ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΑ 22 ΙΟΥΝΗ

1898 Γεννιέται ο Εριχ Μαρία Ρεμάρκ. Γερμανός συγγραφέας. Πήρε μέρος στο Α` Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 - 1918). Εγινε γνωστός σε παγκόσμια κλίμακα από το μυθιστόρημά του «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο», όπου απεικονίζει τη ζωή στο μέτωπο, μια αντιπολεμική κραυγή. Ο Ρεμάρκ ζούσε από το 1932 στο εξωτερικό, αφού η φασιστική κυβέρνηση τού στέρησε τη γερμανική ιθαγένεια. Συνέχισε το συγγραφικό του έργο στο ίδιο πάντα αντιπολεμικό μοτίβο, ενώ το 1956, στο μυθιστόρημα «Μαύρος οβελίσκος», επιδίωξε με την πείρα του παρελθόντος να προειδοποιήσει για την αναβίωση του μιλιταρισμού στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

1941: Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στην ΕΣΣΔ

Μια απ' τις σοβιετικές πόλεις που βομβαρδίστηκαν στις 22 Ιούνη 1941 ήταν το Σμολένσκ. Οι ναζί κατέστρεψαν το 93% των σπιτιών του.
Μια απ' τις σοβιετικές πόλεις που βομβαρδίστηκαν στις 22 Ιούνη 1941 ήταν το Σμολένσκ. Οι ναζί κατέστρεψαν το 93% των σπιτιών του.
Ως τα μέσα περίπου του 1941 η φασιστική Γερμανία είχε επιβάλει την κυριαρχία της πάνω στο απέραντο έδαφος που επεκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού ως τα σοβιετικά σύνορα και από το Νάρβικ ως την Κρήτη. Στην Ευρώπη συνέχιζε τον αγώνα μόνο η Αγγλία. Οι λαοί των χωρών που είχαν καταλάβει οι φασίστες επιδρομείς, έκαναν τότε μόλις τα πρώτα βήματα στο δρόμο της Αντίστασης. Η οικονομία των χωρών αυτών, καθώς και των κρατών - δορυφόρων, εξυπηρετούσε τις στρατιωτικές στρατηγικές ανάγκες της Γερμανίας. Οι χιτλερικές ένοπλες δυνάμεις, που είχαν συσσωρεύσει πολεμική πείρα δυο χρόνων, φαίνονταν ανίκητες.

Το μοναδικό κράτος που εμπόδιζε το γερμανοφασιστικό ιμπεριαλισμό να επιβάλει απόλυτη κυριαρχία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν η Σοβιετική Ενωση. Τον Ιούνιο του 1941 η χιτλερική Γερμανία είχε τελειώσει τις τελευταίες προετοιμασίες για τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ.

Στις 22 Ιούνη 1941, τα ξημερώματα, η φασιστική Γερμανία επιτέθηκε δόλια κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Χιλιάδες κανόνια άνοιξαν πυρ εναντίον των συνοριακών φυλακίων και οχυρώσεων. Αεροπλάνα με τη σβάστικα στα φτερά βομβάρδισαν μαζικά το Κίεβο, το Ζιτόμιρ, τη Σεβαστούπολη, το Μινσκ, το Σμολένσκ, τη Ρίγα, το Κάουνας και άλλες πόλεις. Τα ναζιστικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα της ΕΣΣΔ. Το «σχέδιο Μπαρμπαρόσα» είχε τεθεί σε ενέργεια. Μόνο αφού πέρασε μιάμιση ώρα ύστερα από την επίθεση, η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε τυπικά τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ, μέσω του πρεσβευτή της στη Μόσχα. Στις 22 Ιούνη, ανήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δημοσίευσε μια ψεύτικη εξήγηση για τα αίτια της επίθεσης: «Για να σώσουμε όλο τον παγκόσμιο πολιτισμό από το θανάσιμο κίνδυνο του μπολσεβικισμού». Μετά τη Γερμανία μπήκαν στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ενωσης η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία. Τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ κήρυξε και η φασιστική κυβέρνηση της Σλοβακίας, ενώ η κυβέρνηση του Βισύ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις. Είχε αρχίσει η εκστρατεία των φασιστικών κρατών εναντίον του σοσιαλιστικού κράτους.

Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας και των άλλων συμμάχων της ενάντια στη Σοβιετική Ενωση είναι και η αρχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που έληξε με τη μεγαλειώδη νίκη του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 13 - 33, στο Αιγαίο από 16 - 30 και στη Θεσσαλονίκη από 16 - 31 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 - 33 βαθμούς.

ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ αλλαγές απειλείται η νέα σύνθεση της Βουλής, αφού οι δικαστές του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείο) πρότειναν χτες την ακύρωση έξι βουλευτών από τις οχτώ ενστάσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν (σελίδα 8)

ΜΕ ΤΟΝ Αντρας Μπαρσόνι συναντήθηκε χτες ο Πρόεδρος Κληρίδης, στο φόντο του σάλου που προκλήθηκε από ενέργειες και δηλώσεις του πρώτου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (σελίδα 10)

ΔΙΕΘΝΗΣ διάσκεψη με θέμα: «Η διαδικασία ειρήνευσης στην Κολομβία» διοργανώθηκε στις 10 και 11 Ιούνη, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, στη γενέτειρα πόλη του Θερνάντες, Αλκαλά ντε Ενάρες (σελίδα 11)

«ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ για νέα ναυτική τραγωδία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα πληρώματα των πλοίων, αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, παραμένουν εφόσον δε λαμβάνετε μέτρα», τονίζεται σε επιστολή της η ΠΕΜΕΝ (σελίδα 16)

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) οργανώνει παναττικό συλλαλητήριο κατά των ναρκωτικών την ερχόμενη Δευτέρα, στις 26 Ιούνη 2000, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών (σελίδα 21)

ΧΩΡΙΣ σημαντικές ειδικότητες αναγκάζεται να εφημερεύει το Νοσοκομείο Πατησίων, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου να εφαρμόσει την ...ανεφάρμοστη απόφαση του υπουργείου Υγείας για περικοπή των απαραίτητων κονδυλίων εφημερίας του νοσοκομείου για το 2000 (σελίδα 24)

ΜΙΑ «ΕΙΔΙΚΗ Συνεδρίαση» πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Δημαρχείο του Αιγάλεω. Ενα αλλιώτικο Δημοτικό Συμβούλιο, για να τιμήσουν τον «αρχηγό», όπως προσφωνήθηκε, Νίκο Κυριαζόπουλο (σελίδα 25)

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ για μήνες είναι οι εξαιρέσιμες μέρες των φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, γεγονός που υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αφ' ενός, και, αφ' ετέρου, τη γενικότερη απαξιωτική κυβερνητική πολιτική απέναντι στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου (σελίδα 27)

ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ του πολέμου των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, έτσι όπως την έζησαν από κοντά και πίσω από τις κάμερες, εστιάστηκε η τριήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδας στις 16, 17 και 18 Ιούνη στο Δημαρχείο Καλαμαριάς (σελίδα 29)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 22 ΙΟΥΝΗ

1633 Η Ιερά Εξέταση διατάζει τη σύλληψη του Γαλιλαίου, με την κατηγορία ότι διασπείρει αιρετικές ιδέες, υποστηρίζοντας ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο. Ακολούθησε η δίκη, όπου ο Γαλιλαίος, μπροστά στον κίνδυνο της πυράς, απαρνήθηκε τη θεωρία του. Οπως αναφέρει η προφορική παράδοση, αμέσως μετά τη δίκη κάποιοι άκουσαν τον μεγάλο επιστήμονα να ψιθυρίζει: «Και όμως, κινείται...».

1815 Μετά την ήττα του στη μάχη του Βατερλό, ο Ναπολέων Βοναπάρτης παραιτείται για δεύτερη και τελευταία φορά.

1913 Στο Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τις πόλεις του Κιλκίς και του Λαχανά.

1921 Αρχίζει στη Μόσχα το 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Πήραν μέρος 605 αντιπρόσωποι από 52 χώρες. Στο Συνέδριο συζητήθηκαν τα θέματα: Η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα νέα καθήκοντα της Κομιντέρν, η τακτική, η οργανωτική οικοδόμηση των κομμάτων, οι μέθοδοι και το περιεχόμενο της δουλιάς τους, η κατάσταση και τα καθήκοντα του συνδικαλιστικού, του γυναικείου και του συνεταιριστικού κινήματος κ.ά.

1940 Αρχίζει η ισχύς της συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στη νικήτρια Γερμανία και την ηττημένη Γαλλία.

1955 Συνέρχεται στο Ελσίνκι η Παγκόσμια Συνέλευση της Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ