ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EURO 2000
«Πρωταθλητής» η βία

Η έξαρση του χουλιγκανισμού  είναι δυστυχώς το σημαντικότερο γεγονός στα γήπεδα των Κάτω Χωρών

Με φόντο μαχαιρώματα, ξυλοδαρμούς, καταστροφές, συγκρούσεις, συλλήψεις και απελάσεις, το 4ήμερο που μας πέρασε σηματοδότησε σημαντικές εξελίξεις στο αγωνιστικό γίγνεσθαι του EURO 2000. Την παράσταση, πάντως, εξακολουθούν να «κλέβουν» οι βδελυγμιαίες ενέργειες των μεθυσμένων Αγγλων, Τούρκων και Γερμανών οπαδών... Οι κόντρες, ωστόσο, συνεχίστηκαν στα γήπεδα του Βελγίου και τα όσα συνέβησαν είναι τα εξής:

ΑΓΓΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1-0

Με τα... βαριά πόδια τόσο των παιχτών της τυπικά γηπεδούχου όσο και των 11 «πάντσερ», να προκαλούν... υπνηλία στους θεατές, η εθνική Αγγλίας πήρε το εισιτήριο για τους «8» του θεσμού, καταβάλλοντας την ομάδα του Εριχ Ρίμπεκ με 1-0. Το πολύτιμο γκολ πέτυχε στο 52' ο Αλαν Σίρερ.

ΙΤΑΛΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ 2-1

Με τον αναπληρωματικό... πολιορκητικό της κριό, η Ιταλία πήρε πανηγυρικά την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, νικώντας τους Σουηδούς με 2-1. Αν και οι γείτονές μας έπαιζαν σχεδόν με την αναπληρωματική τους 11άδα, με την εύκολη νίκη τους επί της ομάδας του Τόμι Σιέτεμπεργκ, έδειξαν ότι ανήκουν σε ένα από τα φαβορί για τη δύσκολη συνέχεια. Για τους Ιταλούς σκόραραν οι Ντι Μπάτζιο (39') και Ντελ Πιέρο (88'), ενώ το τέρμα των φιλοξενούμενων σημείωσε ο Χένρικ Λάρσον (77').

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ 2-0

Με τον Χακάν Σουκούρ να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της, αφού σημείωσε και τα δύο τέρματα της ομάδας του επί του Βελγίου (70', 84'), η εθνική Τουρκίας για πρώτη φορά στην ιστορία της πέρασε στους «8» του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο ακόμα και με ισοπαλία έπαιρνε την πρόκριση, κάτι που όμως δε συνέβη, αφού οι Τούρκοι είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στον αγώνα.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 0-1

Στο 8ο λεπτό, της κόντρας με τη Νορβηγία, ήρθε η πρόκριση στους «8» για τους Γιουγκοσλάβους. Με το τέρμα που σημείωσε ο Σάβο Μιλόσεβιτς η εθνική Γιουγκοσλαβίας πήρε την πρόκριση με 1-0, ενώ οι Νορβηγοί για να προκριθούν πρέπει πάση θυσία να νικήσουν τη Σλοβενία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0-1

Στις καθυστερήσεις... λυτρώθηκε η Πορτογαλία και πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά, όταν ο αμυντικός Φρανσίσκο Κόστα σκόραρε με κεφαλιά στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΔΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-3

Διά περιπάτου οι Ολλανδοί πήραν το 2ο εισιτήριο του Δ ομίλου (μετά τη Γαλλία) για την προημιτελική φάση, καθώς... φιλοδώρησαν τους ανίσχυρους να αντιδράσουν Δανούς με τρία τέρματα. Σκόρερ για τους «οράνιε» ήταν οι Κλάιφερτ (57'), Ρόλαντ Ντε Μπουρ (66') και Ζέντεν (77').

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 1-2

Αν και η Ισπανία επιβλήθηκε της Σλοβενίας με 2-1, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στη δύσκολη συνέχεια. Τα τέρματα των «ταυρομάχων» σημείωσαν οι Ραούλ (40') και Ετσεμπερία (60'), ενώ για τη Σλοβενία σκόραρε ο «συνήθης ύποπτος» Ζάχοβιτς (59').

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Διχάζει» ο Γκάμπριελ Αλβες

Ολυμπιακός και ΠΑΟ διεκδικούν τον Ουρουγουανό παίκτη

«Μήλον της έριδος» έχει γίνει τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για τον Παναθηναϊκό ο Γκάμπριελ Αλβες της Ουρουγουανής Νασιονάλ. Σύμφωνα με δημοσιεύμα εφημερίδας της χώρας, ο παίκτης έρχεται κατά πάσα πιθανότητα στην Ελλάδα και εμπλέκει τους δύο συλλόγους στο κυνήγι της απόκτησής του. Το πιο πιθανό είναι ο ποδοσφαιριστής να ενταχθεί στο δυναμικό της ομάδας του Πειραιά, καθώς ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Μαντζουράκης, έχει έρθει σε επαφή τόσο με το σύλλογο όσο και με τον ίδιο τον παίκτη και περιμένει πια τις εξελίξεις στο θέμα Κωνσταντίνου, προκειμένου να κινηθούν ή όχι για την απόκτηση του Αλβες. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» θα συναντηθεί με τον Γιώργο Λούβαρη, μόλις επιστρέψει στα «πάτρια εδάφη», για να τον ενημερώσει σχετικά με το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα μεταγραφικά του πειραϊκού συλλόγου, αναμένονται εξελίξεις στο θέμα Γεωργίου, καθώς ο Ολυμπιακός δεν αποκλείεται να καταλήξει στον Κώστα Χανιωτάκη ή τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο.Τέλος οι διοικούντες του συλλόγου περιμένουν προτάσεις από διάφορες ομάδες που επιθυμούν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο παίκτης έχει αφήσει καλές εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του στο EURO 2000 και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων από την Ευρώπη.

  • Ο Γιώργος Φοιρός μπορεί να «ανέβασε» τον ΠΑΣ Γιάννενα στην Α' Εθνική, όμως εγκατέλειψε το πόστο της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας, καθώς από τη νέα περίοδο θα κάθεται στον πάγκο της Ξάνθης. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε και επίσημα την πρόσληψη του Ελληνα τεχνικού, αλλά δεν έγιναν γνωστές οι απολαβές του.
  • Ολοκληρώθηκε και το τυπικό μέρος της μετακίνησης του Αντώνη Σαπουντζή στον Ηρακλή. Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με το «Γηραιό» με ετήσιες απολαβές 80 εκατομμύρρια.
  • «Κάτοικος» Θεσσαλονίκης θα είναι για τα επόμενα τρία χρόνια ο Ανδρέας Σκέντζος καθώς, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα υπογράψει στην ομάδα του Αρη. Εκτός από τον Σκέντζο, κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και ο Γιώργος Μπαρκόγλου του Παναιτωλικού, που φαίνεται να έχει συμφωνήσει για συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας. Τέλος άγνωστο παραμένει το πότε θα παρουσιαστεί ο νέος τεχνικός της ομάδας, Μπάμπης Τεννές.
ΜΠΑΡΑΖ - Β' ΕΘΝΙΚΗ
Η επιστροφή του... Αγιαξ

Για εννέα χρόνια τα Γιάννενα αγωνιζόταν στη Β' Εθνική. Ομως στα μπαράζ πήραν την πολυπόθητη άνοδο για τα «μεγάλα σαλόνια» της Α' Εθνικής. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και αφού νίκησε τον Πανσερραϊκό, έκλεισε το κεφάλαιο «άνοδος» με τον καλύτερο και αγωνιώδη τρόπο.

Το Αιγάλεω μπορεί να αγωνίστηκε να καταλάβει τη δεύτερη προνομιούχο θέση στη βαθμολογία, που του έδινε το απόλυτο πλεονέκτημα στα μπαράζ, όμως δεν κατόρθωσε να το εκμεταλλευτεί, καθώς παραχώρησε δύο ισοπαλίες σε ισάριθμα παιχνίδια και θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Β' Εθνική.

Στο ματς της περασμένης Κυριακής οι δύο ομάδες κυνηγούσαν το γκολ που θα τους χάριζε τη νίκη. Ο Πέτρου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ράντου στο 71' και ενώ το παιχνίδι πλησίαζε στο τέλος, τα Γιάννενα με αντεπίθεση διαρκείας αιφνιδίασαν τους παίκτες του Γιώργου Χατζάρα και στο 93' ο Κορμαρής έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Κόη, τους Γιαννιώτες στα «ουράνια» και όλο το «Σίτι» στην «κόλαση».

  • Σημαντικό βήμα για την παραμονή τους στη Γ' Εθνική έκαναν ο Κιλκισιακός και το Λεωνίδιο. Ο πρώτος νίκησε το Αγερσανί με 2-1 ενώ το Λεωνίδιο επικράτησε της Νίκης Βόλου με 2-0. Σήμερα θα διεξαχθούν οι δεύτεροι αγώνες στη Νέα Φιλαδέλφεια και το Εθνικό Στάδιο Βόλου αντίστοιχα. Αντίθετα, Θεσπρωτός και Λύκοι αναδείχτηκαν ισόπαλες με 2-2 και άφησαν ανοιχτή την υπόθεση «σωτηρία». Το δεύτερο παιχνίδι τους θα γίνει σήμερα στις 21.00 στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και θα μεταδοθεί από το ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ.
ΒΟΛΕΪ
Κοντά στο στόχο της

Πιο κοντά... δε γίνεται να φτάσει η Εθνική μας ομάδα των ανδρών στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μετά από τη νίκη στη ρεβάνς με την Κροατία με 3-2 (25-21, 25-17, 27-29, 23-25, 15-8) στο Στάδιο Ειρήνης, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε την τρίτη νίκη του στους τέσσερις αγώνες των προκριματικών και βρίσκεται με το ένα... πόδι στα τελικά. Προς το παρόν, όμως, ως προτεραιότητα ο Τζιάν Πάολο Μοντάλι έχει θέσει την είσοδο της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ηδη από χτες ο ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκίνησε προετοιμασία στους παίχτες του, οι οποίοι τις προσεχείς μέρες θα επιδοθούν σε σωρεία φιλικών παιχνιδιών ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά.

  • Από χέρια... τρίτων κρίνεται η τύχη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών. Η Εθνική μας αν και στον 4ο και τελευταίο της αγώνα στα προκριματικά έχασε εκτός έδρας από τη Ρουμανία με 3-1 (25-18, 23-25, 27-25, 27-26) κρατάει ακόμα ζωντανή την αμυδρή ελπίδα της για πρόκριση στα τελικά του θεσμού. Ολα, ωστόσο, θα κριθούν από την αναμέτρηση της Τουρκίας με τη Γερμανία, όπου η Εθνική μας ελπίζει σε ήττα της ομάδας της Τουρκίας με 3-0 από τις Γερμανίδες.
ΠΟΛΟ
Αιώνιο ντέρμπι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι πρώτες «κόντρες» της ημιτελικής φάσης της Α1 του πόλο ανδρών μεταξύ των «αιωνίων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, καθώς και της Βουλιαγμένης με τα Χανιά.

Ο Ολυμπιακός πήρε εύκολη νίκη επί της Γλυφάδας με 8-2 στον Αγιο Κοσμά και αφού συμπλήρωσε τις δύο νίκες πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο γκολ της Γλυφάδας σημειώθηκαν στο πρώτο εννιάλεπτο του αγώνα. Τα εννιάλεπτα: 2-1, 0-2, 0-1, 0-4.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 επί του Εθνικού «παίρνοντας» τη νίκη στο ΟΑΚΑ με 8-6 και πήρε το εισιτήριο για την ημιτελική φάση. Κορυφαίος των «πρασίνων» ήταν ο Τάσος Παπαναστασίου που πέτυχε τρία γκολ. Τα εννιάλεπτα: 2-1, 1-2, 2-2, 3-1.

Τα Χανιά πήραν τελικά την πρόκριση για την επόμενη φάση με δυσκολία καθώς επικράτησαν, στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι, της Πάτρας με 11-10. Οι Κρητικοί πήραν δύσκολα τη νίκη καθώς οι Πατρινοί αποδείχτηκαν «σκληρά καρύδια» και πάλεψαν μέχρι το τέλος. Τα εννιάλεπτα: 1-3, 3-3, 3-2, 3-3.

Τέλος, στη Χίο η Βουλιαγμένη πήρε πανάξια τη νίκη και την πρόκριση αφού στο τέλος «γύρισε» το παιχνίδι με την τοπική ομάδα και, από 6-6, νίκησε με 13-17. Τα εννιάλεπτα: 2-3, 4-3, 2-6, 5-5.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Προβάδισμα Σουμάχερ

Αλλη μια πρωτιά για τον Μίκαελ Σουμάχερ αυτή τη φορά στο Γκραν Πρι του Καναδά, που αποτελεί και την πέμπτη φετινή του νίκη. Ο Γερμανός «πιλότος» της Φεράρι, «πήρε» φόρα και δε σταμάτησε πουθενά (ούτε και στην έξοδό του στον 47ο γύρο), κερδίζοντας για 174 χιλιοστά τον ομόσταυλό του, Βραζιλιάνο Ρούμπενς Μπαριτσέλο που τερμάτισε δεύτερος. Τρίτος τερμάτισε ο Ιταλός Φιζικέλα με την Μπένετον, ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μίκα Χάκινεν κατέλαβε την τέταρτη θέση και έμεινε αρκετά πίσω από τη διεκδίκηση του τίτλου.

Στη βαθμολογία των οδηγών: Σουμάχερ 56β., Κούλθαρντ 34β., Χάκινεν 32β., ενώ στην κατάταξη των κατασκευαστών προηγείται η Φεράρι με 84 βαθμούς και ακολουθεί η Μακ Λάρεν Μερσεντές με 66 βαθμούς.

Κλείνει το παζλ

Η... τύχη του μοναδικού εισιτηρίου που απομένει ώστε να προστεθεί και το 8ο και τελευταίο κομμάτι στο παζλ των προημιτελικών του ΕΥΡΟ 2000, κρίνεται σήμερα για τον Γ' όμιλο. Συγκεκριμένα, η Ισπανία που διεκδικεί μια θέση στον... ήλιο κοντράρεται με τη Γιουγκοσλαβία (19.00, ΕΤ 1), ενώ η άλλη διεκδικήτρια της 2ης θέσης του ομίλου, Νορβηγία, αντιμετωπίζει τη Σλοβενία. Τα άλλα δύο παιχνίδια που πραγματοποιούνται σήμερα είναι τα εξής: Γαλλία - Ολλανδία (21.45 ΕΤ 1), Δανία - Τσεχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ