ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Η ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς καταψηφίστηκε από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων προτείνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων κατατέθηκε στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και καταψηφίστηκε απ' όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις αποδεικνύοντας ότι «είναι "ηλίου φαεινότερο" πλέον ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες», όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του. Το πλαίσιο προτείνεται στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων.

Οπως εξηγείται, στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ «ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ επιβεβαιώνοντας το ρόλο του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, και σε αγαστή συμπόρευση, θεώρησαν άτοπο και άκαιρο ένα πρόγραμμα άμεσων διεκδικήσεων τώρα. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και όταν όλα τα βάρη φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων, έκριναν από κοινού πως απαιτείται πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση!

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που κατέθεσαν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν προέβλεψαν καμία πρόταση αγώνα, μεταθέτοντας το ζήτημα κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού! Το οπορτουνιστικό μπλοκ των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, τόσο σε ΔΟΕ όσο και σε ΟΛΜΕ, καταψήφισε την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, δείχνοντας για άλλη μια φορά το αντιΠΑΜΕ μένος του, την υποταγή και τη συμπόρευσή του με τις επιδιώξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Ούτε μια ώρα χαμένη!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει ότι «τόσο μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων, όσο και μέσω της συνάντησης της υπουργού Παιδείας με τα ΔΣ των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε απολύτως σαφές πως δε θα μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πλουτοκρατίας, από την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, που κάνει την Παιδεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα, ακόμα πιο ταξική». Καλεί σε ανασύνταξη του κινήματος, απέναντι στη θύελλα που έρχεται, και προτείνει:

  • Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων τώρα.
  • Συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών (Νοέμβρης).
  • Κλιμάκωση της πάλης με ανοιχτό το ενδεχόμενο και της απεργιακής κινητοποίησης.

Μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διεκδικεί:

  • Γνήσιες και ουσιαστικές ΣΣΕ χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, σε όλα τα επίπεδα. 1.800 ευρώ (μεικτά) ο μισθός του νεοδιόριστου με 3.600 καταληκτικό.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Αμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων - αναπληρωτών. Κατάργηση των stage και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
  • Δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30) και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας να προσμετράται ως συντάξιμος.
  • Οχι στην αποκέντρωση, στο ανοιχτό σχολείο ΑΕ, στην αξιολόγηση της ταξικής κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Οχι στο αποκεντρωμένο ολοήμερο σχολείο της αγοράς και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Οχι στις ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, στο Εθνικό Απολυτήριο και σε κάθε ταξική πολιτική στην εκπαίδευση.
  • Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 15%.
  • Θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο.
  • Λειτουργία της Ειδικής Αγωγής ως υποχρεωτικής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις.
  • Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας προέλευσής τους.
  • Δημιουργία ενιαίων παιδαγωγικών πανεπιστημιακών σχολών (ΕΠΠΣ) για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Παρέμβαση για αξιοπρεπείς συμβάσεις στα φροντιστήρια

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για την κλαδική σύμβαση στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΜΕΔ, για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΜΕΔ, για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις
Παρέμβαση για την προάσπιση του δικαιώματος σε αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, πραγματοποίησαν, χτες, δυνάμεις εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης - Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), όπου συζητιόταν για δεύτερη φορά η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και των εργοδοτών. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους της συλλογικής σύμβασης και το επόμενο στάδιο είναι να καταθέσει την πρότασή του για τη σύμβαση ο διαμεσολαβητής του ΟΜΕΔ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην ΟΙΕΛΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποκάλυψε τη στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ και τόνισε την ανάγκη αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους. Η υποκριτική στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ φάνηκε για μια ακόμη φορά χτες, αφού προσπάθησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των εργαζομένων, ενώ τα πεπραγμένα της όλο το προηγούμενο διάστημα είναι αποκαλυπτικά. Τον περασμένο χειμώνα υπέγραψε - εν κρυπτώ - για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών όλης της χώρας σύμβαση αορίστου χρόνου με ...μηδενικές αυξήσεις! Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση επιφύλαξε και αυξήσεις - ψίχουλα και για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.

Μετά την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των πρωτοβάθμιων σωματείων, επιχείρησε αντιπερισπασμό και κατήγγειλε τη σύμβαση στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών καταφεύγοντας στον ΟΜΕΔ, χωρίς το ΔΣ της Ομοσπονδίας και ο κλάδος στο σύνολό του να γνωρίζουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Στην πρώτη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης στα γραφεία του ΟΜΕΔ (μέσα του Οκτώβρη), η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ αρνήθηκε την παρουσία εκπροσώπων του ταξικού σωματείου των εργαζομένων στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών «Ο Βύρωνας» με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δε βοηθά τον κλάδο!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει ότι «τα 4,5 δισ. της λαϊκής οικογένειας τρέφουν και γιγαντώνουν τις επιχειρήσεις των φροντιστηρίων και συνολικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εξαγοράζουν συνδικαλιστικές καρέκλες και μοιράζουν εξαθλιωμένους μισθούς και ωρομίσθια - αντίδωρο στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Ο συρφετός του εργοδοτικού συνδικαλισμού ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Β' Εκπαίδευσης Πειραιά διοργανώνουν αύριο Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά. Απαιτούν την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, το σταμάτημα του καθεστώτος του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή, την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων σε εκπαιδευτικούς ωρομισθίους και το σταμάτημα κάθε προσπάθειας εισόδου ιδιωτών στο πρόγραμμα και στη λειτουργία του σχολείου.

*** Αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο γίνονται οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του ΣΕΦΚ (Ανδρέα Λόντου 6) την Παρασκευή 6 Νοέμβρη 9.30 π.μ.-3.30 μ.μ., το Σάββατο 7 Νοέμβρη 11.30 π.μ.-5.30 μ.μ., την Κυριακή 8 Νοέμβρη, 11 π.μ.-7.30 μ.μ. Η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΑΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ - ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΣΚΕ), να γυρίσουν την πλάτη σε όλο το φάσμα του οπορτουνισμού - καιροσκοπισμού, στις ηγεσίες των Παρεμβάσεων, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ με ταξική ψήφο στην ΑΣΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ