ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό «όχι» στην αντιασφαλιστική πολιτική!

Στις 7 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος

Μαχητική απάντηση ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, στα πλαίσια της «αναμόρφωσης» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ετοιμάζονται να δώσουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 7 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο από τις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν χθες στους χώρους των μεταλλουργών, εμποροϋπαλλήλων και συνταξιούχων. Οι περιοδείες συνδικαλιστικών στελεχών πραγματοποιούνται εδώ και μέρες, μέσα από προγράμματα που κατάρτισαν πρωτοβάθμια σωματεία, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την κυβερνητική πολιτική και τις κατακτήσεις που απειλούνται.

Τα μηνύματα συμμετοχής στο συλλαλητήριο φαίνεται, ωστόσο, να «ενοχλούν» κάποιους, καθώς χτες επιστρατεύτηκε και η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Συκεών για να παρεμποδίσει συνδικαλιστές οικοδόμους να ενημερώσουν το λαό της περιοχής σχετικά με την κινητοποίηση. Χτες το μεσημέρι, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Κωστόπουλο και τον γραμματέα, Χρήστο Τερζόπουλο, μετά από περιοδεία με αυτοκίνητο με μικροφωνική στις περιοχές Σίνδου, Ιωνίας, Κορδελιού και Αμπελοκήπων, έφτασε στο Δήμο Συκεών, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου.

Κάποια στιγμή πλησίασαν το αυτοκίνητο δύο μέλη της τοπικής Δημοτικής Αστυνομίας και με προκλητικό τρόπο ζήτησαν από τους συνδικαλιστές να σταματήσουν την ενημέρωση και να δώσουν τα στοιχεία τους. Οταν αυτοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και τους ρώτησαν με ποιο δικαίωμα προσπαθούν να παρεμποδίσουν πολίτες και συνδικαλιστές να ενημερώσουν τον κόσμο για μια λαϊκή κινητοποίηση, πήραν την ...αποστομωτική απάντηση «εμείς τέτοια εντολή έχουμε από τον δήμαρχο»!

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός δήμαρχος, Σ. Δανιηλίδης, αφού έδρεψε αρκετές «δάφνες» με τη σκανδαλώδη αντεργατική του δραστηριότητα ενάντια στους εργαζόμενους του Δήμου, βάλθηκε, φαίνεται, τώρα να προσθέσει νέες «δάφνες» στο ενεργητικό του, με την επιβολή κλίματος αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας στο Δήμο. Φυσικά, η προσπάθεια τρομοκράτησης έπεσε στο κενό. Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών συνέχισε την ενημέρωση των κατοίκων υπό τις ζωηρές επιδοκιμασίες και την υποστήριξη και όλων των μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς που λειτουργούσε εκεί κοντά και του κόσμου που βγήκε από τα καφενεία και τα σπίτια της περιοχής και, κυριολεκτικά, «τα είπε από την καλή» στους αστυνομικούς, που υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν, αφού προηγούμενα κατέγραψαν τον αριθμό του αυτοκινήτου.

Ο Αχιλλέας Κωστόπουλος χαρακτήρισε «προκλητική και αυταρχική» τη στάση της Δημοτικής Αστυνομίας, που ενήργησε με εντολές του δημάρχου. Πρόσθεσε δε ότι ο κόσμος σ' ολόκληρο το Δήμο Συκεών ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μπορεί να αποτραπεί η κατεδάφιση

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες  αντίστασης στην αντιασφαλιστική λαίλαπα

Η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων του κλάδου στα σχέδια κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, είναι ο στόχος μιας σειράς πρωτοβουλιών που αποφάσισε, και προχωρά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Ειδικότερα αποφάσισε να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες περιφερειακές συσκέψεις των διοικήσεων των σωματείων - μελών της σε όλη τη χώρα, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για τα αντιασφαλιστικά σχέδια και κυρίως την προετοιμασία απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων. Να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σωματείων και συγκεντρώσεις σε μεγάλους χώρους δουλιάς. Να οργανωθούν συλλαλητήρια και πικετοφορίες σε συνεργασία με άλλα ταξικά συνδικάτα. Επίσης, η Ομοσπονδία θα ενεργοποιηθεί αποφασιστικά σε οποιοδήποτε κάλεσμα του ΠΑΜΕ για κοινή πάλη και δράση των εργαζομένων.

Οπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία, κεφάλαιο και κυβερνήσεις θέλουν να τελειώσουν με το σημερινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αυτό που έχει απομείνει μετά τις συνεχείς «αναμορφώσεις» και προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο που οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση εργαζομένων και συνταξιούχων. «Συγχρόνως - συνεχίζει - με αυτή τους την προσπάθεια επιδιώκουν και την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών, αφού το περιεχόμενο των μέτρων οδηγεί από τη μία στη μείωση των χρημάτων που δίνουν οι καπιταλιστές για την κοινωνική ασφάλιση και από την άλλη στην πύρινη τανάλια της ιδιωτικής ασφάλισης».

Το κεφάλαιο - επισημαίνει - οι υποτακτικές τους κυβερνήσεις και οι συνοδοιπόροι τους, έχοντας στήριγμα και δεκανίκι τους τα παραδομένα συνδικαλιστικά κεντρικά όργανα, ετοιμάζουν την επιχείρηση για την πλήρη διάλυση κάθε ιστού κοινωνικής ασφάλισης.

Οπως υπογραμμίζει η ΝΔ υποστήριξε ότι με τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους προχώρησε στην πρώτη φάση «αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι θα ακολουθούσε δεύτερη φάση, την οποία τώρα προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας σαν βάση τις κατευθύνσεις της «Λευκής Βίβλου», των πολυεθνικών, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ.

Πρώτη απόφαση - συνεχίζει - της κυβέρνησης είναι η επέκταση του καθεστώτος για τους νεοασφαλισμένους που σήμερα ανέρχονται στις 600.000 περίπου, σε όλους τους ασφαλισμένους προ του 1993 και ίσως εξαιρεθούν από την επέκταση όσοι χρειάζονται 2 - 3 χρόνια να βγουν στη σύνταξη. Οπως επισημαίνει το καθεστώς των νεοασφαλισμένων προβλέπει όριο συνταξιοδότησης στα 65 για άνδρες και γυναίκες, βάση υπολογισμού της σύνταξης, τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, κατώτερα όρια σύνταξης στο 50% των σημερινών συντάξεων.

«Μια απλή επέκταση - τονίζει - του καθεστώτος των νεοασφαλισμένων δε θεωρείται αρκετή για κεφάλαιο και κυβέρνηση. Τα πυρά τους επικεντρώνονται τώρα και στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Παράλληλα, με την προετοιμασία του εδάφους για το πέρασμα των αντιασφαλιστικών μέτρων με τα γνωστά στερεότυπα για "ώρα μηδέν στην κοινωνική ασφάλιση", για "χρεοκοπία των Ταμείων" κλπ., η κυβέρνηση αδίστακτα προβάλλει και προπαγανδίζει το δήθεν κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα τύπου Χιλής. Το έκτρωμα, δηλαδή, που εκπονήθηκε από το ΔΝΤ, με στόχο την ενίσχυση των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών και το οποίο προβλέπει αντί για σύνταξη ένα ποσό στα όρια της ελεημοσύνης, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί στη λεγόμενη ανταποδοτική βάση και στην ιδιωτική ασφάλιση».

Οπως υπογραμμίζει η καταστροφική «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού μπορεί να ανατραπεί. «Μπορούμε - συνεχίζει - να αποθαρρύνουμε όλους αυτούς που προχωρούν στο έγκλημα της καταστροφής της μεγαλύτερης κατάκτησης του 20ού αιώνα, που είναι ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης. Μπορούμε να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς τους, την ανατριχιαστική αυτή εξέλιξη σε βάρος μας».

Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα ΔΣ των σωματείων της δύναμής της, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες της περιόδου να δώσουν το καλύτερό τους εαυτό για την οργάνωση της πάλης, για τον ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στόχος η ανάπτυξη των αγώνων

Δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές συμμετείχαν σε σύσκεψη για το ασφαλιστικό στο Εργατικό Κέντρο

Η άγρια επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και η ανάγκη για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, με την ανάπτυξη συντονισμένου και ενωμένου αγώνα των εργαζομένων και τη συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων, ήταν τα κύρια ζητήματα που αναδείχτηκαν στη χτεσινή εκδήλωση για το ασφαλιστικό που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έγινε πλούσια συζήτηση και μεταφέρθηκε ανάλογη εμπειρία. Για τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως τόνισε, στις Συναντήσεις Κορυφής στη Λισαβόνα και στην Ντα Φέιρα, πέρα από τους πανηγυρισμούς για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η ουσία ήταν η συζήτηση του κειμένου που συνέταξαν 45 πολυεθνικές με τα μέτρα ενάντια στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Οι καπιταλιστές, συνέχισε, κυρίαρχο στόχο έχουν την αύξηση του κέρδους. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος μπορούν να εφαρμοστούν γνήσια φιλολαϊκές πολιτικές. Η εργατική τάξη μπορεί να αποσπάσει κάποια πράγματα, αλλά δε γίνεται να βελτιώσει τη θέση της. Σήμερα η πορεία που ακολουθεί το κεφάλαιο έχει αντικειμενικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να έχει αύξηση των κερδών, αν δεν πάρει τέτοια μέτρα».

Αναφέρθηκε ακόμα στο βρώμικο ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες και συναινετικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος για το πέρασμα αυτής της πολιτικής και στις αλλαγές που προωθούνται στο συνταξιοδοτικό, με την εφαρμογή του τριφασικού συστήματος για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ, την υποβάθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ. ά.

Επισήμανε ακόμη τις προτάσεις του ΠΑΜΕ για ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιο και υποχρεωτικό, για όλους τους εργαζόμενους, διασφάλιση των δικαιωμάτων ειδικών κατηγοριών, διατήρηση της τριμερούς χρηματοδότησης και μια σειρά άλλα μέτρα.

Τέλος, τόνισε ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η καλή προετοιμασία των στελεχών, η ενημέρωση των εργαζομένων, πρωτοβουλίες σωματείων γύρω από το ασφαλιστικό με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, για να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την ανάπτυξη αγώνων το επόμενο διάστημα.

Για την κατάσταση του ΝΑΤ μίλησε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο οποίος τόνισε ότι η επίθεση και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών είναι η ίδια. «Σήμερα η κυβέρνηση προωθεί σοβαρές αλλαγές στο ΝΑΤ στο όνομα της κακής κατάστασης που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με τον περιορισμό των θέσεων εργασίας, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή».

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αναφέρθηκε ο Ι. Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στην πράξη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει αλλάξει, αφού οι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της τεράστια ανεργίας, δουλεύουν μέχρι τα 60-65».

Για τις αλλαγές που προωθούνται σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετέφερε μία εικόνα στη χτεσινή σύσκεψη ο Ν. Νταουντάκης, συνδικαλιστής στο χώρο της ΔΕΗ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνηση και ... επίπληξη!

Την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού και την άρνηση στα αιτήματά τους αποκόμισαν οι συνταξιούχοι από τη χτεσινή συνάντηση

Απαράδεκτη και προκλητική ήταν η στάση του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, απέναντι στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ και Δημοσίου κατά τη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση, απευθύνοντάς τους απειλές του τύπου «δεν έπρεπε να καλέσετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αν δεν αποχωρήσουν δε συζητάμε». Η στάση αυτή του υπουργού δεν ήταν τυχαία, καθώς στη συνάντηση, που τελικά έγινε, υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως η πρωθυπουργική εξαγγελία για κατώτερες συντάξεις 152.000 δρχ. ήταν απλώς ψηφοθηρική και προϊδέασε για τη μεγάλη έφοδο στην κοινωνική ασφάλιση, που θα επιτευχθεί μέσω ενός νέου κοινωνικού διαλόγου-απάτη.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τους συνταξιούχους, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι τάχα ο πληθωρισμός αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια μόλις 25% και το ίδιο διάστημα οι συντάξεις 46%! Σχετικά με την εξαγγελία των 152.000 δρχ., σημείωσε πως ο πρωθυπουργός αναφερόταν μόνο στις συντάξεις του ΙΚΑ και πως σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται το ΕΚΑΣ και οι αυξήσεις που θα... δοθούν. Χαρακτήρισε υποθετικές τις ανησυχίες των συνταξιούχων για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα Ταμεία η μεταφορά των αποθεματικών τους στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων παρέπεμψε στο... διάλογο.

Μετά τη συνάντηση ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, δήλωσε ότι «ενώ εμείς εκθέσαμε υπαρκτά προβλήματα η πολιτική της κυβέρνησης απέναντί μας περιορίζεται στο ΕΚΑΣ όσον αφορά τη σύνταξη. Οσον αφορά τα Ταμεία εμείς εκφράσαμε την ανησυχία μας για το μέλλον τους αφού η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία των ασφαλιστικών φορέων».

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ήταν καταλυτικός για το αποτέλεσμα της συνάντησης, αφού δήλωσε: «Φεύγουμε με άδεια χέρια από τη συνάντηση με τον υπουργό, αφού ο υπουργός, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μας είπε το εξής παράδοξο και ανακριβές, ότι ενώ ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε 25% οι συντάξεις αυξήθηκαν 46%!». Υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι θα υπερασπιστούν το κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και σημείωσε πως ένα από τα κύρια αιτήματα των συνταξιούχων είναι το κατώτερο όριο των συντάξεων όλων των Ταμείων να είναι στις 152.000 δρχ. Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του υπουργού Εργασίας, ο Δ. Μαυροδόγλου τη χαρακτήρισε απρεπή και απαράδεκτη και σημείωσε πως «είναι, φαίνεται, στα πλαίσια του νέου εκσυγχρονιστικού πνεύματος και κλίματος μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ».

ΕΥΒΟΙΑ
Κάλεσμα συντονισμού και συσπείρωσης

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων καλεί σε σύσκεψη για την κοινωνική ασφάλιση

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης καλεί τους εργαζόμενους της Εύβοιας η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας, η οποία διοργανώνει την Τετάρτη 28 Ιούνη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση. Προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» με εισηγητή τον Θ. Ευθυμίου μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα η Συντονιστική επισημαίνει ότι: «Μια από τις κατακτήσεις που δέχεται μετωπική επίθεση, είναι η κοινωνική ασφάλιση και το ασφαλιστικό σύστημα. Αύξηση ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση, μείωση συντάξεων, χτύπημα ή κατάργηση των κατώτερων συντάξεων, περιορισμός ή κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, μείωση εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθούνται και αποτελούν τις βάσεις για επιβολή του τριαξονικού συστήματος τύπου Χιλής. Στη διαμόρφωση ενός τέτοιου ασφαλιστικού, επιφυλάσσεται σοβαρός ρόλος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οι εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε ασφαλίσιμους με ελάχιστη ή ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, που θα είναι προνοιακό βοήθημα για όσους καταφέρουν να την πάρουν».

«Η ΕΕ και η κυβέρνηση, συνεχίζει, με εντολή του κεφαλαίου στα πλαίσια των περίφημων αναδιαρθρώσεων, επιχειρούν να ανατρέψουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Ολα αυτά στα πλαίσια της μείωσης του εργατικού κόστους και της αύξησης των κερδών της ολιγαρχίας».

«Απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της ΟΝΕ, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, αλλά και απέναντι στην ύπουλη και συναινετική τακτική των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Εύβοιας, χρειάζεται να υψωθεί αγωνιστικό ταξικό τείχος από όλους τους εργαζόμενους, για να εμποδιστούν τα επιχειρούμενα μέτρα» επισημαίνει η Συντονιστική.

Καταλήγοντας η Συντονιστική σημειώνει ότι «χρειάζεται ο συντονισμός και η συσπείρωση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων ΕΒΕ και αγροτών, του γυναικείου κινήματος και της νεολαίας για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη αντεργατική πολιτική. Για να υπάρξει μια άλλη προοδευτική εξέλιξη, μια λαϊκή διακυβέρνηση και λαϊκή εξουσία, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση».

Εξορμήσεις ενημέρωσης

Η ανησυχία των εργαζομένων για τις αρνητικές εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση, ήταν το συμπέρασμα από τις εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και τις συζητήσεις που πραγματοποίησαν στελέχη του Σωματείου Ιματισμού Αγρινίου. Η δραστηριότητα του σωματείου εντάσσεται στα πλαίσια της καμπάνιας ενημέρωσης για τα προωθούμενα αντιασφαλιστικά σχέδια από κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει ξεκινήσει σε όλη τη χώρα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας.

Επιδίωξη της Ομοσπονδίας είναι η προετοιμασία των εργαζομένων των κλάδων στην κατεύθυνση αγωνιστικής απόκρουσης της επίθεσης. Στο Αγρίνιο η πρώτη φάση ενημέρωσης ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στο Δημοτικό Πάρκο, στην οποία μίλησε εκ μέρους της Ομοσπονδίας η Χ. Τσεντούρου. Η συνδικαλίστρια ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης που υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε σοβαρά χτυπήματα στην κοινωνική ασφάλιση και ετοιμάζει νέα σκληρή επίθεση και τόνισε την ανάγκη της πάλης για διατήρηση του δημόσιου και υποχρεωτικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με συντάξεις αξιοπρεπείς και συνολικότερες υπηρεσίες που θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΠΑΜΕ
Ημερίδα για ασφαλιστικό

«Η κοινωνική ασφάλιση και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» είναι το αντικείμενο ημερίδας που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο την Τετάρτη 12 του Ιούλη, στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής να συμμετέχουν στην ημερίδα, τονίζοντας πως «η συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών στην ημερίδα θα δώσει τη δυνατότητα πλατιάς ανταλλαγής απόψεων για την αντίσταση και αγωνιστική δράση όλων των ζωντανών, ταξικών δυνάμεων του κινήματος, απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επέλαση που προετοιμάζουν η κυβέρνηση, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Ενωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ