ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σφίγγει» το εμπάργκο στους Γιουγκοσλάβους πολίτες!

Λίστα με χίλια ονόματα Γιουγκοσλάβων πολιτών έχουν πάρει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με εντολή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για να μην έχουν δοσοληψίες μαζί τους!

Συνεχίζουν και εντείνουν με κάθε τρόπο το απάνθρωπο εμπάργκο εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και συγκεκριμένα στις 22 Μάη του 2000, απαγορεύει, με ονομαστική λίστα που έχει καταρτίσει, την είσοδο περίπου 1.000 στελεχών, πολιτικών και παραγόντων της Γιουγκοσλαβίας, στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου ήρθε να τροποποιήσει παλιότερη που είχε υιοθετήσει στις 10 Μάη του 1999 και να επιβάλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ουσιαστικά ήρθε να εμπλουτίσει την παλιότερη λίστα των φυσικών προσώπων.

Μάλιστα, για να... επιτύχουν καλύτερα το σκοπό τους, τις συγκεκριμένες ονομαστικές λίστες τις απέστειλαν - όπως και τότε έτσι και τώρα - και στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου οι αναγραφόμενοι σ' αυτές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν οικονομικές συναλλαγές. Τη συγκεκριμένη λίστα, η Τράπεζα της Ελλάδας την κοινοποίησε σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στις 7 Ιούνη του 2000. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση, με τα δικής της επιλογής στελέχη, που καθοδηγούν την Τράπεζα της Ελλάδας και όλα τα κρατικά, τουλάχιστον, πιστωτικά ιδρύματα, εμφανίζεται κάτι παραπάνω από ένθερμος υποστηρικτής της επέκτασης της «μαύρης λίστας» των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας που επέβαλε το ΝΑΤΟ, κουρελιάζοντας κυριολεχτικά τα όποια επιχειρήματα ψελλίζουν ακόμα οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες για συμπαράσταση στη δοκιμαζόμενη φίλη χώρα και άλλα παρόμοια. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι στις συγκεκριμένες καταστάσεις υπάρχει το πλήρες ονοματεπώνυμο του... «κατηγορούμενου», η ημερομηνία γέννησής του και ο αριθμός διαβατηρίου του.

Ανάμεσα στα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα είναι αυτό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά και όλων των μελών της οικογένειάς του, υπουργών, βουλευτών, διευθυντών οργανισμών και υπηρεσιών, στρατιωτικών, συντακτών εφημερίδων καθώς και πολλών άλλων ατόμων. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη λίστα υπήρχαν μόνο 21 ονόματα στελεχών της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας καθώς και 20 πολιτών.

Την ίδια ακριβώς πολιτική πρακτική η ελληνική κυβέρνηση είχε ακολουθήσει και πριν από μερικούς μήνες. Τότε οι υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προφανώς με εντολή του Γ. Παπανδρέου, είχαν στείλει πάραυτα τις κατάπτυστες αυτές λίστες στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούσαν λογαριασμούς σε τράπεζες της χώρας τα άτομα που αναγράφονται σ' αυτές. Στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τότε η κυβέρνηση Σημίτη καλούσε την Τράπεζα της Ελλάδας και εκείνη με τη σειρά της τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να καταγράψουν (ή και να μπλοκάρουν) τις κινήσεις καταθέσεων και άλλων κεφαλαίων που υπήρχαν σε ελληνικές τράπεζες. Σήμερα επανέρχεται ακόμα πιο... ΝΑΤΟικά.


Αντιφατική η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Παρέμβαση του Γ. Θεωνά στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Ντούιζεμπεργκ, τόνισε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να ελέγξει τους αυξημένους, όπως ισχυρίζεται, κινδύνους για τη νομισματική σταθερότητα, που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, προχώρησε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ευρω-ζώνης κατά 25 βασικές μονάδες (0,25%) από 27/4/2000 και κατά άλλες 50 βασικές μονάδες (0,50%) από 8/6/2000.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι, από τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρξε μια συνεχής πορεία αύξησης των βασικών επιτοκίων της ευρω-ζώνης. Αν δεν κάνω λάθος, σε διάστημα 8 μηνών περίπου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια 6 φορές, πάντα με το επιχείρημα της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων και πάντα κάτω από το πρίσμα της πάση θυσία εξασφάλισης της νομισματικής σταθερότητας, όπως την αντιλαμβάνεται η ΕΚΤ και το ευρω-σύστημα.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, τι πρέπει να υποθέσει κανείς;

Α) Οτι η πολιτική της ΕΚΤ πριν τον Νοέμβριο του 1999, που προχωρούσε σε αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων, ήταν βιαστική και μη επαρκώς τεκμηριωμένη; Πόσο αξιόπιστη είναι μια πολιτική, που κινείται σαν εκκρεμές πάνω - κάτω, ενώ οι συνέπειες που γεννά είναι δραματικές για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα;

Β) Οτι οι ρυθμοί ανάπτυξης κινήθηκαν κατά τρόπο μη αναμενόμενο από την ΕΚΤ και προσπαθείτε να την ελέγξετε, γιατί επιμένετε να θεωρείτε επικίνδυνο για την περιβόητη νομισματική σταθερότητα ένα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2,5%;

Γ) Μήπως έχει έρθει η ώρα για μια συνολική αποτίμηση των οικονομικών εξελίξεων, σε συσχετισμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, για μια ευρεία πολιτική αξιολόγηση, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν τις συνέπειες μιας σκληρής περιοριστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά και τα όργανα πολιτικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου της Ενωσης και των χωρών - μελών, να εντοπίσουν και να αναδείξουν τις ευθύνες της νομισματικής πολιτικής, στην απαράδεκτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται στην αναπτυγμένη καπιταλιστική Ευρώπη;

Δ) Μήπως, τελικά, τίθεται εκ νέου το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και της απαλλαγής της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής από κάθε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο;

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την αντιφατικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο κ. Ντούιζεμπεργκ ισχυρίστηκε ότι, από τις αρχές του 1999, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τάσεων αντιπληθωρισμού σε ορισμένες χώρες της ευρω-ζώνης και προκειμένου να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης, προχώρησαν σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι η ΕΚΤ, κινούμενη σαν εκκρεμές, αυξάνει και μειώνει τα επιτόκια πάντα για τον ίδιο σκοπό, τη δήθεν προώθηση της ανάπτυξης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι είναι ευτυχής που έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3%, επισημαίνει με έμφαση ότι το κύριο στοιχείο στην πολιτική τους είναι η με κάθε θυσία διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας.

Επιμένει ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι η κατάλληλη στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, εκτιμάει, όμως, ότι η ανεργία δε θα μειωθεί πολύ και παραπέμπει στο 2002 την προοπτική μείωσής της κάτω από 8%, με τη βοήθεια, βέβαια, των διαρθρωτικών αλλαγών και της γενίκευσης της μερικής απασχόλησης. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο θεωρεί το γεγονός ότι οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 11,4%, κάτι, που, κατ' αυτόν, αποδεικνύει ότι οι νομισματικές ρυθμίσεις της ΕΚΤ δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος, επιμένοντας στην αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και "Ανάπτυξης" αποτελεί επίσημη δήλωση των κυβερνήσεων που μετέχουν στο ευρώ να έχουν είτε μηδενικό έλλειμμα, είτε ένα μικρό πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό τους, ώστε να έχουν έναν προφυλακτήρα, αν ο αέρας των οικονομικών εξελίξεων αλλάξει και η συγκυρία γίνει αρνητική. Σημείωσε δε με έμφαση ότι το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού απαιτεί αποταμίευση μεγάλων ποσών στα επόμενα 10 χρόνια, για να χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες συντάξεων και υγείας. Και συνδέοντας άμεσα την περιοριστική πολιτική με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε ότι απαιτείται αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για τη δημιουργία πλεονασμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ