ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
1905: Η εξέγερση στο θωρηκτό «Ποτέμκιν»

Διαδήλωση στο θωρηκτό «Πρίγκιπας Ποτέμκιν»
Διαδήλωση στο θωρηκτό «Πρίγκιπας Ποτέμκιν»
Το καλοκαίρι του 1905 η σοσιαλδημοκρατική οργάνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (στο καθοδηγητικό της όργανο ήταν πολλοί μπολσεβίκοι) άρχισε να προετοιμάζει την εξέγερση, αλλά αυτή ξέσπασε αυθόρμητα και νωρίτερα από την ορισμένη προθεσμία. Στις 14 Ιούνη (27 Ιούνη με το νέο ημερολόγιο) οι ναύτες του θωρηκτού «Πρίγκιπας Ποτέμκιν της Ταυρίδας» αγανακτισμένοι από την απάνθρωπη μεταχείριση και την ανήκουστη σκληρότητα της διοίκησης, εξόντωσαν τους πιο μισητούς αξιωματικούς και ύψωσαν στο πλοίο κόκκινη σημαία. Εκλέχτηκε επιτροπή του πλοίου με επικεφαλής το μηχανικό ναρκών Ματιουσένκο.

Το επαναστατημένο θωρηκτό μαζί με την τορπιλάκατο Νο 267 που είχε προσχωρήσει στην εξέγερση, κατέπλευσε στην Οδησσό όπου οι εργάτες είχαν κηρύξει γενική απεργία. Η δυνατότητα να συνενωθούν οι δυνάμεις των απεργών εργατών και των ναυτών έμεινε ανεκμετάλλευτη.

Τα γεγονότα της 16 Ιούνη (29 Ιούνη) ήταν αποφασιστικής σημασίας. Εναντίον του θωρηκτού «Ποτέμκιν» στάλθηκε ολόκληρος ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας με την εντολή να το αιχμαλωτίσει ή να το βυθίσει. Οι επαναστάτες του «Ποτέμκιν» κίνησαν θαρραλέα για να συναντήσουν τη μοίρα και δύο φορές το θωρηκτό διάσπασε το σχηματισμό της. Από τα πολεμικά της μοίρας οι ναύτες χαιρέτιζαν φανερά τους ναύτες του «Ποτέμκιν». Η διοίκηση του στόλου από το φόβο της μήπως ξεσπάσει εξέγερση και στα άλλα πλοία βιάστηκε να ξεμακρύνει στα ανοιχτά. Ενα από τα θωρηκτά - το «Γεώργιος Τροπαιοφόρος» - προσχώρησε στους επαναστάτες, αλλά οι υπαξιωματικοί πρόδωσαν το πλήρωμα που τους εμπιστεύτηκε και έριξαν το πλοίο στα ρηχά. Εντεκα μέρες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης, αφού εξαντλήθηκαν όλο το κάρβουνο και όλα τα τρόφιμα, οι ναύτες του «Ποτέμκιν» παρέδωσαν το θωρηκτό στις ρουμανικές αρχές της Κωνστάντζας.

Η εξέγερση των ναυτών της Μαύρης Θάλασσας που διαδήλωσαν φανερά «σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο» την ενότητά τους με τον επαναστατημένο λαό, είχε τεράστια πολιτική σημασία. Η εξέγερση αυτή φανέρωνε πως ο τσαρισμός άρχισε να χάνει το στρατιωτικό του στήριγμα. «Το θωρηκτό "Ποτέμκιν" έμεινε ένα ανίκητο έδαφος της επανάστασης και όποια και αν ήταν η τύχη του, έχουμε μπροστά μας ένα αναμφισβήτητο και σημαντικότατο γεγονός: την απόπειρα σχηματισμού ενός πυρήνα επαναστατικού στρατού», έγραφε εκείνες τις μέρες ο Β. Ι. Λένιν.

Καιρός

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τοπικά στην Ηπειρο και τη Μακεδονία το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο έως θυελλώδεις, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα νησιά του Ιονίου από 16-31, στα ηπειρωτικά από 16-33, στα νησιά του Αιγαίου από 22-29 και στη Θεσσαλονίκη από 19-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα βόρεια κατά περιόδους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-32 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1900. Γεννιέται ο Αντουάν Μαρί Ροζέ ντε Σεντ Εξιπερί. Γάλλος αεροπόρος και συγγραφέας των λυρικών έργων «Πτήση στο Αράς» και «Ο μικρός πρίγκιπας». Ο Εξιπερί καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως πιλότος στην πολιτική αεροπορία της Γαλλίας. Τα έργα του είναι κράμα ρεπορτάζ με ποιητική και φιλοσοφική ενατένιση των γεγονότων που έζησε ο συγγραφέας. Ο ανθρωπισμός του, παρά το αφηρημένο ύφος, διακρίνεται για τις δημοκρατικές ιδέες και το μίσος κατά της αντίδρασης. Επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ενωση και στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις αναφέρεται με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το σοσιαλιστικό κράτος. Επίσης, με ιδιαίτερη θέρμη υπερασπίστηκε τη δημοκρατική Ισπανία στον αγώνα της κατά του φασισμού. Πήρε μέρος στον πόλεμο ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας.

ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ της Ρωσίας, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και να παραμείνει το Κυπριακό στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε χτες ο Κ. Στεφανόπουλος από τους ηγέτες των ρωσικών πολιτικών κομμάτων (σελίδα 10)

ΜΕ ΤΟ εξευτελιστικό ποσοστό... αύξησης του 4% και κυριολεκτικά στο... πόδι «έκλεισε» και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στα μεσογειακά φορτηγά πλοία (σελίδα 15)

ΔΥΟ νεκρούς και εφτά τραυματίες άφησε πίσω του ο, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ένοπλος που εισέβαλε, χτες το πρωί, στα γραφεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στη Βαγδάτη (σελίδα 18)

ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ του με τις απαιτήσεις της πολυεθνικής «TVX Hellas» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής στην τελευταία συνεδρίασή του, εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατέθεσε η εταιρία προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ (σελίδα 22)

ΤΟ ΕΝΑ μετά το άλλο θα αρχίσουν να έρχονται τα νομοσχέδια για την υγεία, μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ θα ακολουθήσει και η περίφημη «μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ» (σελίδα 23)

ΘΟΛΩΝΕΙ τώρα τα νερά η κυβέρνηση, σχετικά με το δυσβάσταχτο για τον ελληνικό λαό κόστος των έργων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (σελίδα 25)

ΜΕΣΑ από τις πολύμορφες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, περνάει αυτή την περίοδο η καθημερινή επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία (σελίδα 27)

ΔΙΕΘΝΕΣ επιστημονικό συνέδριο διοργανώνει το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, με θέμα «Κρήτη και Ευρώπη» (σελίδα 29)

ΜΙΑ ενδιαφέρουσα νέα ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα στην ΕΤ-1 και το όνομα αυτής «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα» (σελίδα 31)

ΚΛΕΙΝΕΙ σήμερα η αυλαία της ημιτελικής φάσης του «ΕΥΡΩ 2000», όπου από το παιχνίδι μεταξύ της Ιταλίας και Ολλανδίας (19.00 ΕΤ-1) θα βγει η έτερη ομάδα του τελικού της ερχόμενης Κυριακής (σελίδα 35)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 29 ΙΟΥΝΗ

1917 Είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1918 Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του σοβιετικού λαού για την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων των βασικών κλάδων της βιομηχανίας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

1930 Αρχισε τις εργασίες του το Σταφιδικό Συνέδριο στην Αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «ΕΕΕ» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης: Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ.

1929 Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση. Εντοπίστηκε στο γένος των ευρωτομυκήτων, που ονομάζεται πενικίλιο. Δώδεκα χρόνια αργότερα απομονώθηκε η πενικιλίνη.

1966 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, αμερικάνικα αεροπλάνα βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Ανόι και τη Χαϊφόγκ.

1976 Μετά από 162 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας οι νήσοι Σεϋχέλλες κηρύσσονται ανεξάρτητο κράτος.

1976 Αρχίζει στο Βερολίνο η Συνδιάσκεψη 29 Κομμουνιστικών κομμάτων από σοσιαλιστικές και καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης.

1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ηταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ