ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Επιμένουν αγωνιστικά

Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες, αναμένουν την απάντηση της εταιρίας για άρση των απολύσεων

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε περίπτωση που η διεύθυνση της επιχείρησης απορρίψει το αίτημα για ανάκληση των 7 απολύσεων που έχει κάνει, είναι οι εργαζόμενοι στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ «ΣΟΦΤΕΞ», μετά και την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας.

Με πανό και συνθήματα, εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κουμουνδούρου και πήγαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου παρέμειναν έξω από αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, απαιτώντας να αρθούν οι απολύσεις και να σταματήσει η διάλυση της επιχείρησης. Στο πλευρό των εργαζομένων, βρισκόταν και ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΔΣ του ΕΚΑ. Το Σωματείο Εργαζομένων για χθες είχε εξαγγείλει τετράωρη στάση εργασίας 10 π.μ. - 2 μ.μ., ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία όπου συμμετείχε και το 100% των εργαζομένων.

Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του υφυπουργού Χρ. Πρωτόπαππα, διοίκησης «ΣΟΦΤΕΞ» και σωματείου, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γ. Φελώνης. Οι παρεμβάσεις των δυο συνδικαλιστών εστιάστηκαν κυρίως στην ανάκληση των απολύσεων, αίτημα και των εργαζομένων, οι οποίοι, ωστόσο, θεωρούν ξεπούλημα την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και καταγγέλλουν την πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί η πολυεθνική στην οποία ανήκει.

Παρά τις πιέσεις προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Π. Φορλίν για ανάκληση των απολύσεων ως πρώτο βήμα, για να «ανοίξει» το ζήτημα της πορείας της «ΣΟΦΤΕΞ», αυτός είπε ότι θα απαντούσε αργότερα. Βασικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους είναι τα προγράμματα μείωσης προσωπικού και το ζήτημα της πολυειδικότητας. Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΣΟΦΤΕΞ» Ν. Κακαστής, σε περίπτωση που ο Π. Φορλίν δε δεχτεί να άρει τις απολύσεις οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ακόμα πιο δυναμικά.

«Η εργοδοσία δείχνει αδιάλλακτη, παρόλο ότι έχει στριμωχτεί πολύ άσχημα από όλους. Εμείς σαν εργαζόμενοι συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα συζητήσουμε τα πάντα μόνο μετά την άρση των απολύσεων», υπογράμμισε ο Χρ. Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου και κατήγγειλε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και προκειμένου η εργοδοσία να δεχτεί να άρει τις απολύσεις, τόσο ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος ζητούσαν από τους εργαζόμενους να βάλουν «νερό στο κρασί» τους, όσον αφορά τα άλλα ζητήματα της απασχόλησης.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ
Κοινή δράση πανελλαδικά

Συστήθηκε Πανελλαδική Γραμματεία σωματείων του εμπορίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων, την Κυριακή σε σύσκεψη στην Αθήνα

Η ανάγκη συντονισμού των εργαζομένων στο εμπόριο και στις υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για κοινή δράση στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου, του ασφαλιστικού, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων, εκφράστηκε την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλωνκαι στο οποίο πήραν μέρος δεκαεννιά σωματεία από όλη τη χώρα. Στη σύσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό και ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μέσα από τη σύσκεψη, εκλέχτηκε Πανελλαδική Γραμματεία, που θα συντονίζει όλα τα σωματεία. Αρχικά, η Γραμματεία προσανατολίζεται μέσα στο καλοκαίρι σε ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, ενώ από το Σεπτέμβρη αναμένεται να προχωρήσει και στη διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στην κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την αργία της Κυριακής, αναφέρθηκε η Μαρία Τσαγκατάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η οποία σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν «καθημερινά την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, δηλαδή την καταστρατήγηση, κατ' ουσία, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, την κατάργηση του 8ωρου, την πολυειδικότητα, όπου ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται για μια δουλιά, αλλά κάνει τέσσερις και πέντε δουλιές». Για την αργία της Κυριακής, η Μ. Τσαγκατάκη κατήγγειλε την κυβέρνηση, που «με έμμεσο τρόπο καθοδηγεί νομάρχες ή και δημάρχους να καταργούν την Κυριακή αργία με δική τους απόφαση, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και αλλού».

Στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνική ασφάλιση και στις κατευθύνσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διάλυσή της, αναφέρθηκε ο Θωμάς Κακαβάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΙΚΑ.Οπως τόνισε, οι κατευθύνσεις είναι να μετατεθεί η ευθύνη για την παροχή κοινωνικής προστασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, να μειωθούν οι συντάξεις, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μειωθεί το «κόστος εργασίας», να επικρατήσουν οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, να συμμετέχουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι στις δαπάνες υγείας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, προκειμένου να εξυγιανθεί και να ανορθωθεί η κοινωνική ασφάλιση, χρειάζεται ο χαρακτήρας της να είναι κοινωνικός και δημόσιος. «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι αντίθετο σε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο του κλάδου συντάξεως, όσο και του κλάδου υγείας. Επιπλέον, επιβάλλεται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και μια στοιχειώδης κάλυψη για τον ελάχιστα ή μη απασχολούμενο πληθυσμό», τόνισε ο Θ. Κακαβάς και συνέχισε: «Η κοινωνική ασφάλιση δικαιώνει το ρόλο της, όταν διασφαλίζει τις λεγόμενες βασικές θεσμικές ρυθμίσεις των κατώτερων ορίων συντάξεων, ενώ για την οικονομική στήριξή της πρέπει να θεσμοθετηθεί η τριμερής χρηματοδότηση».

Την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία την υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων στα χέρια τους, υπογράμμισε ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που χειρίζεται τα ζητήματα των συμβάσεων, δεν έχει πάρει υπόψη τα αιτήματα των σωματείων, αλλά και δεν προβάλλει συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης, ενώ την ίδια ώρα άλλες συμβάσεις τις έχει στείλει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Καταλήγοντας, κάλεσε τα σωματεία που παρευρίσκονταν στη σύσκεψη να κάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στους κατά τόπους εργοδοτικούς φορείς μαζί με τους εργαζόμενους και να ενεργοποιήσουν σε αυτή την κατεύθυνση την παρέμβαση και των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων.

ΟΕΚ
Ποιοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου

Από τη 1η Ιούνη έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του 2000. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 2 Οκτώβρη.

Οι προϋποθέσεις όσον αφορά το εισόδημα, για αυτούς που δικαιούνται την επιδότηση, είναι: Για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2000 να μην υπερβαίνει τα 2.700.000 δρχ. Για μεμονωμένα άτομα τουλάχιστον 60 ετών ή ζευγάρια που ο ένας σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 60 έτη, το ανώτερο οικογενειακό εισόδημα καθορίζεται στα 2.700.000 δρχ. Για τα νέα ζευγάρια που τέλεσαν το γάμο στα δυο τελευταία χρόνια και κανείς από τους δυο δεν έχει υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας, το ανώτερο οικογενειακό εισόδημα καθορίζεται στα 2.700.000 δρχ. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες το ανώτερο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι 2.550.000 δρχ. Σε όλες τις κατηγορίες το ανώτερο επιτρεπτό εισόδημα αυξάνεται κατά 400.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Επίσης για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει ο μέσος όρος των μηνιαίων ενοικίων που κατέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι καθ' όλη τη διάρκεια του '99 να μην είναι ανώτερος από 75.000 δρχ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 δρχ. για κάθε προστατευόμενο παιδί. Το ανώτερο όριο ενοικίου προσαυξάνεται κατά 10% για τους δικαιούχους που είναι κινητικά ανάπηροι ή κάποιο προστατευόμενο μέλος είναι κινητικά ανάπηρο ή που οι κατοικίες που ενοικίαζαν υπέστησαν βλάβες από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη '99 και χαρακτηρίστηκαν κόκκινες ή κίτρινες.

Το ποσό της επιδότησης που θα χορηγηθεί καθορίζεται στις 24.000 δρχ. μηνιαίως για μεμονωμένα άτομα ή ζευγάρια. Αυτό το ποσό προσαυξάνεται κατά 4.000 δρχ. για δικαιούχους με ένα παιδί, κατά 9.000 δρχ. για δικαιούχους με δυο παιδιά, κατά 14.000 δρχ. για τρία παιδιά και κατά 20.000 δρχ. για τέσσερα παιδιά και πάνω.

Κλίμα ανησυχίας

Μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους στο δημόσιο έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το πρόσχημα δήθεν της εξυπηρέτησης του πολίτη, στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών απογεύματα και Σάββατα, καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή του 8ωρου, του 5ήμερου και των εργασιακών σχέσεων. Το θέμα του ωραρίου, όπως και τη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα, η κυβέρνηση τα έχει θέσει στα πλαίσια των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» που βρίσκονται σε εξέλιξη με την ΑΔΕΔΥ.

Την αντίθεσή της σε προσπάθειες καταστρατήγησης του ωραρίου εκφράζει με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Οπως σημειώνει, σε μια περίοδο που οι ΔΟΥ προσπαθούν να μεταβούν οριστικά από το χειρόγραφο σύστημα στη μηχανοργάνωση και το TAXIS «η πολιτεία ανακαλύπτει πως είναι ανάγκη να δείξει τη στοργή της προς τον πολίτη, με το να αναζητεί τρόπους καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας των εφοριακών». Η Ομοσπονδία ωστόσο κάνει λόγο για καλόπιστο διάλογο με την κυβέρνηση στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ