ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΗΠΑ: Σε δύο μέρες «έκλεισαν» δέκα τράπεζες!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Oι τραπεζικοί κολοσσοί επανέρχονται στα προ της κρίσης επίπεδα κερδοφορίας, δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες πληρώνουν τη βασική αρχή του «ελεύθερου ανταγωνισμού», ότι δηλαδή «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Βεβαίως και στις δύο περιπτώσεις, τόσο οι κολοσσοί, όσο και οι «μικροί» ξεκοκάλισαν τα «πακέτα στήριξης» που διέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση με τα χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή κυρίως των εργαζομένων.

Μέσα σε μια μέρα, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, έκλεισαν εννιά τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι πέρα από τη Γουόλ Στριτ η κρίση καλά κρατεί...

Οι τράπεζες αυτές δραστηριοποιούνταν στην Καλιφόρνια, στο Ιλινόις, στο Τέξας και την Αριζόνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών που κλείνουν μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. Η εικόνα των τραπεζών που κλείνουν σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία (9,8%) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη είδηση για αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,5% το τρίτο τρίμηνο.

Στις τράπεζες που έκλεισαν περιλαμβάνεται και η εδρεύουσα στο Λος Αντζελες California National Bank, και πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία φέτος. Η εν λόγω τράπεζα είναι η 101η μεγαλύτερη των ΗΠΑ. Διαθέτει ενεργητικό 7,1 δισ. δολάρια και 66 καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των αμερικανικών τραπεζών που χρεοκόπησαν φέτος ανέρχεται σε 115 - αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 1992 όταν είχαν κλείσει 181 τράπεζες - με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι επέρχονται και άλλα λουκέτα. Το 1989 με την τότε τραπεζική κρίση είχαν κλείσει στην Αμερική 534 τράπεζες.1

Η μεγαλύτερη πτώχευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη διάρκεια της παρούσας κρίσης ήταν αυτή της Washington Mutual, με ενεργητικό 307 δισ. δολάρια, όταν έκλεισε τον Σεπτέμβρη του 2008. Υπάρχουν περί τις 8.000 τράπεζες σε όλη την Αμερική, με δέκα τράπεζες να χρεοκοπούν κατά μέσον όρο το μήνα φέτος.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης των εννιά αμερικανικών τραπεζών, ανακοινώθηκε και η πτώχευση της CIT Group, πιστώτριας περίπου 1.000.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η πτώχευση της τράπεζας είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς στα μέσα του 2009 η CIT είχε περιουσιακά στοιχεία 71 δισ. δολαρίων αλλά και υποχρεώσεις 64,9 δισ. δολαρίων. Η νέα εταιρεία, που θα προκύψει μετά την υπαγωγή της στο πτωχευτικό δίκαιο των ΗΠΑ και την ολοκλήρωση της σχετικής αναδιάρθρωσης, θα είναι απαλλαγμένη από χρέη ύψους 10 δισ. δολαρίων και θα ανήκει στους πιστωτές της. Οι κάτοχοι των ομολόγων της - συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων - θα πάρουν νέα ομόλογα στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ οι μέτοχοι και ειδικά το αμερικανικό Δημόσιο, που τη χρηματοδότησε τον περασμένο Δεκέμβριο από το πρόγραμμα διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα (TARP) με 2,33 δισ. δολάρια, θα πάρουν κάτι μόνο μετά την αποπληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές.

1. Στοιχεία από τη «Ελευθεροτυπία» 3/11/2009

Κροκοδείλια δάκρυα

Ενδιαφέροντα, ως αποκαλυπτικά, είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την εξέλιξη των μισθών των εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να ρίχνουν δεκάδες δισ. δολαρίων στις τράπεζες και αρκετές εξ αυτών κάνουν ξανά κέρδη ρεκόρ, όμως οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν κερδίζουν κάτι αλλά συνεχίζουν να βλέπουν την τρύπα στο πορτοφόλι τους να μεγαλώνει...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ οι μέσες πραγματικές αυξήσεις των μισθών σε 53 χώρες του κόσμου μειώθηκαν από 4,3% το 2007 σε 1,4% πέρυσι. Σε 10 μάλιστα από τις 20 πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη (G20) οι μέσοι πραγματικοί μισθοί πέρυσι όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν (κατά -0,2%).

Τα πράγματα δείχνουν μάλιστα ακόμη χειρότερα φέτος για την εργατική τάξη. Στο β' τρίμηνο του 2009, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί συρρικνώθηκαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων υποχωρούν από τον περασμένο Ιανουάριο κατά 2%.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια, η ΔΟΕ, όχι μόνο συναίνεσε στα «πακέτα» ενίσχυσης των τραπεζών και των διεθνικών μονοπωλίων, αλλά πρωταγωνίστησε σε όλες τις πολιτικές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ως απάντηση στην ανεργία. Η ΔΟΕ έχει εκδηλώσει επίσης τη θερμή υποστήριξή της στις πολιτικές της «ανταγωνιστικότητας». Με δυο λόγια, κροκοδείλια τα δάκρυά της για την πορεία των μισθών των εργαζομένων.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Σχέδια για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων οικονομικής τόνωσης παρουσίασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου στη Φραγκφούρτη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ στο χαμηλό ρεκόρ του 1%. «Δεν απαιτούνται πλέον όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν» καθώς η οικονομία βελτιώνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ.

IΡΑΚ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου ανέθεσε στην κοινοπραξία «Exxon Mobil-Shell» την εκμετάλλευση του πεδίου άντλησης πετρελαίου Δυτική Κούρνα-1 στο Νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Η κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν ο αμερικανικός όμιλος «Exxon Mobil» (80%) και ο βρετανο-ολλανδικός «Shell» (20%), ήταν σε ανταγωνισμό με τη ρωσική εταιρεία «Lukoil» για την εκμετάλλευση του σημαντικού ιρακινού πεδίου άντλησης που διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία εκτιμάται ότι δίνουν 8,5 δισεκατομμύρια βαρέλια.

ΤΟΥΟΤΑ - ΚΕΡΔΗ Εκπληξη επιφύλασσαν στην αγορά τα αποτελέσματα τριμήνου της ιαπωνικής «Toyota», καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία, αλλά και να περιορίσει τις προβλέψεις για τις ετήσιες απώλειές της. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 21,8 δισ. γιεν (240 εκατ. δολάρια), μειωμένα κατά 84,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά πολύ καλύτερα από τις απώλειες των 77,8 δισ. γιεν του προηγούμενου τριμήνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ