ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπό εξέταση το όριο απολύσεων!
  • Εξετάζεται το όριο απολύσεων του 2%
  • Νέος διοικητής του ΟΑΕΔ στέλεχος της ...Εθνικής Τράπεζας
  • Ενίσχυση των ψευδεπίγραφων προγραμμάτων κατάρτισης

Θέμα ανατροπής του επιτρεπόμενου ορίου του 2% για τις ομαδικές απολύσεις έθεσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, θεωρώντας ότι η έκδοση σχετικής απόφασης που επιβεβαιώνει αυτό τον περιορισμό, πρέπει να ... εξεταστεί! Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ανακοίνωνε: Την «ποιοτική» ενίσχυση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για την ενίσχυση της απασχόλησης, δήθεν. Την προώθηση των αλλαγών στον ΟΑΕΔ, οι οποίες κινούνται σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων.

Μέχρι σήμερα, παρά τις έντονες πιέσεις του ΣΕΒ για αλλαγή του ορίου απολύσεων, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δήλωναν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπό το φόβο των αντιδράσεων που θα ανέκυπταν από τους εργαζόμενους, καθώς και τα συνδικάτα είναι πλήρως αντίθετα σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Σχετικά με την «αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ, ανακοινώθηκε πως επιλέχθηκε η εταιρία KPMG - Κυριακού Σύμβουλοι ΑΕ για την κατάρτιση του «επιχειρησιακού σχεδίου», που θα τον προσαρμόσει και τυπικά στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική. Το κόστος κατάρτισης του σχεδίου είναι 111,59 εκατ. δραχμές.Ο υπουργός δήλωσε ότι «ο νέος ΟΑΕΔ θα αποτελέσει "οργανισμό - κλειδί" για την προώθηση των ζητημάτων απασχόλησης». Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τον ΟΑΕΔ στον κύριο μοχλό προώθησης των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της «απασχολησιμότητας», δίνοτας μάλιστα τμήματά του στον ιδιωτικό τομέα.

Σ' αυτά τα πλαίσια, άλλωστε, επιλέχτηκε και ως νέος διοικητής του ΟΑΕΔ ο Τηλέμαχος Παλαιολόγος (μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής της Εθνικής Leasing). Οπως είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός, ο νέος διοικητής είναι άνθρωπος του managment και της αγοράς... Αλλαγή έγινε και στη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ, στην οποία τοποθετείται η γιατρός Ε. Χατζηανδρέου, λέκτορας σε σειρά ξένων πανεπιστημίων, ενώ καταργήθηκε η θέση του τρίτου υποδιοικητή.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης για την επόμενη πενταετία με: Αύξηση της διάρκειάς τους. Επέκτασή τους στην περιφέρεια σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Αλλαγές στο σύστημα πιστοποίησης των κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων από το Γ` κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, αλλά κυρίως στοχεύουν «στην άμεση σύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» και σχετίζονται με την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η ακριβής ρύθμιση για τη διαβόητη κάλυψη, κατά 10.000 δρχ. των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που παίρνουν το κατώτερο μεροκάματο, στάλθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών για να καταληχθεί. Η ρύθμιση απαιτήθηκε από τους βιομήχανους, ώστε να την εκμεταλλευτούν στο «κλείσιμο» της απαράδεκτης ΕΓΣΣΕ και την καλοδέχτηκε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, για να μην απαιτήσει κάτι παραπάνω. Παράλληλα, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους ανατροπής της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα την έγκριση 360 θέσεων στελεχών στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, αριθμός που δεν καλύπτει ωστόσο τις κενές θέσεις.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Συνεχίζεται η απεργία διαρκείας

Στο πλευρό των απεργών η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, που βρίσκονται για δεύτερη βδομάδα σε απεργία διαρκείας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, εφοπλιστής Στ. Ηλίας, τις δεσμεύσεις του για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με το προηγούμενο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Εύβοιας, καταδικάζοντας παράλληλα την αδιάλλακτη στάση του εφοπλιστή Στ. Ηλία, «που ελέω κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ασυδοτεί και θέλει να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες υποταγής των εργαζομένων».

Η Συντονιστική καλεί τους απεργούς των ναυπηγείων στο μονόδρομο του αγώνα, αλλά και σωματεία, εργαζόμενους και φορείς να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξη και αλληλεγγύη τους. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη συμβιβασμένη και συναινετική πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου», σημειώνει. «Αντίθετα, συνεχίζει, μπορούν να κερδίσουν πολλά, αν ενωμένοι και συντονισμένοι προβάλουν και αγωνιστούν για τα ταξικά τους συμφέροντα, συγκροτήσουν το δικό του μέτωπο, κόντρα και σε ρήξη με την αντεργατική πολιτική και τους εκφραστές της».

Χτες το μεσημέρι, κλιμάκιο της γραμματείας της Συντονιστικής, αποτελούμενο από τους Α. Τσάκο, πρόεδρο του σωματείου «ΚΕΜΑΕ», Δ. Ζευγολάτη, πρόεδρο του σωματείου «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» και Κ. Πάλλη, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, επισκέφτηκαν τους απεργούς και τους κάλεσαν σε συντονισμό δράσης και διεύρυνση του αγώνα τους. Τους πρότειναν ακόμα να αναδείξουν την αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων τους με ενημέρωση εργαζομένων, σωματείων και άλλων φορέων και διοργάνωση συλλαλητηρίου στη Χαλκίδα σε συντονισμό με άλλους φορείς.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι στην πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης του ΕΚ οι εκπρόσωποι του ταξικού πόλου θα καταθέσουν αγωνιστική πρόταση δράσης. Την πρόταση όμως είδε με «καχυποψία» ο φιλοκυβερνητικός πρόεδρος του σωματείου, ο οποίος αρκείται μέχρι τώρα στις αναμενόμενες συναντήσεις που κλείνει σε υπουργεία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου για να «ενημερώσουν» την κυβέρνηση!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Παλεύουν κόντρα στην κοροϊδία

Ο εμπαιγμός προστέθηκε στην αδιαλλαξία της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ απέναντι στους εργαζόμενους της επιχείρησης, καθώς μετέθεσε την απάντησή της, για το αν θα ανακληθούν οι απολύσεις των επτά εργαζομένων, από την περασμένη Τρίτη το απόγευμα που ήταν να τη δώσει, για την ερχόμενη Δευτέρα!

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που έγινε την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, ο Π. Φορλίν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, είχε υποσχεθεί ότι θα απαντήσει άμεσα στην πρόταση των εργαζομένων για άρση των απολύσεων, πράγμα όμως που δεν έκανε.

Από την πλευρά τους όμως οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω. Στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το σωματείο διοργανώνει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, μουσική διαμαρτυρία έξω από το εργοστάσιο στο Βοτανικό με ερασιτεχνικό συγκρότημα. Επίσης, δίνουν τη δική τους τελευταία προθεσμία στη διοίκηση της εταιρίας για τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι αν δε λάβουν απάντηση ως τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και τον αγώνα τους, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των επτά απολυμένων και το σταμάτημα της διάλυσης της εταιρίας.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι ζητούν να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι παράνομες αλλαγές ειδικοτήτων στο εργοστάσιο, να μη γίνει μείωση προσωπικού και να σταματήσει το εμπόριο συνειδήσεων, να σταματήσει το κλείσιμο τμημάτων της εταιρίας, αλλά και να πληρωθούν οι ώρες των απεργιών, καθώς η ευθύνη των κινητοποιήσεων ανήκει αποκλειστικά στην εταιρία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στάση εργασίας στα Σπάτα

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία «Ιονικής - Πρίφτης», στο εργοτάξιο του νέου αερολιμένα στα Σπάτα, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την προκλητική άρνηση της εταιρίας να δεχτεί να συναντηθεί με το Συνδικάτο και να συζητήσει πάνω στο υπόμνημα με τα αιτήματα που της έχουν κατατεθεί.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, αν η εταιρία συνεχίσει την ίδια τακτική, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα αιτήματα - επισημαίνει - αφορούν: Αύξηση των ημερομισθίων. Καταβολή των ημερομισθίων των αργιών. Ασφάλιση όλων των εργαζομένων, σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του ΙΚΑ. Κατάργηση των υποχρεωτικών υπερωριών.

Συνεδρίαση της ΟΣΥΕ

Ο καθορισμός του πλαισίου αιτημάτων της, ενόψει των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στο δημόσιο, είναι το αντικείμενο της ανοιχτής συνεδρίασης της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στο Επιμελητήριο Καρδίτσας. Στη συνεδρίαση, θα συμμετέχουν και υπηρεσιακοί παράγοντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ