ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Επιτροπή σωτηρίας της ΔΕΗ

Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων της ΔΕΗ, συγκροτήθηκε μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, προκειμένου ενωμένοι οι εργαζόμενοι και βάζοντας στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να αντιπαλέψουν την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και τις δραματικές αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν για τη χώρα, τους εργαζόμενους και το λαό.

Η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία 12 εργαζομένων και συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους δουλιάς, στα ορυχεία και τους ΑΗΣ. Αποφασίστηκε, άμεσα να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στους χώρους της ΔΕΗ και στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, με στόχο να μην περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Επίσης, θα γίνουν συναντήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των αγροτών, των ΕΒΕ, των εμπόρων κλπ.

Η πρόταση των εργαζομένων όπως διατυπώθηκε, διεκδικεί: ΔΕΗ ενιαία καθετοποιημένη, 100% Δημόσια, κρατικό μονοπώλιο. Με κοινωνικό χαρακτήρα, που θα παρέχει φθηνό ρεύμα στο λαό, απαλλαγμένη από την πολιτική που στηρίζει τους μεγαλοεργολάβους και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Εγκαιρη και ουσιαστική αποκατάσταση των πληττόμενων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Παράλληλη δημιουργία επιχειρήσεων στη Δ. Μακεδονία, που θα προμηθεύουν και θα στηρίζουν τη λειτουργία της ΔΕΗ και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Δ. Μακεδονίας. Ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ με απαλλαγή της από το ρουσφέτι, τους μηχανισμούς φθοράς και σήψης.

Οπως ανέφερε ο Ι. Καλαϊτζόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που μετέχει στην Επιτροπή Αγώνα, «για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω απαιτείται αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ με την ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών χαρακτηριστικών και την προώθηση της ουσιαστικής ενότητας των εργαζομένων στο χώρο. Ετσι θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε όλους τους χώρους της ΔΕΗ και θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με όλο το λαό της Δυτικής Μακεδονίας».

Οι επιπτώσεις του ξεπουλήματος

Οπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, η περίοδος αυτή για τη ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η κυβέρνηση επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για την ιδιωτικοποίησή της με τη στήριξη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Μετά την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προωθεί με γρήγορους ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, μέσω του Χρηματιστηρίου.

Αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης, η εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η ΔΕΗ αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, γιατί οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τη χώρα, τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και το σύνολο του ελληνικού λαού. Π.χ. η ενεργειακή υπόσταση και αυτάρκεια της χώρας θα είναι έρμαιο στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η ΔΕΗ θα χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα και αυτό θα σημαίνει για το σύνολο του ελληνικού λαού τρομακτική επιβάρυνση, μέσα από τις αυξήσεις των τιμολογίων του οικιακού και του αγροτικού ρεύματος. Για τους εργαζόμενους θα σημάνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση του 8ωρου, με βασική λογική τη «μείωση του εργατικού κόστους και το φτηνό εργαζόμενο», σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Τη διάλυση του ασφαλιστικού και το ξεπούλημά του από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με επιπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Επίσης την αναδιοργάνωση - διάλυση της ΔΕΗ με τον τεμαχισμό σε 4 Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΒΕΜ), ανταγωνιστικές μεταξύ τους και με δραστική μείωση θέσεων εργασίας κατά 10-12.000.

Διαγκωνισμοί για το μέλλον της ΔΕΘ

Αλλη μια τεχνητή επιχείρηση αντιπαράθεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ. Δήμος και κυβέρνηση συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση, διαφωνούν όμως στα επιμέρους. Η πρόταση του δήμου, που ανακοινώθηκε στις 12 Ιούνη, με την οποία ζητά να αγοράσει το 45% και να αναλάβει το μάνατζμεντ της επιχείρησης έναντι 5,5 δισ. δραχμών, σε συνδυασμό με τις επίμονες καταγγελίες του δημάρχου περί σκανδάλων γύρω από τη διαδικασία ξεπουλήματος και μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, για πολλούς φαίνεται πως κρύβει πίσω της άλλα συμφέροντα, άγνωστο ποια.

Χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανήλθε στο θέμα με συνέντευξη Τύπου και ζήτησε «να σταματήσει αμέσως η εξέλιξη ενός τεράστιου σκανδάλου που ξεκίνησε εδώ και 1 1/2 χρόνο με στόχο την πώληση της ΔΕΘ έναντι πινακίου φακής και με αδιαφανείς μάλιστα διαδικασίες».

Κατήγγειλε πως το σκάνδαλο εξυφαίνεται μέσα από τους σχεδιασμούς για μετακίνηση της ΔΕΘ σε μια έκταση 250 στρεμμάτων στην περιοχή Πανοράματος - Θέρμης - ΣΕΔΕΣ, όπου θα κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις δεκάδων δισ. - με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου - που στη συνέχεια θα αποδοθούν δωρεάν στον νέο αγοραστή, ο οποίος έναντι πινακίου φακής θα βάλει στο χέρι και θα εκμεταλλεύεται και τις νέες εγκαταστάσεις και το χώρο (180 στρέμματα) της σημερινής ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ συζητείται με πρόσχημα την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει τη διοργάνωση και διεξαγωγή της ΕΧΡΟ του 2007 ή του 2008. Ενα εγχείρημα που θα πλησιάσει τα 100 δισ. δρχ. Κατά τη δήλωση όμως του Β. Παπαγεωργόπουλου η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής υποβάλει αίτηση για διοργάνωση της EXPO, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες για τη διοργάνωση των εκθέσεων μέχρι και το 2010.

Να αναφέρουμε πως χτες θα συζητούνταν, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του ΔΣ της ΔΕΘ ΑΕ, το θέμα της πρόσληψης ειδικού συμβούλου για την εκπόνηση μελέτης για τη μεταφορά της ΔΕΘ. Η αμοιβή του συμβούλου θα ξεπερνά τα 250 εκατ. δραχμές και ήδη ως μνηστήρες εμφανίζονται τα γραφεία «Emest & Young», «Deloit & Touch», «KPMT Planet», «Kantor», «Prise Water House» και ευρωσύμβουλοι.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η συνένωση των τριών τραπεζών του ομίλου Σάλλα, με απορρόφηση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης και της Τράπεζας Χίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα που απέκτησε ο Μ. Σάλλας όταν αυτή ιδιωτικοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ. Αργότερα, επί ΠΑΣΟΚ, εξαγόρασε τη Μακεδονίας - Θράκης, ενώ η ένταξη της Τράπεζας Χίου στον όμιλο έγινε μετά από συμφωνία ανάμεσα στον Μ. Σάλλα και τον Β. Βαρδινογιάννη.

Ο όμιλος της Πειραιώς μετά τις ανακατατάξεις που έγιναν στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια δεν κατέχει μεγάλο ποσοστό στην αγορά (έχει περίπου το 7%), ωστόσο οι εκπρόσωποί του ελπίζουν πως θα καταφέρουν να παίξουν κάποιο ρόλο στις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς μετά από την ολοκλήρωση της συνένωσης διαθέτει σήμερα 160 καταστήματα στην Ελλάδα, 6 ανταλλακτήρια συναλλάγματος, 2 καταστήματα στο εξωτερικό, 3 γραφεία αντιπροσωπείας στη Γερμανία και 200 μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια σειρά από ρυθμίσεις, που ευνοούν την ανεξέλεγκτη τάση συγκεντροποίησης του μεγάλου κεφαλαίου, επαναβεβαίωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα τις δραστηριότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, στα πλαίσια της «απελευθερωμένης αγοράς», προσανατολίζεται στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς που προκύπτει από μια συγχώνευση ή εξαγορά προκειμένου να θεωρηθεί η συγχώνευση εξεταστέα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, σημείωσε ότι σύντομα θα προωθηθεί νομοσχέδιο, με το οποίο οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις, που θα είναι υποχρεωμένες να προσφεύγουν για άδεια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα πρέπει το ποσοστό συγκέντρωσης να είναι 35% και όχι 25% που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις, που προωθούνται στο όνομα της μείωσης του όγκου εργασιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα μειώσει το έργο της κατά 80%, αποσκοπούν ουσιαστικά στο να δώσουν μεγαλύτερη ευχέρεια και μάλιστα διά νόμου στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο, να συγκεντρώνει απερίσπαστο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την αγορά του οποιουδήποτε προϊόντος, κατασπαράσσοντας ταυτόχρονα και όλες τι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο συγκέντρωσης στον εν λόγω κλάδο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά. Δηλαδή, με πρόσχημα τη διευκόλυνση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενίσχυση της «απελευθέρωσης της αγοράς» και του «ανταγωνισμού», η κυβέρνηση παρέχει μια ακόμα διευκόλυνση στη δράση των μονοπωλίων και στην επικράτησή τους στην αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ