ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Δύο χρόνια μετά έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας

Δύο χρόνια μετά, η απόγνωση των πυροπλήκτων είναι ακόμα μεγαλύτερη και από εκείνη που ένιωθαν όταν καιγόταν το βιος τους

ICON

Δύο χρόνια μετά, η απόγνωση των πυροπλήκτων είναι ακόμα μεγαλύτερη και από εκείνη που ένιωθαν όταν καιγόταν το βιος τους
«Εχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν το νομό μας. Στα ήδη μεγάλα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική προστέθηκαν και αυτά που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα που βιώνουμε την έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν το λαό και τα δάση στη μοίρα τους αφού υποτάσσουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους».

Αυτό τόνισαν χτες - ανάμεσα σε άλλα - μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, με αφορμή το γεγονός πως οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι των καμένων περιοχών αντιμετωπίζουν, αυτά τα δύο χρόνια, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η Επιτροπή Αγώνα ανέφερε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές για να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Οπως σημείωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, «τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα λαϊκά στρώματα πριν από τις πυρκαγιές διογκώθηκαν. Η επίσκεψη στο νομό μας του Γ. Παπανδρέου ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή ταξική επιλογή και συμπλέει με τις στρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Για τις αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα σπίτια, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το χαμένο εισόδημα, που με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έγιναν πραγματικότητα, δεν είπε κουβέντα».

Σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, επισήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε να ωραιοποιεί την πολιτική της ΚΑΠ, τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ που ψήφισε το ίδιο στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία και εφάρμοσε η ΝΔ όσο ήταν κυβέρνηση, που πετάει από τις αποζημιώσεις τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επειδή αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους γιατί δε τα βγάζουν πέρα με τα αγροτικά εισοδήματα ή σ' αυτούς που είχαν ζημιές κάτω από 30% δε δόθηκε καμία αποζημίωση. Σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα ποσά που έβγαλε ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις φτάνουν στο 30% της πραγματικής ζημιάς, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, και από αυτά έχει δοθεί στην καλύτερη περίπτωση το 50-60 % στους δικαιούχους. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με ζωοτροφές με ευθύνη του κράτους και τα χρήματα από το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων και το ανάλογο ταμείο αρωγής της ΕΕ να δοθούν αποκλειστικά για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους».

Ο Γιώργος Καραπάνος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, υπογράμμισε: «Αυτό που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών καθημερινά είναι να βλέπουν τις καμένες δασικές περιοχές εγκαταλειμμένες, να καταστρέφονται, ενώ πολιορκούνται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα χρήματα που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα κατέληξαν στα ταμεία μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που τα αξιοποίησαν προς όφελός τους και σε βάρος των δασών. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να καταπατήσουν περιοχές - "φιλέτα" αξιοποιώντας τους αντιδασικούς νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικυρώθηκαν τα σχέδια για τη βαθύτερη εκμετάλλευσή τους

Εληξαν χτες οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη

Με την επικύρωση της θέσης ότι όλες οι κυβερνήσεις των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού μεταναστών πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν τα μεταναστευτικά κύματα, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, έληξαν χτες οι εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Στη συνεδρίαση λήξης παρατέθηκαν συνοπτικά τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων. Ολες οι κατευθύνσεις που προτάθηκαν αφορούσαν στο πώς η ένταξη, η επανένταξη (σ.σ. η επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους) και η κινητικότητα των μεταναστών θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοραπωλησίας φθηνών εργατικών χεριών. Ετσι ξεδιπλώθηκε και τη δεύτερη μέρα εργασιών του Φόρουμ η ατζέντα για την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μεταναστών.

Περίοπτη θέση σε αυτή την ατζέντα κατέλαβαν τα λεγόμενα «μεταναστευτικά προφίλ» των χωρών της ΕΕ, στα οποία αναφέρθηκε και προχτές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό. Αυτά τα προφίλ θα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα. Οπως υποστηρίχτηκε και χτες, τα μεταναστευτικά προφίλ μπορούν να αποτελέσουν καλό εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων - με την προϋπόθεση να επικαιροποιούνται τακτικά - για την ενίσχυση της κινητικότητας, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τον εντοπισμό των αναγκών σε εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, προτάχθηκε και η κυκλική μετανάστευση ως «μοντέλο» με πλεονεκτήματα, καθώς εξασφαλίζει την προσωρινή παραμονή των μεταναστών για όσο τους χρειάζονται οι εργοδότες καθώς και την εκπαίδευσή τους, ώστε να γυρίσουν στις χώρες τους και να εργάζονται πιο παραγωγικά.

Συμφώνησαν για καταστολή της μετανάστευσης

Την πιο αποφασιστική διακρατική συνεργασία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων φανερώνει και η χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα μεταξύ του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, του Σουηδού υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Τομπίας Μπίλστρομ, που εκπροσωπούσε την προεδρεία της ΕΕ και του Τούρκο υπουργού Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι.

Και οι τρεις χαρακτήρισαν την «παράνομη» μετανάστευση σαν ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί την πιο εντατική συνεργασία της ΕΕ και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν μεταξύ άλλων: Να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα VISA, διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες επανδεισδοχής των μεταναστών από την ΕΕ στην Τουρκία και να πετύχουν τέτοιες συμφωνίες και με χώρες προέλευσης, συνεργασία της Τουρκίας με τον ΦΡΟΝΤΕΞ. Για όλα αυτά, η ΕΕ φάνηκε πρόθυμη για τεχνική και οικονομική βοήθεια και την καταστολή της μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΣΕΑ: Ο Λευτέρης Οικονόμου είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αποφάσισε χτες το ΚΥΣΕΑ και ο Στέλιος Στεφανίδης του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Λευτέρης Οικονόμου ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας την περίοδο των συλλήψεων των μελών της «17Ν», ενώ ο Στέλιος Στεφανίδης ήταν ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και επέλεξε τους δύο αρχηγούς ομόφωνα. Παράλληλα, προήχθησαν στο βαθμό του αντιστράτηγου ο Ι. Ραχωβίτσας, που ανέλαβε καθήκοντα υπαρχηγού, ο Ν. Παπαγιαννόπουλος που είναι πλέον επιτελάρχης, ο Π. Χριστοφιλάκης που έγινε γενικός επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας και ο Κ. Κασαπάκης που έγινε επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας.

ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ακινήτων (σ.σ. διεκδικούμενα εκκλησιαστικά ακίνητα) της Εκκλησίας από την Πολιτεία, για να «συμφωνήσει» στην επιβολή υψηλότερων φόρων, ζητά επί της ουσίας και για ακόμη μια φορά, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «για την Εκκλησία της Ελλάδος, ποσοστό 60% των ακινήτων, για τα οποία καταβάλλει ΕΤΑΚ είναι δεσμευμένα, και μολονότι εκδόθηκαν δεκάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που διατάσσουν την αποδέσμευσή τους, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του, δεν έχει προβεί σε συμμόρφωση προς αυτές».

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΛΑ»: Την ενοχή των δύο από τους τρεις κατηγορουμένους για την υπόθεση του «ΕΛΑ» πρότεινε χτες ο εισαγγελέας της έδρας του πενταμελούς Εφετείου. Συγκεκριμένα, πρότεινε την ενοχή του Α. Κανά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την ενοχή του Χ. Τσιγαρίδα για μέρος του κατηγορητηρίου και την απαλλαγή του λόγω παραγραφής για το υπόλοιπο κατηγορητήριο. Πρότεινε δε την απαλλαγή της Ε. Αθανασάκη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ πραγματοποίησαν χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, ο υφυπουργός Απ. Κατσιφάρας και η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη Κ. Σπανού. Οπως και οι προκάτοχοί του, ο υπουργός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ...αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα κράτησης των φυλακισμένων. Ακόμα, αναφέρθηκε και στο μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα με τους αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι παραμένουν στις φυλακές παρόλο που έχουν εκτίσει τις ποινές! Στη χώρα μας, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η εξής πραγματικότητα: μετανάστες να εκτίουν ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως παράνομη είσοδος στη χώρας μας κλπ., αλλά να παραμένουν στις φυλακές και μετά την έκτιση της ποινής, καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωσε τη διακοπή της στήριξης στη δημοτική αρχή Πολίχνης

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ανακοίνωσε τη διακοπή της στήριξης της Δημοτικής Αρχής Πολίχνης και διαχωρίζει τη θέση της από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη.

Συγκεκριμένα, η ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Με βάση τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης του Δήμου Πολίχνης στη θητεία των 2,5 αυτών χρόνων εκτιμάμε ότι αθετήθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας που είχε επιτευχθεί στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Πάρθηκε σειρά αποφάσεων και μέτρων που είναι αντίθετες με βασικές θέσεις του Κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (π.χ. ίδρυση δημοτικής αστυνομίας, συνεχίστηκε η υλοποίηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αποδοχή της λογικής των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Η Κομματική Οργάνωση Πολίχνης του ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα των εργαζομένων πάνω σε μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτά των εργασιακών σχέσεων, της Παιδείας και της Υγείας, για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεις κ.ά., με γνώμονα πάντοτε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού. Συνεχίζοντας σε αυτήν την κατεύθυνση και με τις ίδιες αρχές, οι κομμουνιστές, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της πάλης για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ