός» θεατρική μεταφορά της ταινίας «The Woodsman» σε σκηνοθεσία Βασίλη Χριστοφιλάκη παρουσιάζεται, από τη Δευτέρα, για δεύτερη χρονιά, στο «Πορεία». Σκηνικά: Γιάννης Στεφανάκις. Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου. Φωτισμοί: Γιώργος Φακούρας. Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Σταύρος Σιούλης, Νάντια Περιστεροπούλου.
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συναυλία - φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο πραγματοποιείται τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος, τα έργα «Slow Motion» για ορχήστρα εγχόρδων, την εισαγωγή και αποσπάσματα από τη δεύτερη σκηνή της όπερας του Θάνου Μικρούτσικου «Η επιστροφή της Ελένης» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και το «Πρωινό Αστρο» - νανούρισμα του Αλκη Μπαλτά από το ομώνυμο έργο του μεγάλου μας ποιητή (σε πρώτη εκτέλεση). Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστεί η Συμφωνία αρ. 14 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ερμηνεύουν η σοπράνο Μάτα Κατσούλη και ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς.

  • Σήμερα (8.30μμ), στον ίδιο χώρο, δίνει συναυλία η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή με έργα των Wagner, Mendelssohn-Bartholdy, Haydn και Kodaly. Σολίστ, η πιανίστα Δανάη Καρά.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με νέα θητεία και νωπή λαϊκή εντολή, οι «Αγαμοι Θύται» παρουσιάζουν το κωμικόν, μουσικόν, σατιρικόν θέαμα «Αλλιώς δεν γίνεται», στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, 210.3241.610). Με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο γενικό κουμάντο, όπως πάντα, και με την αρωγή της ιστορικής φράξιας των Δημήτρη Σταρόβα, Ρούλας Μανισάνου, Στάθη Παχίδη, Χρήστου Μητρέντζη. Μαζί τους και οι: Μπέσυ Μάλφα, Ταξιάρχης Χάνος, Κρατερός Κατσούλης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και οι Cabaret Balkan, σε μια δυναμική συνεργασία, με πνευστά, μπουριά, και άλλα όπλα μαζικής ηχητικής ...καταστροφής. Πρόγραμμα: κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μμ) και Κυριακή (9μμ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ