ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004
Θα παρακολουθείται ό,τι κινείται!

Ημερίδα για τα συστήματα ασφαλείας διοργάνωσε χτες το ΕΒΕΑ

«Το ηλεκτρονικό "μάτι" που θα παρακολουθεί ό,τι κινείται μέσα στην πόλη το 2004». Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε χτες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με θέμα «Πληροφορική και Συστήματα Ασφαλείας στην Ολυμπιάδα του 2004».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από στελέχη της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», οι ανάγκες για εξοπλισμούς σε συστήματα ασφαλείας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η χτεσινή ήταν και μια πρώτη επίσημη επαφή με εκπροσώπους εταιριών πληροφορικής και συστημάτων ασφαλείας. Για το θέμα της ασφάλειας ερίζουν εδώ και αρκετό καιρό αμερικανικές και ισραηλινές εταιρίες και μυστικές υπηρεσίες. Προφανώς, στόχος της κυβέρνησης είναι να καθησυχάσει και τις αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι δε θα αποκλειστούν από το μεγάλο πακέτο των περίπου 150 δισ. δρχ. που θα δαπανηθούν για την ασφάλεια των αγώνων. Σε αυτό το μήκος κύματος, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, στην εισήγησή του, σημείωσε πως, θα το ΕΒΕΑ (σ.σ ως μεσάζων μεταξύ κυβέρνησης - επιχειρηματιών) θα επιδιώξει να μην αποκλειστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το «πακέτο».

Ο διευθυντής Ασφαλείας της «Αθήνα 2004» Β. Λάζαρης παρουσίασε το Πρόγραμμα Ασφάλειας των Αγώνων, αναφέροντας ότι θα χρειαστούν συνολικά 50.000 άτομα. Το πρόγραμμα ασφαλείας περιλαμβάνει τους τομείς: Διοίκηση, συντονισμός και έλεγχος, σχεδιασμός, επικοινωνία, εσωτερική ασφάλεια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αγώνων (ΕΛ.ΑΣ.) και της «Αθήνα 2004». Πληροφορίες - εκτίμηση κινδύνων. Διεθνείς συνεργασίες. Ελεγχος διαπιστεύσεων. Ασφάλεια εγκαταστάσεων (εκκένωση εγκαταστάσεων - έλεγχος πρόσβασης). Ασφάλεια εκδηλώσεων, μεταφορών. Προστασία επισήμων και ολυμπιακής οικογένειας. Εκτακτες ανάγκες. Αντιμετώπιση αδικημάτων και οικονομικού εγκλήματος. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Ασφάλειας θα κατατεθεί για έγκριση στη ΔΟΕ πριν τους Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ τελικό όριο για τα συστήματα που θα επιλεγούν - σύμφωνα με τον Β. Λάζαρη - είναι τα μέσα του 2002.

Ο ταξίαρχος - διευθυντής της νεοσυσταθείσας στην ΕΛ.ΑΣ. Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, κ.Τσούνης, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται «ό,τι κινείται» γύρω και μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και γενικότερα στην Αθήνα το διάστημα των αγώνων. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο διαπιστεύσεων και πρόσβασης και για την επιτήρηση των χώρων με τεχνολογικά μέσα. Σε κάθε εγκατάσταση θα υπάρχει ένα τεχνολογικό σύστημα ελέγχου πρόσβασης ατόμων και οχημάτων. Ολα θα ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου στο οποίο θα μεταφέρονται ενσύρματα ή ασύρματα πληροφορίες. Θα υπάρχουν αισθητήρες μέσα και έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ το Γενικό Κέντρο Ελέγχου θα έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων ασφαλείας και ελέγχου.

Ο γενικός διευθυντής Πληροφορικής της «Αθήνα 2004» Σ. Κουγιουμτζόγλου, αναφέρθηκε στις πέντε ενότητες πληροφορικής που θα υπάρχουν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δηλαδή, τον αθλητισμό, τη μετάδοση των αγώνων, τη μέτρηση των αποτελεσμάτων, τα συστήματα υπηρεσιών αγώνων και τα ενδοεταιρικά συστήματα. Η τεχνολογία θα απαιτήσει 4.000 εθελοντές και θα κοστίσει σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004» 150 δισ. δρχ.

Ο Κ. Λειβαδίτης, πρόεδρος των εταιριών ασφαλείας, δήλωσε πως οι ελληνικές εταιρίες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Τέλος, ο Ι. Κουλούρης, διευθυντής του Γραφείου Ειδικών Εργων ΟΤΕ, μίλησε μεταξύ άλλων για τα αναγκαία τηλεπικοινωνιακά έργα: τα δίκτυα βασικής υποδομής, τα εξωτερικά δίκτυα ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 30.000 παροχές και 20.000 ζευκτικές γραμμές, 1.000 τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα, 1.000 τηλεοπτικά κυκλώματα και 1.000 κυκλώματα DATA (δεδομένων) διαφόρων ταχυτήτων και 60.000 τηλεφωνικές συσκευές που θα τοποθετηθούν σε διάφορους χώρους.

Στάσεις εργασίας στα αεροδρόμια

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από σήμερα τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προκειμένου να διασφαλίσουν τις τύχες τους, ενόψει της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου Σπάτων, αλλά και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς, όπως καταγγέλλουν, δρομολογούνται αυθαίρετες παραχωρήσεις αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ στην «Αερολιμήν Αθηνών».

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών αεροδρομίων που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ διεκδικούν και την καταβολή δεδουλευμένων έκτακτων αποδοχών από την αρχή του χρόνου.

Η διοίκηση της ΥΠΑ, κατά την προσφιλή της τακτική, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα, ενώ η πρώτη στάση εργασίας των εργαζομένων είναι προγραμματισμένη από 5 - 9 π.μ. Σε περίπτωση που κηρυχτούν παράνομες οι στάσεις εργασίας (5 - 9 π.μ. και 2 - 6 μ.μ. καθημερινά μέχρι το Σάββατο), οι εκπρόσωποι της ΟΣΥΠΑ δηλώνουν ότι θα κηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, προβάλλοντας τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΥΠΑ ότι δεν έχει λάβει μέριμνα για την τύχη του προσωπικού μόλις κλείσει ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών με την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου Σπάτων, καθώς, επίσης και για σειρά παράνομων και αυθαίρετων ενεργειών, που είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, της ΥΠΑ και των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα αιτήματα που προβάλλει η πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας είναι ανεπαρκή, αφού δεν ανταποκρίνονται στη γενική απαίτηση για διασφάλιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ και την ένταξη όλων των πολιτικών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου και των Σπάτων, σ' αυτή.

«Μόνο με τη δυναμική διεκδίκηση και την κατάκτηση αυτών των αιτημάτων διασφαλίζεται η Υπηρεσία και το σύνολο των εργαζομένων από δυσάρεστες περιπέτειες», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών αεροδρομίων που προωθεί η κυβέρνηση, ωφελείται το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανακοίνωση της ΕΣΚ γίνεται στην «εργασιακή ειρήνη», που εξασφάλισε η κυβέρνηση, εξαγοράζοντας συνειδήσεις, μέσω των επιδομάτων, καθώς, επίσης και στη στάση της πλειοψηφίας στην ηγεσία της ΟΣΥΠΑ, η οποία αρνείται να καταγγείλει ως υπεύθυνη για την προωθούμενη διάλυση της ΥΠΑ την κυβερνητική πολιτική και αρκείται στην καταγγελία προσώπων, που είναι τα εκτελεστικά όργανα αυτής της πολιτικής.

«Κανένα επίδομα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις απώλειες εισοδήματος από τη μακρόχρονη οικονομική λιτότητα και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που επιβάλλει η κυβέρνηση, υπακούοντας δουλικά στις επιταγές του κεφαλαίου, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ, υπογραμμίζοντας ότι «σ' αυτό το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ και όσων το στηρίζουν, οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιπαραθέσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης και ανατροπής με δυναμικούς και ταξικούς αγώνες».

Ασφάλεια και Υγεία στην Ομάδα Διοίκησης Εργου

Το Πρόγραμμα Ασφάλειας και το Πρόγραμμα Ιατρικών Υπηρεσιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συζητήθηκαν χτες στη συνεδρίαση της Ομάδας Διοίκησης Εργου για το συντονισμό της Ολυμπιακής Προετοιμασίας (συμμετέχουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων).

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης παρουσίασε το προκαταρκτικό Σχέδιο της Πολιτικής Ασφάλειας, ενώ παρουσιάστηκε και ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση της νοσοκομειακής υποδομής και των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης για τους αγώνες. Το θέμα της Υγείας συζητήθηκε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρχει ιατρείο σε κάθε Ολυμπιακή εγκατάσταση.

Συμφωνήθηκε μέχρι τέλος του 2000 να έχουν προετοιμαστεί με ευθύνη των αρμοδίων υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Υγείας σε συνεργασία με την «Αθήνα 2004», τα τελικά επιχειρησιακά σχέδια Ασφάλειας και Υγείας.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, γίνεται σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. όπου θα εξεταστούν τα θέματα ασφάλειας των αγώνων.

  • Με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, θα συναντηθούν στις 20 Ιούλη στη Λωζάνη ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης και η ηγεσία της «Αθήνα 2004». Την ίδια μέρα ο υφυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Φελί σχετικά με το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων.
  • Την Παρασκευή θα γίνει στο Ηράκλειο Κρήτης η παρουσίαση «του πλαισίου και των αρχών κατάρτισης» του προγράμματος «Ελλάδα 2004 - Αθλητικές υποδομές και δράσεις στην περιφέρεια».
  • Συγκροτήθηκε μια κοινή ομάδα από πρόσωπα της ΓΓΑ και της «Αθήνα 2004», για την οριστικοποίηση του 1ου Παγκόσμιου Προπονητικού Οδηγού 2000 (θα περιλαμβάνει τα προπονητήρια όλων των αθλημάτων). Η δεύτερη έκδοσή του θα γίνει το 2002.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ

Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις ανησύχησαν χτες τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο είχαν επίκεντρο την περιοχή της Ευκαρπίας, λίγο έξω από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η πρώτη σημειώθηκε στις 1.10 το μεσημέρι και είχε μέγεθος 3,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 6.30 το απόγευμα με μέγεθος 3,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν τους κατοίκους, σημειώνοντας πως στον παρόντα αιώνα η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Προσθέτουν μάλιστα πως και πέρσι σχεδόν την ίδια περίοδο (22 - 27 του Ιούνη), παρουσιάστηκε αντίστοιχη μικροδιέγερση στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ