ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Επικίνδυνες ελλείψεις εν μέσω πανδημίας

Διαχρονικά κλειστές μένουν 150 δημόσιες κλίνες

Θα μπορούσαν να σωθούν 3.400 ζωές ασθενών το χρόνο αν λειτουργούσαν όσες πλήρως εξοπλισμένες κλίνες είναι κλειστές, τονίζουν οι επιστήμονες
Θα μπορούσαν να σωθούν 3.400 ζωές ασθενών το χρόνο αν λειτουργούσαν όσες πλήρως εξοπλισμένες κλίνες είναι κλειστές, τονίζουν οι επιστήμονες
Σταθερά κλειστές, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραμένουν 150 δημόσιες και πλήρως εξοπλισμένες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δηλαδή το ένα τέταρτο των δημόσιων κλινών της χώρας, όταν καθημερινά στις λίστες αναμονής για κλίνη ΜΕΘ βρίσκονται 30 - 40 πολυτραυματίες και σοβαρά πάσχοντες. Οι τεράστιες ελλείψεις γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες, με δεδομένο ότι το ήδη υπερκορεσμένο σύστημα επείγουσας ιατρικής και εντατικής φροντίδας θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τους ασθενείς απ' τη νέα γρίπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε ενδεχόμενη κορύφωση της πανδημίας θα χρειαστούν 100 - 450 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), ενόψει του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας που ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

  • Διαχρονικά παραμένουν κλειστές το 20% - 25% των κλινών ΜΕΘ της χώρας (150 απ' τις 600), κύρια εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και εξοπλισμού.
  • Για να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ απαιτούνται περίπου 1.000 νοσηλευτές. Ομως αντί να ανοίγουν τα κλειστά κρεβάτια κλείνουν και ήδη λειτουργούντα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Χρειάζονται 6 νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ, αλλά στην πράξη υπάρχουν 2,7.
  • Σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας θα έπρεπε να υπάρχει τριπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ, δηλαδή 1.450 κλίνες. Οι εντατικολόγοι μάλιστα εκτιμούν ότι αν λειτουργούσαν οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ θα μπορούσαν να νοσηλευτούν επιπλέον 4.500 ασθενείς και να σωθούν 3.400 ασθενείς το χρόνο (σε κάθε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύονται κατά μέσο όρο 30 ασθενείς το χρόνο και σώζονται το 75%, δηλαδή 22 - 25 ασθενείς).
  • Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν το καλύτερο πεδίο ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα που επενδύει έχοντας εξασφαλισμένη την κερδοφορία του στον ευαίσθητο τομέα. Το 7,4% των κλινών των ιδιωτικών κλινικών είναι εντατικής θεραπείας, ενώ στο δημόσιο τομέα είναι μόλις 2%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, απ' τη νέα γρίπη αναμένεται να νοσήσουν 1 - 2 εκατομμύρια του πληθυσμού της Ελλάδας, απ' τους οποίους το 0,1% - 0,2% θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο και το 15% - 20% θα χρειαστεί να μπουν σε ΜΕΘ.

ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ταπεινωτική δουλειά χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Ανακοίνωση της ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ με αφορμή την περικοπή του χρονοεπιδόματος και των αδειών των επικουρικών γιατρών

«Θέλουν τους επικουρικούς γιατρούς, τους εργαζόμενους των stage, τους έκτακτους - εποχιακούς και τους εργαζόμενους στα συνεργεία με ημερομηνία λήξης, με ταπεινωτικές σχέσεις δουλειάς, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και θύματα βαθύτερης εκμετάλλευσης και βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου».

Τα παραπάνω τονίζει σε εφημερίδα τοίχου η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - εφαρμόζοντας υποδείξεις της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ - κόβει το χρονοεπίδομα και τις άδειες των επικουρικών γιατρών. Πέρα απ' το κυβερνητικό πετσόκομμα των δικαιωμάτων των επικουρικών γιατρών στον «Ευαγγελισμό» η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ πρωτοστάτησαν στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων 500 εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και στα συνεργεία και, αρνούμενοι τη συμμετοχή τους, «ακύρωσαν τις εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΕΝΕ)», όπως υπογραμμίζει η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ.

Επίσης, θυμίζει ότι «στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας οι παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν "γενικό σιωπητήριο" για τους 1.200 επικουρικούς γιατρούς για να "προσαρμόσουν" και τους γιατρούς στις επιταγές της Λισαβόνας με επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το σπάσιμο του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και το χτύπημα των αμοιβών και του δικαιώματος της άδειας».

«Η σταθερή και μόνιμη εργασία είναι για όλους μας πάγια και διαρκής ανάγκη αλλά και δικαίωμά μας», υπογραμμίζει η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ και τονίζει: «Αγωνιζόμαστε για υπεράσπιση των κεκτημένων που μας απέμειναν αλλά και για να τα διευρύνουμε σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε για πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται ως ποσοστό (κλιμακώνεται κάθε δύο χρόνια) επί του βασικού μισθού, που για τον επικουρικό γιατρό είναι του Επιμελητή Β' (1.468 ευρώ). Για έναν επικουρικό γιατρό με 7 χρόνια εργασίας το χρονοεπίδομα είναι 16% ή 234,88 ευρώ. Μαζί με άλλα επιδόματα οι συνολικές αποδοχές - χωρίς τις εφημερίες - ενός επικουρικού με 7 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά φτάνουν στα 2.347,88 ευρώ. Πρόκειται για αποδοχές που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών, όταν για να καλυφθούν οι ελάχιστες ανάγκες θα έπρεπε ο νεοδιοριζόμενος γιατρός να έχει βασικό μισθό 1.700 ευρώ, με ανάλογη κλιμάκωση τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών». Ετσι, τώρα, με το κόψιμο του χρονοεπιδόματος, οι επικουρικοί χάνουν μέχρι και 10% των συνολικών αποδοχών τους.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Νέο σοβαρό κρούσμα

Κλείνουν σχολεία σε Βόρεια Ελλάδα και αλλού

Μια ακόμα γυναίκα 36 ετών, που νόσησε από το νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένη, σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) πρόκειται για Ελληνίδα, υπέρβαρη, που παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Την ίδια ώρα η Εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει αύξηση των κλινικών δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά στον ιό της «νέας γρίπης» από 17,3% σε 29,7%, σε μια βδομάδα.

Στο μεταξύ το ΕΚΕΠΥ αποφάσισε το κλείσιμο από σήμερα και για εφτά μέρες τεσσάρων σχολείων, μιας τάξης και 7 τμημάτων σχολείων της χώρας. Πρόκειται για:

  • Τα A2, Β1 και Γ1 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Νέας Τριγλίας στο Νομό Χαλκιδικής.
  • Τη Δευτέρα τάξη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.
  • Στο Νομό Αττικής κλείνουν το 1ο 12θέσιο Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ, το 2ο 4θέσιο Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ, το 1ο 2θέσιο Νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ, το τμήμα Στ1 του Δημοτικού Σχολείου «Χρυσόστομος Σμύρνης» και τα τμήματα Α4 και Γ2 του 8ουΓυμνασίου Ν. Σμύρνης «Εστία».
  • Στο Νομό Δωδεκανήσου το Γ2 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου Λέρου.
  • Στο Νομό Θεσσαλονίκης το 1ο Γενικό Λύκειο Κουφαλίων.
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΑΑΝ: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ζωγράφου και πορεία στο δημαρχείο, πραγματοποιούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του Νίκου Ανδρακάκου, παραπληγικού και στελέχους της ΣΕΑΑΝ. Ο Ν. Ανδρακάκος εργαζόταν για 18 μήνες στο Κολυμβητήριο του Δήμου Ζωγράφου και απολύθηκε με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασής του.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Απεργούν σήμερα και τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενάντια στην παραβίαση του Οργανισμού Εργασίας από την εργοδοσία που έχει οδηγήσει σε μια σειρά απολύσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης προχωρά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, τη Δευτέρα και την Τρίτη 9 και 10/11. Οι εκλογές θα γίνουν στην οδό Χαλκοκονδύλη 37 (2ος όροφος) τη Δευτέρα από τις 8.30 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. και την Τρίτη από τις 8.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. Την περασμένη Κυριακή έκανε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Νίκαιας - Κορυδαλλού «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Ακόμα, εγκρίθηκε ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας όπου ξεκαθαρίζεται ότι θα δυναμώσει η μάχη για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κλπ.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Σε 6 απολύσεις προχώρησε τις τελευταίες μέρες η εργοδοσία στην επιχείρηση ΙΝΤΡΑΚΑΤ, στη Λάρισα. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στο εργοστάσιο προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με τη μορφή της επινοικίασης. Το ΕΚΛ προειδοποιεί για δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Συνεχίζουν την αποχή οι εργαζόμενοι στο Δήμο Περάματος, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή, έγκαιρη καταβολή των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για όλους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν με το δήμο. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

ΤΖΑΜΠΟ: Στο Μονομελές Πρωτοδικείου Αγρινίου καλούνται σήμερα για προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έγιναν στα «Τζάμπο» ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο Χρήστος Μπούρας και ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, στελέχη του ΠΑΜΕ και ο Βασίλης Νικάκης, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ